casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

Violent Femmes
We Can Do Anything
Alternative Rock - Folk - Indie
04/04/2016 : Violent Femmes - We Can Do Anything
PIAS  PIAS
04/04/2016, Dimi Brands

Dat 1983 een zeer vruchtbaar muziekjaar was maak ik even duidelijk aan de hand van een lijstje van toen verschenen albums: Swordfishtrombones (Tom Waits), Power, Corruption & Lies (New Order), Murmur (R.E.M.), Script Of The Bridge (The Chameleons), Filth (Swans), Over The Edge (Wipers), Koyaanisqatsi (Philip Glass), Perverted By Language (The Fall), Head Over Heels (Cocteau Twins), Zeichnungen des Patienten O.T. (Einstürzende Neubauten), What Makes A Man Start Fires? (Minutemen),... stuk voor stuk albums die in geen enkele serieuze platenkast zouden mogen ontbreken. Net als het titelloze debuut van de Amerikaanse band Violent Femmes, dat datzelfde jaar het levenslicht zag.

In een tijd dat nerd zijn bijlange nog niet cool of hip was, verrasten zij het muzieklandschap met hun rammelende indierock vol invloeden uit Amerikaanse folkmuziek. Deze beschrijving klinkt minder cool op papier dan dat op plaat daadwerkelijk het geval was, en tot op heden is deze eersteling van de Violent Femmes een debuutplaat waar je als muziekliefhebber niet omheen kan.

Singles als ‘Add It Up’, ‘Gone Daddy Gone’, ‘Gimme The Car’ en vooral ‘Blister In The Sun’ behoren tot het collectieve (indie)geheugen, en dit met recht en reden.

Zoals zo vaak werd het succes later (zowel wat betreft verkoopcijfers, als artistiek) nooit geëvenaard en het dateert alweer van 2001 dat de Femmes nog een nieuwe plaat uitbrachten.

We zaten er dan ook hoegenaamd niet meer op te wachten, maar dat deze comeback ons nieuwsgierig maakte, stond bij het bekendmaken ervan al wel vast.

Doch helaas, ook deze We Can Do Anything weet niet de glorie van weleer te doen herleven. Akkoord, Gordon Gano’s stem hikt nog steeds als vanouds, en ook muzikaal lijkt het alsof het nog steeds 1983 is.

Maar dat extra ingrediëntje dat de debuutplaat zo een onweerstaanbaar hapje maakte, ontbreekt. Dat ingrediënt genaamd originaliteit schittert door afwezigheid en het halfuurtje muziek op We Can Do Anything klinkt eerder als een krampachtige poging om net zo te klinken als 30 jaar geleden, en dat is nu net waar we niet op zaten te wachten, hoe goed we hun debuut ook mogen vinden.

‘Big Car’ klinkt niet alleen qua titel bijna schaamteloos als klassieker ‘Gimme The Car’, terwijl nummers als ‘Memory’ (een niet toevallig gekozen titel??) en ‘Issues’ zo uit het kopieerapparaat van 1983 gerold komen.

Een meer ingetogen nummer als ‘What You Really Mean’ slaat wel een andere weg in, maar wandelt zichzelf al snel voorbij omdat het er niet in slaagt de aandacht vast te grijpen, terwijl het tegenovergestelde, iets te carnavelske ‘I Could Be Anything’ eerder op de zenuwen dan op het vrolijke humeur werkt.

Comebackplaten, slechts zelden lossen ze de verwachtingen in, zo ook dus bij Violent Femmes. Maar die plaat uit 1983 zullen we altijd blijven koesteren.

Violent Femmes

Dimi Brands
04/04/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...