casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.969 items

   

Volvopenta
Simulacrum
Krautrock - Post Rock - Psychedelic
29/12/2021 : Volvopenta - Simulacrum
Tonzonen Records  Tonzonen Records
29/12/2021, Henk Vereecken

Dit kwartet uit Mülheim an der Ruhr (ergens tussen Duisburg en Essen) laat ons zijn tweede full length album horen dat evenals de voorganger “Yoshiwara” (2017) vol donkere post-rock songs staat. “Simulacrum” (10 tracks, 48 minuten) heet het nieuwe album en dat is Latijn voor ‘gelijkenis’. Volvopenta willen sinds hun oprichting in 2007 zowel commentaar zijn als verzet tegen de somberheid die hen omringt. Het geheel baadt in een donker psychedelisch sfeertje en het donkere aspect wordt nog versterkt door de klagerige vocals van de zanger. Hun dramatische sound ergens op het kruispunt van post-rock en psychrock spreekt me enorm hard aan. Tel daarbij de erg sterke composities en het spetterende samenspel van de muzikanten en je komt tot een album van waarlijk grote klasse.

Karakteristiek voor de Volvopenta sound is het contrast en tevens het harmonieuze samenspel van de twee gitaristen Marcus Kreyhan en Stefan Claudius. Noem het een harmonieuze tegenstelling die tot een spannend en duaal soort eenheid leidt. Tel daarbij het geraffineerde bassspel van André David en de stoïcijnse drums van Kai Spriestersbach en je krijgt een bijzonder geraffineerde bandsound die maakt dat ik deze Duitsers wel erg graag eens live zou zien musiceren.

Opener “Kargus” is meteen een dijk van een song met een lang instrumentaal stuk met gitaren en drums van meer dan de helft van het nummer. En dan steekt voor het eerst die aantrekkelijke klagerige zangstem de kop op.

Op de tweede song, “Tele 81”, doen ze dit geslaagde trucje om de spanning op te bouwen nog eens over. We krijgen net na de helft van het nummer een soort oerkreet te horen na een lang instrumentaal stuk. De zang is hier wanhopig en wat schreeuweriger dan in de overige songs. Met de magistrale opener is dit mijn tweede favoriet.

Het derde nummer “Barfly” (waarin voor het eerst ook enig keyboardspel opduikt) is een instrumentale track en dat geldt ook voor slotnummer “Flint” (de langste compositie met 8 minuten speelduur) en de twee korte nummertjes “Interlude 1” en “Interlude 2”.

“Central Human Agency” begint quasi onmiddellijk met zang, hier wat meer in de vorm van fluisterachtig stille spreekzang gecombineerd met afgemeten dramatisch mysterieuze drumroffels en spannend gitaarspel. Op het einde wordt de zang luider en wat meer schreeuwerig. Het is de meest duistere song.

“Ghost” – ook een van mijn favorieten - is dan weer een wat meer experimentele song met veel effecten op de zangstem. “One To Five” en “Kolonie 56” zijn weer twee straffe vocale songs die men in het Duits ‘Ohrwürmer’ pleegt te noemen.

Enig minpuntje is het imho onaantrekkelijke artwork maar de grote klasse van de muziek maakt dit dubbel en dik goed. Naast op cd verschijnt het album ook op LP op bruin gemarmerd vinyl. Voor de fans van zowel post-rock als van sombere psychrock en krautrock is dit een heel mooie aanwinst.

Facebook

Bandcamp

Henk Vereecken
29/12/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...