casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.164 items

   

Verzamelaar
A Tribute To Lacrimosa
Dark Wave - Electro - Gothic - Metal - Neoklassiek - Witch House
05/08/2019 : Verzamelaar - A Tribute To Lacrimosa
Cian Orbe Netlabel  Cian Orbe Netlabel
05/08/2019, Dimi Brands

In onze nieuwssectie kon u reeds lezen over het Cian Orbe label uit Chili dat zo nu en dan een gratis (digitale) compilatie (Gothic Spectra) aanbiedt.

Speelt u zelf in een band/project, aarzel dan niet om contact met hen op te nemen want ze zijn immer op zoek naar bijdragen voor toekomstige uitgaven.

Naast de 7 beschikbare Gothic Spectra compilaties vonden we op hun Bandcamp pagina ook nog deze Tribute To Lacrimosa, zoals u weet een band die in Zuid-Amerika om de een of andere onverklaarbare reden immens populair is en blijft.

Sábila Orbe, die het netlabel samen met Mist Spectra (van het project Humanfobia) runt, verzamelde artiesten van over de gehele wereld om de loftrompet ter ere van Tilo op te blinken.

Zelf zijn we nooit helemaal wild geweest van covers, tenzij deze op een originele manier gebracht worden (en dan nog).

Tijdens het beluisteren van deze tribute stellen we vooral vast dat de verzamelde artiesten heel wat respect tonen voor het werk van Lacrimosa, om maar te zeggen dat we vaak het gevoel hadden naar de originele versies te luisteren (al dan niet in een minder geslaagde uitvoering). Er bestaat een Mexicaans YouTube kanaal genaamd Melancholia, alwaar instrumentale versies van Lacrimosa nummer geüpload zijn, we vermoeden sterk dat menig van de hier aanwezige artiesten aldaar het skelet van hun cover haalden.

Je hoeft maar naar 7 Reasons’ versie van ‘Liebespiel’ luisteren om te weten dat het hier een Rus betreft. Hoewel de man een degelijk stemgeluid heeft durft hij wel eens de mist in gaan met een lo-fi experimentje. Muzikaal bleven de symfonische elementen en de gitaren van het origineel behouden en krijgen we er nog een drumcomputer en hier een daar een eveneens Russisch spielereitje bij, waardoor we eventjes aan het eveneens Russische Otto Dix (met een beduidend minder imposante stem) moesten denken.

Marco Ruiz (zijn naam doet een Zuid-Amerikaanse nationaliteit vermoeden) brengt met ‘Satura’ een van mijn persoonlijke favorieten van Lacrimosa. Origineel komt hij niet uit de hoek, want hij doet enorm zijn best om identiek als Tilo te klinken en dit zowel qua zang als muzikaal. Niet bepaald een meerwaarde dus deze karaoke-versie. Op zijn YouTube kanaal horen we hem nog enkele andere Lacrimosa covers ten berde brengen, maar net zo goed een cover van de Duitse neofolk band Leger Des Heils.

Fright Night, een Russische gothicmetal band, doet geheel naar de verwachtingen een poging om ‘Copycat’ naar hun hand te zetten. Muzikaal filteren ze echter de metal uit het origineel en geven het nummer een gothic injectie. Veel verder dan tot een poging komt het echter niet, want de zang die eerder klinkt als een verveeld schoolkind tijdens de les zang- en voordracht werkt vooral op de lachspieren. Om nog maar te zwijgen van de “zangeres” die het refrein voor haar rekening neemt. En u die dacht dat Anne Nurmi niet de meest begenadigde zangeres was?

De klassieke versie van ‘Alleine Zu Zweit’ die Len brengt is dan wel opmerkelijk te noemen, de symfonische pracht van albums als Elodia en alles wat daarna zou volgen was voor mij vooral de reden om Lacrimosa niet helemaal op te geven, ook al vond ik de metal weg die ze insloegen niet bepaald hun meest geslaagde zet.

Cheves W, die we op zijn Soundcloud pagina ook aan de slag horen gaan met Judas Priest, Lady Gaga, Robbie Williams, Bruno Mars tot Toni Braxton begot, is duidelijk niet vies van een cover op tijd en stond. Zijn versie van ‘Ich Verlasse Heut’ Dein Herz’ toont ook enorm veel respect voor het origineel want ook deze man doet zijn uiterste best om als een kopie(kat) van Tilo te klinken.

Het Chileense Lux Aeternam levert twee nummers die vrij ver van elkaar staan, allereerst is er het oorspronkelijk door Anne Nurmi gezongen ‘Make It End’ (terug te vinden op Stille, toen de metalgitaren reeds hun intrede hadden gedaan) en verder ‘Der Ketzer’ (uit debuutalbum Angst), vooral dit laatste nummer leek ons een hele uitdaging om te coveren, en dan vooral om iets spannends te doen met deze sound die tegenwoordig, bijna 30 jaar na datum, toch enigszins gedateerd aandoet. Een (gothic) metal versie met viool zoals hier klinkt niet minder gedateerd, doch is een frisse interpretatie.

Ook Celeste Belrose brengt met ‘Requiem’ een nummer uit het sterkte debuut Angst. Voor ons een van de eerste kennismakingen met de gothic subcultuur, waardoor onze visie op dit nummer, en ook deze cover die deze sfeer perfect weet weer te geven op zijn minst gekleurd te noemen is. Het kermisorgeltje mag natuurlijk ook niet ontbreken aangezien Lacrimosa onlosmakelijk verbonden is met het clowntje dat al van in den beginne als logo bedacht werd. Cthulhu8219 (hier met ‘Mein Zweites Herz’) is dit niet vergeten.

De originaliteitsprijs gaat zonder twijfel naar Humanfobia die met haar bevreemdende witch house ‘Loblied Auf Die Zweisamkeit’ haast onherkenbaar maakt.

Bekendste naam is die van het electroproject Sabotage Q.C.Q.C. waarvan we eerlijk gezegd het bestaan reeds bijna vergeten waren. Hun instrumentale elektronische versie van ‘Not Only Pain Hurts’ zal echter ook niet bijdragen aan hun onsterfelijkheidswaarde.

Hier en daar valt hier dus wel een fijne cover te rapen, en tussendoor kan je nog eens smakelijk lachen. Een vermakelijke tribute dus, en we kregen bovendien nog eens goesting om een oudje van Lacrimosa uit de kast te trekken, bovenal teert deze gratis te downloaden compilatie natuurlijk op een grote portie nostalgie.

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 05/04/2020 : Ah Cama-Sotz lost nieuwe remix.

Dansen op fuiven zit er momenteel niet in, maar dat u zich ook in uw woonkamer volledig kan smijten, daarvan zijn de talrijke live-streams op sociale media het levende bewijs. Ah Cama-Sotz levert alvast een stevige bijdrage met de remix van Inner Circle, die te beluisteren is op Soundcloud. Ah Cama-Sotz ziet optredens tijdens Forms ...

lees meer...
NIEUWS 05/04/2020 : Stay happy, stay healthy and stay hardcore met Massenhysterie.

Hoogstwaarschijnlijk heeft u het reeds lang verdrongen: de happy hardcore rage uit de jaren 90 die vooral in Nederland enorm populair was. In tijden van sociale isolatie begint een mens rare dingen te doen, zo ook bij het Oostenrijkse Massenhysterie. Het is niet de eerste keer dat Massenhysterie bewijst niet vies te zijn van een flinke ...

lees meer...
NIEUWS 05/04/2020 : Orpheus in Tartarus: voorsmaakje van de film Solve et Coagula.

Onder de noemer artiesten die van alle markten thuis zijn plaatsen we graag Australiër Orryelle. Naast muziek, schilder- en beeldhouwkunst en magie is film ook een van zijn talenten. Momenteel werkt hij aan een film met de titel Solve Et Coagula. Hij loste al een deel hiervan, getiteld Orpheus In Tartarus. Het brengt een nieuwe, radicale ...

lees meer...
NIEUWS 04/04/2020 : De dag des oordeels wijdt extra lange uitzending aan Belgische wave

De coronaquarantaine is een ideaal voorwendsel om uw muziekkennis aan te scherpen. En het lijkt wel of er de laatste tijd veel animo is rond Belgische muziek. En terecht. Ook Dark Entries maakt er een uitgesproken doel van om u te informeren over de beste Belgische muziek. Onze concullega's van Luminous Dash maken er zelfs de voornaamste ...

lees meer...
NIEUWS 04/04/2020 : Die Krupps coveren Neon Judgement-klassieker 'Chinese Black'

Het is één van de bekendste nummers van The Neon Judgement - misschien samen met de absolute hit 'TV Treated' - en dan hebben we het uiteraard over het in 1987 verschenen 'Chinese Black'. Die Krupps, die andere legendarische groep uit de electro van de jaren 80, die later de crossovertoer zouden opgaan met gitaren, ...

lees meer...
INTERVIEW : EXPONENTIA / ZAUBER / RESONANCE MAGNETIQUE - Ik beleef geen plezier aan buiten komen, in de zogenaamde ‘echte wereld’.

Ludovic Dhenry is een bezig bijtje. Zonet heeft hij de vijfde cd van zijn neoklassiek project Exponentia uitebracht. De eerste in vier jaar, maar dat ligt ook aan het feit dat hij tussendoor nog een electroproject heeft met Zauber, en ambiant industrial maakt als Résonance Magnétique. Wij vonden het tijd om alles nog eens op ...

lees meer...
INTERVIEW : KORINTHIANS - Iemand vertelde ons een tijd geleden: 'jullie hebben een probleem, je bent te poppy voor wave en te niche voor indie.'

Korinthians hebben hun debuut uit: ‘Chaos/Control’. We volgen de groep al langer, want eerder gaven ze al een ep en een single uit, en ze spelen ook al jaren live. We vroegen zanger Mattias De Backer uit over het debuut en de weg die de groep tot nu toe afgelegd heeft. Opgelet: Door de maatregelen om het Covid-19-virus tegen ...

lees meer...
FOTO'S : Siglo XX - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Rome - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Rose of Avalanche - @ Porta Nigra Aarschot, 07/03/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra 2020 Winter, Passage 2 (07/03/2020, Stadsfeestzaal, Aarschot) - Save the wave!

Vrijdag 6 maart was ik ook van de partij en meteen aangenaam verrast door de grote opkomst (ik weet het relatief, maar zeker in dit genre) voor lekkere curiositeiten als daar waren en zijn; Dead Man’s Hill, Rosa Crux, : Of The Wand And The Moon en Ordo Rosarius Equilibrio. U leest het allemaal in de vlotte pen van collega (db) die diezelfde ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra 2020 Winter, Passage 1 (06/03/2020, JH Klinker, Aarschot) - Everyone's a winner.

“Everyone’s a winner” zong Hot Chocolate ergens in de jaren 70, en deze zin konden we al voor aanvang gebruiken wanneer we de affiche voor de eerste dag van Porta Nigra in ogenschouw namen. De afgelopen editieis van dit fijne festival deed de wel zeer mager te noemen opkomst ons oprecht pijn. Even vreesden we zelfs dat ...