casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.864 items

   

Verzamelaar
The Plan: A Tribute To Mak
Dark Ambient - Dark Electro - Dark Folk / Apocalyptic Folk - EBM - Electro - Gothic Rock - Industrial - Minimal - Power Noise
21/07/2021 : Verzamelaar - The Plan: A Tribute To Mak
Eigen beheer  Eigen beheer
21/07/2021, Dimi Brands

Wanneer we vertellen dat de cultuursector enorm geleden heeft en nog steeds lijdt onder de maatregelen die met de heersende pandemie gepaard gingen/gaan, vertellen we allang niets nieuws meer. Hoeveel geld hiermee verloren ging, al kan je dit in de ondergrondse sector kwalijk een drijfveer noemen (wat de pil des te bitter om te slikken maakt) maakte het zelfs voor de grootste optimist moeilijk om te blijven voorhouden dat dit alles maar tijdelijk is.

Alsof dit alles nog niet zwaar genoeg was kreeg de legendarische Londense club Electrowerkz nog een klap te verduren. Eentje van het kaliber die duidelijk maakte dat het overige inderdaad wel iets van voorbijgaande aard was in vergelijking met het onoverkoombaar feit dat eigenaar Mayuan Mak (simpelweg Mak voor de vrienden) overleed.

Mak richtte eind jaren 80 Electrowerkz op en het werd met zijn Slimelight clubavonden een begrip binnen de wave en gothic wereld.

Net als de jaarlijkse trip naar Leipzig stond het afzakken naar de Londense club gelijk aan een bedevaartstocht die eenieder die in deze scene vertoeft bij leven en welzijn minstens een keertje gedaan zou moeten hebben.

Een club met verschillende verdiepingen waar plaats is voor concerten en feestjes die putten uit het brede gamma van stijlen die de new wave rijk is, we kunnen er in België enkel van dromen. Clubavonden zoals in Electrowerkz zijn hier immers reeds al jaren niet meer aan de orde. Een van de resident dj’s op de Slimelight parties, de lichtjes fantastische Blackdeath 1334 (Francesca Mendola -ooit te gast in Waregem waar ze de afterparty na een Death In June concert mocht verzorgen) sloeg de handen in elkaar met Mark O’Shea (van het Nederlandse Winter-Light label), Paul Jetten en Peter Adjobia om het ultieme eerbetoon ter nagedachtenis van Mak na te laten: The Plan.

Een initiatief waarop, niet verwonderlijk gezien de impact van Mak doorheen de jaren voor de underground scene, talrijk werd ingegaan.

Men vond maar liefst 68 artiesten bereid om mee te werken aan deze compilatie, goed voor ruim vijf en een half uur muziek verspreid over vier verschillende compilaties.

Deze verzamelaar die enkel digitaal verkrijgbaar is vertoont een duizelingwekkende playlist met tal van bekende namen en hier en daar ook enkele minder gekende goden. Met als gemeenschappelijk kenmerk dat ze via Mak een springplank naar een groter publiek in handen kregen (wat we een zeer nobel initiatief vinden) en een warm hart voor deze man en dus ook voor de subcultuur in het algemeen.

Wij kennen Slimelight vooral omwille van de uitgebreide aandacht die er besteed werd aan (ritmische) industrial, niet toevallig vinden we op The Plan met S.K.E.T., Proyecto Mirage, Supersimmetria, Eva|3 featuring Riotmiloo, Asche, Orphx, Somatic Responses, Winterkälte, Greyhound, Morgenstern, Talvekoidik, Cervello Elettronico, Mono No Aware, Metalogue, Natura Est, Synapscape, Thorofon... dan ook heel wat Ant Zen en HANDS acts terug. De Belgische delegatie wordt vertegenwoordigd door Dive (een live versie van ‘Insanity’) en This Morn’ Omina (‘Star People’). Het ritmische geweld neemt meteen een flinke hap uit deze compilatie, maar ook als dit minder je ding is, valt er nog tal van lekkers te rapen.

Zo vinden electro liefhebbers hun gading bij Klangstabil, Nature Of Wires, The Devil And The Universe, Gertrude Stein, Mechanical Cabaret, Empirion, PF, Xotox, DSTR en Ash Code.

Tussen al dit elektronisch geweld is er ook voldoende plaats voor gouwe ouwe gothic gitaren met Inkubus Sukkubus, Whispers In The Shadow, The Ghost Of Lemora en Aurelio Voltaire.

Experimentele buitenbeentjes, dark ambient en dark folk komen tot ons via 2nd Gen, Tony Wakeford (Sol Invictus), Jo Quail, Tribes Of Medusa, Naevus en ANTIchildLEAGUE. In dezelfde sector spreken verder nog het ethnische gezang van Julia A Katerina (‘Mawtini موطني My Homeland’) tot de verbeelding en ziet sjamaan Othon een droom in vervulling gaan door een Coil cover (‘The Dreamer Is Still Asleep) te brengen samen met de grote David Tibet (Current 93).

Bent u, volledig terecht, van mening dat u ondertussen wel lang genoeg binnen gezeten heeft? Dan hebben we goed nieuws voor u: aanstaande vrijdag (23/07) zal er in Londen, alwaar de clubs terug open mochten, het grootse wederopeningsevenement Electrowerkz presents Slimelight x The Plan x Volt plaatsvinden. Meteen de releaseparty voor deze compilatie en zoals we het van hen gewoon zijn gebeurt dit in grootse stijl.

Vanaf 15 uur tot 6 uur ‘s ochtends worden alle verdiepingen ingepalmd door de History Of Goth Tour op de bovenverdieping met concerten van coverbands The Cureheads en Siouxsie And The Budgiees, gevolgd door een Slimelight afterparty vol EBM, electro, futurepop, dark techno, trance en synthpop. Op de middelste verdieping presenteert men Freddy K, The Lady Machine, Antonio De Angelis en Polanski.

Op de benedenverdieping moet je zijn voor de Mak memorial The Plan, met live bands die ook op de compilatie terug te vinden zijn (te weten Jo Quail, Eva|3 featuring Riotmiloo, 2nd Gen en Metalogue) plus dj’s.

Eveneens in een aparte ruimte op de benedenverdieping een Slimelight gothic, metal, industrial en rock fuif.

Opteer je toch om thuis te blijven zal de aanschaf van The Plan je huiskamer alvast van het gepaste muzikale behang voorzien voor een onvergetelijke avond en heb je meteen een flinke staalkaart van de huidige ondergrondse scene in handen. De opbrengsten van The Plan gaan integraal naar de Londense club.

The Plan: Tribute To Mak

The Plan: A Tribute To Mak from Midnight Sun Studio on Vimeo.

Dimi Brands
21/07/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2021 : Eerste covid wijzigingen treffen Sinner’s Day

Festivals mogen dan wel weer doorgaan, toch is covid nog altijd niet zonder gevolgen. De eerste wijzigingen worden nu ook in het Sinner’s Day programma door gevoerd, het festival dat van 30 oktober tem 1 november plaats vindt in Heusden Zolder. We kunnen alleen maar hopen dat de wijzigingen beperkt blijven. De organisatie houdt er wel ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2021 : Het Brusselse Ultra Sunn presenteert nieuwe singel “Young Foxes”.

Ultra Sunn kwam begin vorig jaar als een aangename verrassing op de Dark Entries redactie aangewaaid. Het Brussels duo Sam Huge en Gaelle Souflet werken ondertussen ijverig aan hun tweede ep, waarvan deze “Young Foxes” dienst doet als voorgerechtje. De nieuw ep gaat trouwens “Body Electric” (doet u vast aan iets denken) ...

lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : Vreemde eend in de bijt op het Belgische Sinner’s Day podium; The Bollock Brothers.

Waarom? Wel The Bollock Brothers zijn van oudsher een Britse, zeg maar Schotse band, rond zanger Jock McDonald die sedert 1980, jawel 1980, vele podia onveilig maken (vooral ook hier bij ons) en na vele bezettingswissels nog niets van hun prettig gestoorde pluimen zijn verloren. Surfend op de punkgolf pakten ze al snel uit met meer elektronische ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 15/09/2021 : De Nacht van de Experimentele Film op 16 september in het teken van Nico

Voor snelle beslissers: Vanaf dit jaar organiseert het Gentse Artcinema OFFoff weer haar jaarlijkse Nacht van de Experimentele Film. In het verleden mochten we daar reeds The Angelic Conversations van Derek Jarman bewonderen (mét soundtrack van Coil) en ook La Cicatrice Intérieure van de Franse avantgarde filmmaker Philippe ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2021 : This Can Hurt, dé NIN van het Meetjesland op dag 1 van Sinner’s Day!

This Can Hurt is één van de vele Belgische groepen die act de présence geeft op het Sinner’s Day festival dat elke dag een beetje meer dichterbij komt. En neen, Dark Entries gaat niet elke groep op de affiche er zo maar even uitlichten, maar enkel diegene die meer bekendheid verdienen dan ze nu genieten, of iets ...

lees meer...
INTERVIEW : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.

Jammer maar helaas, Breaking Barriers moest dit jaar zijn internationale affiche afzeggen omdat de Russische feministische punkgroep Pussy Riot zijn Europese tournee afgelaste. Er volgt wel een kleiner evenement met enkel Belgische groepen. Sovjet War - punkveteranen uit het begin van de jaren 80 - zijn er de topact, aangevuld met Gert (Kleinpunk). ...

lees meer...
FOTO'S : Praga Khan - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ Rock Monsieur Hamont, 11/09/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Neon Judgement - @ Sinner's Day Special Oostende, 25/08/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner's Day Special, Klein Strand Oostende, 25/08/2021 - Het eerste zwarte festival na de lockdown

Is de coronapandemie voorbij? Wellicht nog niet helemaal, maar het gewone leven herwint langzaam zijn rechten en zelfs de zwaar getroffen cultuursector krabbelt terug recht. Het was nog lange tijd bang afwachten of de Sinner's Day Special nog zou doorgaan. Ik heb voor de zekerheid regelmatig de website gecheckt om te zien of ik wel welkom ...

lees meer...
INTERVIEW : HAGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op 9 oktober spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Deze keer een wat bescheidener affiche, maar wel met kwaliteit. Hagar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele leden. Hoe ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Amenra - Ochtendglorenconcert in OLT te Deurne, 22/08/2021

Openluchttheater Rivierenhof in Deurne pakte deze zomer uit met een reeks Ochtendglorenconcerten… Gewoon… Omdat het kan… Met een concert dat begint tijdens het laatste schemer van de nacht om gaandeweg de eerste zonnestralen te mogen begroeten hoort uiteraard een gepaste keuze van artiest en repertoire. O.a. de Belgische ...