casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Verzamelaar
Underground Wave Volume 6
Cold Wave - Electro - Industrial - Minimal - New wave
17/05/2019 : Verzamelaar - Underground Wave Volume 6
Walhalla Records  Walhalla Records
17/05/2019, Kurt Ingels

Deze reeks begon ooit als "Underground Belgian Wave", maar breidde nadien zijn horizonten uit en dook in het internationale casette circuit om huisvlijt toe te vetrouwen aan een vinyl drager. Meestal voor het eerst. Al blijft er altijd heel veel Belgisch, zo ook op dit 6de deel, als vanouds gelimiteerd en gericht naar de liefhebber van, de toentertijd in alternatieve middens, vrij populiare do it yourself scene.

Ook nu weer groef Walhalla labelbaas Lieven De Ridder 12 obscure wave riedels op uit vergane decennia (vooral de jaren 80) die mee de kiemen legden voor wat later een heuse scene zou worden. Meer nog, ook al zal voor velen de muziek hier gedateerd klinken, er is immers geen sprake van software of digitale opsmuk, de aandachtige luisteraar hoort hier de kiemen van de minimal beweging, van het typerende prematuur industrial geknutsel met de eerste betaalbare sequencers, vocoders, synths, drumpcomputertjes, tape decks enzovoort. Monotone geluidscollage’s vaak uitgesmeerd over pompende en strakke ritmes. Het was me wat in die tijd in de kelders en op de zolderkamertjes waar twee omgekeerde bakken jupiler, desgevallend voorzien van een goedkope vezelplaat er tussenin, voldoende waren om al het materiaal op uit te stallen.

Repetitief ook, want daarin schuilt de kracht van het bewegen. Zin voor experiment. Sex Bizarre met “Coolcab” en het naar melodie zoekende “We All Fight” van Commercial Term zijn schoolvoorbeelden van songs die op kiemen staan. De chaos van “Your Screen” van White House White wordt nu allicht weg gelachen maar moet toen menig bezorgde vader en moeder de gordijnen hebben ingejaagd. Nu waait er een zweem nostalgie en jeugdsentiment door de boxen. Maar dat mag. Immers, op vandaag weten we dat deze scene meer dan relevant is geweest voor de doorontwikkeling van het elektronische en industriële genre.

“Open Your Eyes” vat het halverege de rit (sluitstuk A kant) nog een keer mooi samen, dansbaar, minimaal en zelfs met een zekere pop feel want ook dat kon! Alles kon, alles mocht! O ja en er was ook nog die ietwat bevreemdende opener van SS20 “Nichts Verstanden” en het naakte, doorhamerende “Real Love Afairs” van Spleen.

De B zijde nu van de 6de editie in deze vinyl cult verzamelreeks die diep graaft in de ondergrond. Daar worden we verwelkomd door de niet geheel onbekende Belgische Victor Hublot die zelfs een aantal 7” 's en albums op zijn naam heeft. Geheel in diens eerder experimentele stijl is “Sans Titre 2” een geluidscollage, een staaltje eigenzinnige en subversieve pop muziek met doortastende experimenteerdrift en nonconformisme. Waardoor het uiteraard muteert en geen popmuziek meer is.

Onderbronders kwam ik al een keertje tegen, teminste die naam is me bij gebleven, al was het maar omdat ze ooit uitpakten met het in Herentals en omstreken wereldhitje “Vlaamsche Deerne”. Cold wave ontmoet minimal in een koud jaren 80 jasje, een zwarte ‘parka’ en de blik op oneindig. Dan is het zwierige “Synchronize” van Tangible Joy (een naam die ik ook al tegen kwam op deel 2 van deze reeks) van een andere orde. Pop zonder meer die knipoogt naar Absolute Body Control maar nooit de status van die laatste haalde. Dit is een beetje Eurovsie waardig; simpele pop die in zijn eenvoud blijft plakken. Correctie, dit is beter dan de rotzooi die ze op dat songfestival het podium opgooien.Ze stonden ooit in het voorprogramma van Anne Clark in de Gentse Vooruit. Jawel.

Metal Thought is trouwens een project uit de binnenzak van deze Tangible Joy, dat evenzeer het pad kruiste meet wat later The Klinik, Hybryds en consoorten zou worden. Deze “Easy Touch An Silky Skin” flirt met de elektronische kilte van wat later het handelsmerk van ondermeer The Klinik zou worden en met de popmelodie van, jawel Tangible Joy.

Hoorde u al van Hades? Geen erg want dit duo komt uit Brazilië en verovert met “Morbid Action (2016)” terecht een plaatsje op deze “Underground Wave”. Eén van de jongste en nog steeds bestaande acts deze Hades die er een zeer jaren 80 Europese sound op na houdt. Zita Swoon kent u vast wel, wel deze staan niet op deze verzameling, neen, maar wel Blitzzega alias Antwerpenaar Björn Eriksson (bekend van Zita Swoon) in een vorig leven zwaar getekend door new beat en donkere jaren 80 pop... iets wat duideijk afstraalt op het nummer “Ilona Marchesi” dat deze twee invloeden perfect met elkaar weet te verenigen.

En hopla we hebben de 12 nummers op deze cult verzamling één voor één gehad. Strikt gelimiteerd, dik vinyl en een reeks die bedoeld is voor de echte muziekliefhebber; hij/zij die weet dat je echte pareltjes terug vindt in de ondergrond, dat was in de jaren 80 zo, dat is nu nog zo. Lieven De Ridder munt weerom uit in kennis, passie en ijver met deze 6de in de reeks die hunkert naar een plaatjse in uw vinyl kast. Doen! Want dit is gechiedenis maar evenzeer een portret van een generatie, van een stijl en vooral van een passie voor muziek!

Kurt Ingels
17/05/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...