casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Weena Morloch
Terror Über Alles. Das Weena Morloch-Manifest
Dark Ambient - Electro Rock - Noise
02/08/2012 : Weena Morloch - Terror Über Alles. Das Weena Morloch-Manifest
Trisol  Trisol
02/08/2012, Xavier Kruth

Nog niet zo lang geleden omschreef ik de Samsas Traum vs Weena Morloch remix-dubbelaar als ‘overdaad schaadt’. Nu blijkt de nieuwe Weena Morloch gewoon 4 cd’s te tellen. Is Alexander Kaschte - zoals hij al vaak genoeg zelf aangaf - inderdaad gek? Heeft hij mijn recensie niet gelezen? Hoe is het mogelijk dat hij mijn waardevol advies negeert?

Maar mijn eerste reactie is verkeerd: dit een zeer waardevolle box! Na het succes van de vorige studioplaat Amok werd besloten om het hele Weena Morloch-archief, waar destijds geen kat naar wou luisteren, opnieuw uit te geven. Amok was vast de meest toegankelijke cd van Weena Morloch, en heeft ongetwijfeld sommigen geprikkeld om meer te willen weten over dit bizarre geesteskind van Kaschte.

Het eerste schijfje bevat Kunst-X=?, opnames die Kaschte in 2001 uitgaf. Kaschte zocht naar wegen om iets volledig anders te doen dan Samsas Traum, iets in de stijl van industrialgroepen als Deutsch Nepal, PAL of Brighter Death Now. Hij slaagde daar ook in, maar de fans van Samsas Traum bleven er koud bij. Erger nog, het verkocht voor geen meter. Kaschte kon zelfs de 500 exemplaren aan de straatstenen niet kwijt. Je kan dit dan ook moeilijk toegankelijke muziek noemen. Kaschte wou bewust zoveel mogelijk aan het toeval overlaten. IJle tonen, diep gedonder, zwaar dreunende en schurende drones, vervormde geluiden en willekeurig samengestelde samples... Een bouwwerf klinkt veel harmonieuzer dan dit. En toch kan ik ervan genieten. De cd bevat als bonus de allereerste demo - Dandelion and his lady of sorrow - en een remix van het Samsas Traum-nummer DerDieDas.

Opvolger KadaverKomplex - de tweede cd in de box - wist wel potten te breken, en dat bedoelen we niet zozeer commercieel of artistiek. Het verhaal gaat dat de plaat enkel werd uitgebracht omdat Kaschte door hevige psychische problemen niets nieuws produceerde. Er was zelfs sprake om hem te interneren, maar hij weigerde dit omdat hij zijn instrumenten niet mocht meenemen. Het nummer Kugel im Gesicht (9mm) leek voorbestemd om een electrohit te worden en deed dat ook. Maar het verschijnt ook ongeveer gelijktijdig met de Amokloop van Erfurt, waarbij een scholier 17 mensen inclusief zichzelf op school doodschoot. Aangezien het nummer ook een Amokloop-fantasie van Kaschte beschrijft, ontstaat er een controverse, die nog zal toenemen na de Amokloop van Emsdetten.

Toch durf ik zeggen dat KadaverKomplex de beste cd uit deze verzameling is. Het bestaat grotendeels uit instrumentale en dansbare ritmes, al vind je de noise van het debuut op verschillende plaatsen terug. De samples uit films en toespraken zijn niet meer willekeurig uitgekozen, maar worden opgebouwd rond terroristische en extreemlinkse thema’s, zoals titels als Stamheim (Kampf) - dat refereert naar de gevangenis waar de RAF-terroristen gevangen zaten - of het nummer Terror ueber alles, dat ook de naam is van deze compilatie is, duidelijk maken.

De derde cd - Epanalepsis - verscheen in 2005 als bonus op de Samsas Traums ‘Einer gegen alle’-box (twee cd’s en twee dvd’s) en bestaat net als het debuut enkel uit incoherent gepiep en gedreun. Het cd-boekje - dat wellicht beoogt om de mythe rond Weena Morloch nog wat op te blazen - vermeldt dat Kaschte zelf nooit naar de cd geluisterd had voor de uitgave en eenvoudigweg geluiden en samples door zijn computer joeg om er volgens bepaalde parameters nummers van te maken. Moeilijk te geloven, maar wel aangenaam om naar te luisteren. De Japanse noisemuzikant Merzbow verklaarde fan te zijn van de cd, en ik vermoed dat andere herriefanaten dezelfde reactie zullen hebben.

Weena Morloch speelde onlangs een hele tournee in het voorprogramma van Samsas Traum die - als we Alexander Kaschte mogen geloven - ook de laatste tournee was. Geen domme zet van Kaschte, die zo met één groep hele avonden kon vullen. Gelijktijdig met deze vierdubbelaar verschijnt de Samsas Traum live-cd ‘Unbeugsam-Unberechenbar-Unsterblich’. Je vindt er Kugel im Gesicht op terug, dat al jaren deel uitmaakt van het Samsas Traum liverepertoire. Om te horen wat Weena Morloch ervan bakte moet je op de laatste cd van deze compilatie zijn, die niet onterecht de naam ‘Amok live’ toegemeten kreeg. Amok ging nog een stuk verder in de richting van Kugel im Gesicht: harde en dansbare electro met zieke en links-terroristische onderwerpen. Je vindt na het optreden ook de Trauma 7-ep, die in 2003 verscheen als extra bij Tineoidea van Samsas Traum, en die muzikaal goed aansluit bij Amok.

Kort samengevat: wie van Amok hield en de rest van Weena Morloch wil hebben, heeft met deze cd alles, werkelijk alles behalve Amok, en wel in één pakketje. En nog aan een naar Trisol-maatstaven heel aanvaardbare prijs ook.

Weena Morloch

Xavier Kruth
02/08/2012

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...