casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

White Lung
Paradise
Indie - Punk
30/01/2017 : White Lung - Paradise
Domino Records  Domino Records
30/01/2017, Dimi Brands

The Muffs, Babes In Toyland, L7, Bikini Kill, Hole, Les Baton Rouge, Sleater-Kinney, Frumpies, The Donnas, Team Dresch, 7 Year Bitch, Jack Off Jill, Lunachicks, Voodoo Queens, ... in de jaren 90 kon je met bandjes die bestonden uit furieuze, in het rond schreeuwende vrouwen (wijven was toen nog een eretitel) volledige straten plaveien.

In het steeds evoluerende muzieklandschap zijn deze “Sturm und Drang-bitches” tegenwoordig, een dikke twintig jaar later, niet meer zo prominent aanwezig, maar dergelijke muziekjes worden heus nog wel gemaakt.

Door het Canadees/Amerikaanse White Lung bijvoorbeeld, die met Paradise hun vierde langspeler uppercutgewijs uit de mouw schudden. Met 28 minuten en 29 seconden op de teller voor 10 nummers kan je al wel raden welke muzikale paden met graagte betreden worden door dit viertal (3 vrouwen-1 man).

Je moet er trouwens niet lang over nadenken want een gitaarduel dat meerdere achtbaanloopings maakt en hysterische drums geven het pasklare antwoord al aan op een presenteerblaadje. White Lung maakt een bijzonder strijdvaardige indruk op deze vierde plaat, en brede arrangementen en gebruik van echo in de zang geven het geheel zelfs bijna de ambitie om in stadions te willen knallen.

Of het muzieklandschap hierin een handje wil helpen is gissen natuurlijk, feit is wel dat White Lung een band is die live het best te pruimen is. In deze hoedanigheid heb ik hen enkele jaren geleden ook leren kennen, gewoon op basis van de promotekst een kijkje gaan nemen, en in een klap getuige van een de betere optredens die ik dat jaar aanschouwen mocht.

Paradise is helaas minder verrassend of verfrissend. De nummers zijn onderling inwisselbaar; hier en daar hoor je wel wat nuanceverschillen, doch de argeloze luisteraar zullen deze wellicht eerder ontgaan.

‘Below’ heeft nog wel de potentie om het tot bescheiden radiohitje te schoppen. White Lung tempert de woede en komt hierbij aardig in de buurt van het al even aardige Metric. Ook op ‘Hungry’ maakt White Lung een zijstapje in de richting van deze band, deze keer in een iets ruiger jasje.

Stilte voor de storm zo blijkt, want ‘Kiss Me When I Bleed’ is een heerlijk springerige brok ADHD punkrock, die misschien een net iets te Amerikaanse nasmaak in de mond heeft.

Op zijn best is White Lung tijdens een nummer als ‘I Beg You’, alwaar het schuim op de lippen staat en snelheidsrecords enkel bestaansrecht genieten om te sneuvelen.

‘Vegas’ doet zijn uiterste best om even decadent te klinken als de stad waarover sprake, maar Paradise blijft bovenal een paradijs voor nostalgici.

Ondanks de fijntuning springt de nostalgie naar de jaren 90 (toen de kopzorgen minder waren en de meidenbands talrijker) iedere luisterbeurt weer terug in het oor. De tijd ook dat wanneer dit plaatje zou uitkomen, we er waarschijnlijk een tikkeltje enthousiaster op zouden reageren.

Nu overheerst helaas het “been there, done that” gevoel net iets te hard om van een sterke plaat te spreken. Moest je de kans krijgen dit viertal live te zien, grijp ze dan met beide handen, want op het podium weten ze wél die gevoelige snaar te raken.

White Lung

Dimi Brands
30/01/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : 'Anywhere out there' kondigt nieuwe plaat van Your Life On Hold aan

Er werd al een tijdje uitgekeken naar nieuw werk van Your Life On Hold, het gothic rock project van Jan Dewulf alias John Wolf, al jaren één van de meest actieve mensen in de Belgische scene. Eerdere platen als 'Burning For The Ancient Connection' en 'My Name Is Legion For We Are Many' werden heel geod onthaald, ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : Whispers In The Shadow in de knel met het verleden

Ondanks de moeilijke omstandigheden hebben Whispers In The Shadow in coronatijden een nieuwe plaat afgewerkt. Dit deden ze dankzij een uitgebreide crowdfunding. En die laat een ander geluid horen dan voorganger 'The Urgency Of Now' uit 2018. Waar die plaat de terugkeer naar een klassiek gitaargeluid inluidde, horen we nu weer meer ...

lees meer...
NIEUWS 14/08/2020 : De Delvers roepen op om wakker te worden voor de cultuursector

Er zijn heel wat mensen en sectoren getroffen door de corona-crisis, maar weinig zijn zo hard getroffen als de cultuursector. Sinds maart al ligt op dat vlak bijna alles dicht. Er gaan veel stemmen op om de cultuursector te ondersteunen, en één van die stemmen zijn De Delvers, het Nederlandstalig nachtorkest dat korte maar fijne ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...