casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

Verzamelaar
The Central Throne
Dark Ambient - Drone - Ritual
24/08/2020 : Verzamelaar - The Central Throne
Sombre Soniks  Sombre Soniks
24/08/2020, Dimi Brands

Voor iedereen die zich in huidige tijden gemuilkorfd voelt door de bij de haren getrokken mondmaskerplicht komt de compilatie The Central Throne als een godsgeschenk uit de hemel gevallen.

Een verzamelaar die het belang van de ademhaling eens in de kijker zet, het is een initiatief waar je weinig tegen in kan brengen. Ademen is immers leven, wie dat niet kan/wil zien mist toch wel een essentiële levensles.

The Central Throne gaat echter nog een stapje verder dan enkel te focussen op ademhaling. Meer bepaald het begrip hartcoherentie zorgde voor de totstandkoming van dit album.

Positieve emoties, tevredenheid, blijheid, waardering, ontspanning en liefde zorgen voor vloeiende en regelmatige hartritmepatronen. Dit heet hartcoherentie. Je lichaam werkt dan efficiënt en alle organen werken goed met elkaar samen waardoor je je als persoon ook heel goed in je vel voelt. Om je zo goed mogelijk te voelen en je stress-levels in toom te houden kun je leren om coherent te ademen of anders gezegd: je coherentie te verhogen. De uitleg die geldt bij hartcoherentie is dat je hartslag bij het inademen iets sneller en tijdens het uitademen iets langzamer gaat. Het duurt telkens wel een paar seconden voordat de hartslag verandert. Als je rustiger gaat ademhalen, kan deze hartslag-variatie gelijk gaan vallen met je ademhaling. Er ontstaat dan een regelmatig, synchroon patroon. Dat wordt hartcoherentie genoemd, wat dus heilzaam is voor lichaam en geest. Zelfs de bloeddruk gaat dan datzelfde patroon volgen. Die coherentie is er normaliter niet, zelfs niet bij een rustige ademhaling, zoals tijdens je slaap. Je moet er dus wel een beetje moeite voor doen, daarom spreekt men ook over controlled breathing.

Het was Raya Schaduwjaagster (een van de twee Dark Poem zusjes) die in een boek op dit fenomeen stuitte en er terstond mee aan de slag ging. Op YouTube vond ze enkele voorbeeldfilmpjes maar al snel stootte ze op enkele ongemakken: zo moest je tijdens de oefeningen telkens een bolletje op het scherm volgen en bleek de muziek die de oefening begeleidde niet altijd in het ritme van de ademhaling te gaan.

Wat je zelf doet, doe je nog altijd beter en zodus bokste Raya zelf een nummer in elkaar als begeleiding bij haar oefening. Meteen speelde ze met het idee om aan enkele bevriende muzikanten te vragen om hetzelfde te doen. Het fijne dark ambient label Sombre Soniks was geïnteresseerd en bracht deze digitale compilatie uit.

Op deze verzamelaar dus een mooie selectie aan namen uit het adressenboekje van Raya en haar levenspartner Sven, waaronder tal van landgenoten die u ongetwijfeld kent: Ashtoreth, True Zebra, TraumaSutra, Chrysopa Occulta. Maar ook buitenlandse acts zoals Grey Malkin (van The Hare And The Moon) of het ritual project Akoustik Timbre Frekuency en voor ons eerder illustere onbekenden uit de Sombre Soniks stal zoals Druhá Smrt, Dreamwash (het soloproject van For Greater Goods Sam Devos) en Babalith maken het rijtje compleet.

Met zo een cast zal je al wel aan je kleine teen kunnen voelen dat het hier niet een doordeweeks new age album betreft. De focus mag dan wel op het ademhalingsproces liggen, de artiesten zijn echter van dien aard dat een donkere (ambient) ondertoon er voor zorgt dat zelfs de meest aardse types die allergisch zijn voor alles wat meer in de buurt van de term “zweverig” komt kunnen genieten van de tien hier gepresenteerde stukken. In tegenstelling tot veel van soortgelijke conceptplaten kan The Central Throne ook los van het therapeutische doeleinde op zichzelf staan, wat nog maar eens de vakkundigheid van de tien deelnemende artiesten in de verf zet.

Voor wie zich net zoals Raya aan een ademhalingsoefening wil wagen, geven we graag het procedé mee hoe je dit doet met behulp van dit album.

Ieder nummer duurt 6 minuten, de duur dus van 1 oefening. Zo’n oefening bestaat vervolgens uit drie delen: allereerst dien je mee te ademen met de ademhaling die doorheen de muziek blaast. Op die manier adem je in totaal 6 keer in en uit (6 keer per minuut met andere woorden), ondertussen, ten tweede dus focus je je op je hart/borstkas en vestigt daar je aandacht op. Tenslotte concentreer je je op een positieve, liefdevolle gedachte (iemand die je graag ziet, een leuke vakantieherinnering,...). Door de verbinding van deze drie zaken kom je uiteindelijk tot hartcoherentie, wat dus wil zeggen dat je hersenen en hart op elkaar zijn afgesteld waardoor je je in een staat van harmonie zou moeten bevinden. Probeer het gerust zelf eens uit, wie weet heeft het ook voor u een positieve impact op uw leven. Misschien iets voor de volgende Dark Entries vergadering, waarde collega’s?

Dimi Brands
24/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...