casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.579 items

   

:werra:
MMI-MMV (revisited)
Dark Folk / Apocalyptic Folk
26/11/2015 : :werra: - MMI-MMV (revisited)
Lichterklang
26/11/2015, Dimi Brands

We schrijven het jaar 2001, de jonge jaren van de Duitse dark folk scene, toen het duo :werra: werd opgericht. De komende jaren zagen enkele nummers het daglicht die werden opgenomen en bewerkt in de periode 2001-2005. Je moet geen groot licht zijn, om dit al te hebben opgemerkt aan de titel van dit album.

Door privé-omstandigheden duurde het evenwel een hele tijd voordat deze nummers daadwerkelijk in eerste instantie op compilaties verschenen. De demo-versie van ‘1813’ op de digitale eerste Neo-Form compilatie (2005), ‘Eichenlaub’ op Oak Folk, uitgebracht door het Aorta-label van Gerhard Petak van Allerseelen (2010) en ‘Sturmesweihe’ op FatheR:LanD van Steinklang Industries (2012). Deze nummers konden op heel wat bijval rekenen waardoor er reikhalzend uitgekeken werd naar een volwaardig album van dit duo.

Dit debuut (MMI-MMV) kwam er dankzij het immer fijne Lichterklang label, in 2012. Ondertussen alweer uitverkocht, maar de vraag was nog steeds groot. Je moet geen krak zijn in economie om te weten dat dan een reissue een goede zaak is.

Een slimme zet dus van Lichterklang om aan deze vraag tegemoet te komen, middels MMI-MMV in de ‘revisited versie’, zijnde het debuutalbum aangevuld met 5 bonusnummers.

Voor wie niet vertrouwd is met de muziek van :werra: kan ik alvast zeggen dat deze zich bevindt in het zelfde straatje als waar we Forseti en Darkwood mogen situeren.

De geest van de vroege Duitse dark folk is sterk aanwezig, en brengt hulde aan de tradities van onze voorouders, en is tevens een zoektocht naar een eigen culturele identiteit die gepaard gaat met het verlangen naar een nieuwe, hopelijk betere wereld.

Voornamelijk akoestisch gitaargetokkel, gaande van ingetogen tot meer uptempo en zo nu en dan gekruid met percussie. Met naast eigen songs, ook drie traditionele songs: ‘Bundeslied Vor Der Schlacht’ (geschreven door Theodor Körner), ‘Ihr Habt Uns Nicht Gekannt!’ en ‘Wildgänse Rauschen Durch Die Nacht’ (geschreven door Walter Flex). Dit laatste nummer werd trouwens in het verleden nog op plaat gezet door onze favoriete albino, Heino.

Flex was een Duits schrijver uit begin 20ste eeuw, die Der Wanderer Zwischen Beiden Welten schreef, een oorlogsnovelle die handelde over de themas menselijkheid, vriendschap en lijden tijdens WO I.

Körner op zijn beurt was een 19de eeuws poëet en soldaat in de oorlog tegen Napoleon, die zijn kameraden aanspoorde met zijn vurige patriotische teksten, ‘Bundeslied Vor Der Schlacht’ is hiervan een goed voorbeeld.

Deze Napoleontische oorlog blijkt trouwens een bron van inspiratie voor: werra: met naast dit eerder genoemd nummer ook nog een track met de titel ‘1813’. Deze oorlog vond plaats in de periode 1799-1815, en de strijdbaarheid spat van deze nummers af. Frankrijk was niet langer de dominerende macht in Europa, een positie die het land tijdens de regeerperiode van Lodewijk XIV had verkregen, en een ander politiek gevolg van deze oorlogen was het ontstaan van het nationalisme. De kaart van Europa zou de volgende honderd jaar hertekend worden op basis van cultuur, oorsprong en ideologie in plaats van volgens de regerende dynastie.

Dan reist natuurlijk de vraag bij sommigen de vraag waar ze :werra: ideologisch moeten situeren, maar laat ons ons alstublieft op de muziek concentreren.

En deze klinkt meer dan ok, zoals aangegeven kunnen we :werra: in één adem noemen met Forseti en Darkwood, twee bands die een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van de Duitse dark folk scene.

Een band die put uit de Duitse traditie, zo blijkt ook uit het niet op de tracklist aangegeven nummer op het einde van de plaat, dat een kinderversie is van het folknummer ‘Der Kleine Trompeter’, dat populair was in de Duitse Democratische Republiek, oftewel Oost-Duitsland voor de eenmaking.

Over het bonusmateriaal ben ik evenwel minder te spreken, het gaat hier om demo-versies van de nummers op het debuut. Een hiervan, de 2015 versie van ‘Ihr Habt Uns Nicht Gekannt’, is een mooie pianoversie, maar de vier anderen zijn huilen met de pet op. Deze vier ‘Wolfzeit-demo’ versies zijn qua opnamekwaliteit zelfs abominabel te noemen en in plaats van een meerwaarde doen ze eerder een afbreuk aan deze fijne nummers.

Het had dus niet echt gemoeten, deze extraatjes, maar het feit dat dit debuut terug te verkrijgen is, is op zich al heel fijn nieuws voor de liefhebbers van het genre. Enkele weken terug zagen we op de Facebook pagina van :werra: dat ze bezig zijn met de opnamen voor een tweede plaat, en reeds drie nieuwe nummers klaar hebben. Het lijkt er dus op dat Lichterklang met deze reissue het duo een spreekwoordelijke schop onder de kont heeft gegeven die hen terug in actie heeft gebracht, waarvoor dank!

:werra:

Dimi Brands
26/11/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
INTERVIEW : LUC WAEGEMAN - Passie en bezieling, daar draait het om.

De verrassende (en toch ook weer niet) nummer 1 in mijn eindejaarslijstje: de Limburgers van Kregel! Een interview met hen kon je hier reeds lezen, daarom leek het ons het ideale moment om eens een babbeltje te slaan met hun werkgever. Wagonmaniac Music bracht namelijk naast de 4 Kregel EP’s nog tal van sterk materiaal uit, en dit in ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...