casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.418 items

   

Verzamelaar
The Central Throne
Dark Ambient - Drone - Ritual
24/08/2020 : Verzamelaar - The Central Throne
Sombre Soniks  Sombre Soniks
24/08/2020, Dimi Brands

Voor iedereen die zich in huidige tijden gemuilkorfd voelt door de bij de haren getrokken mondmaskerplicht komt de compilatie The Central Throne als een godsgeschenk uit de hemel gevallen.

Een verzamelaar die het belang van de ademhaling eens in de kijker zet, het is een initiatief waar je weinig tegen in kan brengen. Ademen is immers leven, wie dat niet kan/wil zien mist toch wel een essentiële levensles.

The Central Throne gaat echter nog een stapje verder dan enkel te focussen op ademhaling. Meer bepaald het begrip hartcoherentie zorgde voor de totstandkoming van dit album.

Positieve emoties, tevredenheid, blijheid, waardering, ontspanning en liefde zorgen voor vloeiende en regelmatige hartritmepatronen. Dit heet hartcoherentie. Je lichaam werkt dan efficiënt en alle organen werken goed met elkaar samen waardoor je je als persoon ook heel goed in je vel voelt. Om je zo goed mogelijk te voelen en je stress-levels in toom te houden kun je leren om coherent te ademen of anders gezegd: je coherentie te verhogen. De uitleg die geldt bij hartcoherentie is dat je hartslag bij het inademen iets sneller en tijdens het uitademen iets langzamer gaat. Het duurt telkens wel een paar seconden voordat de hartslag verandert. Als je rustiger gaat ademhalen, kan deze hartslag-variatie gelijk gaan vallen met je ademhaling. Er ontstaat dan een regelmatig, synchroon patroon. Dat wordt hartcoherentie genoemd, wat dus heilzaam is voor lichaam en geest. Zelfs de bloeddruk gaat dan datzelfde patroon volgen. Die coherentie is er normaliter niet, zelfs niet bij een rustige ademhaling, zoals tijdens je slaap. Je moet er dus wel een beetje moeite voor doen, daarom spreekt men ook over controlled breathing.

Het was Raya Schaduwjaagster (een van de twee Dark Poem zusjes) die in een boek op dit fenomeen stuitte en er terstond mee aan de slag ging. Op YouTube vond ze enkele voorbeeldfilmpjes maar al snel stootte ze op enkele ongemakken: zo moest je tijdens de oefeningen telkens een bolletje op het scherm volgen en bleek de muziek die de oefening begeleidde niet altijd in het ritme van de ademhaling te gaan.

Wat je zelf doet, doe je nog altijd beter en zodus bokste Raya zelf een nummer in elkaar als begeleiding bij haar oefening. Meteen speelde ze met het idee om aan enkele bevriende muzikanten te vragen om hetzelfde te doen. Het fijne dark ambient label Sombre Soniks was geïnteresseerd en bracht deze digitale compilatie uit.

Op deze verzamelaar dus een mooie selectie aan namen uit het adressenboekje van Raya en haar levenspartner Sven, waaronder tal van landgenoten die u ongetwijfeld kent: Ashtoreth, True Zebra, TraumaSutra, Chrysopa Occulta. Maar ook buitenlandse acts zoals Grey Malkin (van The Hare And The Moon) of het ritual project Akoustik Timbre Frekuency en voor ons eerder illustere onbekenden uit de Sombre Soniks stal zoals Druhá Smrt, Dreamwash (het soloproject van For Greater Goods Sam Devos) en Babalith maken het rijtje compleet.

Met zo een cast zal je al wel aan je kleine teen kunnen voelen dat het hier niet een doordeweeks new age album betreft. De focus mag dan wel op het ademhalingsproces liggen, de artiesten zijn echter van dien aard dat een donkere (ambient) ondertoon er voor zorgt dat zelfs de meest aardse types die allergisch zijn voor alles wat meer in de buurt van de term “zweverig” komt kunnen genieten van de tien hier gepresenteerde stukken. In tegenstelling tot veel van soortgelijke conceptplaten kan The Central Throne ook los van het therapeutische doeleinde op zichzelf staan, wat nog maar eens de vakkundigheid van de tien deelnemende artiesten in de verf zet.

Voor wie zich net zoals Raya aan een ademhalingsoefening wil wagen, geven we graag het procedé mee hoe je dit doet met behulp van dit album.

Ieder nummer duurt 6 minuten, de duur dus van 1 oefening. Zo’n oefening bestaat vervolgens uit drie delen: allereerst dien je mee te ademen met de ademhaling die doorheen de muziek blaast. Op die manier adem je in totaal 6 keer in en uit (6 keer per minuut met andere woorden), ondertussen, ten tweede dus focus je je op je hart/borstkas en vestigt daar je aandacht op. Tenslotte concentreer je je op een positieve, liefdevolle gedachte (iemand die je graag ziet, een leuke vakantieherinnering,...). Door de verbinding van deze drie zaken kom je uiteindelijk tot hartcoherentie, wat dus wil zeggen dat je hersenen en hart op elkaar zijn afgesteld waardoor je je in een staat van harmonie zou moeten bevinden. Probeer het gerust zelf eens uit, wie weet heeft het ook voor u een positieve impact op uw leven. Misschien iets voor de volgende Dark Entries vergadering, waarde collega’s?

Dimi Brands
24/08/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Whispers In The Shadow covert David Bowie

Whispers In The Shadow, de psychedelische gothic rock band rond Ashley Dayour, heeft een nieuwe plaat uit: 'Yesterday Is Forever. De plaat werd goed ontvangen, onder meer bij Dark Entries waar onze collega Kurt schreef: 'Deze “Yesterday is Forever” is een groeier, waar “The Urgency Of Now” meteen raakt schoot ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Lacrimosa brengt video uit voor 'Der leise Tod'

Lacrimosa belooft ons binnenkort belangrijk nieuws aan te kondigen, en we hopen van harte dat het over de nieuwe plaat gaat die in 2020 zou moeten verschijnen. Want al maanden horen we niets meer over die plaat, en zelfs tijdens het online quarantaineconcert van de groep werd er niet naar gerefereerd. Wat we wel zeker weten, is dat de groep ...

lees meer...
NIEUWS 27/10/2020 : Nieuwe Nachtblut heet Vanitas

De in gothickringen erg populaire Duitse black metal groep Nachtblut heeft een nieuwe plaat uit: 'Vanitas', een verwijzing naar een middeleeuwse kunststroming waarin schedels, gedoofde kaarsen, verwelkte bloemen en andere voorwerpen de ijdelheid van de mens verbeelden. 'Vanitas' verschijnt drie jaar na het erg succesvolle 'Apostasie' ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 25/10/2020 : Wardruna brengt titelnummer nieuwe plaat 'Kvitravn' uit

Wardruna, de Noorse dark folk groep die hun inspiratie uit de Noorse mythologie en cultuur haalt ( inclusief het gebruik van traditionele instrumenten), brengt in januari 2021 een nieuwe plaat uit. Die zal 'Kvitravn' heten, wat zoveel betekent als 'Witte raaf'. 'Kvitraven' is ook een nummer op de plaat, en volgens de ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...