casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

:werra:
Vente Vent
Dark Folk / Apocalyptic Folk
21/05/2018 : :werra: - Vente Vent
Lichterklang
21/05/2018, Dimi Brands

2018 belooft nu al een uitstekend jaar voor het neofolk genre te worden. Eerder dit jaar waren er al sterke releases van grote namen als Sol Invictus, Spiritual Front, Hekate en liet vooral het bij het grote publiek minder bekende (onbekend maakt onbemind!) Traum’er Leben een uitstekende indruk achter.

In de wedrace om de beste plaat van het genre, en misschien wel in de eindstrijd voor de beste plaat van 2018 tout court mengt ook :werra: zich in de strijd.

De concurrentie begint alvast te beven, want dit ondertussen tot trio verworden ensemble behoort al jaren tot een van onze absolute favorieten.

Het was nochtans een hele tijd stil rond :werra:. Het feit dat 1 van de leden Marcel P is, speelt hierin waarschijnlijk een grote rol. U dient immers te weten dat deze multi-instrumentalist in zodanig veel groepen (Miel Noir, Fahl, Allerseelen, Von Thronstahl, Svarrogh, Sagittarius,...) speelt dat wij ons soms hardop afvragen uit hoeveel uren zijn dagen bestaan.

:werra: werd opgericht in 2001 en doorheen de jaren verschenen hun nummers pas her en der op genre gerelateerde compilaties. Het duurde echter tot 2012 alvorens :werra: op veler verzoek hun debuutplaat MMI-MMV uitbracht. Drie jaar geleden kwam hiervan een heruitgave, en het nieuws dat men druk bezig was aan het opnemen van een opvolger.

Toch is er bij de eerste tonen van Vente Vent geen reden tot feesten, en kiest :werra: voor enkele heel sobere binnenkomers (‘Der Wanderer’ en ‘Es war ein Land’). Toeters en bellen zijn dan ook helemaal niet nodig als je in de plaats ook een sfeervolle accordeon -denk aan Forseti (‘Der Wanderer’) of warme strijkers -denk aan Darkwood (‘Es war ein Land’) de schoonheid van de nummers laat onderstrepen. Het in het Engels gezongen ‘A Journey To The Sea’ doet dan weer denken aan Fire+Ice. Zo hebben we meteen al drie grote namen genoemd die zich in hetzelfde vaarwater bevinden als :werra:, maar waarbij we willen onderstrepen dat deze Duitsers zoveel meer zijn dan een klakkeloze kopie.

Songs waar de weemoed van af spat zoals ‘Es kommt ein Sturm’ zijn wat ons betreft verplichte kost voor de dark folk fans, wie er nog aan zou twijfelen zal uiteindelijk ook over de streep getrokken worden als de percussie krachtig invalt. Een strijdlied als het bitsige ‘Der Ausmarsch’ en het up tempo ‘Wir sind bereit’ vallen ook onder deze categorie. Ook de fans van een echt middeleeuws drinklied (in ware Sturmpercht stijl!) vinden hun heil bij ‘Der Landsturm’ (leg het bijvoorbeeld maar eens langs Sturmperchts ‘Viel Volle Becher Klangen’) en ‘Nun will der Lenz uns grüßen’.

Een gevoel dat zowel de sobere als de meer opgetogen nummers verbindt is wel dat van melancholie, dat op Vente Vent hoogtij viert. Maar bovenal een plaat die van begin tot eind genieten is voor de neofolk fan. Want de schoonheid die hier van afstraalt, die is echt wel uitzonderlijk te noemen.

:werra:

Dimi Brands
21/05/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...