casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Verzamelaar
Tormentum Volume I
Dark Ambient - Industrial - Noise - Power Electronics - Power Noise
19/12/2020 : Verzamelaar - Tormentum Volume I
TORM Ent.  TORM Ent.
19/12/2020, Dimi Brands

Een jaar of drie geleden bereikte ons het nieuws dat onder de noemer Tormentum het label TORM Ent. aan een project bezig was dat absoluut op onze goedkeuring kon rekenen.

Zijnde: het uitbrengen van een boek met een bijhorende cd waarin en waarop de post-industriële cultuur voorgesteld, verzameld en gefileerd wordt.

De man met dit ambitieuze plan bleek Barbie B. te zijn, binnen het genre beter gekend als bezieler van Institution D.O.L..

Zo nu en dan stuurde de man ons een update in verband met de gang van zaken, en zo leerden we dat het boek bijdragen over Haus Arafna tot She Spread Sorrow, Kadaver tot Kevlar en Caligula031 tot Vomir zou bevatten, er labelportretten van onder andere Old Europa Café en interviews met (onder meer) Rudy Ratzinger (:Wumpscut:) talloze pagina’s zouden innemen.

Ook informatie over de bijhorende cd groeide met mondjesmaat, en de namen die keer op keer de hoop mochten vergroten, beloofden reeds veel goeds.

Of het boek ondertussen reeds verschenen is, daar hebben we momenteel een beetje het raden naar, wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat de dubbelaar Tormentum Vol.I, dat als ondertitel Noise Culture - Quo Vadis? meekreeg onlangs het levenslicht zag.

In het boek zou er ook een heel artikel gewijd zijn aan de stelling “noise vs muziek”, buitenstaanders kunnen het inderdaad vaak moeilijk vatten waarom iemand vrijwillig en nog graag ook naar noise zou luisteren.

De vraag wat dit nog met muziek te maken heeft die dan steevast opduikt, is voor hen zowat equivalent aan “ge eet toch wel vis”, “die beesten zijn toch al dood” en “planten leven ook” waarmee vegetariërs/veganisten door het klootjesvolk geconfronteerd worden.

Het kleinburgerlijk tuig jaag ik bij de volgende confessie ongetwijfeld de gordijnen in: de schrijver van dit stuk is én veganist én groot liefhebber van all kinds of noise!

Het genre dat even fanatiek geliefd als verguisd wordt mag dan voor deze laatste categorie klinken als een ondoordringbare massa lawaai, zij uit het eerste kamp weten dat er binnen deze stroming nog ontelbaar veel vertakkingen terug te vinden zijn.

Elektronische noise, noise met gitaren, power electronics, Japanoise, noise met schreeuwerige vocalen, instrumentale noise, noise met death metal grunts, atmosferische noise, nietsontziende noise, atonale noise, ritmische noise, harsh noise wall,...

Toegegeven, wie zich slechts sporadisch met dit genre inlaat stuit op het gevaar om al snel de bomen door het bos niet meer te kunnen zien. Des te meer omdat de artiesten binnen het genre een productiviteit aan de dag leggen waar menig CEO van begint te watertanden. Wanneer je je in dit brede genre wil verdiepen beschik je best over voldoende startkapitaal, want zelfs de meest doorwinterde fan is al snel niet meer mee met de continue stroom aan nieuwe projecten, samenwerkingen en (gelimiteerde) releases, zowat dé verbindende constante binnen het hele noise gebeuren.

In dat opzicht is deze verzamelaar al een goede zet. Zonder kapitaalkrachtig te moeten zijn, haal je ineens 26 verschillende artiesten in huis, en dit met veelal exclusieve nummers.

De vraag waarheen het gaat met de (post) industriële noise cultuur zoals gesteld in de ondertitel van deze compilatie beantwoordt zich zelf. Ieder nummer verdeeld over deze twee schijfjes overtuigt ons er ruimschoots van dat het wel degelijk de goede richting uitgaat.

Zo zijn we er erg over te spreken dat men de meest voorspelbare namen heeft gelaten voor wat ze waren en in de plaats naast enkele toch wel gevestigde waarden (The Rita, Caligula031, Control, Schloss Tegal en Fetisch Park) ook heel wat jonge, bloeddorstige honden mogen aandraven (Kevlar, Scatmother, L’Eclipse Nue, Adolphobitch).

Maar ook dat het hele scala aan verschillende noise varianten zijn weg gevonden heeft naar deze dubbelaar, stemt ons gelukkig.

Zelfs de grootste tegenstander zal hoe dan ook wel iets terughoren dat voor de persoon in kwestie onder de term van het aanvaardbare valt.

Zo hebben we onze genrecompilaties het liefst: verrassend voor zowel die hard fans als neofieten!

Een meer dan prima compilatie deze Tormentum Volume I, we hopen oprecht dat dit eerste deel de aanzet is van een hele reeks.

Tormentum

Dimi Brands
19/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...