casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.782 items

   

Verzamelaar
A Tribute To Lacrimosa
Dark Wave - Electro - Gothic - Metal - Neoklassiek - Witch House
05/08/2019 : Verzamelaar - A Tribute To Lacrimosa
Cian Orbe Netlabel  Cian Orbe Netlabel
05/08/2019, Dimi Brands

In onze nieuwssectie kon u reeds lezen over het Cian Orbe label uit Chili dat zo nu en dan een gratis (digitale) compilatie (Gothic Spectra) aanbiedt.

Speelt u zelf in een band/project, aarzel dan niet om contact met hen op te nemen want ze zijn immer op zoek naar bijdragen voor toekomstige uitgaven.

Naast de 7 beschikbare Gothic Spectra compilaties vonden we op hun Bandcamp pagina ook nog deze Tribute To Lacrimosa, zoals u weet een band die in Zuid-Amerika om de een of andere onverklaarbare reden immens populair is en blijft.

Sábila Orbe, die het netlabel samen met Mist Spectra (van het project Humanfobia) runt, verzamelde artiesten van over de gehele wereld om de loftrompet ter ere van Tilo op te blinken.

Zelf zijn we nooit helemaal wild geweest van covers, tenzij deze op een originele manier gebracht worden (en dan nog).

Tijdens het beluisteren van deze tribute stellen we vooral vast dat de verzamelde artiesten heel wat respect tonen voor het werk van Lacrimosa, om maar te zeggen dat we vaak het gevoel hadden naar de originele versies te luisteren (al dan niet in een minder geslaagde uitvoering). Er bestaat een Mexicaans YouTube kanaal genaamd Melancholia, alwaar instrumentale versies van Lacrimosa nummer geüpload zijn, we vermoeden sterk dat menig van de hier aanwezige artiesten aldaar het skelet van hun cover haalden.

Je hoeft maar naar 7 Reasons’ versie van ‘Liebespiel’ luisteren om te weten dat het hier een Rus betreft. Hoewel de man een degelijk stemgeluid heeft durft hij wel eens de mist in gaan met een lo-fi experimentje. Muzikaal bleven de symfonische elementen en de gitaren van het origineel behouden en krijgen we er nog een drumcomputer en hier een daar een eveneens Russisch spielereitje bij, waardoor we eventjes aan het eveneens Russische Otto Dix (met een beduidend minder imposante stem) moesten denken.

Marco Ruiz (zijn naam doet een Zuid-Amerikaanse nationaliteit vermoeden) brengt met ‘Satura’ een van mijn persoonlijke favorieten van Lacrimosa. Origineel komt hij niet uit de hoek, want hij doet enorm zijn best om identiek als Tilo te klinken en dit zowel qua zang als muzikaal. Niet bepaald een meerwaarde dus deze karaoke-versie. Op zijn YouTube kanaal horen we hem nog enkele andere Lacrimosa covers ten berde brengen, maar net zo goed een cover van de Duitse neofolk band Leger Des Heils.

Fright Night, een Russische gothicmetal band, doet geheel naar de verwachtingen een poging om ‘Copycat’ naar hun hand te zetten. Muzikaal filteren ze echter de metal uit het origineel en geven het nummer een gothic injectie. Veel verder dan tot een poging komt het echter niet, want de zang die eerder klinkt als een verveeld schoolkind tijdens de les zang- en voordracht werkt vooral op de lachspieren. Om nog maar te zwijgen van de “zangeres” die het refrein voor haar rekening neemt. En u die dacht dat Anne Nurmi niet de meest begenadigde zangeres was?

De klassieke versie van ‘Alleine Zu Zweit’ die Len brengt is dan wel opmerkelijk te noemen, de symfonische pracht van albums als Elodia en alles wat daarna zou volgen was voor mij vooral de reden om Lacrimosa niet helemaal op te geven, ook al vond ik de metal weg die ze insloegen niet bepaald hun meest geslaagde zet.

Cheves W, die we op zijn Soundcloud pagina ook aan de slag horen gaan met Judas Priest, Lady Gaga, Robbie Williams, Bruno Mars tot Toni Braxton begot, is duidelijk niet vies van een cover op tijd en stond. Zijn versie van ‘Ich Verlasse Heut’ Dein Herz’ toont ook enorm veel respect voor het origineel want ook deze man doet zijn uiterste best om als een kopie(kat) van Tilo te klinken.

Het Chileense Lux Aeternam levert twee nummers die vrij ver van elkaar staan, allereerst is er het oorspronkelijk door Anne Nurmi gezongen ‘Make It End’ (terug te vinden op Stille, toen de metalgitaren reeds hun intrede hadden gedaan) en verder ‘Der Ketzer’ (uit debuutalbum Angst), vooral dit laatste nummer leek ons een hele uitdaging om te coveren, en dan vooral om iets spannends te doen met deze sound die tegenwoordig, bijna 30 jaar na datum, toch enigszins gedateerd aandoet. Een (gothic) metal versie met viool zoals hier klinkt niet minder gedateerd, doch is een frisse interpretatie.

Ook Celeste Belrose brengt met ‘Requiem’ een nummer uit het sterkte debuut Angst. Voor ons een van de eerste kennismakingen met de gothic subcultuur, waardoor onze visie op dit nummer, en ook deze cover die deze sfeer perfect weet weer te geven op zijn minst gekleurd te noemen is. Het kermisorgeltje mag natuurlijk ook niet ontbreken aangezien Lacrimosa onlosmakelijk verbonden is met het clowntje dat al van in den beginne als logo bedacht werd. Cthulhu8219 (hier met ‘Mein Zweites Herz’) is dit niet vergeten.

De originaliteitsprijs gaat zonder twijfel naar Humanfobia die met haar bevreemdende witch house ‘Loblied Auf Die Zweisamkeit’ haast onherkenbaar maakt.

Bekendste naam is die van het electroproject Sabotage Q.C.Q.C. waarvan we eerlijk gezegd het bestaan reeds bijna vergeten waren. Hun instrumentale elektronische versie van ‘Not Only Pain Hurts’ zal echter ook niet bijdragen aan hun onsterfelijkheidswaarde.

Hier en daar valt hier dus wel een fijne cover te rapen, en tussendoor kan je nog eens smakelijk lachen. Een vermakelijke tribute dus, en we kregen bovendien nog eens goesting om een oudje van Lacrimosa uit de kast te trekken, bovenal teert deze gratis te downloaden compilatie natuurlijk op een grote portie nostalgie.

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2019 : Affiche dag 1 Porta Nigra compleet!

Naast Dead Man’s Hill, Rosa Crux en Ordo Rosarius Equilibrio hadden we nog 1 naam te goed om te kunnen spreken van een volledige affiche voor de eerste dag van Porta Nigra. Dit is uiteindelijk weer een grote naam geworden, die trouwe bezoekers van het Aarschotse festival met blijdschap zullen zien terugkeren: :Of The Wand And The ...

lees meer...
FOTO'S : Near Meth Experience - @ Zappa Antwerpen, 16/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Dead Man's Hill opent 1ste dag Porta Nigra 2020.

Het zijn drukke tijden voor Bart Piette, niet alleen verschijnt er binnenkort een eerste langspeler van het anarchistische new wave collectief Donder, Hel & Hagel; tevens haalt hij samen met levensgezellin Els de didgeridoo boven om overal te lande als Chrysopa Occulta op te treden, in het achterhoofd zijn ze dan nog eens met Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Orryelle treedt dit jaar nog 1 keer op in Antwerpen, en doet dit niet alleen!

We steken het bij Dark Entries niet onder stoelen of banken dat we fan zijn van het duo UrZon & Orryelle. We zagen ze voor het eerst tijdens de tweede editie van Trouwfest, en onlangs waren ze nog het onbetwiste hoogtepunt van Sewerfest. Daartussen zagen we het duo nog samen aan het werk met Chrysopa Occulta (oftewel Bart en Els van Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Tones On Tail met zeldzaam live materiaal present op youtube.

Tones On Tail was een Bauhaus offspring die naast bassist en voormalig Bauhaus roadie Glenn Campling ook ex Bauhaus leden Daniel Ash en Kevin Haskins in de gelederen telde. Diezelfde Glenn Campling zette recente zeldzame live clips online, die in 1984 in Schotland (Glasgow) op vhs werden opgenomen. Campling startte recent trouwens ook een ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2019 : Het wordt een drukke herfst bij Wool-E !

Release 5 Oktober: Donder, Hel & Hagel - Lang Genoeg Beleefd Geweest CD (Wool-E Discs) 2 punkers & een hippie, 2 hippies & een punker... 3 anarchisten quoi, volleerd in het schenenschoppen en het omverblazen van heilige huisjes. 20 jaar in diverse bands die het deden met ska, punk, hardcore, electro, (neo)folk, darkambient industrial ...

lees meer...
INTERVIEW : STALINGRAD VALKYRIE - De oude wereld zal binnenkort instorten.

Haar vele fans zullen het kunnen beamen: iedere gelegenheid is goed om een babbeltje te slaan met Elena Alice Fossi. Nog niet zo heel lang geleden schoven we bij haar aan tafel om het over de wederopstanding van haar project Spectra*Paris te hebben, maar ook nu hadden we weer een hele goede reden: het uitkomen van Martyrium Europae, waarmee ...

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Le Garage Luik, 06/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Attila The Stockbroker op Breaking Barriers !! - Rock 'n' roll brexit!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sewerfest (31/08/19, De Wommel, Wommelgem) - Een traditie om in ere te houden.

De allerlaatste dag van de zomervakantie afsluiten met Sewerfest, het begint een leuke traditie te worden. Voor de tweede keer vond dit gezellige DIY festival, georganiseerd door de mensen achter de New Wave Top 100 fuiven en Pale Moon, plaats in de Wommel. Vorig jaar was het het geval met Psychic Krist Kastrator, ook dit jaar werd een ...

lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten