casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.373 items

   

Weihan
Levensbron
Dark Folk / Apocalyptic Folk
01/11/2019 : Weihan - Levensbron
Eigen beheer  Eigen beheer
01/11/2019, Dimi Brands

Toen we dit jaar mochten kennismaken met het Gentse duo La Merde (en hun twee uitstekende cassettes Dood En De Merde en L’Amour Et La Merde) sloeg ons neofolk minnend hartje een tikkeltje sneller. Het blijft een genre dat in België ondergewaardeerd blijft, ik kan niet nalaten om het te blijven herhalen. Toch maakte La Merde ook iets los bij mensen die het genre niet op de voet volgen, zo merkte ik althans bij mijn collega’s van de Dark Entries redactie die bijna even enthousiast waren als ikzelf.

Automatisch moesten we toen ook aan Weihan denken, zowat de enige nog actieve Belgische neofolk act die we nog kennen en waar we al een tijdje niets meer van gehoord hadden.

Dit duo debuteerde sterk in 2004 met Galder, een album met akoestische gitaren, mythologische verwijzingen en Nederlandstalige zang.

Gaandeweg stapte het duo bestaande uit Miguel Boriau en Jurgen S. af van de pure neofolk en ging meer de martial industrial richting uit, wat de interesse van grotere labels als Old Europa Cafe (Symphonies Of Divination -2007) en Lichterklang (Blóðslitinn á Steininum -2014) opwekte.

Tevens leverde het het duo een cultstatus op, want wanneer we in de neofolkscene in onze buurlanden over ons eigen (povere) muzikale landschap palaveren, informeert men steevast naar Weihan.

Levensbron komt dus na een hele poos van stilzwijgen, althans toch op Weihan-gebied (beide leden zijn nog actief in andere projecten (Jurgen ken je misschien van pagan black metal act Theudho, Miguel is verder nog bezig met dark ambient onder de naam Simulacra, en in het verleden bracht hij onder de namen Beyond Infinity, Insomnia en Mannus ook deze muziek uit).

Dat deze plaat net op 1 november uitkomt kan toeval zijn, al zou het ons niet verbazen dat deze datum doelbewust uitgekozen is. Want net zoals men op Allerheiligen terugkijkt naar degenen die van ons zijn heengegaan, zo blikt ook Weihan terug op zijn eigen verleden.

Het martial pad laat men voor was het was, en men keert terug naar de pure neofolk dat we kennen van debuutplaat Galder. 15 jaar later klinkt dit heel wat volwassener en gepolijster dan deze eerste poging, maar de gelijkenissen vallen niet te ontkennen.

Rustig gitaargetokkel, poëtisch voorgedragen Nederlandstalige zang, een stemmig achtergrondkoortje en hier en daar wat neoklassieke opsmuk, zo laat Levensbron zich kort en bondig omschrijven.

Ook ontwaren we hier en daar een vrouwenstem van ene C. VDB. (zo leert ons het boekje), een aangename toevoeging aan de Weihan-sound, waar men in de toekomst gerust verder mee mag experimenteren!

Titels als ‘Tumulus’ (de Latijnse benaming voor een grafheuvel) sterken ons in onze mening dat men er bewust voor koos om deze plaat op de eerste november uit te brengen, maar ook de algehele zucht van melancholie die zeer kil doorheen het hele album blaast. Titels als ‘De Eeuwige Jager’, ‘Martelaarskroon’, ‘Landgeesten’, ‘Dodenhalm’, ‘Veenrook’ en ‘Zomerdood’ zijn wat dat betreft mooie trefwoorden die meteen de sfeer gebald weergeven.

Weihan is ook steeds trots geweest op zijn Vlaamse roots, getuige het koppig vasthouden aan de moedertaal maar ook thematisch komt dit tot uiting, niets mis mee, want op die manier komt ook nog eens een “alverman” (zo noemde men vroeger een goedaardige kabouter) aan bod (‘Eeuwenoud’).

Het mag dan wel allemaal zeer “Vlaemsch” zijn, een plaatsje in de programmatie van Ment TV zal dit niet met zich meebrengen. Gelukkig maar.

Weihan bewijst dat onze Vlaamse cultuur meer is dan slecht vertaalde covers van buitenlandse hits of carnavalskrakers.

In plaats daarvan bezingt men tradities die verband houden met de natuur, en dit op een manier die, als we dan toch een voorbeeld moeten noemen, doet denken aan het meer ingetogen werk van Blood Axis.

Vlaams én neofolk, bepaalde mensen zijn dan al extreem op hun hoede, zeker wanneer hun label dan ook nog eens Avondland Productions heet (een verwijzing naar het beruchte boek ‘Untergang des Abendlandes’ van de Duitse filosoof Oswald Spengler uit het interbellum waarbij men zich afvroeg of Spengler als intellectueel hier niet het pad geëffend heeft voor het nazisme). Maar deze tere zieltjes moeten maar eerst eens zelf luisteren, alvorens zich te laten leiden door veronderstellingen. Kritisch blijven, daar draait het immers allemaal om. Net zoals Weihan dat voor zichzelf was en met Levensbron de cirkel rond maakt (waarmee ik absoluut NIET wil zeggen dat men nu beter de boeken toe doet!) door een waardige (en betere) opvolger van Galder uit te brengen.

Naast de reguliere versie op cd kan je Levensbron ook op (gelimiteerde) cassette of in een luxueuze box aanschaffen. Met topreleases van Weihan én La Merde in 2019 is het precies toch niet zo slecht gesteld met de vaederlandsche neofolk?!

Weihan

Dimi Brands
01/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/09/2020 : Extra namiddagshow Neetwave 2020

Sedert vorig jaar kent Retie een nieuw indoorfestival : Neetwave. Na het succes van de eerste editie kon het dan ook niet uitblijven dat er een vervolg voor 2020 ging komen. Totdat een Hardnekkig Beestje uit China zich er mee ging moeien. De wereld, en vooral zijn evenementen, ging op slot. En toch slaagt de organisatie van Dark Balloon ...

lees meer...
NIEUWS 25/09/2020 : Piep! Daar is Dead Souls Rising.

Het is met wat, daar is alweer een gothic formatie die opstaat uit de doden... Dead Souls Rising, geboren in 1993 en na twee albums, “Ars Magica” (1995) en “Scented Garden” (1997) spoorloos duiken op met "Isadora" (gelimiteerd op 200 exemplaren) op het eigen Mysis label. Het titelnummer wordt meteen uitespeeld ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...