casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.966 items

   

Völur/Amber Asylum
Breaker Of Rings/Blood Witch
Doom - Ethereal / Heavenly Voices - Neoklassiek
12/11/2019 : Völur/Amber Asylum - Breaker Of Rings/Blood Witch
Prophecy Productions  Prophecy Productions
12/11/2019, Dimi Brands

Er zijn ontelbare manieren om een rituele trance muzikaal op te wekken. Op deze split maak je alvast kennis met twee methodes.

Geheel in de geest van het Prophecy label kan je kennismaken met twee gelijkgestemde bands die een vergelijkbare visie delen maar deze op een verschillende manier uiten.

De nog vrij jonge experimentele doom sensatie Völur uit Toronto en het neoklassieke doom/ambient vrouwencollectief Amber Asylum worden elk op hun manier gedreven door de visie om donkere zware muziek te creëeren die gebouwd is rond het gebruik van strijkers.

Het strijkinstrument bij Völur is de viool, gespeeld door Laura C. Bates. Voor de zang wordt ze bijgestaan door Lucas Gadke, die verder nog bas speelt. James Payment (zie ook Do Make Say Think) neemt de drums en percussie voor zijn rekening.

Het titelnummer van hun werk ‘Breaker In Rings’ bestaat uit vier delen en vertelt een verhaal van vervreemding en trauma, de introspectieve hel en handicap van een krijger om te resoneren met een realiteit na de strijd uit het verleden.

Völur breidde zijn stijl uit naar meer radicale muzikale niches zoals funeral doom en twaalftoonstechniek (dodecafonie) en liet zich inspireren door de Niflung-cyclus uit de Poëtische Edda. Voor al “de nasleep van gevechten en de tol die het geweld eiste van de psyche van de vermeende helden”, aldus Gadke, vonden hun weg naar ‘Breaker Of Rings’.

Dat met deze achtergrond de voortgebrachte geluiden bij wijlen aan Wardruna doen denken zal dan ook niet verbazen. In tegenstelling tot velen loop ik niet hoog op met deze Vikingen, maar Völur weet dan weer wel de juiste snaar te raken. Mede door de zware doom gitaren die zich roeren, en het geheel eveneens een Swans tintje geven, blijf ik hier zelfs geboeid naar luisteren.

Het midden bevat een stuk dat geschreven werd voor een strijkkwartet in de stijl van Alban Berg, wat je meteen warm maakt voor de neoklassieke die ons nog te wachten staat op de B-kant.

Het materiaal was oorspronkelijk bedoeld voor hun eerste album Ancestors (2017) maar werd vanwege de lengte en energie van het nummer terug op de plank gezet. Deze split is dan ook de uitgelezen kans om dit lijvige, sterk uitgewerkte stuk niet in de vergeetput te laten. Want wanneer dit als afzonderlijk nummer op een regulier album zou staan zou het stuk inderdaad mogelijk heel wat aan zijn intensiteit moeten inboeten.

Amber Asylum is geen onbekende voor ons. Enkele jaren terug nog mochten we hun complete discografie naar aanleiding van hun twintigste verjaardag verspreid over maar liefst 12 schijfjes (Anthology (1995-2015)) van naderbij onder de loep nemen.

Blood Witch is een mooi maar morbide verhaal over ziekte en slachtoffer. Op gang gebracht door het binnendringen van een vrouwelijke mug, de metaforische ‘Blood Witch’.

De strijkers alhier zijn cello en viool maar ook een (Lachenal) concertina (een soort accordeon) wordt aangewend.

De bloedmooie, bijna surrealistische strijkersarrangementen en de spookachtige stem van Kris Force worden verrijkt met meedogenloze analoge synths die samen een heel palet aan emoties voor de geest toveren.

De vier nummers zijn gebaseerd op vroeg 20ste-eeuwse Indiase liefdesteksten en laten bassiste Erica Stolz (tegenwoordig actief in metalband Sanhedrin) nog eens terugkeren naar haar vroegere band.

Amber Asylum laat zijn kenmerkende stem horen, maar deelt dezelfde vibratie zoals die bij Völur weerklinkt. Meteen het succesrecept voor dit fijne split-album.

Völur

Amber Asylum

Dimi Brands
12/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...