casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.716 items

   

Vhril
Vortex Psysynthesis
Dark Ambient - Ritual
03/08/2016 : Vhril - Vortex Psysynthesis
Old Captain Records  Old Captain Records
03/08/2016, Dimi Brands

We schrijven het jaar 1991, Ulex Xane, die we onder andere kennen van Streicher, begon het soloproject Vhril aanvankelijk als een clandestiene verlenging van zijn Thule Society project. (Van Thule Society staat er trouwens volgend jaar nog een release op het Old Captain label op stapel.) Het kriebelde bij Xane om samen te werken met de betreurde John Murphy (die verleden jaar het tijdelijke met het eeuwige inwisselde). Beiden kenden elkaar al van in de vroege jaren 80 en werkten al meermaals samen en ook live stonden ze vaak samen op de planken. Maar tot die tijd hadden ze nog niet de gelegenheid gehad om een eigen project samen uit de grond te stampen. Murphy was geïnteresseerd in het Vhril concept vanwege zijn historische en occulte associaties.

Het Vril-genootschap is een van de meest interessante geheime genootschappen, dat ooit bestond. Over dit Vril-genootschap is er in Duitsland geen enkel boek (meer) te vinden, en ook al het andere materiaal dat hierop betrekking heeft, werd door de geallieerden succesvol verwijderd. Een zeer interessant artikel over het Vril-genootschap door Guido Jonkers, vind je hier.

Dit muzikale Vhril project, de h werd toegevoegd om het als hun eigen versie van sympathiseren met het Vril-Gesellschaft te maken, en ook om verwarring omtrent andere reeds in gebruik zijnde Vril benamingen te vermijden, bestudeerde het esoterische concept van de Vril onderwerpen, de Zwarte Zon en de wegen van Thule in een improvisatorische rituele setting. Xane en Murphy zagen Vhril als een symbiotische tweeling en besloten dan ook gebruik te maken van ‘magische vorstelijke namen zoals Duke di Stortion, The God-King (Xane) en Sir J. Arthur Ferrero (Murphy). Murphy had blijkbaar relationele banden met de Ferrero Rocher chocolade familie!

Het duo nam materiaal op tijdens langdurige kaarslicht sessies, die zich later omvormden in specifieke tracks. De basis van de Vhril nummers waren tapes met materiaal die Murphy elders opgenomen had, en waar in Xane’s studio in Melbourne andere geluiden aan werden toegevoegd. Later, toen Muprhy verhuisde naar Sydney nam hij het Vhril idee met hem mee en vormde het om in zijn eigen Shining Vril project.

De twee cassettes die Vhril uitbracht, Sabbati (1992) en Vortex Psysynthesis (1993) zijn fel gegeerde collector’s items, vandaar dat Old Captain besloot deze laatste terug in omloop te brengen.

Opener ‘Transcosmic Mutations (The Vile Vortices)’ springt meteen in het oog en oor door zijn lange duur (27 en een halve minuut). Deze transkosmische rituele dark ambient die gedomineerd wordt door Tibetaanse belletjes schetst alvast een mooi beeld van de experimenteerdrang van beide heren.

‘Sedona’ en ‘Sedona 2’ gaan op hetzelfde elan verder, maar zijn beduidend korter van duur. We durven zelfs opperen dat ‘Sedona 2’ qua sfeer niet zou misstaan op een van de soundtracks die Angelo Badalamenti deed voor David Lynch, dit nummer bijvoorbeeld had ons inziens niet misstaan op de Twin Peaks soundtrack. Ook namen als Ain Soph en Zero Kama komen meermaals naar boven om hetgeen je hoort te kunnen situeren.

In ‘Ipsissimus’, een term die ook terugkomt in het werk van Aleister Crowley, mengen beide heren stemvervormingen in hun heksenketel, alwaar de geluidsbrij letterlijk en figuurlijk dampend heet staat te pruttelen (luister zelf maar eens), en dit een dik kwartier lang.

Mijn vriendin die trouwens niet vies is van een portie rituele, esoterische muziek, beschreef de eerste luisterervaring zonder voorkennis als “slaapverwekkend”. Feit is dat deze CD aardig wat inspanning van de luisteraar vergt, maar wie de tijd neemt, en interesse heeft om de hele achtergrond van het project en de thematiek uit te spitten, hier een flinke kluif aan heeft.

Dimi Brands
03/08/2016

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...