casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !!
Bostin’ Steve Austin
New wave - Punk
03/03/2014 : We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !! - Bostin’ Steve Austin
Cherry Red Records  Cherry Red Records
03/03/2014, Henk Vereecken

Ze waren in 1986 zo een beetje de vrouwelijke versie van Sigue Sigue Sputnik – meer gimmick dan muzikaal genie – maar de marketing en de creatie van de hype was gewoon part of the game: de all female band We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !! En de vier kleurige meiden uit Birmingham maakten al bij al best leuke muziek. New wave en poppunk die je muzikaal zo’n beetje kan vergelijken met Bow Wow Wow. Of ook wel met X-Ray Spex want ook We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !!gebruikten een saxofoon. En ze hadden ook een viool trouwens. Zingen deden alle vier de dames. De naam van de band werd gemakshalve vaak afgekort tot Fuzzbox (zoals ze vanaf het tweede album ook officieel zouden heten en zoals voor het eerst vermeld op de heruitgave van het debuutalbum voor de Amerikaanse markt) en dat zullen we in de rest van deze review ook doen.

De band werd in 1985 opgericht door Vix (Vickie Perks), Magz (Maggie Dunne), Jo (Joanne Dunne) en Tina (O'Neill). Hun naam kozen ze nadat ze een distortiepedaal hadden gekocht voor hun gitaren en Maggie Dunne eruit flapte: ‘We've got a fuzzbox and we're gonna use it!’. Niet alle materiaal van Fuzzbox is even sterk maar het is wel dikke fun met dit viertal. “Bostin’ Steve Austin”, hun debuutalbum uit 1986, werd heruitgegeven door Cherry Red met gewoontegetrouw een tweede schijfje erbij vol extra tracks.

Het eigenlijk album telt 12 tracks en duurt amper 32 minuten. Een aantal van de songs uit het album werden bescheiden hits in de UK, zoals de nog voor het album verschenen eerste single uit maart 1986 met “XX Sex” en “Rules And Regulations”, die de fuzzbox gimmick maximaal uitbuitten. En hoewel de single de Top 40 net niet haalde - hij bleef hangen op 41 - bleef deze wel 25 weken hangen in de Britse Indie Charts. Na de release van het album volgden nog “Love Is The Slug” (dat de Top 40 wel haalde) en de bescheiden hit “What's The Point”. En hiermee hebben we ineens de sterkste tracks van het album gehad. Best leuk zijn ook nog “Wait And See”, “You Got Me”, “Preconceptions” en vooral ook de Fuzzbox interpretatie van Norman Greenbaums sixties klassieker “Spirit In The Sky” (1969).

De lyrics van het album zijn erg dubbel: op het eerste zicht lichtvoetig en puberaal oppervlakkig, beschouwingen over liefdesperikelen en uiterlijkheden, maar vaak met een ironisch feministische ondertoon en in “Rules And Regulations” – ook muzikaal mijn absolute favoriet – nemen de dames geen blad voor de mond (zie de lyrics hieronder).

Het extra schijfje bevat maar liefst 22 tracks (77 minuten speelduur) maar is van erg wisselvallige kwaliteit en dat wordt ook volmondig toegegeven in de tekst van het cd boekje (geschreven door percussioniste/saxofoniste Tina O'Neill): ‘PS. Some of the ‘bonus’ tracks on this are diabolical and really should have been destroyed at birth!! Sorry ‘bout that!’.

Wat staat er allemaal op deze cd met extra tracks: naast twee ‘previously unreleased tracks’ (een remix van “XX Sex” en een nog geen 40 seconden durende a capella cover van de evergreen “By The Light Of The Silvery Moon”) is dat gewoonweg alles wat van Fuzzbox nog verscheen in de periode 1986-1987. Alle singlemixes en EP tracks dus die niet op het album stonden, zodat ook de volledige inhoud van de “We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It!!” EP erop staat (6 tracks), alsook van de “Love Is The Slug” 7”/12” single (3 tracks) en van de “What’s The Point” 7”/12“ single (5 tracks).

Voorts nog een remix van de song “Aaarrrggghhh!!!” van de eponieme EP zoals verschenen op de labelcompilatie “Vindaloo Bakers Dozen” van het Vindaloo label. Dat label bracht in 1986 ook de single en EP “Rockin’ With Rita (Head To Toe)” uit van de gelegenheidsformatie Vindaloo Summer Special, wat een samenwerkingsverband was van Fuzzbox met twee andere artiesten van het Vindaloo label: The Nightingales en Ted Chippington. Daarvan staan er 3 tracks op de extra cd, 3 tracks waar Fuzzbox mee op te horen zijn dus. “Rockin’ With Rita (Head To Toe)” is een erg leuke rockabilly pastiche geschreven door Ted Chippington en met medewerking van The Nightingales en – uiteraard – Fuzzbox. Het nummer staat er nog een tweede keer op in een ‘Beach Party Remix’. De derde track is de interpretatie door deze gelegenheidsformatie van drie popniemendalletjes van omstreeks 1960: “Seven Little Girls (Sitting in the Back Seat)”, "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" en “Kookie, Kookie (Lend Me Your Comb)”. Best grappig maar niet meer dan dat en eigenlijk eerder flauw.

Bij Fuzzbox’ a capello cover van Queens “Bohemian Rhapsody” twijfel ik steeds weer of ik heel hard moet beginnen lachen of heel hard moet weglopen. “Fuzzy Ramblings” – afkomstig van dezelfde release, de “What’s The Point” 12” - is dan weer geen song maar wel dikke 3 minuten gezever, onnozel gedoe en puberaal gegiechel.

Maar het echte dieptepunt is wel de 19 minuten “Radio Fuzzbox”. “Radio Fuzzbox” was een cassette uit 1986 met zowel op kant A als kant B dezelfde fake radioshow door de ‘Fuzzgirls’. We krijgen de hit “Love Is The Slug” te horen en voorts liveversies van de songs “Console Me”, “Spirit In The Sky”, “Enigma” en “Justine” zoals opgenomen op het tweede concert ooit van Fuzzbox, meer bepaald in Birmingham in 1985. Maar tussen de muziek door krijgen we een overmaat aan jingles, een fake quiz, fake interviews, een fake weerbericht en vooral massa’s flauwekul, onnozeliteiten, boertigheden en andere ongein. Enfin, je houdt dit normaal gezien maar één luisterbeurt vol. Uit journalistiek oogpunt heb ik deze 19-minuten-track 4 keer doorstaan en ik ben er nog niet goed van.

Echt goed zijn dan weer de song “She” (van de “We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It!!” EP) en hun cover van de fifties rockabilly song “Fever” (John Davenport) van de “What’s The Point” 12” single.

“Rules And Regulations”, Fuzzbox’ allerbeste track, stond al op het eigenlijke album en staat nog eens drie keer op de extra cd: de single versie, een ‘splendiferous mix’ (van de “We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It!!” EP) en nog een behoorlijk slechte (geboenk!) ‘motormark mix’ afkomstig van “Look At The Hits On That!!”, een compilatie cd/dvd uit 2004.

Met deze release heb ik alles van Fuzzbox in huis dat ik hoef te hebben, want na het debuutalbum “Bostin’ Steve Austin” was het al uit met de fun. Het materiaal van het tweede album “Big Bang!” uit 1989 ging meer de dance-pop toer op en klinkt me al te commercieel in de oren. Het derde album zou nooit verschijnen wegens meningsverschillen over de te volgen muzikale richting. In 2010-2011 kwam er wel een reünie – zonder de originele drumster – waarbij Fuzzbox onder meer speelde op het Whitby Gothic festival. Het was een shock te vernemen dat een van de meisjes intussen overleden is: Jo Dunne stierf op 26 december 2012 op 43-jarige leeftijd aan de smerigste ziekte van onze moderne beschaving: kanker.

Facebook

Youtube

Rules And Regulations

You gotta

Go to school

Follow the rules

Do what people say

And don't make a fool of yourself

Put your brains into all your books

Pass all your exams

Leave school and go to work in a place

Where they know you by your number not your name

Stuck in a rut

And there's no one but yourself to blame

There must be more to life

There must be more than this

There must be more to life

The rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Obey, obey away, hey!

You keep your mouth shut tight

Everything'll burn

When the chance comes you fall just like your mum

Said you couldn't get mad if I did

Terrific! Jah loves you!

Here a soldier pins you on your feet

To run to sue? makes you feel surprised

Though he's chained you up

And tied you down so you're housebound

There must be more to life

There must be more than this

There must be more to life

The rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Obey, obey away, a hey!

Get a divorce

Use their own nails

You cry and it's off to the nearest club

Now you're left too bored to pray for hope

And nothing matters now

You want a way to use the gun

Refuse to run

And you know you can't escape

You're left on your own

To rot and decay

There must be more to life

There must be more than this

There must be more to life

The rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Obey, obey away, a hey!

Rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Rules

And regulations

To command and obey

Obey!

Henk Vereecken
03/03/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten