casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Vlimmer
Pulmo + XIII + XIIII + XIIIII
Dark Wave - Dreampop - Shoegaze - Synthpop / Electropop
24/05/2020 : Vlimmer - Pulmo + XIII + XIIII + XIIIII
Blackjack Illuminist  Blackjack Illuminist
24/05/2020, Danny Quetin

Een bezig baasje is hij zeker wel, Alexander Leonard Donat, zoals hij staat ingeschreven in het bevolkingsregister van Berlijn. De ophokplicht zoals we die ondertussen allemaal wel kennen heeft geen invloed op hem. Het behoort nu eenmaal bij zijn manier van leven. Eenzame zelf gewilde opsluiting met als doel zichzelf te omhullen in muzikale zelfcreaties. Dat doel wordt vrij intensief bereikt. In die mate dat hij er zelfs zijn eigen label voor heeft opgericht : Blackjack Illuminist. In eerste instantie voor eigen worpen, maar gaandeweg ook als doorgeefluik voor anderen.

Het geesteskind van Donat heet nog steeds Vlimmer. Herinner u zijn streven om 18 EP’s uit te brengen die perfect in een bijhorend houten kistje passen. Het is een streven dat al aardig vorm begint te krijgen, want ondertussen reeds beschikbaar zijn XIII + XIIII + XIIII. Streepjes om duizelig van te worden wegens de artistieke vrijheid in het gebruik van Romeinse cijfers.

Er schuilt wel degelijk een betekenis in zijn vooruitzicht om 18 EP’s te verzamelen. Het geeft hem een antwoord op de vraag wie hij eigenlijk is en wat er van hem geworden is. En dat begint al van in baarmoeder. Vlimmer grossiert dan ook in emotie.

Die gemoedsaandoening legt hij muzikaal vast via diverse muzikale omwegen die in het hokje van shoegaze, electropop, postpunk tot ambient kunnen passen. En dat in de taal die moeder hem destijds heeft aangeleerd.

Op XIII laat hij deze invloeden dan ook de vrije loop. Van het zweverige Gesellschafstrücken tot het spannend opbouwend Menschenstrom over het elektronisch losgeslagen Ubertraum en Teilunheil. Heerlijke electropop is dan weer Kontakt.

Shoegaze met voldoende fuzz laat XIIII openen met Klavierbeton, goed voor een geheel nieuwe aanpak van de Neue Deutsche Welle. Het is dat sfeerbeeld van weleer waar Vlimmer zich ongewild aan durft vastklampen. In die zin hadden Vertiko en Bankrott al in de jaren 80 een hitje kunnen zijn.

Op dat elan gaat ook XIIII verder. Beklemmende ingehouden geestdrift in Augenlicht, de knappe toegankelijkheid van Rasenstarre, het dromerige Zielzyklus, het op hol geslagen Fluchtlauf en het straffe Umnachtung. Diversiteit als muzikale levensvorm, zo wat als het leven van Alexander zelf. Het leuke er aan is ook dat je de hele 18 EP’s-durende cyclus niet verplicht bent uit te zitten. De nummers XI tem XIIIII zijn ook apart verkrijgbaar en zelf via de Bandcamp-pagina aan te schaffen via het ‘name your price’-principe.

Alsof dat nog niet volstaat heeft Vlimmer daarbovenop nog een EP klaar. Logischerwijze zou je dan denken dat het nummer XIIIIII zou gaan worden. Maar niets in het leven van Alexander Leonard Donat kent enige logica. Waar in vorige releases het zelfbeeld wordt geschetst op een eerder psychologische manier gaat het hier eerder over het inwendige van zijn mens-zijn. Het heet dan ook Pulmo, hetgeen na wat opzoekwerk de Latijnse naam voor de long zou moeten zijn. Verwacht je echter niet aan enige inwendige anatomie, maar ook hier kent Vlimmer door middel van 5 tracks het perfect evenwicht tussen donkere dromerigheid en het pathos van sterke composities.

Digitaal verkrijgbaar, maar ook op cassette en CD. Inclusief een handgeschreven tekstblad. Want ook de verpakking mag even belangrijk zijn dan zijn inhoud.

Ook nu weer klinkt Vlimmer als een band. Nochtans betreft het andermaal de creatie van een eenzaat die de gekte van het dagelijkse leven als voedingsbron ziet voor de opwaardering van eigen geestdrift. Nu nog dat van u.

Facebook

Bandcamp XI – XIIIII

Bandcamp Pulmo

Danny Quetin
24/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...