canli casino

Dark Entries Logo

6.380 items

   

Verzamelaar
TSOB -The Sound Of Belgium Vol.3
EBM - Electro - New wave - Techno / House / Minimal - Trance
09/02/2017 : Verzamelaar - TSOB -The Sound Of Belgium Vol.3
NEWS  NEWS
09/02/2017, Dimi Brands

“Do you know where your teenager is at 5 o’clock in the morning? Young people, things have changed. Today the question for parents is: it’s 10 AM, do you know where your children are? Some say they got looking for problems, dirty dancing and pounding techno music.” zo leerde ons Samantha Fu in 2001 met hun hitje ‘Theme From Discotheque.’

Een song die niet zou misstaan op de TSOB reeks, doch die schittert door afwezigheid. Maar als openingsalinea wel een ideale weergave voor het TSOB fenomeen.

U weet wel, het begon allemaal met de (zwaar aanbevolen) documentaire met dezelfde naam, die een mooi beeld schetst van iets waar de Belgen een vooraanstaande rol in hebben gespeeld: de ontwikkeling van de dance muziek.

De teenagers waarover sprake in ‘Theme From Discotheque’ kwamen van heinde en ver om zich tot in de vroege uurtjes (of tot ver in de namiddag) uit te leven in danstempels als Boccaccio, La Rocca, Zillion, Cherry Moon,.... Het rijtje is eindeloos want de clubcultuur in België stond zeer hoog aangeschreven, zeker toen het new beat fenomeen de kop begon op te steken. Een Belgische uitvinding, trouwens.

Maar goed, laat ons niet vooruitlopen, en even stilstaan bij het derde en finale deel van de uitmuntende TSOB compilatie reeks.

Aangezien de Belgische vlag uit drie kleuren bestaat, misten we er nog eentje om onze tricolore collectie compleet te maken. Na de zwarte en de gele is het nu dus tijd voor de rode! Rood als in duivels, steekt deel 3 volgens het gekende concept (4 cd’s, maar liefst goed voor 56 nummers van vroeger tot meer recent) het vuur in de lont. Goed voor meer dan 5 uur dansvloervoer!

Het finale deel van de triptiek trapt af met ‘Tout Petit La Planète’, dat aantoont dat ‘Ca Plane Pour Moi’-punker Plastic Bertrand ook in staat was een spacy new wave nummertje uit de mouw te schudden, en eindigt met de househit ‘Qu’Est-Ce Que Vous Voulez?’ van The Amazing. Met daartussen wederom een uitgebreide bloemlezing van all kinds electronic music van eigen bodem.

Niet verwonderlijk krijgt het new beat genre ook hier weer een uitgebreid hoofdstuk aangeboden. Het genre dat in den beginnen voornamelijk met argusogen bekeken werd door het new wave volkje (getuige verhalen over zitstakingen op de dansvloer wanneer de dj het waagde een new beat plaat te draaien), vielen gaandeweg hier en daar (gelukkig!) toch heel wat oogkleppen af.

Ik zet er moedwillig het bijwoord ‘gelukkig’ bij, want wie het duistere in nummers als ‘Acid Queen’ (Major Problem) of ‘Inner Light’ van Phantasia (hier aanwezig in de Franse versie) ontkent, heeft niet alleen last van halsstarrigheid, maar is daarenboven wat ons betreft ook nog eens potdoof op de koop toe, en ontzegt zich op deze manier heel wat lekkers.

En wie new beat zegt, zegt Nikkie Van Lierop, de charismatische zangeres (zo wat goed voor alle vrouwelijke vocalen in het genre) passeert met Phantasia, 101 en Channel X maar liefst drie keer de revue.

Kunnen we hardnekkige wavers toch niet overtuigen van de ‘guilty pleasure’ die new beat voor ons is, willen we vermelden dat voor hen CD1 van het kwartet schijfjes vooral interessant zal wezen, met bijdragen van 1000 Ohm (‘A.G.N.E.S.’), Front 242 (‘Quite Unusual’), Noise Abroad (‘Vent That Spleen’) en Les Tueurs De La Lune De Miel (‘Décollage’) om er een paar te noemen.

Naast de new wave en new beat, komen ook acid, dance en trance uitgebreid aan bod. Genres die vroeger op ‘serieuze compilaties’ ook eerder angstvallig doodgezwegen werden, maar ook voor de muzikale geest die open van aard is, voldoende pareltjes met zich meedraagt. ‘The Prophet’ van CJ Bolland bijvoorbeeld of ‘Tu Veux Ou Tu Veux Pas’ van Zsa Zsa Laboum.

De dance van acts als Milk Inc.’s en 2 Fabiola’s, toch ook belangrijke exportproducten wat betreft vaderlandse elektronische muziek, vinden we niet terug op TSOB. De trance van The Mackenzie (uit de begindagen, ‘Higher In The Sky’ zonder en ‘Without You (Arpegia)’ met Jessy) wist wel een plaatsje op de eerste twee edities te scoren. “Waar zijn die handjes”, was waarschijnlijk toch net een brug te ver. Maar ach, moeten we daar kwaad om zijn, er bestaat voor zulke (on)gein de I Love The 90’s compilaties, nietwaar?

Voor menigeen is deze reeks een nostalgische terugblik, en degenen die het zelf niet hebben meegemaakt maar elektronische muziek een warm hart toedragen, mogen voor een keertje chauvinistisch zijn, en vinden hier geheid enkele ontdekkingen op terug. Daarvoor steken we onze hand in het (rode) vuur!

“Qu’est-ce que vous voulez? Hashish ou opium?”, bedankt voor het aanbod, maar voor een ‘higher state of consciousness’ volstaat wat ons betreft deze muzikale trip.

TSOB

Dimi Brands
09/02/2017

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2017 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 17/09/2017 : Gary Numan: When The World Comes Apart

Juicht en feest allen, doch doe het op duistere en ingetogen manier. Gary Numan leeft nog! Meer nog: hij brengt een nieuwe plaat uit: 'Savage: Songs From A Broken World'. Deze ligt sinds vorige week in de betere platenzaak. De plaat bouwt voort op het geluid dat Numan al sinds midden jaren 90 koestert: een aanvulling van zijn oorspronkelijke ...

lees meer...
INTERVIEW : STRUGGLER - Van doorbreken was geen sprake, alles moest tot stand komen vanuit een D.I.Y.- cultuur.

Op 11 november 1918 zwegen (voor een paar jaar toch) de wapens, maar op 11 november 2017 breekt in Het Depot opnieuw het rebelse punkgeluid in Het Depot voor Breaking Barriers los. Bezieler Malcolm Nix zal op Dark Entries iedere band op de vragenbank pijnigen. Vandaag is dat: Struggler! Laten we beginnen bij het begin. Ik kan me voorstellen ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2017 : R.I.P. Grant Hart

Nog een overlijdensbericht: vandaag verloor drummer Grant Hart op 56-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Hart stond samen met Bob Mould en Greg Norton in 1979 mee aan de wieg van de legendarische punk/hardcore formatie Hüsker Dü. Deze band viel vooral op door naast loeiharde muziek te brengen tegelijkertijd het melodieuze ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2017 : R.I.P. Dennis Schneider (Waffenruhe)

Gisteren bereikte ons via sociale media het droevige nieuws dat vorige week (6 september 2017) Dennis Schneider er voor koos om uit het leven te stappen. Schneider kennen we vooral van het in dark folk/martial middens hoog aangeschreven project Waffenruhe dat de afgelopen 10 jaar tal van sterke releases op de markt bracht die gekenmerkt ...

lees meer...
INTERVIEW : DONDER, HEL & HAGEL - Het thema dat in al onze projecten terugkomt, is het creëren van een maatschappij zonder hiërarchie die in harmonie met zichzelf en de natuur leeft.

Donder, Hel & Hagel staat dit jaar op Breaking Barriers, je ondertussen jaarlijkse punkafspraakje in Het Depot. Malcolm Nix had een gezellig onderonsje met zanger Hans en bassist Anton. We zullen maar meteen met de deur in huis vallen. Jullie maken alle drie al zeer lang muziek, maar dit is natuurlijk wel een nieuwe band. Kunnen jullie ...

lees meer...
NIEUWS 13/09/2017 : Ono Scream: That Salty Taste

Ono Scream is ons - en niet enkel ons - opgevallen dankzij hun steengoede debuut-cd. 'Met één voet duidelijk in het roemrijke verleden, en met de andere voet mee met de muzikale ontwikkelingen, brengen ze hier een staaltje post-punk dat raakt door zijn intensiteit en authenticiteit', hebben wij er toen over geschreven, ...

lees meer...
FOTO'S : Struggler - @ Café Café Hasselt

lees meer...
FOTO'S : Funeral Dress - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke

lees meer...
FOTO'S : Definitivos - @ Rats 'n Tivoli Harelbeke