casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.470 items

   

Violent Femmes
We Can Do Anything
Alternative Rock - Folk - Indie
04/04/2016 : Violent Femmes - We Can Do Anything
PIAS  PIAS
04/04/2016, Dimi Brands

Dat 1983 een zeer vruchtbaar muziekjaar was maak ik even duidelijk aan de hand van een lijstje van toen verschenen albums: Swordfishtrombones (Tom Waits), Power, Corruption & Lies (New Order), Murmur (R.E.M.), Script Of The Bridge (The Chameleons), Filth (Swans), Over The Edge (Wipers), Koyaanisqatsi (Philip Glass), Perverted By Language (The Fall), Head Over Heels (Cocteau Twins), Zeichnungen des Patienten O.T. (Einstürzende Neubauten), What Makes A Man Start Fires? (Minutemen),... stuk voor stuk albums die in geen enkele serieuze platenkast zouden mogen ontbreken. Net als het titelloze debuut van de Amerikaanse band Violent Femmes, dat datzelfde jaar het levenslicht zag.

In een tijd dat nerd zijn bijlange nog niet cool of hip was, verrasten zij het muzieklandschap met hun rammelende indierock vol invloeden uit Amerikaanse folkmuziek. Deze beschrijving klinkt minder cool op papier dan dat op plaat daadwerkelijk het geval was, en tot op heden is deze eersteling van de Violent Femmes een debuutplaat waar je als muziekliefhebber niet omheen kan.

Singles als ‘Add It Up’, ‘Gone Daddy Gone’, ‘Gimme The Car’ en vooral ‘Blister In The Sun’ behoren tot het collectieve (indie)geheugen, en dit met recht en reden.

Zoals zo vaak werd het succes later (zowel wat betreft verkoopcijfers, als artistiek) nooit geëvenaard en het dateert alweer van 2001 dat de Femmes nog een nieuwe plaat uitbrachten.

We zaten er dan ook hoegenaamd niet meer op te wachten, maar dat deze comeback ons nieuwsgierig maakte, stond bij het bekendmaken ervan al wel vast.

Doch helaas, ook deze We Can Do Anything weet niet de glorie van weleer te doen herleven. Akkoord, Gordon Gano’s stem hikt nog steeds als vanouds, en ook muzikaal lijkt het alsof het nog steeds 1983 is.

Maar dat extra ingrediëntje dat de debuutplaat zo een onweerstaanbaar hapje maakte, ontbreekt. Dat ingrediënt genaamd originaliteit schittert door afwezigheid en het halfuurtje muziek op We Can Do Anything klinkt eerder als een krampachtige poging om net zo te klinken als 30 jaar geleden, en dat is nu net waar we niet op zaten te wachten, hoe goed we hun debuut ook mogen vinden.

‘Big Car’ klinkt niet alleen qua titel bijna schaamteloos als klassieker ‘Gimme The Car’, terwijl nummers als ‘Memory’ (een niet toevallig gekozen titel??) en ‘Issues’ zo uit het kopieerapparaat van 1983 gerold komen.

Een meer ingetogen nummer als ‘What You Really Mean’ slaat wel een andere weg in, maar wandelt zichzelf al snel voorbij omdat het er niet in slaagt de aandacht vast te grijpen, terwijl het tegenovergestelde, iets te carnavelske ‘I Could Be Anything’ eerder op de zenuwen dan op het vrolijke humeur werkt.

Comebackplaten, slechts zelden lossen ze de verwachtingen in, zo ook dus bij Violent Femmes. Maar die plaat uit 1983 zullen we altijd blijven koesteren.

Violent Femmes

Dimi Brands
04/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 30/11/2020 : Epica adopteert zes wolven van het WNF!

De Nederlandse symfonische metal trots Epica heeft zojuist zijn nieuwe single-video 'Freedom - The Wolves Within' uitgebracht. Vorige maand kwam de 1e single-video 'Abyss Of Time' uit. Beide tracks zijn afkomstig van het nieuwe studio-album 'Omega' dat op 26 februari 2021 wordt uitgebracht via Nuclear Blast. 'Omega' ...

lees meer...
NIEUWS 29/11/2020 : Zie ginds komt Fx8:Sd8!

Het wordt een trieste Sinterklaas en een nog veel triestere eindejaarsperiode, maar niet getreurd: Fïx8:Sëd8 heeft een nieuw album aangekondigd dat op 22 januari verschijnt en nu reeds besteld kan worden. 'The Inevitable Relapse' is het 5de album van de Duitse dark electro-sensatie en het 3de dat op Dependent wordt uitgebracht. ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : The Mars Model scheert hoge toppen met 'Frozen In Time'

Met hun nieuwe single 'Sister Glory / Frozen In Time' kunnen we zeggen dat The Mars Model echt hard toeslaat. We hadden reeds lof te over voor 'Sister Glory', waarvan de video twee weken geleden verscheen. Het was een ruig nummer met gitaren zoals we ze van Killing Joke en Siglo XX kennen. Wat een verrassing is de b-zijde 'Frozen ...

lees meer...
NIEUWS 28/11/2020 : Documentaire over Indonesische punkscene op Canvas

Punk is niet dood, enkel oud. Maar dat is bij ons. In andere delen van de wereld is punk nog helemaal jong en rebels, een alternatieve levensstijl die jongeren aantrekt om het anders aan te pakken dan de vorige generatie. En is het nog werkelijk gevaarlijk om punker te zijn. In de islamitische deelstaat Atjeh in Indonesië worden punkers ...

lees meer...
NIEUWS 27/11/2020 : Blutengel en Massive Ego maken niets dan leegte

Ok, u zult ons moeten vergeven voor de flauwe woordspeling in de titel. Maar als je een song maakt die 'Nothing But A Void' heet, mag je je er ook aan verwachten. Fans van het Duitse Blutengel en van het Britse Massive Ego mogen alvast opgelucht zijn, want het gaat wel degelijk om nieuw materiaal van beide groepen, en dat terwijl er ...

lees meer...
INTERVIEW : THE BREATH OF LIFE - Neen, ik heb nooit overwogen om te stoppen met muziek maken, noch om lekkere speciale bieren te proeven.

The Breath Of Life blaast dit jaar 35 kaarsjes uit. En ze brengen een nieuwe cd uit. ‘Sparks Around Us’ bevat alweer 11 pareltjes, en we kunnen stellen dat deze tiende cd zich in het vervolg bevindt van de vorige platen, waaronder we geen enkele uitschuiver of zwakkere plaat tellen. Wel komt hij op een verrassend moment uit, namelijk ...

lees meer...
INTERVIEW : We Are Ooh People - Het was een bewuste keuze om in de schaduw te blijven en te sluimeren als een duister beest, groeiend en wachtend op de ideale biotoop om na lang broeden uit de krochten van de duisternis naar boven te kruipen.

Het zijn 5 Bruggelingen die eerder al een aantal EP’s hebben uitgebracht. En daarmee onder onze radar zijn gebleven . Een volwaardig album was nodig, en vooral de verpakking er rond, om nu wel onze aandacht te trekken. Met analoge synths en een traditioneel rock-instrumentarium hebben ze de outer space even ontvlucht om de mensheid ...