casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.842 items

   

Verzamelaar
Interactions: A Guide To Swiss Underground Experimental Music
Ambient - Experimental - Industrial - Soundscape
01/10/2019 : Verzamelaar - Interactions: A Guide To Swiss Underground Experimental Music
Buh Records  Buh Records
01/10/2019, Dimi Brands

Wie Zwitserland zegt, zegt neutraliteit. Niet alleen in oorlogstijd, maar precies ook op muzikaal vlak. We moesten immers toch even nadenken hoeveel artiesten uit dit land we uit onze alpenhoorn konden blazen.

Verder dan The Young Gods, Kleenex/LilliPUT, Yello en Grauzone kwamen we uit het blote hoofd niet. Sommige neofolkers zullen tevens wijzen op het fenomeen van de ‘alpenfolk’ waar het Steinklang label in uitblonk. Hoewel het een Oostenrijks label betreft met veel artiesten van daar, hadden ze met Fräkmündt ook een boeiende naam op stal staan die oude volksliederen in het plaatselijke dialect ten berde bracht.

Opzoekwerk leerde ons dat het land bij metaladepten meer belletjes zal doen rinkelen: Alastis, Celtic Frost, Gotthard, Coroner en Samael zijn in het brede metal genre beslist geen kneusjes. Verder leerden we ook dat DJ Bobo een Zwitser blijkt te zijn, maar of deze informatie een meerwaarde is in ons bestaan, dat is dan weer een andere vraag.

Wanneer de ‘grote’ namen al niet erg talrijk zijn, dan zal het voor underground artiesten misschien ook niet al te makkelijk zijn om een doorbraak te forceren. Of is dat anonieme verblijf diep verscholen in de Emmentaler gaten nu net comfortabel voor hen?

Maar dat er wat leeft in de Zwitserse underground dat wil deze lijvige compilatie ons duidelijk maken. Aan input geen gebrek, want we krijgen meteen een dubbelaar voorgeschoteld.

En aangezien de focus hier ligt op de experimentele muziekscene denk je, wanneer je deze verbindt met Zwitserland, automatisch aan het legendarische Cabaret Voltaire.

Nee, niet de industrialband, want die kwam zoals u weet uit Sheffield, we doelen op het avant-gardistisch theater dat op 5 februari 1916 op initiatief van Hugo Ball en zijn minnares Emmy Hennings opgericht werd in een café in Zürich. De oprichting van Cabaret Voltaire geldt als het beginpunt van het dadaïsme (en van die naam maakte men in Engeland zo’n 60 jaar later dus dankbaar gebruik).

Het doel van Cabaret Voltaire was, volgens een aankondiging van 2 februari 1916, het opzetten van een centrum voor kunstzinnig amusement en bezoekende artiesten dagelijks de mogelijkheid bieden er muziek te spelen of gedichten voor te dragen. De optredenden van Cabaret Voltaire brachten eerst nog traditioneel werk zoals chansons en gedichten. Toen op 14 maart een Franse soiree werd georganiseerd werd ook een stuk uit Ubu Roi van Alfred Jarry voorgelezen. Dit vormde het begin van meer experimenteel werk. Toen men uiteindelijk besloot een tijdschrift op te richten met de naam Dada was het dadaïsme geboren, een beweging of antikunststroming genoemd naar een gelijknamig café.

Het theater werd genoemd naar de 18de eeuwse Franse filosoof Voltaire, die in zijn boek Candide kritiek leverde op de belachelijkheden van zijn tijd. Het cabaret werd opgericht ter bespotting van de gangbare ‘idealen van de cultuur en van de kunst’ en was de zogenaamde ‘Candide van onze tijd’, aldus Hugo Ball in zijn dagboek Die Flucht aus der Zeit.

Nadien werden er bizarre voordrachten en eigenaardige shows opgevoerd. Men was dol op onzin en het irrationele en veel leden van de groep (onder wie Marcel Duchamp, Jean Arp en de dichter Tristan Tzara) werden later prominente surrealisten.

En zo is Zwitserland toch niet zo neutraal wat invloed betreft als op het eerste gezicht zou lijken. Zo bewijzen ook de 27 nummers (van in totaal meer dan 30 artiesten, aangezien we ook wat samenwerkingen aantreffen) op deze compilatie die ons gidst door steden als Zürich, Bern, Geneva, Lausanne, Basel, Biel, Chiasso en Lucerne.

Het grappigste aan deze compilatie is misschien nog wel het feit dat deze niet uit het hoofd van enkele chauvinistische Zwitsers kwam, maar in plaats daarvan 2 Zuid-Amerikanen met dit idee kwamen aanzetten omdat ze zo gefascineerd waren door de levendige experimentele muziek scene van Zwitserland (Buh Records is immers een label uit Peru).

Tussen het rijtje bijdragen spotten we toch enkele bekenden, zoals Dave Phillips, Rudolf Eb.er en Martina Lussi.

Experimenteel is als genrebeschrijving even nietszeggend als pakweg wereldmuziek, verwacht je op deze goed gevulde dubbelaar dan ook aan een gevarieerde verzameling bestaande uit vrije improvisatie, ambient, industrial, synthesizer muziek, geluidscollages en nog veel meer. Allemaal netjes in compacte nummertjes (tussen de 2 en de 4 minuten) gegoten, een beetje atypisch voor het genre maar wel bevordelijk voor het blijven hangen van deze composities. Wij hebben alvast heel wat leuke ontdekkingen gedaan, dus waarom u niet?

Een uitermate fijne en boeiende compilatie, yodela-hiti nog aan toe!

Dimi Brands
01/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
INTERVIEW : Gore op Breaking Barriers !! - Vroeger was niets beter want de mens is niet in staat echt te veranderen.

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
INTERVIEW : GROUND NERO - De financiële afhankelijkheid in een kapitalistische consumptiemaatschappij zorgt ervoor dat het gevoel van vrijheid steeds minder wordt.

'Divergence'. Het is de nieuwe plaat van Ground Nero en hij is verrassend goed. De groep zoekt alle mogelijkheden van de gothic rock op en weet met sterke nummers te voorschijn te komen. Maar dat is nog niet alles. 'Divergence' is een heuse conceptplaat geworden over het ongebreidelde kapitalisme en wat het met de wereld doet, ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2019 : Floor, de beste zangeres?

Het zijn drukke tijden voor Nightwish. Terwijl zangeres Floor Jansen de afgelopen twee maanden in eigen land een landelijke bekendheid werd door haar deelname aan de TV-show 'Beste Zangers', werkt de Finse metalband aan een nieuw studio-album voor 2020 en wordt op vrijdag 6 december het monumentale document 'Decades: Live In ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2019 : Zaterdag So What-punkfestival in Aarschot

Sham 69, Ramonas, Unite Against Society, Capital Scum en Nope, ze staan allemaal op de affiche van het derde So What-festival dat deze zaterdag in De Klinker in Aarschot. Wie nog eens een stevige portie punk wil zoals dat in gouden tijden gemaakt werd, weet waar hij moet zijn. De Klinker: Demervalei 14, 3200 Aarschot Deuren: 17u Facebook ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : October Ritus (Rome, Awen, By The Spirits, La Merde), 04/10/2019, De Wommel, Wommelgem - Kali Yuga Über Alles!

FolkWorld, een Duits label dat ook al eens graag een concert organiseert luidde oktober in met een dubbele affiche. Op donderdag (de nationale Duitse feestdag) sloegen ze hun kampen onder de noemer October Chorus op in Mühltal (nabij Darmstadt) met behalve een andere headliner (Changes) dezelfde line-up. 's Anderdaags verhuisde het ...

lees meer...
FOTO'S : Ground Nero - @ De Klinker Aarschot, 05/10/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Ground Nero – Divergence CD Release Show - 5 oktober 2019 – De Klinker Aarschot

‘Beyond Scales there is Divergence’. Heden ten dage is het zowat de sleutelzin in het leven van Ground Nero. Een trilogie zonder echt een trilogie te zijn, maar na 2 EP’s (Beyond en Scales) is er nu het eerste full-album Divergence. Een album waarmee ze met glans laten horen dat de band sedert hun oprichting enkel maar ...

lees meer...
NIEUWS 02/10/2019 : Walhalla pakt uit met exclusieve rerelease van Ton Lebbink's cult plaat “Luchtkastelen”

Ton Lebbink (1943-2017) was de voormalige drummer van de Nederlandse new wave band en kunstcollectief Mecano en tevens portier bij het wereldberoemde poppodium Paradiso in Amsterdam. In de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw was hij één van de allereerste Nederlandse popdichters, samen met anderen zoals Diana Ozon en Bart ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Soft Riot en Kezdown treden donderdag op in Brussel

De Fantomatic.Nights zijn het kleine broertje van de Fantastique.Nights, en om de haverklap bieden ze je gratis concerten aan in het centrum van Brussel. Deze gaan door in Café Central, op wandelafstand van de AB, en er komen deze keer opnieuw twee heel aanbevelenswaardige groepen af. Soft Riot komt helemaal uit Canada en maakt ...

lees meer...
NIEUWS 30/09/2019 : Enzo Kreft: Biometrics

Enzo Kreft heeft een plaat uitgebracht - 'Control' - over de keerzijde van de technologie die ons omringt en steeds meer ons leven beheerst. Een boodschap die hij wil uitdragen, ook met een nieuwe clip. 'Biometrics' is een goed voorbeeld van wat de nieuwe plaat inhoudt. 'Bij biometrie worden technieken toegepast waarbij ...

lees meer...
FOTO'S : Kollaps - @ Tour à Plomb Brussel 26/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Nytt Land - @ Tour à Plomb Brussel, 26/09/2019 door Luc Luyten