casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.357 items

   

Vidna Obmana
The Surreal Sanctuary/The Contemporary Nocturne
Ambient - Dark Ambient - Tribal / Ritual
16/04/2019 : Vidna Obmana - The Surreal Sanctuary/The Contemporary Nocturne
Zoharum
16/04/2019, Dimi Brands

Tenzij u een uit de hand gelopen winterslaap heeft ondergaan zal het u wellicht niet ontgaan zijn dat Dark Entries dit jaar 25 kaarsjes mag uitblazen.

Het ideale moment om nog eens achterom te kijken en, omdat het onze doelstelling is om underground muziek van eigen bodem te promoten, ons oog te laten vallen op artiesten wiens werk mede vervlochten zitten in deze kwarteeuw zwarte Belgische geschiedenis.

We denken dan bijvoorbeeld aan een Dirk Ivens of Magthea (Hybryds), maar kunnen ook onmogelijk de naam Dirk Serries onvermeld laten.

Serries was (en is nog steeds) door de jaren heen actief in verschillende projecten, maar de naam waarmee wij hem steeds spontaan mee verbinden is het in de vroege jaren 80 opgerichte Vidna Obmana.

Ook bij het Poolse Zoharum kijkt men graag terug, getuige de vele puike heruitgaves die er als paddenstoelen uit de grond schieten, en men laat hierbij de blik ook eens op ons Belgenlandje vallen. Denk maar aan de vele reissues van Hybryds die er reeds verschenen. Het begint er op te lijken dat nu ook Vidna Obmana een Zoharum-behandeling krijgt. Na eerder het lichtjes fantastische The Trilogy verscheen immers niet zo heel veel later deze The Surreal Sanctuary/The Contemporary Nocturne. Bij het publiceren van deze review verscheen ondertussen ook de heruitgave van Vidna Obmana’s Soundtrack For The Aquarium (oorspronkelijk verschenen in 1993 in opdracht van de Zoo van Antwerpen, als zijnde een split met Hybryds. Nadat eerder een (uitgebreide) heruitgave van het Hybryds gedeelte verscheen, is het nu dus ook de beurt aan Vidna Obmana).

We kunnen Zoharum geen ongelijk geven, want het feit dat Serries een immer graag geziene gast is bij Dark Entries is dan ook geheel zijn verdienste. Dat het hier telkens gaat om albums die via gewone distributie niet meer te krijgen zijn, en waarvoor men tweedehands hoge prijzen durft vragen maakt deze heruitgaves er des te interessanter op.

De twee albums op deze dubbelaar verschenen afzonderlijk in het jaar 2000 op het Amerikaanse Hypnos label. Hoewel twee op zichzelf staande albums, lopen ze parallel naast elkaar wat ook te wijten valt aan het feit dat Serries op beide samenwerkte met Steve Roach, Jim Cole en Joris De Backer.

Samen gaan ze tweemaal voor een album waarbij de nummers naadloos in elkaar overvloeien en lekker lang uitgesponnen worden. Gelukkig zonder maar een moment langdradig te worden, en waardoor een staat van trance bereiken een fluitje van een cent wordt. Een trance die zich in spirituele dimensies bevindt en dan meer bepaald in oriëntaalse, Oosterse sferen.

Hiervoor verantwoordelijk is de inmenging van boventonen, afkomstig van gezang (Cole) en boventoonfluiten, waaronder de fujara (een extreem lange -160 tot 200 centimeter lang- fluit die wordt verbonden met een kortere buis van zo’n 50 tot 80 centimeter. Het instrument komt uit Slowakije en is onlosmakelijk verbonden met het leven en werk van herders).

We dachten spontaan aan een recent optreden van TraumaSutra (collega Peter De Koning) alwaar hij in zee ging met Peter Geyssels, en waarbij de invloed van Vidna Obmana duidelijk hoorbaar was. Correct me if I’m wrong, Peter.

Het oriëntaalse sfeertje bereikt op The Contemporary Nocturne een hoogtepunt tijdens ‘Revelation’, waarbij de vergelijking met Dead Can Dance in een experimentele bui niet van de lucht is. Brendan Perry zelve zal samen met ons moeten beamen dat de woordeloze boventoonzang van Jim Cole tijdens dit nummer wel heel erg in de buurt van Perry’s stem komt. Erg knap, wat ook gezegd kan worden van het wondermooie, feeërieke ‘The Path Downwards’ dat 19 minuten lang een fijne droomwereld schildert.

Bent u van mening dat Vidna Obmana iets te experimenteel naar uw smaak is, begin dan eens met deze dubbelaar die zeer vlot verteerbaar is en daarenboven garant staat voor meer dan 2 uur pure schoonheid. Wedden dat u uw mening zal herzien?

Vidna Obmana

Dimi Brands
16/04/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/09/2020 : Euphemia Rise zegt bij debuut reeds vaarwel.

Bent u van mening dat er binnen de hedendaagse alternatieve rock te veel op veilig gespeeld wordt en zodoende vooral risico’s vermeden worden? Dan staat u qua denken op één lijn met Wim Lankriet, die we via zijn project Syrenomelia reeds aan u voorstelden. Om zich nog meer te bevrijden van de door de muziekindustrie opgelegde ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Rosetta Stone met nieuw album en box!

Het kan niet op. Als trouwe lezer merkte u allicht reeds dat Dark Entries (en ik niet in het minst) een hart heeft voor gothic rock. Zo verscheen nog maar pas het leuke nieuws dat het Amerikaanse The Wake uitpakt met een nieuw album en nu mag ik ook zeggen dat hun Britse evenknie Rosetta Stone in 2020 hetzelfde doet. Waar het album “Seems ...

lees meer...
NIEUWS 23/09/2020 : Van Post Mortem tot Somnus

Na vele positieve reacties op ‘Post Mortem’ (2018) en vele memorabele optredens met onder andere Wiegedood, Wolvennest, en Marche Funèbre wil Splendidula graag een nieuw teken van leven tonen. Deze Belgische atmospheric doom metal band zal begin 2021 een nieuwe plaat uitgeven, getiteld ‘Somnus’ en dit via het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...