casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.889 items

   

Verzamelaar
Uwe Nolte Liedersammlung
Black Metal - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Medieval - Neoklassiek
28/08/2021 : Verzamelaar - Uwe Nolte Liedersammlung
Lichterklang
28/08/2021, Dimi Brands

Vorig jaar verscheen na lange afwezigheid en bijgevolg dus ietwat onverwacht nog eens een album van Orplid.

Het gevarieerde Deus Vult was een comeback om u tegen zeggen van de groep rond Uwe Nolte en Frank Machau.

De groep die vooral bekendheid geniet binnen de neofolk scene heeft met Nolte een artiest in de rangen wiens reikwijdte verder gaat dan enkel Orplid of muziek tout court.

Onder het mom “ere wie ere toekomt” had het Duitse label Lichterklang (immer een garantie voor kwalitatief zeer hoogstaande neofolk albums) het lumineuze idee om een uitgebreide (dubbel cd) verzameling samen te stellen van artiesten die teksten van Nolte gebruikten op hun eigen albums. Want dat zijn er ondertussen al heel wat.

Maar laat ons eerst even dieper ingaan op de persoon Nolte. Uwe Nolte werd op 11 mei 1969 geboren in Merseburg en staat naast muzikant ook bekend als dichter en grafisch kunstenaar.

Hij groeide op in het voormalige door de Sovjet-Unie bezette oostelijke deel van Duitsland (DDR). Zoals veel Oost-Duitsers die gedesillusioneerd waren door het ideologisch beperkte onderwijssysteem van de DDR is Nolte volledig autodidact. Van groot belang op zijn artistieke ontwikkeling waren Friedrich Hölderlin, Jakob Böhme en de onvermijdelijke Friedrich Nietzsche. Op 21-jarige leeftijd diende hij als soldaat aan de Duits-Duitse grens. Dit was de 1378 km lange grens tussen de DDR en de westelijke BDR. Het was niet alleen de grens tussen de twee Duitslanden van 1949 tot 1990, maar ook de grens tussen enerzijds het Westen met de NAVO en de Europese Gemeenschap en anderzijds het Oostblok met het Warschaupact en de Comecon. De Duits-Duitse grens was daarmee een deel van het Ijzeren Gordijn.

Nolte weigerde te schieten op mede-Duitsers die probeerden te ontsnappen uit de door de Sovjet-Unie naar de door de VS bezette sector (volgens een onderzoek van de Duitse justitie lieten er minimaal 270 mensen het leven, maar andere bronnen melden aantallen boven de 400). Onaangename ervaringen met het door het buitenland opgelegde Sovjetsysteem weerhielden Nolte er niet van een fascinatie voor de Russische cultuur en landschap te ontwikkelen. In 2011 verhuisde Nolte naar Samara met zijn voormalige partner Kristina Zieber (een kunstenares die zelf van Russisch-Duitse afkomst was). Nolte blijft diep onder de indruk van de archaïsche en soms brute kracht die hij aantrof in de Russische wildernis, waar “krachtige geesten nog steeds leven en een essentieel onderdeel vormen van het dagelijks leven van mensen”. Noltes Russische ervaringen worden weerspiegeld in zijn dichtbundel Falke Heime.

Zijn literair werk is een poging om de zorgen en esthetiek van de Duitse romantiek te vertalen naar de huidige tijd. Formeel georiënteerd op traditionele rolmodellen zoals Joseph von Eichendorff en Nikolaus Lenau, wordt zijn poëzie gekenmerkt door emotionele diepgang en tederheid, archaïsche beeldspraak en een snel ritme. Nolte benadert vaak de hedendaagse wereld en persoonlijke ervaringen door middel van oude symbolen, mythen, historische figuren en de natuur.

In dat opzicht is Merseburg, de stad waar hij geboren en getogen is, eveneens van groot belang. De stad staat bekend om de ‘Merseburger Zaubersprüche’ (die vooral in het medieval genre meermaals bezongen werden), een reeks oude helende bezweringen uit het Germaanse heidense tijdperk, die Noltes begrip van het doel van poëzie en kunst cruciaal hebben gevormd. Met Orplid bracht hij ooit een muzikale interpretatie van deze Merseburger Zaubersprüche in boventoonzang, wat Nolte leerde van Russische sjamanen.

Muziek is een integraal onderdeel van Noltes leven en creatieve pad. Zoals reeds aangegeven in de inleiding van deze tekst is zijn poëzie op muziek gezet door artiesten uit zijn thuisregio. Naast Orplid was hij nog betrokken bij verschillende muziekprojecten zoals Barditus en Sonnentau.

De klanken van Orplid zijn experimenteel met links naar neofolk en neoklassieke muziek. Het is geïnspireerd op de belangrijkste stromingen van de Duitse traditie: Germaanse en Griekse mythologie, middeleeuwse christelijke symboliek, 19de eeuwse Romantiek en het alomtegenwoordige idee van de heiligheid der natuur. De naam van de band is ontleend aan de openingsregel van het gedicht ‘Gesang Weylas’ van de 19de eeuwse Zwabische dichter Eduard Mörike: “Du bist Orplid, mein Land.” De muziek is gebaseerd op teksten van Nolte en andere Duitse dichters zoals Friedrich Schiller, Annette von Droste-Hülshoff, Joseph von Eichendorff, Gottfried Benn, Oda Schaefer, Frank Wedekind en Rolf Schilling.

Onder zijn muzikale vrienden mag Nolte onder andere Michael Moynihan (Blood Axis), Ian Read (Fire+Ice) en ook Andreas Ritter (Forseti) rekenen.

Datzelfde Forseti, als je het mij vraagt met stip het beste wat Duitsland ooit op neofolk gebied naar voren gebracht heeft, maakte meermaals gebruik van de teksten van vriend en streekgenoot Nolte.

Op deze verzamelaar maar liefst vier Forseti nummers (‘Am Abend’, ‘Herbstabend’, ‘Letzter Traum’ en ‘Müder Wanderer’) die verspreid over de drie albums tellende discografie van Forseti verscheen.

Een andere goede vriend van Nolte is Rolf Schilling. Een dichter en filosoof uit Nordhausen. Ook hij brengt een ode en aangezien hij een schoenmaker is die bij zijn leest blijft, doet hij dit zonder muziek. Zijn voordracht van ‘Des Sperbers Geheimnis’ herinnert er ons terug even aan dat het hier over de poëet Uwe Nolte gaat. Schilling schreef de proloog van Noltes eerste dichtbundel: “Het woord ‘bard’, dat tegenwoordig vaak achteloos of denigrerend wordt gebruikt, verwees oorspronkelijk naar de dichter als zanger. Voor Uwe Nolte zou het passend en een eretitel zijn. Hij heeft de toon doe het hart raakt en ook waar wij artiesten van houden: lijn, houding, stijl.

Het woord ‘bard’ is ook het eerste wat bij ons opkomt wanneer we de ons tot op heden onbekende Christian Glowatzki aanhoren. Net als Forseti goed voor 4 bijdragen op deze Liedersammlung.

Zijn liedjes die medieval aandoende en neoklassieke geluiden combineren mogen dan wel kort van duur zijn, ze zijn lang genoeg om een blijvende indruk na te laten. Zeker wanneer de microfoon doorgeschoven wordt richting een vrouwelijke sopraan (‘Dölauer Jungfrau’) en de geest van Camerata Mediolanense om de hoek komt loeren. De naam van deze zangeres moeten we u helaas schuldig blijven, maar die van Glowatzki hebben we ondertussen reeds in ons geheugen gegrift.

Ook onder de categorie ‘bard’ in te delen: Sonnenkind, die met gitaar en fluit tijdens ‘Flechte Blumen Dir Ins Haar’) ons nog wat verder in medieval sferen laat verblijven.

Behalve Forseti is enkel Allerseelen een naam op deze verzamelaar die ook een belletje zal doen rinkelen buiten de neofolk incrowd. De Oostenrijkse groep rond Gerhard Hallstatt lijkt sinds enkele jaren een definitieve vaste vorm te krijgen en waagt zich hier aan Noltes ‘Todes-Mantra’.

Marcel P, bassist bij Allerseelen en ook gekend van het door ons erg gesmaakte Miel Noir passeert ook met zijn solo project Tyr-Kreis de revue. Kenners weten het al langer dan vandaag: naast een prima bassist is hij ook een begenadigd zanger, zo bewijst het met opzwepende percussie gekruide nummer ‘Das Ist Nicht Dein Jahrtausend’.

Stein, ook een band met de wortels in de voormalige DDR, horen we tweemaal op Liedersammlung. De twee nummers (‘Blume Auf Dem Felsenschore’ en ‘Ich Habe Die Liebe Gesehen’) verschenen eerder reeds op albums van deze onderschatte neofolk band.

Gelijktijdig met Orplids Deus Vult verscheen eveneens op Prophecy Productions O Tempora, O Mores!, het debuutalbum van Vrîmuot. Op de speciale editie hiervan met bonus cd prijkte het nummer ‘Peter Hagendorf’, dat we ook op deze verzamelaar tegenkomen. De tekst handelt over de Duitse huursoldaat die diende in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Hij schreef een dagboek dat een uniek historisch verslag geeft van het leven in het leger in die tijd vanuit het oogpunt van een eenvoudige landsknecht.

Dat dichters niet alleen zware onderwerpen aansnijden leert ons de ode aan formule 1 coureur ‘Michael Schumacher,’ hier gebracht door onze vrienden van Traum’er Leben. Nolte schreef ook ooit een humoristisch eerbetoon in dichtvorm aan de heavy metal band Manowar, alwaar hij in zijn jeugd een fervent fan van was. Platen van westerse bands waren tijdens de Sovjetbezetting uiterst moeilijk te bemachtigen waaraan prijskaartjes hingen die konden oplopen tot wel een halve maand huishuur.

Van de minder gekende namen op deze dubbelaar onthouden we de traditionele neofolk van Schwarze Heimat (‘Manchmal’) en Juris (‘Sommer Ging...’), de bombastische klanken van Stern des Bundes (‘Lichtmess’) en zien we in Woge, een vrij recent project van het duo Gunnar Stremlow en Katrin Hor misschien wel dé revelatie van deze compilatie. Hun rustige neofolk die ze hier brengen in de vorm van ‘Abendstern’ maakt ons wel erg benieuwd naar hun ander werk. Tot op heden verschenen van Woge 2 cdr’s in eigen beheer. (Heimaat (2016) en Sequere Astra (2019)). Een idee voor een nieuwe signing op Lichterklang? Mijn zegen hebben ze alvast. De meer experimentele neofolk variant die Treustye (‘Erster Frost’ -in een Russische vertaling) ten gehore brengt komt nog het dichtst in de buurt van Noltes eigenste Orplid.

Maar niet enkel in de hem vertrouwde neofolk scene wordt het werk van Nolte gebruikt. Ook in de metalwereld (een genre waarvan naar eigen zeggen de extatische dynamiek Nolte nooit verlaten heeft) duiken zijn teksten op. Mosaic (‘Anthologie’) en Myrkwid (‘Ermanarichs Abschied’) zijn Duitse eenmans black/viking metal bands die zorgen voor nog meer afwisseling tussen al het folkgeweld (dat, lees er het voorgaande nog maar eens op na, op zichzelf reeds zeer gevarieerd is).

Wat zou deze verzamelaar zijn zonder een bijdrage van de meester zelf? ‘Forseti Lebt’, het nummer dat terug te vinden was op de gelijknamige benefiet verzamelaar ten voordele van Christian Ritter die ten gevolge van een hartstilstand worstelde met zijn gezondheid. De titel van dit mooie initiatief dat kwam van artiesten als Sonne Hagal, Death In June, Fire+Ice, Darkwood verwerd haast tot een strijdkreet in neofolk middens en is wat dat betreft een mooie keuze geworden voor deze Liedersammlung.

Uwe Nolte Lebt evenzeer en dat toont deze dubbelaar heel mooi aan. Vaak is het overlijden van een artiest pas de aanzet om een soortgelijk initiatief op poten te zetten (denk maar aan All My Sins Remembered, de eveneens puike hommage aan John Murphy), doch bij Lichterklang heeft men goed begrepen dat men niet moet wachten tot het te laat is om ere te schenken aan wie ere toekomt.

Uwe Nolte

Dimi Brands
28/08/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...