casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.864 items

   

Vrîmuot
O Tempora, O Mores!
Dark Folk / Apocalyptic Folk
13/10/2020 : Vrîmuot - O Tempora, O Mores!
Auerbach Tonträger  Auerbach Tonträger
13/10/2020, Dimi Brands

Het zal je als nieuwe groep maar overkomen dat de release van je debuutalbum samenvalt met deze van een van de grote namen uit het genre waarbinnen je opereert.

Het overkwam Vrîmuot wiens eerste album O Tempora, O Mores! tegelijkertijd het levenslicht zag als de langverwachte terugkeer van veteranen Orplid op Prophecy. Het risico dat je op deze manier een beetje tussen de plooien dreigt te vallen lijkt ons niet miniem, en dat zou in het geval van Vrîmuot een jammere zaak zijn.

Allereerst dienen we te zeggen dat het hier geen groep betreft, deze Vrîmuot is het eenmansproject van ene T.S. (we moeten het met enkel zijn initialen stellen) die zich voor zijn project de artiestennaam Lupus Viridis aanmat.

Van compositie tot zang en alle instrumenten (mondharmonica, viool; drum, kalimba, accordeon en de onvermijdelijke gitaar): deze man doet het allemaal zelf. Voor al wie toch wel enige teleurstelling of op zijn minst andere verwachtingen had bij de aankondiging dat de nieuwe van Orplid een album was dat de bedoeling had de “westerse beschaving en haar tradities te beschermen” lijkt ons dit debuut meer op maat gesneden.

In tegenstelling tot Orplid, dat in navolging van andere groepen uit het genre (zoals bijvoorbeeld Rome, Naevus of Dernière Volonté) steeds grotere stappen maken richting darkwave of andere zijpaden blijft Vrîmuot trouw aan de kernesthetiek en stijl van het neofolk genre. Kwestie van niet te laten denken dat het hier maar om een herhalingsoefening gaat van iets wat al jaren voorheen gedaan werd, voegen artiest en label er nog graag aan toe dat het tegelijkertijd een versterking en update is van de ouwe getrouwe waarden der neofolk.

Dit vertaalt zich in 6 lange nummers, die samen goed zijn voor bijna een uurtje muzikaal vertier. Het kortste nummer duurt zeven en een halve minuut, het langste telt daar nog eens twee minuten bij. Dit kan betekenen dat er dan van alles gebeurt in zo’n nummer, maar niets is minder waar. Een spaarzame tempowisseling niet daar gelaten, zijn het gewoon lang aanslepende nummers geworden, die simpelweg de tijd nemen om een verhaal te vertellen. Gelukkig voor ons, verveelt dit geen enkele seconde. Zelfs de grootste tegenstander van nummers die maar blijven duren, zullen beamen dat iedere minuut goed benut is. Beschouw ieder nummer apart als een solide gebouwd huis, wat van het album als geheel dus een dorpje maakt waarin het aangenaam vertoeven is. Een bergdorpje als u het ons vraagt. Vrîmuot laat zich situeren in het Teutoburgerwoud, een bergrug niet ver over de grens dat zich uitstrekt over de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. (Voor de natuurliefhebbers die het eens willen ontdekken: nabij Bielefeld). De bergen waar wij aan denken tijdens O Tempora, O Mores! zijn naast van Duitse tevens van Oostenrijkse komaf: meermaals schoot het kernwoord ‘alpenfolk’ doorheen onze gedachten. Eenzelfde sfeer als in het verleden het geval was bij de groepen op het Steinklang label en al zijn vertakkingen is duidelijk voelbaar bij Vrîmuot. Reken daarbij nog een overtuigende zangstem met vrij grove korrel en een muzikale begeleiding die op tijd en stond aan Blood Axis zoals op hun album Born Again doet denken maar ook de liefhebbers van Darkwood kan aanspreken, en u kan al raden dat we hier beslist raad mee weten.

Vrîmuot is Middelhoogduits voor ‘openhartigheid’ en eerlijk is deze veelzijdige artiest absoluut. Niet alleen in zijn liederen (of moeten we zeggen intense verhalen?) maar ook in zijn werkwijze is dit het geval: alles is DIY en daarenboven nog eens handmatig te noemen, aangezien er geen enkel digitale hulpmiddel aan te pas kwam.

Vrîmuot beschrijft zijn onderneming als “Mythopoeic Darkfolk” en hanteert zijn metaforische gewicht tot louterend effect en brengt een positieve boodschap over.

Zelfreflectie is voor hem de sleutel om het alledaagse bestaan te overstijgen en een vlam kunnen aansteken die ons versterk en verwarmt.

Dat die zelfreflectie graag ook het verleden oproept is meer dan duidelijk uit de muziek van Vrîmuot en komt ook in de titel tot uiting.

Deze uitspraak van Cicero die vertaald kan worden als “O tijden, o zeden!” werd gebruikt in zijn Eerste Catilinarische Rede voor de Romeinse Senaat.

In deze rede tegen de politicus en kandidaat-consul Lucius Sergius Catilina, die eerder had geprobeerd hem te vermoorden, betreurt Cicero de slechtheid en corruptie van de moderne tijd.

Against the modern world... het is niet de eerste en wellicht ook niet de laatste keer dat we zoiets horen vallen in neofolk middens. Dat vroeger alles beter was, is een dankbare bron van discussie. O Tempora, O Mores! als album is eerder een in liederen gezette polemiek, gebaseerd op persoonlijke ervaring van verlies en herovering, maar ook gerelateerd aan de moderniteit en haar inherente kwalen. Maar bovenal is het Vrîmuots bedoeling om gevoelens op te roepen in de geest van de romantici, te ontsnappen aan de huidige ‘samsara’ (oftewel het dagelijks leven) om verlichting te zoeken, het hogere doel dat ons natuurlijk wezen nastreeft.

Oertraditionele neofolk die een brug slaat naar het boeddhisme, dat is inderdaad best wel een verrassende invalshoek. Niet dat dit zeer expliciet tot uiting komt in de zes alhier gepresenteerde nummers, maar het blijkt wel een boeiende invalshoek.

Is je neofolk honger na Orplids Deus Vult niet gestild? Leg dan deze maar op je bord, een rond buikje gegarandeerd!

Vrîmuot

Dimi Brands
13/10/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 16/09/2021 : Het Brusselse Ultra Sunn presenteert nieuwe singel “Young Foxes”.

Ultra Sunn kwam begin vorig jaar als een aangename verrassing op de Dark Entries redactie aangewaaid. Het Brussels duo Sam Huge en Gaelle Souflet werken ondertussen ijverig aan hun tweede ep, waarvan deze “Young Foxes” dienst doet als voorgerechtje. De nieuw ep gaat trouwens “Body Electric” (doet u vast aan iets denken) ...

lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : Vreemde eend in de bijt op het Belgische Sinner’s Day podium; The Bollock Brothers.

Waarom? Wel The Bollock Brothers zijn van oudsher een Britse, zeg maar Schotse band, rond zanger Jock McDonald die sedert 1980, jawel 1980, vele podia onveilig maken (vooral ook hier bij ons) en na vele bezettingswissels nog niets van hun prettig gestoorde pluimen zijn verloren. Surfend op de punkgolf pakten ze al snel uit met meer elektronische ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : De Nacht van de Experimentele Film op 16 september in het teken van Nico

Voor snelle beslissers: Vanaf dit jaar organiseert het Gentse Artcinema OFFoff weer haar jaarlijkse Nacht van de Experimentele Film. In het verleden mochten we daar reeds The Angelic Conversations van Derek Jarman bewonderen (mét soundtrack van Coil) en ook La Cicatrice Intérieure van de Franse avantgarde filmmaker Philippe ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2021 : This Can Hurt, dé NIN van het Meetjesland op dag 1 van Sinner’s Day!

This Can Hurt is één van de vele Belgische groepen die act de présence geeft op het Sinner’s Day festival dat elke dag een beetje meer dichterbij komt. En neen, Dark Entries gaat niet elke groep op de affiche er zo maar even uitlichten, maar enkel diegene die meer bekendheid verdienen dan ze nu genieten, of iets ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2021 : Rebel Riot blijft vechten in Myanmar

De Myanmarese punkgroep Rebel Riot heeft een nieuwe single uit: 'Let's Fight'. Die is afkomstig van de nieuwe plaat 'One Day' die in augustus uitkwam. Wat deze plaat bijzonder maakt is niet enkel dat het uitstekende en geëngageerde punkrock bevat, maar ook de context waarin hij uitkomt. Er zijn veel plaatsen waar ...

lees meer...
INTERVIEW : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.

Jammer maar helaas, Breaking Barriers moest dit jaar zijn internationale affiche afzeggen omdat de Russische feministische punkgroep Pussy Riot zijn Europese tournee afgelaste. Er volgt wel een kleiner evenement met enkel Belgische groepen. Sovjet War - punkveteranen uit het begin van de jaren 80 - zijn er de topact, aangevuld met Gert (Kleinpunk). ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Neon Judgement - @ Sinner's Day Special Oostende, 25/08/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner's Day Special, Klein Strand Oostende, 25/08/2021 - Het eerste zwarte festival na de lockdown

Is de coronapandemie voorbij? Wellicht nog niet helemaal, maar het gewone leven herwint langzaam zijn rechten en zelfs de zwaar getroffen cultuursector krabbelt terug recht. Het was nog lange tijd bang afwachten of de Sinner's Day Special nog zou doorgaan. Ik heb voor de zekerheid regelmatig de website gecheckt om te zien of ik wel welkom ...

lees meer...
INTERVIEW : HAGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op 9 oktober spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Deze keer een wat bescheidener affiche, maar wel met kwaliteit. Hagar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele leden. Hoe ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Amenra - Ochtendglorenconcert in OLT te Deurne, 22/08/2021

Openluchttheater Rivierenhof in Deurne pakte deze zomer uit met een reeks Ochtendglorenconcerten… Gewoon… Omdat het kan… Met een concert dat begint tijdens het laatste schemer van de nacht om gaandeweg de eerste zonnestralen te mogen begroeten hoort uiteraard een gepaste keuze van artiest en repertoire. O.a. de Belgische ...