casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.646 items

   

Verzamelaar
Tormentum Volume I
Dark Ambient - Industrial - Noise - Power Electronics - Power Noise
19/12/2020 : Verzamelaar - Tormentum Volume I
TORM Ent.  TORM Ent.
19/12/2020, Dimi Brands

Een jaar of drie geleden bereikte ons het nieuws dat onder de noemer Tormentum het label TORM Ent. aan een project bezig was dat absoluut op onze goedkeuring kon rekenen.

Zijnde: het uitbrengen van een boek met een bijhorende cd waarin en waarop de post-industriële cultuur voorgesteld, verzameld en gefileerd wordt.

De man met dit ambitieuze plan bleek Barbie B. te zijn, binnen het genre beter gekend als bezieler van Institution D.O.L..

Zo nu en dan stuurde de man ons een update in verband met de gang van zaken, en zo leerden we dat het boek bijdragen over Haus Arafna tot She Spread Sorrow, Kadaver tot Kevlar en Caligula031 tot Vomir zou bevatten, er labelportretten van onder andere Old Europa Café en interviews met (onder meer) Rudy Ratzinger (:Wumpscut:) talloze pagina’s zouden innemen.

Ook informatie over de bijhorende cd groeide met mondjesmaat, en de namen die keer op keer de hoop mochten vergroten, beloofden reeds veel goeds.

Of het boek ondertussen reeds verschenen is, daar hebben we momenteel een beetje het raden naar, wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat de dubbelaar Tormentum Vol.I, dat als ondertitel Noise Culture - Quo Vadis? meekreeg onlangs het levenslicht zag.

In het boek zou er ook een heel artikel gewijd zijn aan de stelling “noise vs muziek”, buitenstaanders kunnen het inderdaad vaak moeilijk vatten waarom iemand vrijwillig en nog graag ook naar noise zou luisteren.

De vraag wat dit nog met muziek te maken heeft die dan steevast opduikt, is voor hen zowat equivalent aan “ge eet toch wel vis”, “die beesten zijn toch al dood” en “planten leven ook” waarmee vegetariërs/veganisten door het klootjesvolk geconfronteerd worden.

Het kleinburgerlijk tuig jaag ik bij de volgende confessie ongetwijfeld de gordijnen in: de schrijver van dit stuk is én veganist én groot liefhebber van all kinds of noise!

Het genre dat even fanatiek geliefd als verguisd wordt mag dan voor deze laatste categorie klinken als een ondoordringbare massa lawaai, zij uit het eerste kamp weten dat er binnen deze stroming nog ontelbaar veel vertakkingen terug te vinden zijn.

Elektronische noise, noise met gitaren, power electronics, Japanoise, noise met schreeuwerige vocalen, instrumentale noise, noise met death metal grunts, atmosferische noise, nietsontziende noise, atonale noise, ritmische noise, harsh noise wall,...

Toegegeven, wie zich slechts sporadisch met dit genre inlaat stuit op het gevaar om al snel de bomen door het bos niet meer te kunnen zien. Des te meer omdat de artiesten binnen het genre een productiviteit aan de dag leggen waar menig CEO van begint te watertanden. Wanneer je je in dit brede genre wil verdiepen beschik je best over voldoende startkapitaal, want zelfs de meest doorwinterde fan is al snel niet meer mee met de continue stroom aan nieuwe projecten, samenwerkingen en (gelimiteerde) releases, zowat dé verbindende constante binnen het hele noise gebeuren.

In dat opzicht is deze verzamelaar al een goede zet. Zonder kapitaalkrachtig te moeten zijn, haal je ineens 26 verschillende artiesten in huis, en dit met veelal exclusieve nummers.

De vraag waarheen het gaat met de (post) industriële noise cultuur zoals gesteld in de ondertitel van deze compilatie beantwoordt zich zelf. Ieder nummer verdeeld over deze twee schijfjes overtuigt ons er ruimschoots van dat het wel degelijk de goede richting uitgaat.

Zo zijn we er erg over te spreken dat men de meest voorspelbare namen heeft gelaten voor wat ze waren en in de plaats naast enkele toch wel gevestigde waarden (The Rita, Caligula031, Control, Schloss Tegal en Fetisch Park) ook heel wat jonge, bloeddorstige honden mogen aandraven (Kevlar, Scatmother, L’Eclipse Nue, Adolphobitch).

Maar ook dat het hele scala aan verschillende noise varianten zijn weg gevonden heeft naar deze dubbelaar, stemt ons gelukkig.

Zelfs de grootste tegenstander zal hoe dan ook wel iets terughoren dat voor de persoon in kwestie onder de term van het aanvaardbare valt.

Zo hebben we onze genrecompilaties het liefst: verrassend voor zowel die hard fans als neofieten!

Een meer dan prima compilatie deze Tormentum Volume I, we hopen oprecht dat dit eerste deel de aanzet is van een hele reeks.

Tormentum

Dimi Brands
19/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Euphemia Rise presenteert eerste EP.

Farewell To Greatness is de eerste officiële EP van het Belgische project Euphemia Rise. We berichtten reeds dat de man hierachter Wim Lankriet is, zie ook Syrenomelia. De EP is meteen een introductie van de ambitie die Lankriet naar voor wil schuiven: een meer experimentele benadering van alternatieve rock brengen en op die manier, ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Mildreda tekent bij Dependent!

Jan Dewulf is een bezige bij. Zijn gothic rock project Your Life On Hold doet het flink bij cult label Solar Lodge en de Oostendenaar pakt met Mildreda, zowat het eerste electro project van deze veelzijdige muzikant (meneer De Wulf was een jochie van 16 toen hij het uit de ondergrond stampte), binnenkort uit met een album bij, jawel, Dependent. Dependent ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Cover 'Forever Young' kondigt nieuw Blutengel-album aan

De lockdown is geen reden voor Blutengel om het werk neer te leggen. Ze lieten verschillende keren van zich horen, onder meer door een samenwerking met Massive Ego en door het zijproject van meesterbrein Chris Pohl: She Hates Emotions. Dat project wou reeds de voorliefde van Pohl voor de wave uit de jaren 80 uitdrukken, maar nu betuigt ook ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork

Het komt niet helemaal onverwacht. Dirk Scheuber verlaat Project Pitchfork. Hij stond samen met zanger Peter Spilles aan de basis van de groep in 1989 in Hamburg, maar heeft al sinds 2016 een soloproject onder de naam Scheuber. Daar scoort hij op dit moment goed mee, onder meer met de huidige plaat 'Numb'. Bovendien was het duidelijk ...

lees meer...
NIEUWS 01/03/2021 : The Ultimate Dreamers lossen tweede video

Het leek er lang op dat The Ultimate Dreamers een van de vele vergeten new wavegroepen uit de jaren 80 zouden blijven. Ze bestonden van 1986 tot 1990 en onder hun gelederen vonden we onder meer Frédéric Cotton, thans bekend als de organisator van de Fantastique.Nights-concerten en de Club New Wave-fuiven. We hadden er geen idee ...

lees meer...
INTERVIEW : WÜLF7 - We verdienen deze aarde niet en ik ben ervan overtuigd dat we haar verder gaan vernielen.

Wie zijn electro graag compromisloos hard heeft, als een avalanche van harde beats zonder rustpauze en zonder tragere stukken, moet beslist zijn oor lenen aan WÜLF7. Dit duo begon in 2019 en bracht al snel de ep 'The Night Of The Wolves' uit, met een veelbelovende mix van EBM en dark electro die ze 'Dark Electro Body Melancholic' ...

lees meer...
INTERVIEW : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!

Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, ...