casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.677 items

   

We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !!
Bostin’ Steve Austin
New wave - Punk
03/03/2014 : We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !! - Bostin’ Steve Austin
Cherry Red Records  Cherry Red Records
03/03/2014, Henk Vereecken

Ze waren in 1986 zo een beetje de vrouwelijke versie van Sigue Sigue Sputnik – meer gimmick dan muzikaal genie – maar de marketing en de creatie van de hype was gewoon part of the game: de all female band We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !! En de vier kleurige meiden uit Birmingham maakten al bij al best leuke muziek. New wave en poppunk die je muzikaal zo’n beetje kan vergelijken met Bow Wow Wow. Of ook wel met X-Ray Spex want ook We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It !!gebruikten een saxofoon. En ze hadden ook een viool trouwens. Zingen deden alle vier de dames. De naam van de band werd gemakshalve vaak afgekort tot Fuzzbox (zoals ze vanaf het tweede album ook officieel zouden heten en zoals voor het eerst vermeld op de heruitgave van het debuutalbum voor de Amerikaanse markt) en dat zullen we in de rest van deze review ook doen.

De band werd in 1985 opgericht door Vix (Vickie Perks), Magz (Maggie Dunne), Jo (Joanne Dunne) en Tina (O'Neill). Hun naam kozen ze nadat ze een distortiepedaal hadden gekocht voor hun gitaren en Maggie Dunne eruit flapte: ‘We've got a fuzzbox and we're gonna use it!’. Niet alle materiaal van Fuzzbox is even sterk maar het is wel dikke fun met dit viertal. “Bostin’ Steve Austin”, hun debuutalbum uit 1986, werd heruitgegeven door Cherry Red met gewoontegetrouw een tweede schijfje erbij vol extra tracks.

Het eigenlijk album telt 12 tracks en duurt amper 32 minuten. Een aantal van de songs uit het album werden bescheiden hits in de UK, zoals de nog voor het album verschenen eerste single uit maart 1986 met “XX Sex” en “Rules And Regulations”, die de fuzzbox gimmick maximaal uitbuitten. En hoewel de single de Top 40 net niet haalde - hij bleef hangen op 41 - bleef deze wel 25 weken hangen in de Britse Indie Charts. Na de release van het album volgden nog “Love Is The Slug” (dat de Top 40 wel haalde) en de bescheiden hit “What's The Point”. En hiermee hebben we ineens de sterkste tracks van het album gehad. Best leuk zijn ook nog “Wait And See”, “You Got Me”, “Preconceptions” en vooral ook de Fuzzbox interpretatie van Norman Greenbaums sixties klassieker “Spirit In The Sky” (1969).

De lyrics van het album zijn erg dubbel: op het eerste zicht lichtvoetig en puberaal oppervlakkig, beschouwingen over liefdesperikelen en uiterlijkheden, maar vaak met een ironisch feministische ondertoon en in “Rules And Regulations” – ook muzikaal mijn absolute favoriet – nemen de dames geen blad voor de mond (zie de lyrics hieronder).

Het extra schijfje bevat maar liefst 22 tracks (77 minuten speelduur) maar is van erg wisselvallige kwaliteit en dat wordt ook volmondig toegegeven in de tekst van het cd boekje (geschreven door percussioniste/saxofoniste Tina O'Neill): ‘PS. Some of the ‘bonus’ tracks on this are diabolical and really should have been destroyed at birth!! Sorry ‘bout that!’.

Wat staat er allemaal op deze cd met extra tracks: naast twee ‘previously unreleased tracks’ (een remix van “XX Sex” en een nog geen 40 seconden durende a capella cover van de evergreen “By The Light Of The Silvery Moon”) is dat gewoonweg alles wat van Fuzzbox nog verscheen in de periode 1986-1987. Alle singlemixes en EP tracks dus die niet op het album stonden, zodat ook de volledige inhoud van de “We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It!!” EP erop staat (6 tracks), alsook van de “Love Is The Slug” 7”/12” single (3 tracks) en van de “What’s The Point” 7”/12“ single (5 tracks).

Voorts nog een remix van de song “Aaarrrggghhh!!!” van de eponieme EP zoals verschenen op de labelcompilatie “Vindaloo Bakers Dozen” van het Vindaloo label. Dat label bracht in 1986 ook de single en EP “Rockin’ With Rita (Head To Toe)” uit van de gelegenheidsformatie Vindaloo Summer Special, wat een samenwerkingsverband was van Fuzzbox met twee andere artiesten van het Vindaloo label: The Nightingales en Ted Chippington. Daarvan staan er 3 tracks op de extra cd, 3 tracks waar Fuzzbox mee op te horen zijn dus. “Rockin’ With Rita (Head To Toe)” is een erg leuke rockabilly pastiche geschreven door Ted Chippington en met medewerking van The Nightingales en – uiteraard – Fuzzbox. Het nummer staat er nog een tweede keer op in een ‘Beach Party Remix’. De derde track is de interpretatie door deze gelegenheidsformatie van drie popniemendalletjes van omstreeks 1960: “Seven Little Girls (Sitting in the Back Seat)”, "Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini" en “Kookie, Kookie (Lend Me Your Comb)”. Best grappig maar niet meer dan dat en eigenlijk eerder flauw.

Bij Fuzzbox’ a capello cover van Queens “Bohemian Rhapsody” twijfel ik steeds weer of ik heel hard moet beginnen lachen of heel hard moet weglopen. “Fuzzy Ramblings” – afkomstig van dezelfde release, de “What’s The Point” 12” - is dan weer geen song maar wel dikke 3 minuten gezever, onnozel gedoe en puberaal gegiechel.

Maar het echte dieptepunt is wel de 19 minuten “Radio Fuzzbox”. “Radio Fuzzbox” was een cassette uit 1986 met zowel op kant A als kant B dezelfde fake radioshow door de ‘Fuzzgirls’. We krijgen de hit “Love Is The Slug” te horen en voorts liveversies van de songs “Console Me”, “Spirit In The Sky”, “Enigma” en “Justine” zoals opgenomen op het tweede concert ooit van Fuzzbox, meer bepaald in Birmingham in 1985. Maar tussen de muziek door krijgen we een overmaat aan jingles, een fake quiz, fake interviews, een fake weerbericht en vooral massa’s flauwekul, onnozeliteiten, boertigheden en andere ongein. Enfin, je houdt dit normaal gezien maar één luisterbeurt vol. Uit journalistiek oogpunt heb ik deze 19-minuten-track 4 keer doorstaan en ik ben er nog niet goed van.

Echt goed zijn dan weer de song “She” (van de “We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It!!” EP) en hun cover van de fifties rockabilly song “Fever” (John Davenport) van de “What’s The Point” 12” single.

“Rules And Regulations”, Fuzzbox’ allerbeste track, stond al op het eigenlijke album en staat nog eens drie keer op de extra cd: de single versie, een ‘splendiferous mix’ (van de “We’ve Got A Fuzzbox And We’re Gonna Use It!!” EP) en nog een behoorlijk slechte (geboenk!) ‘motormark mix’ afkomstig van “Look At The Hits On That!!”, een compilatie cd/dvd uit 2004.

Met deze release heb ik alles van Fuzzbox in huis dat ik hoef te hebben, want na het debuutalbum “Bostin’ Steve Austin” was het al uit met de fun. Het materiaal van het tweede album “Big Bang!” uit 1989 ging meer de dance-pop toer op en klinkt me al te commercieel in de oren. Het derde album zou nooit verschijnen wegens meningsverschillen over de te volgen muzikale richting. In 2010-2011 kwam er wel een reünie – zonder de originele drumster – waarbij Fuzzbox onder meer speelde op het Whitby Gothic festival. Het was een shock te vernemen dat een van de meisjes intussen overleden is: Jo Dunne stierf op 26 december 2012 op 43-jarige leeftijd aan de smerigste ziekte van onze moderne beschaving: kanker.

Facebook

Youtube

Rules And Regulations

You gotta

Go to school

Follow the rules

Do what people say

And don't make a fool of yourself

Put your brains into all your books

Pass all your exams

Leave school and go to work in a place

Where they know you by your number not your name

Stuck in a rut

And there's no one but yourself to blame

There must be more to life

There must be more than this

There must be more to life

The rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Obey, obey away, hey!

You keep your mouth shut tight

Everything'll burn

When the chance comes you fall just like your mum

Said you couldn't get mad if I did

Terrific! Jah loves you!

Here a soldier pins you on your feet

To run to sue? makes you feel surprised

Though he's chained you up

And tied you down so you're housebound

There must be more to life

There must be more than this

There must be more to life

The rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Obey, obey away, a hey!

Get a divorce

Use their own nails

You cry and it's off to the nearest club

Now you're left too bored to pray for hope

And nothing matters now

You want a way to use the gun

Refuse to run

And you know you can't escape

You're left on your own

To rot and decay

There must be more to life

There must be more than this

There must be more to life

The rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Obey, obey away, a hey!

Rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Rules and regulations to command and obey

Rules

And regulations

To command and obey

Obey!

Henk Vereecken
03/03/2014

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/07/2019 : W-Fest komt er snel aan!

Festivalseizoen. En België kent tgenwoordig ook weer een heus festival met ambitie waar ook ons geliefde genre zijn stek krijgt. Inderdaad W-fest! Vier dagen feest, een puike affiche en zoals u eerder in onze interviews met organisator en bezieler Erik De Ridder kon lezen wil dit festival een totaalspektakel bieden. Recent waren er een ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2019 : R.I.P. Rüdiger Frank (1967-2019) (Printed At Bismarck's Death, The Tors Of Dartmoor)

Zojuist bereikte ons het droevige nieuws van het overlijden van Rüdiger Frank (°1967), de zanger van de Duitse gothic rock band The Tors Of Dartmoor. Rüdiger Frank verliet in 1989 Printed At Bismarck's Death met keyboardspeler Heiko Muter (overleden in 2001) om samen een nieuwe gothic rock band op te richten: The Tors Of ...

lees meer...
NIEUWS 20/07/2019 : BIMfest 2019: de eerste namen.

U weet het al langer, of zou het na 17 edities toch stilletjes aan moeten weten: de aanloop naar het kerstdiner en het nieuwjaarsvuurwerk vangt traditiegetrouw aan met een nieuwe editie van het BIM Festival. Tijdens het weekend van 13 en 14 december ben je in de Casino te Sint-Niklaas welkom voor wederom een puike selectie aan acts uit ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : RAMMSTEIN - Een stadion in vuur en vlam

Rammstein, de band waarvan de groepsleden al eens graag met vuur spelen, trad deze woensdag op voor een uitverkocht Koning Boudewijnstadion. Uw reporter ter plekke was erbij en kwam er zonder brandwonden vanaf. Er was een massale toeloop voor de metalband uit Duitsland. Alle tickets vlogen in november vorige jaar reeds in minder dan een ...

lees meer...
NIEUWS 11/07/2019 : Timetable voor M'era Luna 2019

Zelf geven ze er niet zo heel veel ruchtbaarheid aan, maar dit jaar viert M’era Luna zijn inmiddels 20ste editie. De jaarlijkse traditie in volle zomertijd mag iedere keer dan weer een feestje zijn. Het feestje in eigen leefwereld, waar het vliegveld van het Duitse Hildesheim wordt omgetoverd tot het walhalla van de gothics en ...

lees meer...
NIEUWS 11/07/2019 : Dark Entries geeft weg: tickets Sewerfest.

Muzikale fijnproevers weten al langer dan vandaag dat JH De Wommel de place to be is om deviante muziekjes te ontdekken. Op de laatste dag van de zomervakantie slaan New Wave Top 100 en Pale Moon de handen in elkaar voor de tweede editie van Sewerfest. Vanaf 20 uur kan je er optredens meepikken van Diagnostic Error (EBM), Cojones Del ...

lees meer...
FOTO'S : Rob Zombie - @ Graspop 23/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ministry - @ Graspop 22/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : MIREXXX (Dark Entries Night 29) - In de Indiase traditie is dit een periode van verval en achteruitgang: de Kali Yuga of ‘het ongelukkig tijdperk’.

Mirexxx heeft een nieuwe cd uit: ‘Vault’. Opnieuw krijgen we old school dark electro, maar anderzijds verschilt hun geluid danig van andere electrogroepen, onder meer omdat de basdrums niet prominent gebruikt worden en ze eerder hoge percussie en bliebjes gebruiken. De reacties op de nieuwe plaat waren uitstekend, en voor ons was ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 (Leipzig, Duitsland, 7 t.e.m. 10 juni) - De dolle avonturen van de electro-redactie

Meer dan een jaar had ik ernaar uitgekeken: de 28ste editie van het Wave-Gotik-Treffen in het pinksterweekend. Persoonlijk vond ik het donkere elektronische deel van de line-up niet echt "wauw", maar dat hield mij niet tegen om mij 4,5 dag lang rot te amuseren. En zoals elk jaar schrijf ik ook nu een verslag over mijn dolle avonturen ...

lees meer...
FOTO'S : Stone Temple Pilots - @ Graspop 21/06/2019 door Luc Luyten