casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.406 items

   

Violent Femmes
We Can Do Anything
Alternative Rock - Folk - Indie
04/04/2016 : Violent Femmes - We Can Do Anything
PIAS  PIAS
04/04/2016, Dimi Brands

Dat 1983 een zeer vruchtbaar muziekjaar was maak ik even duidelijk aan de hand van een lijstje van toen verschenen albums: Swordfishtrombones (Tom Waits), Power, Corruption & Lies (New Order), Murmur (R.E.M.), Script Of The Bridge (The Chameleons), Filth (Swans), Over The Edge (Wipers), Koyaanisqatsi (Philip Glass), Perverted By Language (The Fall), Head Over Heels (Cocteau Twins), Zeichnungen des Patienten O.T. (Einstürzende Neubauten), What Makes A Man Start Fires? (Minutemen),... stuk voor stuk albums die in geen enkele serieuze platenkast zouden mogen ontbreken. Net als het titelloze debuut van de Amerikaanse band Violent Femmes, dat datzelfde jaar het levenslicht zag.

In een tijd dat nerd zijn bijlange nog niet cool of hip was, verrasten zij het muzieklandschap met hun rammelende indierock vol invloeden uit Amerikaanse folkmuziek. Deze beschrijving klinkt minder cool op papier dan dat op plaat daadwerkelijk het geval was, en tot op heden is deze eersteling van de Violent Femmes een debuutplaat waar je als muziekliefhebber niet omheen kan.

Singles als ‘Add It Up’, ‘Gone Daddy Gone’, ‘Gimme The Car’ en vooral ‘Blister In The Sun’ behoren tot het collectieve (indie)geheugen, en dit met recht en reden.

Zoals zo vaak werd het succes later (zowel wat betreft verkoopcijfers, als artistiek) nooit geëvenaard en het dateert alweer van 2001 dat de Femmes nog een nieuwe plaat uitbrachten.

We zaten er dan ook hoegenaamd niet meer op te wachten, maar dat deze comeback ons nieuwsgierig maakte, stond bij het bekendmaken ervan al wel vast.

Doch helaas, ook deze We Can Do Anything weet niet de glorie van weleer te doen herleven. Akkoord, Gordon Gano’s stem hikt nog steeds als vanouds, en ook muzikaal lijkt het alsof het nog steeds 1983 is.

Maar dat extra ingrediëntje dat de debuutplaat zo een onweerstaanbaar hapje maakte, ontbreekt. Dat ingrediënt genaamd originaliteit schittert door afwezigheid en het halfuurtje muziek op We Can Do Anything klinkt eerder als een krampachtige poging om net zo te klinken als 30 jaar geleden, en dat is nu net waar we niet op zaten te wachten, hoe goed we hun debuut ook mogen vinden.

‘Big Car’ klinkt niet alleen qua titel bijna schaamteloos als klassieker ‘Gimme The Car’, terwijl nummers als ‘Memory’ (een niet toevallig gekozen titel??) en ‘Issues’ zo uit het kopieerapparaat van 1983 gerold komen.

Een meer ingetogen nummer als ‘What You Really Mean’ slaat wel een andere weg in, maar wandelt zichzelf al snel voorbij omdat het er niet in slaagt de aandacht vast te grijpen, terwijl het tegenovergestelde, iets te carnavelske ‘I Could Be Anything’ eerder op de zenuwen dan op het vrolijke humeur werkt.

Comebackplaten, slechts zelden lossen ze de verwachtingen in, zo ook dus bij Violent Femmes. Maar die plaat uit 1983 zullen we altijd blijven koesteren.

Violent Femmes

Dimi Brands
04/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Trail of Tears: terug van weggeweest!

Mag er ook goed nieuws zijn? Na jaren afwezigheid is Trail Of Tears terug. Tijdens de periode 1996-1998 verschenen enkele interessante spelers op het toneel die het genre gothic metal een niveau hoger tilden. Denk aan Tristania, The Sins of thy Beloved en zeker ook Trail of Tears met het heerlijke ‘Disclosure in Red’. Zeven ...

lees meer...
NIEUWS 22/10/2020 : Geen livestream voor 40ste verjaardag Laibach

'Het doel van het coronavirus is om Laibach te verhinderen om zijn veertigste verjaardag te vieren', zo konden we onlangs lezen op de website van de Sloveense industrialmeesters. Ze hadden het nochtans groots gezien. Ze gingen een evenement van maar liefst zeven uur organiseren op een symbolische plek. De Delavski Dom Trbolvje is de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/10/2020 : Livestream De Delvers afgelast

Gisteren nog hebben we de livestream van De Delvers aangekondigd, vandaag al moeten we met spijt aankondigen dat het optreden niet doorgaat. De oorzaak ligt uiteraard bij de coronapandemie. De Kinky Star neemt weliswaar alle mogelijke maatregelen, maar blijft redelijk klein, en De Delvers zijn met vijf. Bovendien is hun toetseniste hoogzwanger, ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Dark Entries Night: livestream De Delvers i.s.m. Kinky Star (afgelast!)

Vervloekte corona. Door het virus hebben we al drie afleveringen van onze Dark Entries Nights moeten uitstellen. We houden die steeds in de Gentse Kinky Star, en wie deze gezellige plek kent weet dat er weinig ruimte is voor social distancing. En dus gaan er sinds maart geen concerten met publiek door, en dat zal zo nog een tijdje blijven. ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2020 : Psy'Aviah haalt Klara

Het is een link die u misschien niet meteen zou leggen: de electro-crossovergroep Psy'Aviah en de klassieke muziekzender Klara. Maar dan bent u nog niet op de hoogte dat Psy'Aviahs laatste - 'The Earth Keeps Spinning, Without Being Noticed' een dark ambient-cd geworden is met uitgestrekte klankvelden. Bovendien maakt Psy-Aviah-meesterbrein ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...