casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.909 items

   

Verzamelaar
On Corrosion (10 cassette box)
Dark Ambient - Drone - Experimental - Industrial - Noise - Power Electronics - Veldopnames
10/11/2019 : Verzamelaar - On Corrosion (10 cassette box)
The Helen Scarsdale Agency
10/11/2019, Dimi Brands

Voor het sleutelwoord van december tippen wij dit jaar op “keuzestress”. Daarmee bedoelen we dan niet welke cadeaus we onder de kerstboom zullen leggen, wat we op het menu gaan zetten of hoe het nu eigenlijk zit met de zogenaamde Zwarte Pieten-kwestie, neen december is eindejaarslijstjes tijd en reken maar dat 2019 een uitstekend muziekjaar was!

Het angstzweet breekt ons al bijna uit bij de gedachte aan het hoofdbreken dat dit jaar, nog meer dan anders, aan de orde zal zijn. En alsof we nog geen keuze genoeg hebben besloot men bij The Helen Scarsdale Agency doodleuk om een luxueuze 10-cassette box uit te geven met hierop evenveel verschillende topartiesten uit de hedendaagse experimentele/industrial scene.

Deze cassetteanthologie zit fraai verpakt in een handgemaakte houten doos en bevat albums van, hou u vast, Kleistwahr, Neutral, Pinkcourtesyphone, Alice Kemp, She Spread Sorrow, G*Park, Relay For Death, Francisco Meirino, Fossil Aerosol Mining Project en Himukalt.

Het is tevens ter ere van de 50ste release op dit label dat in 2003 het levenslicht zag luister bij te zetten dat dit project tot stand kwam.

Zo’n speciale uitgave is natuurlijk gelimiteerd (zoals alles op Helen Scarsdale) en hoewel ik pagina’s vol zou kunnen schrijven over deze uitzonderlijke release zal ik het beknopt houden. De lezer staat immers voorop, en we willen het risico dat u dit meesterwerk zou mislopen natuurlijk niet op ons geweten willen hebben.

De box is pas beschikbaar vanaf 22 november maar u kan al volop aan het pre-orderen slaan, en uitzonderlijk om voorgenoemde reden post ik mijn review dus al voor de officiële release.

We trappen af met Neutral, een no wave/anti-rock duo bestaande uit Dan Johansson (Sewer Electrion, Ättestupa, Amateur Hour,...) en Sofie Herner (Leda, Enhet För Fri Musik). Twee artiesten met veel connecties in de boeiende Zweedse noise scene. Als Neutral strijken ze stem, orgel en smeulende noise in narcoleptische songs.

De titel van hun werk luidt Lågiv, wat zoveel betekent lowlife. Een treffende omschrijving voor deze wanhopige, gesloopte en neerslachtige stukken die ons verder nog doen denken aan Lydia Lunch op een dieet van te veel kalmeringsmiddelen.

Kleistwahr is het soloproject van Gary Mundy, een legende in de power electronics wereld als stichtend lid van Ramleh en de grote man achter het zeer invloedrijke Broken Flag label.

Ramleh zorgde in het verleden al voor een verrassing door van power electronics naar noiserock te switchen, en ook Kleistwahr brengt op Winter iets wat je niet meteen in verband zou brengen met deze artiest: plechtige drones en elegische lange passages.

Een vrij relaxerende constructie voor orgel, synth, gitaar en elektronica maken dit tot de perfecte soundtrack voor een lange wandeling door een sneeuwlandschap. Maar aangezien we hier met Gary Mundy te maken hebben (een oude vos en zijn streken) loert een triomferende explosie van schrille noise, roodomlijnde overbelasting en schrijnend gekwelde zang vanuit het grote onbekende. Laat maar komen die winter.

De twee stukken die Pinkcourtesyphone (de uit Los Angeles komende minimalist Richard Chartier) op Shouting At Nuance brengt werpen een blik op ‘s mans vroegere werken met toespelingen op verval als een onherkenbare reconstructie van eerdere werken, waarbij zijn spookachtige sfeer een kopie van zichzelf wordt. Een mengsel van drift en drone met veel grandeur en vol vergeten dromen.

Over naar Zwitserland, waar we Francisco Meirino treffen die de spanning onderzoekt tussen programmeerbaar materiaal en de mogelijkheid tot falen ervan.

Dergelijke onderzoeken vinden plaats via modulaire synths, bandmanipulatie, emf-detectie/verstoring, field recordings en verschillende zelfgemaakte elektronica. A Collection Of Damaged Reel Tape Loops zegt in de titel alvast helemaal wat je mag verwachten. Hij haalde deze gelijknamige loops van een gevonden set reel to reel tape die door Meirino systematisch verminkt werd: hij begroef, verfrommelde, kraste en drenkte het in water om alzo tot een compositie te verwerken. Het eindresultaat is vrij verbluffend te noemen: oppervlakteruis en gedempte vervorming stapelen zich in dichte massa’s van geluid temidden van de elliptische herhalingen van de spookachtige liedfragmenten die door de originele tapes uitgezonden worden.

De Britse Alice Kemp heeft al uitvoerig opgetreden, af en toe samen met Schimpfluch-Gruppe van Zwitsere extreme actionisten Dave Phillips, Joke Lanz, Daniel Löwenbrück, Marc Zeier (die op deze box met zijn G*Park ook present tekent) en Rudolf Eb.er. Als artieste tracht ze een gebroken en onlogische syntaxis van het onderbewuste te articuleren door middel van een staat van trance en (zoals ze het zelf noemt) ‘erotische rouw’. Hoe deze rouw te interpreteren valt laat ze horen op 9 Dreams In Erotic Mourning. Het onderwerp van haar onderzoek is opzettelijk ondoorgrondelijk omdat ze op groteske wijze een moment van terreur, angst of verdriet versterkt met pianomelodieën die zijn gebroken door psychoakoestische ruis, messcherpe stilte, gruwelijke vocalisaties, verpletterde fysieke agressie en emmers drukkende suspense.

De klimaatjongeren zouden het cultproject Fossil Aerosol Mining Project aan de borst moeten drukken. Recycleren moet je hen alleszins niet meer leren, want dit is net het beginprincipe van hun werken. Sinds het midden de jaren 80 heeft dit project het afval opgegraven uit de woestenij van het laat 20ste eeuwse Amerika: smeltende audiobanden, gebarsten VHS-cartridges en beschadigde 35 mm film hebben bewezen een rijk bronmateriaal te zijn voor hun spookachtige suites met gedeconstrueerde media samples. Hoewel hun naam minder bekend is doen hun hypnotische stukken vaak denken aan hun occasionele medewerkers :zoviet*france:.

Ook geen onbekende is She Spread Sorrow, van de lichtjes fantastische industrial artieste Alice Kundalini die eerder dit jaar op Helen Scarsdale het debuut van haar zijproject Junkie Flamingo uitbracht.

Orchid Seeds bevat vijf songs die elk apart een vrouw uit de familie representeren. Kenners van She Spread Sorrow weten dat je van Alice geen verbloemde familiekroniek moet verwachten. In plaats daarvan onthult ze een vluchtige emotionele kern die spreekt over misbruik en repressie met een onverbiddelijke openhartigheid. Dark ambient/death industrial op een zeer subtiele wijze maar daarom absoluut niet minder grimmig. Integendeel zelfs!

Marc Zeier kwam als lid van Schimpfluch reeds ter sprake, hier levert hij een album met zijn musique concrète project G*Park.

Nosode is een fijne verderzetting van de sterke lijn die voorafgegaan werd door albums Gour, Sub en Reuters: technisch nauwkeurige maar geestelijk inspannende en strategische musique concrète en gecontroleerde noise. Het bronmateriaal dat bestaat uit menselijke stem, piano en field recordings worden misvormd waardoor ongemakkelijke passages van krakend hout, bot, metaal enzovoort een eigen leven gaan leiden in dit sonische geweld.

De tweelingzussen Roxann en Rachal Spikula vormen samen Relay Of Death. Hun hermetische werken weerspiegelen consequent een somber nihilisme en zijn stevig verankerd in de industriële meditaties van de Italiaanse legende Maurizio Bianchi maar ook even meeslepend als de spookachtige sfeer die we terughoren bij Thomas Köner.

Mutual Consuming is gedreun voor isolationisten en doet een spectraal ravijn opdoemen vol zware somberheid. Onheilspellende field recordings, noise en elektronica worden sterk aan elkaar gekoppeld, beter dan de loodzware brok harsh noise wall zoals we die hoorden op hun dubbelaar Naural Incapacity (2006).

Maar de grootste verrassing (en persoonlijke ontdekking) bewaarde het label tot de laatste cassette: Ester Kärkkäinen blijkt met haar project Himukalt een zeer frisse twijg aan de volop in bloei staande boom van vrouwelijke power electronics artiesten. Torn Asunder: The Half Girl werd uit de tragedie in de nasleep van een mislukte relatie geboren. Gevoelens als verlangen, woede, angst, wanhoop en dergelijke die hierbij komen kijken kregen een uitlaatklep die sterk aan de twee rijzende sterren van de laatste jaren, Pharmakon en Puce Mary, doet denken. Omdat deze vergelijking bij een vrouwelijke artieste in dit genre vrij snel gemaakt wordt, en dus niet bijster origineel te noemen is vermelden we er verder nog graag bij dat het ons ook deed denken aan Anenzephalia en Atrax Morgue’s Mörder Machine.

Het album betekent meteen ook een terugkeer voor haar naar Helen Scarsdale, alwaar ook haar eerste cassette (Conditions Of Acrimony -2016) gepubliceerd werd.

Quanta costa? is de vraag die ongetwijfeld op uw lippen brandt. Wel, dat valt de verhouding prijs-kwaliteit in beschouwing genomen best wel mee, eigenlijk. Reken dat u niet alleen een mooi hebbeding in huis haalt, dat kwalitatief daarenboven zeer hoogstaand én goed is voor maar liefst 6 uur en 20 minuten luisterplezier!!!

Daarvoor kan u toch wel 132 euro ($145) ophoesten? Verzending zou bij dit bedrag inbegrepen zijn, dus zo’n grote hap uit uw eindejaarspremie is deze absolute must-have dus niet bepaald.

Dimi Brands
10/11/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevig debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...