casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Wardruna
Kvitravn
Dark Folk / Apocalyptic Folk
10/02/2021 : Wardruna - Kvitravn
Sony
10/02/2021, Xavier Kruth

Wardruna heeft furore gemaakt met de runentrilogie 'Runaljod', waarin respectievelijk de platen 'Gap Var Ginnunga', 'Yggdrasil' en 'Ragnarok' uitkwamen. Dat de groep deelnam aan de soundtrack van de successerie Vikings, met zelfs een figurantenrol voor meesterbrein Einar Selvik, was er niet helemaal vreemd aan. Intussen prijkt de groep aan het firmament van de Scandinavische folk gebaseerd op heidense thema's, samen met de Denen van Heilung.

De groep ontstond in 2003 vanuit twee leden van de 'True Norwegian Black Metal'-groep Gorgoroth. Drummer Selvik - die eigenlijk maar aan één plaat van Gorgoroth deelnam - en zanger Ghaal - inderdaad de man die ooit urenlang een inbreker martelde die zijn huis was binnengedrongen - zetten de groep samen met zangeres Lindy-Fay Hella op. Ergens midden in de trilogie verliet Ghaal de groep op vriendschappelijke termen, terwijl de twee overgebleven leden doorbraken naar een breder publiek.

De muziek van Wardruna wordt gekarakteriseerd door het gebruik van diverse traditionele Noorse instrumenten als de taglharp, de sotharp, de crwth (een soort lier), bukkehorn (een blaasinstrument gemaakt uit de hoorn van een ram of geit), de bronselur (een bronzen blaasinstrument), fluit, langeleik (een gedroonde citer), de kravik-lier, trossingen-lier, draailier, en een hoeveelheid aan drums en percussie. Dit samen met de meerstemmige zang geeft een uniek geluid.

Heel productief is Wardruna niet geweest. Ze deden er vijftien jaar over om hun runentrilogie af te werken, en ook op deze cd lezen we dat de muziek tussen 2009 en 2020 is gecomponeerd. Doch kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Van de nieuwe cd verkondigt Selvik trouwens openlijk dat hij gezien mag worden als een vervolg op de trilogie die hij in 2016 afsloot.

Na de afloop van de trilogie was het immers de vraag welke richting het project moest uitgaan. Hoewel er een muzikale evolutie is, koos Selvik ervoor om trouw te blijven aan de Noorse mythologie. 'Kvitravn' is namelijk een verwijzing naar de twee raven van Odin, Huginn en Muninn, die na hun reizen doorheen de negen werelden van de Noorse mythologie kwamen raporteren aan hun meester over wat ze gezien hadden. Dat de titel Selvik nauw aan het hart staat kunnen jullie afleiden uit het feit dat hij zich vroeger - onder meer in Gorgoroth-tijden - Kvitrafn liet noemen.

En de muziek en teksten van Wardruna ontstaan niet zomaar. Selvik laat zich bijstaan door een team van onderzoekers en experten die hem adviseren. De teksten zijn geschreven in een mix van West-Noors dialekt, oud-Noors en proto-Noors. Verschillende teksten verwijzen naar de Völuspá, of het visioen van de zieneres in de Poëtische Edda waarin de zieneres Völva zich richt tot Odin om een soort scheppingsverhaal te vertellen.

Naast de Noorse mythologie valt ook de grote verbondenheid met de natuur in de teksten op. 'We zijn een deel van de natuur, niet de leiders ervan', liet Selvik in een recent interview weten. Hij ziet zelfs verbanden met de Sami, een volk dat in het noorden van Scandinavië leeft (bij ons bekend als Lappen, maar die term ervaren ze als beledigend). In hun mythologie is de geest verbonden met de wind, en gaat zo over tot de periode voor en na het leven.

U merkt het, Wardruna heeft met 'Kvitravn' een zowel muzikaal als inhoudelijk boeiend werk afgeleverd dat uitnodigt om je te verdiepen in de Noorse geschiedenis, natuur en mythologie. We kunnen alleen maar blij zijn dat er vandaag werken uitkomen met dergelijke diepgang.

Wardruna

Xavier Kruth
10/02/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...