casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Welle:Erdball
Engelstrompeten & Teufelsposaunen
Electro - Minimal
08/02/2021 : Welle:Erdball - Engelstrompeten & Teufelsposaunen
Oblivion  Oblivion
08/02/2021, Sjoerd Rietveld

Welle:Erdball is een bekende band in de electroscene. Met de vroegere formatie van Honey, Alf, Fraulein Venus en Plastique vulden zij grote zalen. Maar jammer genoeg is er van deze bandformatie weinig sprake meer. Alf, Fraulein Venus en Plastique verlieten de band en werden vervangen door minder bekende bandleden: MissMoonlight, M.A.Peel en c0zmo.

Live spelen ze nog steeds de sterren van de hemel, al is live bij Welle:Erdball een groot woord. De show is nog altijd gaaf, al merk je jammer genoeg dat de nieuwe bandleden niet echt lekker in hun vel zitten en dat de show echt ingestudeerd is, ook al is het Welle:Erdball die op het podium staat.

‘Engelstrompeten & Teufelsposaunen’ is de nieuwe cd van Welle:Erdball. Als fan van hun 80s sounds, bliepende synthesizers en soms dreunende bassen werd ik gelijk laaiend enthousiast. Ze beloofden dan ook gouden bergen met de tracklijst die op de hoes schitterde:

 • Funkbereit
 • VW-Käfer
 • Mumien Im Autokino (nieuw)
 • Deine Augen
 • Nur In Meinem Traum
 • Gïb Mir mein Gefühl Zurück
 • Starfighter F-104K
 • 1000 Engel
 • Ich Bin Nicht Von Dieser Welt
 • Das Muss Liebe Sein
 • Arbeit Adelt!
 • Die Computer Verlassen Die Welt

Maar na een paar nummers dacht ik: wat is er mis? Het lijkt totaal niet op de nummers die ze ooit als club-hits hebben uitgebracht!

Welle:Erdball stapt nu immers mee in de Gothic meets Klassik-reeks. Daarbij worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel en Die Krupps leenden zich reeds aan de oefening.

Het blijft een raadsel of de groep uitgenodigd was voor de editie van Gothic meets Klassik van 2020, die door omstandigheden die u wel kunt raden niet kon doorgaan, maar de kans is vrij groot daar de arrangementen op de nieuwe plaat van de hand zijn van Conrad Oleak, en dat is de man die ook al eerder vernoemde groepen 'verorkestreerde'.

Bij deze cd lijkt het alsof ze de zang van al hun greatest hits hebben genomen en daarbij een kamerorkest hebben opgenomen als achtergrond, waarbij ze steeds copy paste hebben gedaan. Bij ‘Arbeit Adelt!’ hoor je dat zeker! Je merkt dat de rauwe stem totaal niet meer past bij de vrolijke klanken die het orkest speelt. Het lijkt net of ze dwangmatig hun techno-achtige muziek proberen om te vormen en daarbij ook krampachtig proberen hun stijl te behouden.

Ook bij de recentere nummers merk je jammer genoeg dat het orkest totaal geen combinatie is met nummers zoals ‘1000 engelen’. Daarin valt op dat de melodie totaal niet synchroon loopt, de schattige dierengeluiden eruit zijn en het nummer zelfs saai wordt. Dit is echt niet de belofte die Welle-Erdball vaak waarmaakt op hun cd's.

Zijn er dan ook positieve punten vraag je je af? Neen, voor mij niet, ‘Deine Augen’ klinkt veel te groots voor het minimalistische nummer dat het ooit was en Honey neemt veel te lange en vrolijke uithalen. ‘Starfighter’ klinkt als een Commodore 64 zonder ziel en ik kan alleen zeggen: als je de cd aanschaft, dan doe je dat alleen omdat de grote hits er op staan, want ook bij deze nummers kan je niet stilzitten.

De gehele stijl van Welle:Erdball is verdwenen en jammer genoeg is ook het oude, vertrouwde geluid van de Commodore 64 totaal weg. Geen mooie synthesizer of computerbliepjes maar bijna een synthetische orkestbak geluid onder een paar oude, vertrouwde liedjes van Welle:Erdball.

Ik hoop dan ook dat ze snel weer de draad oppakken en een goeie cd maken. Gelukkig zijn er al geruchten dat Lady Lila misschien weer terugkeert en dat is al een goed teken.

Sjoerd Rietveld
08/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...