casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

Verzamelaar
End Of The Corridor - A Compilation Of Belgian Cold Wave And Post Punk 78-84 (vinyl)
Cold Wave - Post Punk
13/08/2021 : Verzamelaar - End Of The Corridor  -  A Compilation Of Belgian Cold Wave And Post Punk 78-84 (vinyl)
Walhalla Records  Walhalla Records
13/08/2021, Kurt Ingels

Een stukje geschiedenisles in vaderlandse underground. Dat is waar Walhalla Records en Lieven De Ridder sterk in zijn. Denk maar aan de compilatiereeks “Underground Wave”, waarvan ik in stilte durf hopen dat er nog nieuwe edities in de pijplijn zitten. Maar nu is er dus deze “End Of The Corridor - A Compilation Of Belgian Cold Wave And Post Punk 78-84”, een titel die voor zich spreek en put uit een rijk verleden.

Een aantal bands zullen u allicht niet onbekend zijn, of beter, zouden dat niet mogen zijn, anderen zijn meer obscuur en raakten in hun meestal korte levensjaren niet veel verder dan vooral wat lokale bekendheid. In die jaren had je in elke parochie onder de kerktoren wel een aantal beeldenstormers die angstvallig dienden gemeden door de welopgevoede goegemeente maar net daardoor een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenden op de weldenkende jeugd die langzaam het platte paternalistisch katholicisme van zich af schudde. Ik zeg het er maar even bij, want ik vind het een mooie zin.

Net zoals die tijd van toen, het lijkt, ook bij het beluisteren van deze vinyl , dat toen alles nog moest worden uitgevonden, het leven echt nog moest beginnen. Wat was in die dagen dan beter dan je te laten gidsen door ‘de ketters van het Vlaamse platteland’? Bekende namen zoals de terug geactiveerde De Brassers, de nog immer actieve Struggler en de even (?) weer levende legende Siglo XX, allen met een heimat in het vredige steenkoolveld Limburg, mogen natuurlijk niet ontbreken.

Een stevige live versie van de Brasser’s hit “En Toen Was Er Niets Meer” (live op het Paasfestival 1981 te Koningshooikt met onder meer ook Red Zebra en Fad Gadget op de affiche) mag de debatten openen. Ook Siglo XX gaat live met “Answer” terwijl Struggler de demo aanlevert van “Something Dreadful” (afkomstig uit hun eerste cassette “Memo On A Demo” uit 1981). Het non-conformistische De Kommeniste kwamen recent terug in de aandacht door de release van “1000 Titels” waarvan de eerste oplage (1000 exemplaren) op 1 dag uitverkocht. Hier tekenen ze present met het mummer “Trikoloro” dat op een repetitie in 1978 werd opgenomen.

Als ‘meetjeslander’ (ooit) heb ik natuurlijk ook een zwak voor de bijdrage ven het onderschatte Eeklose VibØ toen in de regio ook nog de woede en verontwaardiging over de condition humaine overheerste, tekenend daarvoor is hun nummer “FN Kills”. Camera Obscura, uit de cold wave goudmijn (het is eens iets anders dan steenkool) Hamont weet mij aangenaam te verrassen met het optimisme (sic) “A Compliment For The Undertaker” (1983), ‘the graveyard is everybody’s destination’. Een waarheid als een koe. In die tijd kon het nog.

Uiteraard zult u er de rauwe productie van het gros van de nummers bij moeten nemen, want zo klonk het nu éénmaal in die tijd en gezien er vaak voor nummers afkomstig van tapes werd gekozen vallen die niet meteen op te poetsen tot monsterproducties. Gelukkig maar want deze compilatie schets op die manier perfect de tijdsgeest van die periode, opgewonden, rebellerend en rauw verpakt in niet meteen de meest rooskleurige toekomstvisie. Daar zorgde de crisis wel voor.

De vraag is maar, is de crisis ooit weg geweest, zijn we niet allemaal lam geslagen door de vermeende vrijheid die ons vooral door puur winstbejag is opgedrongen en waarnaar we in alle ellende onze vind ik leuks op af vuren? De radeloze iet wat chaotische woede van Suspects (Hamont , jawel) is typerend op “Neon 2”, een track opgenomen tijdens een repetitie nota bene. Een sfeer die je wel op meer nummers terug vindt.

De Scheuren uit Antwerpen waren mij tot op heden onbekend en situeren zich tussen de oude en betere versie van De Kreuners (waar ze een link mee hebben), Aroma Di Amore en Wim De Craene (jawel). Punk / cold wave was ooit zelfs uitgewaaid tot in het hautaine Brasschaat waar Protection + de plak zwaaide met een typerend, eerder minimalistisch cold wave geluid, “Final War” is een schoolvoorbeeld van het Belgische geluid uit die dagen (later zou dat ebm en helaas ook new beat in zijn commerciële variant worden).

Day After uit Deinze levert met “Inner Voice” (1983) ook zo’n typisch bijdrage af (dat Siglo XX basje), een sterke song. The Cultural Decay uit Leuven benadert allicht het sterkst het label punk en slaagde er in om in 2009 op het Amerikaanse Sacred Bones een heus compilatiealbum uit te brengen daar waar ze bij ons al lang waren vergeten. Meer dan een paar singels verschenen er ook nooit tijdens hun levensjaren. De titel van dit album is trouwens meteen afkomstig van één van deze singels.

Zo. Deze “End Of The Corridor - A Compilation Of Belgian Cold Wave And Post Punk 78-84” is alweer een tijdsdocument, een stuk vaderlandse muziekgeschiedenis dat in elk zichzelf respecterend archief zou moeten opgenomen worden. Maar het is meer dan dat, het is de geest van een geluid, een sfeer die op vandaag nog altijd door de scene waart. Een onvrede die via muziek zijn weg vindt naar luisterende oren en vanuit een do it yourself mentaliteit zin geeft aan het leven. Ook tijdens de crisis. Om het met een boutade van Siglo XX te zeggen; opdat de dood ons levend vindt en het leven ons niet doodt’.

Kurt Ingels
13/08/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...