casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

Vlimmer
Pulmo + XIII + XIIII + XIIIII
Dark Wave - Dreampop - Shoegaze - Synthpop / Electropop
24/05/2020 : Vlimmer - Pulmo + XIII + XIIII + XIIIII
Blackjack Illuminist  Blackjack Illuminist
24/05/2020, Danny Quetin

Een bezig baasje is hij zeker wel, Alexander Leonard Donat, zoals hij staat ingeschreven in het bevolkingsregister van Berlijn. De ophokplicht zoals we die ondertussen allemaal wel kennen heeft geen invloed op hem. Het behoort nu eenmaal bij zijn manier van leven. Eenzame zelf gewilde opsluiting met als doel zichzelf te omhullen in muzikale zelfcreaties. Dat doel wordt vrij intensief bereikt. In die mate dat hij er zelfs zijn eigen label voor heeft opgericht : Blackjack Illuminist. In eerste instantie voor eigen worpen, maar gaandeweg ook als doorgeefluik voor anderen.

Het geesteskind van Donat heet nog steeds Vlimmer. Herinner u zijn streven om 18 EP’s uit te brengen die perfect in een bijhorend houten kistje passen. Het is een streven dat al aardig vorm begint te krijgen, want ondertussen reeds beschikbaar zijn XIII + XIIII + XIIII. Streepjes om duizelig van te worden wegens de artistieke vrijheid in het gebruik van Romeinse cijfers.

Er schuilt wel degelijk een betekenis in zijn vooruitzicht om 18 EP’s te verzamelen. Het geeft hem een antwoord op de vraag wie hij eigenlijk is en wat er van hem geworden is. En dat begint al van in baarmoeder. Vlimmer grossiert dan ook in emotie.

Die gemoedsaandoening legt hij muzikaal vast via diverse muzikale omwegen die in het hokje van shoegaze, electropop, postpunk tot ambient kunnen passen. En dat in de taal die moeder hem destijds heeft aangeleerd.

Op XIII laat hij deze invloeden dan ook de vrije loop. Van het zweverige Gesellschafstrücken tot het spannend opbouwend Menschenstrom over het elektronisch losgeslagen Ubertraum en Teilunheil. Heerlijke electropop is dan weer Kontakt.

Shoegaze met voldoende fuzz laat XIIII openen met Klavierbeton, goed voor een geheel nieuwe aanpak van de Neue Deutsche Welle. Het is dat sfeerbeeld van weleer waar Vlimmer zich ongewild aan durft vastklampen. In die zin hadden Vertiko en Bankrott al in de jaren 80 een hitje kunnen zijn.

Op dat elan gaat ook XIIII verder. Beklemmende ingehouden geestdrift in Augenlicht, de knappe toegankelijkheid van Rasenstarre, het dromerige Zielzyklus, het op hol geslagen Fluchtlauf en het straffe Umnachtung. Diversiteit als muzikale levensvorm, zo wat als het leven van Alexander zelf. Het leuke er aan is ook dat je de hele 18 EP’s-durende cyclus niet verplicht bent uit te zitten. De nummers XI tem XIIIII zijn ook apart verkrijgbaar en zelf via de Bandcamp-pagina aan te schaffen via het ‘name your price’-principe.

Alsof dat nog niet volstaat heeft Vlimmer daarbovenop nog een EP klaar. Logischerwijze zou je dan denken dat het nummer XIIIIII zou gaan worden. Maar niets in het leven van Alexander Leonard Donat kent enige logica. Waar in vorige releases het zelfbeeld wordt geschetst op een eerder psychologische manier gaat het hier eerder over het inwendige van zijn mens-zijn. Het heet dan ook Pulmo, hetgeen na wat opzoekwerk de Latijnse naam voor de long zou moeten zijn. Verwacht je echter niet aan enige inwendige anatomie, maar ook hier kent Vlimmer door middel van 5 tracks het perfect evenwicht tussen donkere dromerigheid en het pathos van sterke composities.

Digitaal verkrijgbaar, maar ook op cassette en CD. Inclusief een handgeschreven tekstblad. Want ook de verpakking mag even belangrijk zijn dan zijn inhoud.

Ook nu weer klinkt Vlimmer als een band. Nochtans betreft het andermaal de creatie van een eenzaat die de gekte van het dagelijkse leven als voedingsbron ziet voor de opwaardering van eigen geestdrift. Nu nog dat van u.

Facebook

Bandcamp XI – XIIIII

Bandcamp Pulmo

Danny Quetin
24/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...