casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.739 items

   

Verzamelaar
Peace In The Snow -Tribute To Death In June
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Post Punk
28/08/2018 : Verzamelaar - Peace In The Snow -Tribute To Death In June
Cyanur Prod  Cyanur Prod
28/08/2018, Dimi Brands

Netlabels zijn een zegen voor kleine groepen die tussen de mazen van het net glippen in hun zoektocht naar een platenlabel. We mogen ons daarom gelukkig prijzen met de idealisten die zich hiervoor blijven inzetten, en zo deze artiesten helpt hun creatieve ei op de wereld los te laten.

Cyanur Prod uit Frankrijk is zo een label, dat zich specialiseert in de genres dark folk, industrial, martial, ritual, dark ambient en noise.

Op tijd en stond brengt het label een (gratis) digitale sampler uit, vaak onder een overkoepelend thema, zoals hier dus een eerbetoon aan, tot spijt van wie het benijdt, de grootste naam uit het neofolk wereldje.

Zowel binnen als buiten de ‘scene’ even geprezen als verguisd, blijft het project van Douglas P na bijna veertig jaar voor velen nog op een onaantastbare piëdestal staan, zo ook voor de tien artiesten op deze compilatie die aan de slag gingen met zijn nummers.

Met de keuze van ‘The Mourner’s Bench’ (Lenz) zijn we alvast zeer blij want dit nummer is bij het grote publiek iets minder bekend. Toch is het een van de vele topnummers op het weergaloze ‘But, What Ends When The Symbols Shatter’ (1992).

Pale Roses kijkt verder dan de neus van Douglas’ masker lang is, en brengt een interpretatie van ‘A Song For Douglas After He’s Dead’, hier omgevormd tot ‘(Another) Song For Douglas’, de bloedmooie ode door Current 93, origineel terug te vinden op het eveneens onvolprezen Thunder Perfect Mind.

De populariteit van het nummer ‘The Calling’ spreekt nog steeds boekdelen, afgaande op de reacties die het nummer na al die jaren op feestjes nog steeds ten beurt valt. Tot persoonlijke ergernis (ik zei het afgelopen weekend nog tegen iemand op een Gentse dansvloer: “ik heb dit nummer zo’n 337 keer te veel gehoord) en frustratie (zo’n gigantische catalogus om uit te kiezen, maar steeds weer kiest men dit nummer uit), maar laat me mezelf even wegcijferen en wanneer we bedenken dat er ook geen top 100 voorbij gaat of het desbetreffende nummer passeert de revue moeten we besluiten dat het hier om een regelrechte klassieker gaat.

Niet alleen in België, want op deze compilatie passeert het nummer maar liefst twee maal de revue: Theusz’ ‘6 Juin’ maskeert het nog een beetje door ons titelgewijs te misleiden, maar maakt al snel duidelijk om welk nummer het gaat. Little Death geeft ‘The Calling’ dan wel weer een eigen draai, maar doet ons niet bepaald opkijken.

Het kenmerkende pianoriedeltje van ‘Break The Black Ice’, daar kan ook Darmstadt 1313 niet omheen, zeker niet als je weet dat het hier om een instrumentale versie gaat.

Zumaia gaat het verst terug in de tijd, en brengt met ‘Fields’ een nummer uit Burial (DI6’s tweede plaat uit 1984), uit de tijd dat er van neofolk nog geen sprake was, en Death In June nog een zwaar door Joy Division geïnspireerde postpunk band was.

Origineler is de in het Duits gezongen cover van ‘Symbols Of The Sun’ (hier ‘Zeichen Für Die Sonne’), eerder al terug te vinden op coverplaat Days & Nights Of Love And Hate van Traum’er Leben (met naast Death In June, zeer uiteenlopende covers van Ordo Rosarius Equilibrio, The Stone Roses, The Chameleons tot Dernière Volonté). De mooie samenzang tussen het koppel Jay en Bia is altijd een plezier om terug te horen, het is niet anders op deze cover.

Een beat plaatsen onder ‘The Perfume Of Traitors’ en er zo een atmosferische darkwave track van maken, zoals Sadorn doet, is ook origineel met een aangenaam eindresultaat tot gevolg.

Wat Le Choeur des Ombres doet met ‘He’s Disabled’ plaatsen we eveneens onder het vakje zeer aangenaam. Melancholie ten top met akoestische gitaar, strijkers en een krachtige vrouwenstem.

Dat het niveau van de originele nummers niet overstegen wordt, mag niet verbazen en kan je ook zien als een nederig eerbetoon.

Maar het gegeven van netlabels, en de idealisten erachter, dragen wij een warm hart toe. Plus het feit dat we enkele nieuwe namen ontdekten die onze nieuwsgierigheid naar meer hebben weten prikkelen, maken van deze, we herhalen het nogmaals, gratis te downloaden ode een fijn hebbeding.

Dimi Brands
28/08/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Peter Hook and the Light - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Whispering Sons - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Peter And The Test Tube Babies op Breaking Barriers !! - Afgaand op hun antwoorden wordt dit optreden kort maar krachtig!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.

Al meerdere jaren tijdens de eerste april was de grap in neofolk land dat The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud terug bij elkaar zou komen. Wij weten wel beter en laten ons hier natuurlijk niet aan vangen. Niet dat we er afkerig tegenover staan, maar dit jaar bleek dat we geen wonderen moeten verwachten om deze specifieke sound nog eens in een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-Fest 4 dagen apart festivallen tussen verleden en heden! - W-Fest was er 4 dagen om van te genieten, oude bekenden en minder bekenden terug te zien en niet - zoals sommige reguliere media beweren - je jeugd nog eens opnieuw te beleven. Neen, gewoon om te zijn wie je bent, ...

Het zit er op de 4de editie van W-fest. De eerste keer in Waregem. Oudjes zoals ik herinneren zich ongetwijfeld nog The Steeple, where have the years gone, de club die Waregem op de wereldkaart zette als het om gothic en aanverwanten ging. Op een pisboog van waar ooit The Steeple stond, daar is Waregem Expo. Ik geef toe, de rit naar Wargem, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-fest 14/8 - Irish Coffee & Twisted Nerve (Jirka Liessens)

De eerste avond van het enige wave festival in België begon gek genoeg met het thema Woodstock. Bezoekers werden voorzien van de nodige attributen hiervoor, wat het gekke tafereel opleverde dat de zwartste zielen eens door een roze zonnebril keken, letterlijk dan. Ondanks de flower power bracht de line-up ons heel andere muziek. Er ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor M’era Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...