casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.386 items

   

Verzamelaar
Peace In The Snow -Tribute To Death In June
Dark Folk / Apocalyptic Folk - Post Punk
28/08/2018 : Verzamelaar - Peace In The Snow -Tribute To Death In June
Cyanur Prod  Cyanur Prod
28/08/2018, Dimi Brands

Netlabels zijn een zegen voor kleine groepen die tussen de mazen van het net glippen in hun zoektocht naar een platenlabel. We mogen ons daarom gelukkig prijzen met de idealisten die zich hiervoor blijven inzetten, en zo deze artiesten helpt hun creatieve ei op de wereld los te laten.

Cyanur Prod uit Frankrijk is zo een label, dat zich specialiseert in de genres dark folk, industrial, martial, ritual, dark ambient en noise.

Op tijd en stond brengt het label een (gratis) digitale sampler uit, vaak onder een overkoepelend thema, zoals hier dus een eerbetoon aan, tot spijt van wie het benijdt, de grootste naam uit het neofolk wereldje.

Zowel binnen als buiten de ‘scene’ even geprezen als verguisd, blijft het project van Douglas P na bijna veertig jaar voor velen nog op een onaantastbare piëdestal staan, zo ook voor de tien artiesten op deze compilatie die aan de slag gingen met zijn nummers.

Met de keuze van ‘The Mourner’s Bench’ (Lenz) zijn we alvast zeer blij want dit nummer is bij het grote publiek iets minder bekend. Toch is het een van de vele topnummers op het weergaloze ‘But, What Ends When The Symbols Shatter’ (1992).

Pale Roses kijkt verder dan de neus van Douglas’ masker lang is, en brengt een interpretatie van ‘A Song For Douglas After He’s Dead’, hier omgevormd tot ‘(Another) Song For Douglas’, de bloedmooie ode door Current 93, origineel terug te vinden op het eveneens onvolprezen Thunder Perfect Mind.

De populariteit van het nummer ‘The Calling’ spreekt nog steeds boekdelen, afgaande op de reacties die het nummer na al die jaren op feestjes nog steeds ten beurt valt. Tot persoonlijke ergernis (ik zei het afgelopen weekend nog tegen iemand op een Gentse dansvloer: “ik heb dit nummer zo’n 337 keer te veel gehoord) en frustratie (zo’n gigantische catalogus om uit te kiezen, maar steeds weer kiest men dit nummer uit), maar laat me mezelf even wegcijferen en wanneer we bedenken dat er ook geen top 100 voorbij gaat of het desbetreffende nummer passeert de revue moeten we besluiten dat het hier om een regelrechte klassieker gaat.

Niet alleen in België, want op deze compilatie passeert het nummer maar liefst twee maal de revue: Theusz’ ‘6 Juin’ maskeert het nog een beetje door ons titelgewijs te misleiden, maar maakt al snel duidelijk om welk nummer het gaat. Little Death geeft ‘The Calling’ dan wel weer een eigen draai, maar doet ons niet bepaald opkijken.

Het kenmerkende pianoriedeltje van ‘Break The Black Ice’, daar kan ook Darmstadt 1313 niet omheen, zeker niet als je weet dat het hier om een instrumentale versie gaat.

Zumaia gaat het verst terug in de tijd, en brengt met ‘Fields’ een nummer uit Burial (DI6’s tweede plaat uit 1984), uit de tijd dat er van neofolk nog geen sprake was, en Death In June nog een zwaar door Joy Division geïnspireerde postpunk band was.

Origineler is de in het Duits gezongen cover van ‘Symbols Of The Sun’ (hier ‘Zeichen Für Die Sonne’), eerder al terug te vinden op coverplaat Days & Nights Of Love And Hate van Traum’er Leben (met naast Death In June, zeer uiteenlopende covers van Ordo Rosarius Equilibrio, The Stone Roses, The Chameleons tot Dernière Volonté). De mooie samenzang tussen het koppel Jay en Bia is altijd een plezier om terug te horen, het is niet anders op deze cover.

Een beat plaatsen onder ‘The Perfume Of Traitors’ en er zo een atmosferische darkwave track van maken, zoals Sadorn doet, is ook origineel met een aangenaam eindresultaat tot gevolg.

Wat Le Choeur des Ombres doet met ‘He’s Disabled’ plaatsen we eveneens onder het vakje zeer aangenaam. Melancholie ten top met akoestische gitaar, strijkers en een krachtige vrouwenstem.

Dat het niveau van de originele nummers niet overstegen wordt, mag niet verbazen en kan je ook zien als een nederig eerbetoon.

Maar het gegeven van netlabels, en de idealisten erachter, dragen wij een warm hart toe. Plus het feit dat we enkele nieuwe namen ontdekten die onze nieuwsgierigheid naar meer hebben weten prikkelen, maken van deze, we herhalen het nogmaals, gratis te downloaden ode een fijn hebbeding.

Dimi Brands
28/08/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 19/02/2019 : 'Robotman' neuwe clip en single van De Delvers

De Delvers hebben een nieuwe clip uit. Met “Robotman” delen De Delvers een Nederlandstalige postpunk-uppercut uit aan een maatschappij waar ‘robots’ regeren die alle menselijkheid en realiteitszin zijn verloren. Recht op de kin. Robotman is een oproep voor meer ongehoorzaamheid met een warm en groot hart! In ...

lees meer...
INTERVIEW : AMUND MAARUD - AMGALA TEMPLE - Muziek maakt me gelukkig, laat me voelen dat ik leef.

Vóór het afnemen van een interview ga ik gewoonlijk zoeken op het wereldwijde net naar informatie en al reeds gepubliceerde gesprekken met de betrokken artiest, kwestie van wat beslagen op het ijs te komen. In het geval van Amgala Temple was de info schaars. Meer dan een twee minuten durend interview op de site van gitarist ...

lees meer...
NIEUWS 18/02/2019 : Twee Britse power electronics legendes trekken de stekker uit.

Vrijdag liet Lee Howard weten dat zijn project Iron Fist Of The Sun het voor bekeken houdt. Verantwoordelijk hiervoor is een dramatische verschuiving in zijn persoonlijk leven, een alleenstaande vader zijn en de plotselinge groei van zijn bedrijf waardoor het creëren van muziek praktisch onmogelijk geworden is. Het is beter de arena ...

lees meer...
NIEUWS 17/02/2019 : Posh Isolation strijkt neer in Brussel.

Wie geregeld onze reviewpagina uitpluist is ongetwijfeld al op het Deense experimentele label Posh Isolation gebotst. Het label, dat in Copenhagen ook zijn eigen winkel heeft, werd opgericht door Christian Stadsgaard en Loke Rahbek met als doelstelling werk van Scandinavische artiesten en speciale samenwerkingen een platform te geven. Buiten ...

lees meer...
INTERVIEW : MILITIA - Tijdens de opnames voelden we continu de priemende ogen van Ambiorix over onze drummende armen meekijken.

Het doek valt over Militia. Van 1988 tot 2018 heeft de anarchistische industrialgroep zijn stempel gedrukt, wat zeg ik: geslagen, met zware metalen percussie, op de Belgische scene. Het eind 2018 verschenen ‘Ambiorix’ zal voor de rest van de eeuwigheid de laatste plaat zijn van de groep. Een buitengewone plaat, die de strijd van ...

lees meer...
FOTO'S : Kælan Mikla - @ Magasin 4 Brussel, 16/02/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Fantastique.Night LVII: Kælan Mikla, Some Ember & Turquoise - Een bezwerende heksensabbat

Het is best verwonderlijk hoe snel Kælan Mikla groot geworden is. Natuurlijk had hun titelloze debuut uit 2016 al voor wat sensatie gezorgd in minimal wave-middens, maar het IJslandse trio – dat overigens in zijn eigen moedertaal zingt – bleef toch vooral een tip voor ingewijden. Succesvolle tournees met King Dude en Drab ...

lees meer...
FOTO'S : Some Ember - @ Magasin 4 Brussel, 16/02/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Turquoise - @ Magasin 4 Brussel, 16/02/2019 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : R.I.P. Willy Willy (59) (Stagebeast, Revenge 88, Arbeid Adelt!, The Scabs, Vaya Con Dios, Willy Willy & The Voodoo Band) - 'Een gitarist zo groot dat je hem twee maal moest noemen'

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat Willy Willy overleden is. In de zomer van 2018 werd bekend dat de Scabs gitarist leed aan kanker en het was al even bekend dat hij zwaar ziek was. Desondanks nam hij tot zeer onlangs nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij speelde gitaar voor ongeveer de helft van het optreden, gezeten ...

lees meer...
NIEUWS 15/02/2019 : Kælan Mikla video: Draumadís

Het is absoluut niet zo dat we alles wat Robert Smith goed vindt zelf ook goed vinden, maar in het geval van het IJslandse Kælan Mikla doen we dat wel. Het meisjestrio maakt een frisse mix van punk, wave en poëzie en heeft op Cure-voorman zoveel indruk gemaakt dat deze hen uitnodigde op het Meltdown festival dat hij mocht cureren, ...

lees meer...
NIEUWS 14/02/2019 : R.I.P. Willy Willy (59) (Revenge 88, Arbeid Adelt!, The Scabs, Vaya Con Dios)

Zopas bereikte ons het droevige nieuws dat Willy Willy overleden is. In de zomer van 2018 werd bekend dat de Scabs gitarist leed aan kanker en het was al even bekend dat hij zwaar ziek was. Desondanks nam hij tot zeer onlangs nog deel aan de afscheidstournee van The Scabs. Hij speelde gitaar voor ongeveer de helft van het optreden, gezeten ...