casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.864 items

   

Verzamelaar
Uwe Nolte Liedersammlung
Black Metal - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Medieval - Neoklassiek
28/08/2021 : Verzamelaar - Uwe Nolte Liedersammlung
Lichterklang
28/08/2021, Dimi Brands

Vorig jaar verscheen na lange afwezigheid en bijgevolg dus ietwat onverwacht nog eens een album van Orplid.

Het gevarieerde Deus Vult was een comeback om u tegen zeggen van de groep rond Uwe Nolte en Frank Machau.

De groep die vooral bekendheid geniet binnen de neofolk scene heeft met Nolte een artiest in de rangen wiens reikwijdte verder gaat dan enkel Orplid of muziek tout court.

Onder het mom “ere wie ere toekomt” had het Duitse label Lichterklang (immer een garantie voor kwalitatief zeer hoogstaande neofolk albums) het lumineuze idee om een uitgebreide (dubbel cd) verzameling samen te stellen van artiesten die teksten van Nolte gebruikten op hun eigen albums. Want dat zijn er ondertussen al heel wat.

Maar laat ons eerst even dieper ingaan op de persoon Nolte. Uwe Nolte werd op 11 mei 1969 geboren in Merseburg en staat naast muzikant ook bekend als dichter en grafisch kunstenaar.

Hij groeide op in het voormalige door de Sovjet-Unie bezette oostelijke deel van Duitsland (DDR). Zoals veel Oost-Duitsers die gedesillusioneerd waren door het ideologisch beperkte onderwijssysteem van de DDR is Nolte volledig autodidact. Van groot belang op zijn artistieke ontwikkeling waren Friedrich Hölderlin, Jakob Böhme en de onvermijdelijke Friedrich Nietzsche. Op 21-jarige leeftijd diende hij als soldaat aan de Duits-Duitse grens. Dit was de 1378 km lange grens tussen de DDR en de westelijke BDR. Het was niet alleen de grens tussen de twee Duitslanden van 1949 tot 1990, maar ook de grens tussen enerzijds het Westen met de NAVO en de Europese Gemeenschap en anderzijds het Oostblok met het Warschaupact en de Comecon. De Duits-Duitse grens was daarmee een deel van het Ijzeren Gordijn.

Nolte weigerde te schieten op mede-Duitsers die probeerden te ontsnappen uit de door de Sovjet-Unie naar de door de VS bezette sector (volgens een onderzoek van de Duitse justitie lieten er minimaal 270 mensen het leven, maar andere bronnen melden aantallen boven de 400). Onaangename ervaringen met het door het buitenland opgelegde Sovjetsysteem weerhielden Nolte er niet van een fascinatie voor de Russische cultuur en landschap te ontwikkelen. In 2011 verhuisde Nolte naar Samara met zijn voormalige partner Kristina Zieber (een kunstenares die zelf van Russisch-Duitse afkomst was). Nolte blijft diep onder de indruk van de archaïsche en soms brute kracht die hij aantrof in de Russische wildernis, waar “krachtige geesten nog steeds leven en een essentieel onderdeel vormen van het dagelijks leven van mensen”. Noltes Russische ervaringen worden weerspiegeld in zijn dichtbundel Falke Heime.

Zijn literair werk is een poging om de zorgen en esthetiek van de Duitse romantiek te vertalen naar de huidige tijd. Formeel georiënteerd op traditionele rolmodellen zoals Joseph von Eichendorff en Nikolaus Lenau, wordt zijn poëzie gekenmerkt door emotionele diepgang en tederheid, archaïsche beeldspraak en een snel ritme. Nolte benadert vaak de hedendaagse wereld en persoonlijke ervaringen door middel van oude symbolen, mythen, historische figuren en de natuur.

In dat opzicht is Merseburg, de stad waar hij geboren en getogen is, eveneens van groot belang. De stad staat bekend om de ‘Merseburger Zaubersprüche’ (die vooral in het medieval genre meermaals bezongen werden), een reeks oude helende bezweringen uit het Germaanse heidense tijdperk, die Noltes begrip van het doel van poëzie en kunst cruciaal hebben gevormd. Met Orplid bracht hij ooit een muzikale interpretatie van deze Merseburger Zaubersprüche in boventoonzang, wat Nolte leerde van Russische sjamanen.

Muziek is een integraal onderdeel van Noltes leven en creatieve pad. Zoals reeds aangegeven in de inleiding van deze tekst is zijn poëzie op muziek gezet door artiesten uit zijn thuisregio. Naast Orplid was hij nog betrokken bij verschillende muziekprojecten zoals Barditus en Sonnentau.

De klanken van Orplid zijn experimenteel met links naar neofolk en neoklassieke muziek. Het is geïnspireerd op de belangrijkste stromingen van de Duitse traditie: Germaanse en Griekse mythologie, middeleeuwse christelijke symboliek, 19de eeuwse Romantiek en het alomtegenwoordige idee van de heiligheid der natuur. De naam van de band is ontleend aan de openingsregel van het gedicht ‘Gesang Weylas’ van de 19de eeuwse Zwabische dichter Eduard Mörike: “Du bist Orplid, mein Land.” De muziek is gebaseerd op teksten van Nolte en andere Duitse dichters zoals Friedrich Schiller, Annette von Droste-Hülshoff, Joseph von Eichendorff, Gottfried Benn, Oda Schaefer, Frank Wedekind en Rolf Schilling.

Onder zijn muzikale vrienden mag Nolte onder andere Michael Moynihan (Blood Axis), Ian Read (Fire+Ice) en ook Andreas Ritter (Forseti) rekenen.

Datzelfde Forseti, als je het mij vraagt met stip het beste wat Duitsland ooit op neofolk gebied naar voren gebracht heeft, maakte meermaals gebruik van de teksten van vriend en streekgenoot Nolte.

Op deze verzamelaar maar liefst vier Forseti nummers (‘Am Abend’, ‘Herbstabend’, ‘Letzter Traum’ en ‘Müder Wanderer’) die verspreid over de drie albums tellende discografie van Forseti verscheen.

Een andere goede vriend van Nolte is Rolf Schilling. Een dichter en filosoof uit Nordhausen. Ook hij brengt een ode en aangezien hij een schoenmaker is die bij zijn leest blijft, doet hij dit zonder muziek. Zijn voordracht van ‘Des Sperbers Geheimnis’ herinnert er ons terug even aan dat het hier over de poëet Uwe Nolte gaat. Schilling schreef de proloog van Noltes eerste dichtbundel: “Het woord ‘bard’, dat tegenwoordig vaak achteloos of denigrerend wordt gebruikt, verwees oorspronkelijk naar de dichter als zanger. Voor Uwe Nolte zou het passend en een eretitel zijn. Hij heeft de toon doe het hart raakt en ook waar wij artiesten van houden: lijn, houding, stijl.

Het woord ‘bard’ is ook het eerste wat bij ons opkomt wanneer we de ons tot op heden onbekende Christian Glowatzki aanhoren. Net als Forseti goed voor 4 bijdragen op deze Liedersammlung.

Zijn liedjes die medieval aandoende en neoklassieke geluiden combineren mogen dan wel kort van duur zijn, ze zijn lang genoeg om een blijvende indruk na te laten. Zeker wanneer de microfoon doorgeschoven wordt richting een vrouwelijke sopraan (‘Dölauer Jungfrau’) en de geest van Camerata Mediolanense om de hoek komt loeren. De naam van deze zangeres moeten we u helaas schuldig blijven, maar die van Glowatzki hebben we ondertussen reeds in ons geheugen gegrift.

Ook onder de categorie ‘bard’ in te delen: Sonnenkind, die met gitaar en fluit tijdens ‘Flechte Blumen Dir Ins Haar’) ons nog wat verder in medieval sferen laat verblijven.

Behalve Forseti is enkel Allerseelen een naam op deze verzamelaar die ook een belletje zal doen rinkelen buiten de neofolk incrowd. De Oostenrijkse groep rond Gerhard Hallstatt lijkt sinds enkele jaren een definitieve vaste vorm te krijgen en waagt zich hier aan Noltes ‘Todes-Mantra’.

Marcel P, bassist bij Allerseelen en ook gekend van het door ons erg gesmaakte Miel Noir passeert ook met zijn solo project Tyr-Kreis de revue. Kenners weten het al langer dan vandaag: naast een prima bassist is hij ook een begenadigd zanger, zo bewijst het met opzwepende percussie gekruide nummer ‘Das Ist Nicht Dein Jahrtausend’.

Stein, ook een band met de wortels in de voormalige DDR, horen we tweemaal op Liedersammlung. De twee nummers (‘Blume Auf Dem Felsenschore’ en ‘Ich Habe Die Liebe Gesehen’) verschenen eerder reeds op albums van deze onderschatte neofolk band.

Gelijktijdig met Orplids Deus Vult verscheen eveneens op Prophecy Productions O Tempora, O Mores!, het debuutalbum van Vrîmuot. Op de speciale editie hiervan met bonus cd prijkte het nummer ‘Peter Hagendorf’, dat we ook op deze verzamelaar tegenkomen. De tekst handelt over de Duitse huursoldaat die diende in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648). Hij schreef een dagboek dat een uniek historisch verslag geeft van het leven in het leger in die tijd vanuit het oogpunt van een eenvoudige landsknecht.

Dat dichters niet alleen zware onderwerpen aansnijden leert ons de ode aan formule 1 coureur ‘Michael Schumacher,’ hier gebracht door onze vrienden van Traum’er Leben. Nolte schreef ook ooit een humoristisch eerbetoon in dichtvorm aan de heavy metal band Manowar, alwaar hij in zijn jeugd een fervent fan van was. Platen van westerse bands waren tijdens de Sovjetbezetting uiterst moeilijk te bemachtigen waaraan prijskaartjes hingen die konden oplopen tot wel een halve maand huishuur.

Van de minder gekende namen op deze dubbelaar onthouden we de traditionele neofolk van Schwarze Heimat (‘Manchmal’) en Juris (‘Sommer Ging...’), de bombastische klanken van Stern des Bundes (‘Lichtmess’) en zien we in Woge, een vrij recent project van het duo Gunnar Stremlow en Katrin Hor misschien wel dé revelatie van deze compilatie. Hun rustige neofolk die ze hier brengen in de vorm van ‘Abendstern’ maakt ons wel erg benieuwd naar hun ander werk. Tot op heden verschenen van Woge 2 cdr’s in eigen beheer. (Heimaat (2016) en Sequere Astra (2019)). Een idee voor een nieuwe signing op Lichterklang? Mijn zegen hebben ze alvast. De meer experimentele neofolk variant die Treustye (‘Erster Frost’ -in een Russische vertaling) ten gehore brengt komt nog het dichtst in de buurt van Noltes eigenste Orplid.

Maar niet enkel in de hem vertrouwde neofolk scene wordt het werk van Nolte gebruikt. Ook in de metalwereld (een genre waarvan naar eigen zeggen de extatische dynamiek Nolte nooit verlaten heeft) duiken zijn teksten op. Mosaic (‘Anthologie’) en Myrkwid (‘Ermanarichs Abschied’) zijn Duitse eenmans black/viking metal bands die zorgen voor nog meer afwisseling tussen al het folkgeweld (dat, lees er het voorgaande nog maar eens op na, op zichzelf reeds zeer gevarieerd is).

Wat zou deze verzamelaar zijn zonder een bijdrage van de meester zelf? ‘Forseti Lebt’, het nummer dat terug te vinden was op de gelijknamige benefiet verzamelaar ten voordele van Christian Ritter die ten gevolge van een hartstilstand worstelde met zijn gezondheid. De titel van dit mooie initiatief dat kwam van artiesten als Sonne Hagal, Death In June, Fire+Ice, Darkwood verwerd haast tot een strijdkreet in neofolk middens en is wat dat betreft een mooie keuze geworden voor deze Liedersammlung.

Uwe Nolte Lebt evenzeer en dat toont deze dubbelaar heel mooi aan. Vaak is het overlijden van een artiest pas de aanzet om een soortgelijk initiatief op poten te zetten (denk maar aan All My Sins Remembered, de eveneens puike hommage aan John Murphy), doch bij Lichterklang heeft men goed begrepen dat men niet moet wachten tot het te laat is om ere te schenken aan wie ere toekomt.

Uwe Nolte

Dimi Brands
28/08/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2021 : Eerste covid wijzigingen treffen Sinner’s Day

Festivals mogen dan wel weer doorgaan, toch is covid nog altijd niet zonder gevolgen. De eerste wijzigingen worden nu ook in het Sinner’s Day programma door gevoerd, het festival dat van 30 oktober tem 1 november plaats vindt in Heusden Zolder. We kunnen alleen maar hopen dat de wijzigingen beperkt blijven. De organisatie houdt er wel ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2021 : Het Brusselse Ultra Sunn presenteert nieuwe singel “Young Foxes”.

Ultra Sunn kwam begin vorig jaar als een aangename verrassing op de Dark Entries redactie aangewaaid. Het Brussels duo Sam Huge en Gaelle Souflet werken ondertussen ijverig aan hun tweede ep, waarvan deze “Young Foxes” dienst doet als voorgerechtje. De nieuw ep gaat trouwens “Body Electric” (doet u vast aan iets denken) ...

lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : Vreemde eend in de bijt op het Belgische Sinner’s Day podium; The Bollock Brothers.

Waarom? Wel The Bollock Brothers zijn van oudsher een Britse, zeg maar Schotse band, rond zanger Jock McDonald die sedert 1980, jawel 1980, vele podia onveilig maken (vooral ook hier bij ons) en na vele bezettingswissels nog niets van hun prettig gestoorde pluimen zijn verloren. Surfend op de punkgolf pakten ze al snel uit met meer elektronische ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : De Nacht van de Experimentele Film op 16 september in het teken van Nico

Voor snelle beslissers: Vanaf dit jaar organiseert het Gentse Artcinema OFFoff weer haar jaarlijkse Nacht van de Experimentele Film. In het verleden mochten we daar reeds The Angelic Conversations van Derek Jarman bewonderen (mét soundtrack van Coil) en ook La Cicatrice Intérieure van de Franse avantgarde filmmaker Philippe ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2021 : This Can Hurt, dé NIN van het Meetjesland op dag 1 van Sinner’s Day!

This Can Hurt is één van de vele Belgische groepen die act de présence geeft op het Sinner’s Day festival dat elke dag een beetje meer dichterbij komt. En neen, Dark Entries gaat niet elke groep op de affiche er zo maar even uitlichten, maar enkel diegene die meer bekendheid verdienen dan ze nu genieten, of iets ...

lees meer...
INTERVIEW : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.

Jammer maar helaas, Breaking Barriers moest dit jaar zijn internationale affiche afzeggen omdat de Russische feministische punkgroep Pussy Riot zijn Europese tournee afgelaste. Er volgt wel een kleiner evenement met enkel Belgische groepen. Sovjet War - punkveteranen uit het begin van de jaren 80 - zijn er de topact, aangevuld met Gert (Kleinpunk). ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Neon Judgement - @ Sinner's Day Special Oostende, 25/08/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner's Day Special, Klein Strand Oostende, 25/08/2021 - Het eerste zwarte festival na de lockdown

Is de coronapandemie voorbij? Wellicht nog niet helemaal, maar het gewone leven herwint langzaam zijn rechten en zelfs de zwaar getroffen cultuursector krabbelt terug recht. Het was nog lange tijd bang afwachten of de Sinner's Day Special nog zou doorgaan. Ik heb voor de zekerheid regelmatig de website gecheckt om te zien of ik wel welkom ...

lees meer...
INTERVIEW : HAGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op 9 oktober spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Deze keer een wat bescheidener affiche, maar wel met kwaliteit. Hagar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele leden. Hoe ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Amenra - Ochtendglorenconcert in OLT te Deurne, 22/08/2021

Openluchttheater Rivierenhof in Deurne pakte deze zomer uit met een reeks Ochtendglorenconcerten… Gewoon… Omdat het kan… Met een concert dat begint tijdens het laatste schemer van de nacht om gaandeweg de eerste zonnestralen te mogen begroeten hoort uiteraard een gepaste keuze van artiest en repertoire. O.a. de Belgische ...