casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Verzamelaar
Tormentum Volume I
Dark Ambient - Industrial - Noise - Power Electronics - Power Noise
19/12/2020 : Verzamelaar - Tormentum Volume I
TORM Ent.  TORM Ent.
19/12/2020, Dimi Brands

Een jaar of drie geleden bereikte ons het nieuws dat onder de noemer Tormentum het label TORM Ent. aan een project bezig was dat absoluut op onze goedkeuring kon rekenen.

Zijnde: het uitbrengen van een boek met een bijhorende cd waarin en waarop de post-industriële cultuur voorgesteld, verzameld en gefileerd wordt.

De man met dit ambitieuze plan bleek Barbie B. te zijn, binnen het genre beter gekend als bezieler van Institution D.O.L..

Zo nu en dan stuurde de man ons een update in verband met de gang van zaken, en zo leerden we dat het boek bijdragen over Haus Arafna tot She Spread Sorrow, Kadaver tot Kevlar en Caligula031 tot Vomir zou bevatten, er labelportretten van onder andere Old Europa Café en interviews met (onder meer) Rudy Ratzinger (:Wumpscut:) talloze pagina’s zouden innemen.

Ook informatie over de bijhorende cd groeide met mondjesmaat, en de namen die keer op keer de hoop mochten vergroten, beloofden reeds veel goeds.

Of het boek ondertussen reeds verschenen is, daar hebben we momenteel een beetje het raden naar, wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat de dubbelaar Tormentum Vol.I, dat als ondertitel Noise Culture - Quo Vadis? meekreeg onlangs het levenslicht zag.

In het boek zou er ook een heel artikel gewijd zijn aan de stelling “noise vs muziek”, buitenstaanders kunnen het inderdaad vaak moeilijk vatten waarom iemand vrijwillig en nog graag ook naar noise zou luisteren.

De vraag wat dit nog met muziek te maken heeft die dan steevast opduikt, is voor hen zowat equivalent aan “ge eet toch wel vis”, “die beesten zijn toch al dood” en “planten leven ook” waarmee vegetariërs/veganisten door het klootjesvolk geconfronteerd worden.

Het kleinburgerlijk tuig jaag ik bij de volgende confessie ongetwijfeld de gordijnen in: de schrijver van dit stuk is én veganist én groot liefhebber van all kinds of noise!

Het genre dat even fanatiek geliefd als verguisd wordt mag dan voor deze laatste categorie klinken als een ondoordringbare massa lawaai, zij uit het eerste kamp weten dat er binnen deze stroming nog ontelbaar veel vertakkingen terug te vinden zijn.

Elektronische noise, noise met gitaren, power electronics, Japanoise, noise met schreeuwerige vocalen, instrumentale noise, noise met death metal grunts, atmosferische noise, nietsontziende noise, atonale noise, ritmische noise, harsh noise wall,...

Toegegeven, wie zich slechts sporadisch met dit genre inlaat stuit op het gevaar om al snel de bomen door het bos niet meer te kunnen zien. Des te meer omdat de artiesten binnen het genre een productiviteit aan de dag leggen waar menig CEO van begint te watertanden. Wanneer je je in dit brede genre wil verdiepen beschik je best over voldoende startkapitaal, want zelfs de meest doorwinterde fan is al snel niet meer mee met de continue stroom aan nieuwe projecten, samenwerkingen en (gelimiteerde) releases, zowat dé verbindende constante binnen het hele noise gebeuren.

In dat opzicht is deze verzamelaar al een goede zet. Zonder kapitaalkrachtig te moeten zijn, haal je ineens 26 verschillende artiesten in huis, en dit met veelal exclusieve nummers.

De vraag waarheen het gaat met de (post) industriële noise cultuur zoals gesteld in de ondertitel van deze compilatie beantwoordt zich zelf. Ieder nummer verdeeld over deze twee schijfjes overtuigt ons er ruimschoots van dat het wel degelijk de goede richting uitgaat.

Zo zijn we er erg over te spreken dat men de meest voorspelbare namen heeft gelaten voor wat ze waren en in de plaats naast enkele toch wel gevestigde waarden (The Rita, Caligula031, Control, Schloss Tegal en Fetisch Park) ook heel wat jonge, bloeddorstige honden mogen aandraven (Kevlar, Scatmother, L’Eclipse Nue, Adolphobitch).

Maar ook dat het hele scala aan verschillende noise varianten zijn weg gevonden heeft naar deze dubbelaar, stemt ons gelukkig.

Zelfs de grootste tegenstander zal hoe dan ook wel iets terughoren dat voor de persoon in kwestie onder de term van het aanvaardbare valt.

Zo hebben we onze genrecompilaties het liefst: verrassend voor zowel die hard fans als neofieten!

Een meer dan prima compilatie deze Tormentum Volume I, we hopen oprecht dat dit eerste deel de aanzet is van een hele reeks.

Tormentum

Dimi Brands
19/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten