casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.456 items

   

Völur/Amber Asylum
Breaker Of Rings/Blood Witch
Doom - Ethereal / Heavenly Voices - Neoklassiek
12/11/2019 : Völur/Amber Asylum - Breaker Of Rings/Blood Witch
Prophecy Productions  Prophecy Productions
12/11/2019, Dimi Brands

Er zijn ontelbare manieren om een rituele trance muzikaal op te wekken. Op deze split maak je alvast kennis met twee methodes.

Geheel in de geest van het Prophecy label kan je kennismaken met twee gelijkgestemde bands die een vergelijkbare visie delen maar deze op een verschillende manier uiten.

De nog vrij jonge experimentele doom sensatie Völur uit Toronto en het neoklassieke doom/ambient vrouwencollectief Amber Asylum worden elk op hun manier gedreven door de visie om donkere zware muziek te creëeren die gebouwd is rond het gebruik van strijkers.

Het strijkinstrument bij Völur is de viool, gespeeld door Laura C. Bates. Voor de zang wordt ze bijgestaan door Lucas Gadke, die verder nog bas speelt. James Payment (zie ook Do Make Say Think) neemt de drums en percussie voor zijn rekening.

Het titelnummer van hun werk ‘Breaker In Rings’ bestaat uit vier delen en vertelt een verhaal van vervreemding en trauma, de introspectieve hel en handicap van een krijger om te resoneren met een realiteit na de strijd uit het verleden.

Völur breidde zijn stijl uit naar meer radicale muzikale niches zoals funeral doom en twaalftoonstechniek (dodecafonie) en liet zich inspireren door de Niflung-cyclus uit de Poëtische Edda. Voor al “de nasleep van gevechten en de tol die het geweld eiste van de psyche van de vermeende helden”, aldus Gadke, vonden hun weg naar ‘Breaker Of Rings’.

Dat met deze achtergrond de voortgebrachte geluiden bij wijlen aan Wardruna doen denken zal dan ook niet verbazen. In tegenstelling tot velen loop ik niet hoog op met deze Vikingen, maar Völur weet dan weer wel de juiste snaar te raken. Mede door de zware doom gitaren die zich roeren, en het geheel eveneens een Swans tintje geven, blijf ik hier zelfs geboeid naar luisteren.

Het midden bevat een stuk dat geschreven werd voor een strijkkwartet in de stijl van Alban Berg, wat je meteen warm maakt voor de neoklassieke die ons nog te wachten staat op de B-kant.

Het materiaal was oorspronkelijk bedoeld voor hun eerste album Ancestors (2017) maar werd vanwege de lengte en energie van het nummer terug op de plank gezet. Deze split is dan ook de uitgelezen kans om dit lijvige, sterk uitgewerkte stuk niet in de vergeetput te laten. Want wanneer dit als afzonderlijk nummer op een regulier album zou staan zou het stuk inderdaad mogelijk heel wat aan zijn intensiteit moeten inboeten.

Amber Asylum is geen onbekende voor ons. Enkele jaren terug nog mochten we hun complete discografie naar aanleiding van hun twintigste verjaardag verspreid over maar liefst 12 schijfjes (Anthology (1995-2015)) van naderbij onder de loep nemen.

Blood Witch is een mooi maar morbide verhaal over ziekte en slachtoffer. Op gang gebracht door het binnendringen van een vrouwelijke mug, de metaforische ‘Blood Witch’.

De strijkers alhier zijn cello en viool maar ook een (Lachenal) concertina (een soort accordeon) wordt aangewend.

De bloedmooie, bijna surrealistische strijkersarrangementen en de spookachtige stem van Kris Force worden verrijkt met meedogenloze analoge synths die samen een heel palet aan emoties voor de geest toveren.

De vier nummers zijn gebaseerd op vroeg 20ste-eeuwse Indiase liefdesteksten en laten bassiste Erica Stolz (tegenwoordig actief in metalband Sanhedrin) nog eens terugkeren naar haar vroegere band.

Amber Asylum laat zijn kenmerkende stem horen, maar deelt dezelfde vibratie zoals die bij Völur weerklinkt. Meteen het succesrecept voor dit fijne split-album.

Völur

Amber Asylum

Dimi Brands
12/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : Welle:Erdball goes classic

Het is een eerder opmerkelijk maar ook bijzonder goed initiatief gebleken: de Gothic meets Klassik-concerten die al sinds een paar jaar in Leipzig doorgaan. Daarop worden bekende groepen uit het genre uitgenodigd om hun nummers uit te voeren, begeleid door een klassiek orkest. Grote namen als VNV Nation, Lord of the Lost, Anne Clark, Blutengel ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2020 : De Delvers fluisteren obsessief de nummers van Siglo XX

De Delvers eren Siglo XX. Wel, het was niet helemaal hun eigen initiatief. Bart Doumen van Into The Dark had een aantal groepen gevraagd om eens wat nummers van Siglo XX onder handen te nemen, en volgens eigen recept op te dienen. Naast De Delvers hebben ook The Arch, Struggler en Xtort zich aan de oefening geleend. De Delvers zagen het evenwel ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2020 : The Unquiet Grave 2020

Kent u de compilatiereeks “The Unquiet Grave” nog? Ooit vrij makkelijk in Europa verkrijgbaar maar tegenwoordig zijn producten van het Amerikaanse Cleopatra label hier bij ons zeer schaars, of omzeggens onvindbaar. Schande, want er verschijnen best nog wel leuke releases op het label. Cleopatra is ook het label van vermaarde boxen ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : Bijbels zeemonster volgens Therion!

De trots van Zweden op het gebied van symphonic metal presenteert op 22 januari 2021 haar 17de studioalbum. U raadde het al, het gaat hier over Therion. Het nieuwe album zal ‘Leviathan’ heten, het zeemonster waarvan ook sprake in de Bijbel. Therion begon als death metal band anno 1991 met het album ‘Of Darkness …’. ...

lees meer...
NIEUWS 19/11/2020 : The Breath Of Life pakt uit met “Sparks Around Us”

The Breath Of Life, Belgisch langst meedraaiend gothic rock / heavenly voices groep zat niet stil tijdens de lockdown. Hun nieuwe album “Sparks Around Us” is een feit en dus kan de mooie stem van Isabelle Dekeyser met 11 nagelnieuwe nummers uw lockdown woonkamer weer met mooie muziekjes verfraaien. De cd is uit bij Wool E Discs ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...

lees meer...
INTERVIEW : PSY'AVIAH & GNY - Uit teleurstellingen of crisissen borrelen soms creatieve ideeën op.

'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' is het resultaat van een merkwaardige samenwerking. GNY alias Gwenny Cooman maakt al sinds jaar en dag foto's van desolate steden en ingetogen natuur. Eerder dit jaar kon ze met haar werk exposeren onder de noemer 'Steden schuilen niet wanneer het regent'. Ze nodigde zowaar ...