casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.060 items

   

Verzamelaar
Tormentum Volume I
Dark Ambient - Industrial - Noise - Power Electronics - Power Noise
19/12/2020 : Verzamelaar - Tormentum Volume I
TORM Ent.  TORM Ent.
19/12/2020, Dimi Brands

Een jaar of drie geleden bereikte ons het nieuws dat onder de noemer Tormentum het label TORM Ent. aan een project bezig was dat absoluut op onze goedkeuring kon rekenen.

Zijnde: het uitbrengen van een boek met een bijhorende cd waarin en waarop de post-industriële cultuur voorgesteld, verzameld en gefileerd wordt.

De man met dit ambitieuze plan bleek Barbie B. te zijn, binnen het genre beter gekend als bezieler van Institution D.O.L..

Zo nu en dan stuurde de man ons een update in verband met de gang van zaken, en zo leerden we dat het boek bijdragen over Haus Arafna tot She Spread Sorrow, Kadaver tot Kevlar en Caligula031 tot Vomir zou bevatten, er labelportretten van onder andere Old Europa Café en interviews met (onder meer) Rudy Ratzinger (:Wumpscut:) talloze pagina’s zouden innemen.

Ook informatie over de bijhorende cd groeide met mondjesmaat, en de namen die keer op keer de hoop mochten vergroten, beloofden reeds veel goeds.

Of het boek ondertussen reeds verschenen is, daar hebben we momenteel een beetje het raden naar, wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat de dubbelaar Tormentum Vol.I, dat als ondertitel Noise Culture - Quo Vadis? meekreeg onlangs het levenslicht zag.

In het boek zou er ook een heel artikel gewijd zijn aan de stelling “noise vs muziek”, buitenstaanders kunnen het inderdaad vaak moeilijk vatten waarom iemand vrijwillig en nog graag ook naar noise zou luisteren.

De vraag wat dit nog met muziek te maken heeft die dan steevast opduikt, is voor hen zowat equivalent aan “ge eet toch wel vis”, “die beesten zijn toch al dood” en “planten leven ook” waarmee vegetariërs/veganisten door het klootjesvolk geconfronteerd worden.

Het kleinburgerlijk tuig jaag ik bij de volgende confessie ongetwijfeld de gordijnen in: de schrijver van dit stuk is én veganist én groot liefhebber van all kinds of noise!

Het genre dat even fanatiek geliefd als verguisd wordt mag dan voor deze laatste categorie klinken als een ondoordringbare massa lawaai, zij uit het eerste kamp weten dat er binnen deze stroming nog ontelbaar veel vertakkingen terug te vinden zijn.

Elektronische noise, noise met gitaren, power electronics, Japanoise, noise met schreeuwerige vocalen, instrumentale noise, noise met death metal grunts, atmosferische noise, nietsontziende noise, atonale noise, ritmische noise, harsh noise wall,...

Toegegeven, wie zich slechts sporadisch met dit genre inlaat stuit op het gevaar om al snel de bomen door het bos niet meer te kunnen zien. Des te meer omdat de artiesten binnen het genre een productiviteit aan de dag leggen waar menig CEO van begint te watertanden. Wanneer je je in dit brede genre wil verdiepen beschik je best over voldoende startkapitaal, want zelfs de meest doorwinterde fan is al snel niet meer mee met de continue stroom aan nieuwe projecten, samenwerkingen en (gelimiteerde) releases, zowat dé verbindende constante binnen het hele noise gebeuren.

In dat opzicht is deze verzamelaar al een goede zet. Zonder kapitaalkrachtig te moeten zijn, haal je ineens 26 verschillende artiesten in huis, en dit met veelal exclusieve nummers.

De vraag waarheen het gaat met de (post) industriële noise cultuur zoals gesteld in de ondertitel van deze compilatie beantwoordt zich zelf. Ieder nummer verdeeld over deze twee schijfjes overtuigt ons er ruimschoots van dat het wel degelijk de goede richting uitgaat.

Zo zijn we er erg over te spreken dat men de meest voorspelbare namen heeft gelaten voor wat ze waren en in de plaats naast enkele toch wel gevestigde waarden (The Rita, Caligula031, Control, Schloss Tegal en Fetisch Park) ook heel wat jonge, bloeddorstige honden mogen aandraven (Kevlar, Scatmother, L’Eclipse Nue, Adolphobitch).

Maar ook dat het hele scala aan verschillende noise varianten zijn weg gevonden heeft naar deze dubbelaar, stemt ons gelukkig.

Zelfs de grootste tegenstander zal hoe dan ook wel iets terughoren dat voor de persoon in kwestie onder de term van het aanvaardbare valt.

Zo hebben we onze genrecompilaties het liefst: verrassend voor zowel die hard fans als neofieten!

Een meer dan prima compilatie deze Tormentum Volume I, we hopen oprecht dat dit eerste deel de aanzet is van een hele reeks.

Tormentum

Dimi Brands
19/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 23/05/2022 : Vaselyne covert op Shame EP

En dat is niets om ook maar een klein greintje schaamte voor te kennen, want schaamte is de schaduw van de liefde. Vaselyne, het buiten proporties aanstekelijke duo met Yvette Winkler en Frank Weyzig bereidt zich voor op een album dat er tegen 3 juni staat aan te komen. The Sea Says mag alvast iets zijn om naar uit te kijken. Getuige daarvan ...

lees meer...
FOTO'S : Pussy Riot - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hägar The Womb - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Hetze - @ Breaking Barriers, Depot Leuven 20/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 21/05/2022 : ‘Black Planet’: Nieuw boek over de opkomst van The Sisters of Mercy!

The Sisters Of Mercy zijn ongetwijfeld een van de meest invloedrijke bands van de zwarte scene. Nu verschijnt "Black Planet", een nieuw boek over de opkomst van de band. Weeral een boek hoor ik je zetten? Klopt, dit is zeker niet het eerste. Deze ‘Black Planet’ staat bol met interviews die een nieuw licht werpen op de ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : R.I.P. Vangelis (1943-2022)

We zijn nog niet bekomen van de dood van Klaus Schulze en daar legt een andere grondlegger van de synthesizermuziek het loodje. De Griek Evángelos Odysséas Papathanassíou (Vangelis) werd geboren op 29 maart 1943. Vangelis was een autodidact die amper noten kon lezen. In zijn twintiger jaren raakte hij al enorm ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Wijzigingen aan Sinner’s Day line up zomer en winter

Wellicht was u reeds op de hoogte van de hospitalisatie van Front 242 zanger Jean-Luc De Meyer. Een aantal concerten van Front 242 werden hierdoor reeds geannuleerd en ook de geplande passage op Sinner’s Day van vrijdag 24 juni aanstaande verdwijnt nu van de agenda. Het concert werd verschoven naar de wintereditie van Sinner’s ...

lees meer...
NIEUWS 20/05/2022 : Gert viert drie jaar nuchterheid met gratis downloads uit komende plaat

20 mei is een speciale dag voor Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk of Gertje Anarchie. Gert is dan namelijk exact drie jaar gestopt met drinken. Dat viert hij uiteraard met muziek. Gert heeft namelijk net een nieuwe plaat ingeblikt die in augustus zal verschijnen. Het is naar de mening van al wie hem al heeft gehoord de beste Gert-plaat aller ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...