casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.313 items

   

Verzamelaar
Interactions: A Guide To Swiss Underground Experimental Music
Ambient - Experimental - Industrial - Soundscape
01/10/2019 : Verzamelaar - Interactions: A Guide To Swiss Underground Experimental Music
Buh Records  Buh Records
01/10/2019, Dimi Brands

Wie Zwitserland zegt, zegt neutraliteit. Niet alleen in oorlogstijd, maar precies ook op muzikaal vlak. We moesten immers toch even nadenken hoeveel artiesten uit dit land we uit onze alpenhoorn konden blazen.

Verder dan The Young Gods, Kleenex/LilliPUT, Yello en Grauzone kwamen we uit het blote hoofd niet. Sommige neofolkers zullen tevens wijzen op het fenomeen van de ‘alpenfolk’ waar het Steinklang label in uitblonk. Hoewel het een Oostenrijks label betreft met veel artiesten van daar, hadden ze met Fräkmündt ook een boeiende naam op stal staan die oude volksliederen in het plaatselijke dialect ten berde bracht.

Opzoekwerk leerde ons dat het land bij metaladepten meer belletjes zal doen rinkelen: Alastis, Celtic Frost, Gotthard, Coroner en Samael zijn in het brede metal genre beslist geen kneusjes. Verder leerden we ook dat DJ Bobo een Zwitser blijkt te zijn, maar of deze informatie een meerwaarde is in ons bestaan, dat is dan weer een andere vraag.

Wanneer de ‘grote’ namen al niet erg talrijk zijn, dan zal het voor underground artiesten misschien ook niet al te makkelijk zijn om een doorbraak te forceren. Of is dat anonieme verblijf diep verscholen in de Emmentaler gaten nu net comfortabel voor hen?

Maar dat er wat leeft in de Zwitserse underground dat wil deze lijvige compilatie ons duidelijk maken. Aan input geen gebrek, want we krijgen meteen een dubbelaar voorgeschoteld.

En aangezien de focus hier ligt op de experimentele muziekscene denk je, wanneer je deze verbindt met Zwitserland, automatisch aan het legendarische Cabaret Voltaire.

Nee, niet de industrialband, want die kwam zoals u weet uit Sheffield, we doelen op het avant-gardistisch theater dat op 5 februari 1916 op initiatief van Hugo Ball en zijn minnares Emmy Hennings opgericht werd in een café in Zürich. De oprichting van Cabaret Voltaire geldt als het beginpunt van het dadaïsme (en van die naam maakte men in Engeland zo’n 60 jaar later dus dankbaar gebruik).

Het doel van Cabaret Voltaire was, volgens een aankondiging van 2 februari 1916, het opzetten van een centrum voor kunstzinnig amusement en bezoekende artiesten dagelijks de mogelijkheid bieden er muziek te spelen of gedichten voor te dragen. De optredenden van Cabaret Voltaire brachten eerst nog traditioneel werk zoals chansons en gedichten. Toen op 14 maart een Franse soiree werd georganiseerd werd ook een stuk uit Ubu Roi van Alfred Jarry voorgelezen. Dit vormde het begin van meer experimenteel werk. Toen men uiteindelijk besloot een tijdschrift op te richten met de naam Dada was het dadaïsme geboren, een beweging of antikunststroming genoemd naar een gelijknamig café.

Het theater werd genoemd naar de 18de eeuwse Franse filosoof Voltaire, die in zijn boek Candide kritiek leverde op de belachelijkheden van zijn tijd. Het cabaret werd opgericht ter bespotting van de gangbare ‘idealen van de cultuur en van de kunst’ en was de zogenaamde ‘Candide van onze tijd’, aldus Hugo Ball in zijn dagboek Die Flucht aus der Zeit.

Nadien werden er bizarre voordrachten en eigenaardige shows opgevoerd. Men was dol op onzin en het irrationele en veel leden van de groep (onder wie Marcel Duchamp, Jean Arp en de dichter Tristan Tzara) werden later prominente surrealisten.

En zo is Zwitserland toch niet zo neutraal wat invloed betreft als op het eerste gezicht zou lijken. Zo bewijzen ook de 27 nummers (van in totaal meer dan 30 artiesten, aangezien we ook wat samenwerkingen aantreffen) op deze compilatie die ons gidst door steden als Zürich, Bern, Geneva, Lausanne, Basel, Biel, Chiasso en Lucerne.

Het grappigste aan deze compilatie is misschien nog wel het feit dat deze niet uit het hoofd van enkele chauvinistische Zwitsers kwam, maar in plaats daarvan 2 Zuid-Amerikanen met dit idee kwamen aanzetten omdat ze zo gefascineerd waren door de levendige experimentele muziek scene van Zwitserland (Buh Records is immers een label uit Peru).

Tussen het rijtje bijdragen spotten we toch enkele bekenden, zoals Dave Phillips, Rudolf Eb.er en Martina Lussi.

Experimenteel is als genrebeschrijving even nietszeggend als pakweg wereldmuziek, verwacht je op deze goed gevulde dubbelaar dan ook aan een gevarieerde verzameling bestaande uit vrije improvisatie, ambient, industrial, synthesizer muziek, geluidscollages en nog veel meer. Allemaal netjes in compacte nummertjes (tussen de 2 en de 4 minuten) gegoten, een beetje atypisch voor het genre maar wel bevordelijk voor het blijven hangen van deze composities. Wij hebben alvast heel wat leuke ontdekkingen gedaan, dus waarom u niet?

Een uitermate fijne en boeiende compilatie, yodela-hiti nog aan toe!

Dimi Brands
01/10/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/08/2020 : ReMission International bouwt een “Tower Of Strength” tegen Covid19

Wayne Hussey verzamelde en elite kransje artiesten om zich heen vanuit de idee een oude The Mission hit opnieuw in te spelen en de opbrengsten te laten gaan naar zij die van dichtbij de strijd aangaan met covid19. Mooi initiatief en zo dachten er vele anderen ook over, want zijn oproep werd massaal gevolgd en het resultaat is binnenkort beschikbaar ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...