casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.911 items

   

Vlimmer
Pulmo + XIII + XIIII + XIIIII
Dark Wave - Dreampop - Shoegaze - Synthpop / Electropop
24/05/2020 : Vlimmer - Pulmo + XIII + XIIII + XIIIII
Blackjack Illuminist  Blackjack Illuminist
24/05/2020, Danny Quetin

Een bezig baasje is hij zeker wel, Alexander Leonard Donat, zoals hij staat ingeschreven in het bevolkingsregister van Berlijn. De ophokplicht zoals we die ondertussen allemaal wel kennen heeft geen invloed op hem. Het behoort nu eenmaal bij zijn manier van leven. Eenzame zelf gewilde opsluiting met als doel zichzelf te omhullen in muzikale zelfcreaties. Dat doel wordt vrij intensief bereikt. In die mate dat hij er zelfs zijn eigen label voor heeft opgericht : Blackjack Illuminist. In eerste instantie voor eigen worpen, maar gaandeweg ook als doorgeefluik voor anderen.

Het geesteskind van Donat heet nog steeds Vlimmer. Herinner u zijn streven om 18 EP’s uit te brengen die perfect in een bijhorend houten kistje passen. Het is een streven dat al aardig vorm begint te krijgen, want ondertussen reeds beschikbaar zijn XIII + XIIII + XIIII. Streepjes om duizelig van te worden wegens de artistieke vrijheid in het gebruik van Romeinse cijfers.

Er schuilt wel degelijk een betekenis in zijn vooruitzicht om 18 EP’s te verzamelen. Het geeft hem een antwoord op de vraag wie hij eigenlijk is en wat er van hem geworden is. En dat begint al van in baarmoeder. Vlimmer grossiert dan ook in emotie.

Die gemoedsaandoening legt hij muzikaal vast via diverse muzikale omwegen die in het hokje van shoegaze, electropop, postpunk tot ambient kunnen passen. En dat in de taal die moeder hem destijds heeft aangeleerd.

Op XIII laat hij deze invloeden dan ook de vrije loop. Van het zweverige Gesellschafstrücken tot het spannend opbouwend Menschenstrom over het elektronisch losgeslagen Ubertraum en Teilunheil. Heerlijke electropop is dan weer Kontakt.

Shoegaze met voldoende fuzz laat XIIII openen met Klavierbeton, goed voor een geheel nieuwe aanpak van de Neue Deutsche Welle. Het is dat sfeerbeeld van weleer waar Vlimmer zich ongewild aan durft vastklampen. In die zin hadden Vertiko en Bankrott al in de jaren 80 een hitje kunnen zijn.

Op dat elan gaat ook XIIII verder. Beklemmende ingehouden geestdrift in Augenlicht, de knappe toegankelijkheid van Rasenstarre, het dromerige Zielzyklus, het op hol geslagen Fluchtlauf en het straffe Umnachtung. Diversiteit als muzikale levensvorm, zo wat als het leven van Alexander zelf. Het leuke er aan is ook dat je de hele 18 EP’s-durende cyclus niet verplicht bent uit te zitten. De nummers XI tem XIIIII zijn ook apart verkrijgbaar en zelf via de Bandcamp-pagina aan te schaffen via het ‘name your price’-principe.

Alsof dat nog niet volstaat heeft Vlimmer daarbovenop nog een EP klaar. Logischerwijze zou je dan denken dat het nummer XIIIIII zou gaan worden. Maar niets in het leven van Alexander Leonard Donat kent enige logica. Waar in vorige releases het zelfbeeld wordt geschetst op een eerder psychologische manier gaat het hier eerder over het inwendige van zijn mens-zijn. Het heet dan ook Pulmo, hetgeen na wat opzoekwerk de Latijnse naam voor de long zou moeten zijn. Verwacht je echter niet aan enige inwendige anatomie, maar ook hier kent Vlimmer door middel van 5 tracks het perfect evenwicht tussen donkere dromerigheid en het pathos van sterke composities.

Digitaal verkrijgbaar, maar ook op cassette en CD. Inclusief een handgeschreven tekstblad. Want ook de verpakking mag even belangrijk zijn dan zijn inhoud.

Ook nu weer klinkt Vlimmer als een band. Nochtans betreft het andermaal de creatie van een eenzaat die de gekte van het dagelijkse leven als voedingsbron ziet voor de opwaardering van eigen geestdrift. Nu nog dat van u.

Facebook

Bandcamp XI – XIIIII

Bandcamp Pulmo

Danny Quetin
24/05/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevige debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...