casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.902 items

   

Verzamelaar
A Tribute To Lacrimosa
Dark Wave - Electro - Gothic - Metal - Neoklassiek - Witch House
05/08/2019 : Verzamelaar - A Tribute To Lacrimosa
Cian Orbe Netlabel  Cian Orbe Netlabel
05/08/2019, Dimi Brands

In onze nieuwssectie kon u reeds lezen over het Cian Orbe label uit Chili dat zo nu en dan een gratis (digitale) compilatie (Gothic Spectra) aanbiedt.

Speelt u zelf in een band/project, aarzel dan niet om contact met hen op te nemen want ze zijn immer op zoek naar bijdragen voor toekomstige uitgaven.

Naast de 7 beschikbare Gothic Spectra compilaties vonden we op hun Bandcamp pagina ook nog deze Tribute To Lacrimosa, zoals u weet een band die in Zuid-Amerika om de een of andere onverklaarbare reden immens populair is en blijft.

Sábila Orbe, die het netlabel samen met Mist Spectra (van het project Humanfobia) runt, verzamelde artiesten van over de gehele wereld om de loftrompet ter ere van Tilo op te blinken.

Zelf zijn we nooit helemaal wild geweest van covers, tenzij deze op een originele manier gebracht worden (en dan nog).

Tijdens het beluisteren van deze tribute stellen we vooral vast dat de verzamelde artiesten heel wat respect tonen voor het werk van Lacrimosa, om maar te zeggen dat we vaak het gevoel hadden naar de originele versies te luisteren (al dan niet in een minder geslaagde uitvoering). Er bestaat een Mexicaans YouTube kanaal genaamd Melancholia, alwaar instrumentale versies van Lacrimosa nummer geüpload zijn, we vermoeden sterk dat menig van de hier aanwezige artiesten aldaar het skelet van hun cover haalden.

Je hoeft maar naar 7 Reasons’ versie van ‘Liebespiel’ luisteren om te weten dat het hier een Rus betreft. Hoewel de man een degelijk stemgeluid heeft durft hij wel eens de mist in gaan met een lo-fi experimentje. Muzikaal bleven de symfonische elementen en de gitaren van het origineel behouden en krijgen we er nog een drumcomputer en hier een daar een eveneens Russisch spielereitje bij, waardoor we eventjes aan het eveneens Russische Otto Dix (met een beduidend minder imposante stem) moesten denken.

Marco Ruiz (zijn naam doet een Zuid-Amerikaanse nationaliteit vermoeden) brengt met ‘Satura’ een van mijn persoonlijke favorieten van Lacrimosa. Origineel komt hij niet uit de hoek, want hij doet enorm zijn best om identiek als Tilo te klinken en dit zowel qua zang als muzikaal. Niet bepaald een meerwaarde dus deze karaoke-versie. Op zijn YouTube kanaal horen we hem nog enkele andere Lacrimosa covers ten berde brengen, maar net zo goed een cover van de Duitse neofolk band Leger Des Heils.

Fright Night, een Russische gothicmetal band, doet geheel naar de verwachtingen een poging om ‘Copycat’ naar hun hand te zetten. Muzikaal filteren ze echter de metal uit het origineel en geven het nummer een gothic injectie. Veel verder dan tot een poging komt het echter niet, want de zang die eerder klinkt als een verveeld schoolkind tijdens de les zang- en voordracht werkt vooral op de lachspieren. Om nog maar te zwijgen van de “zangeres” die het refrein voor haar rekening neemt. En u die dacht dat Anne Nurmi niet de meest begenadigde zangeres was?

De klassieke versie van ‘Alleine Zu Zweit’ die Len brengt is dan wel opmerkelijk te noemen, de symfonische pracht van albums als Elodia en alles wat daarna zou volgen was voor mij vooral de reden om Lacrimosa niet helemaal op te geven, ook al vond ik de metal weg die ze insloegen niet bepaald hun meest geslaagde zet.

Cheves W, die we op zijn Soundcloud pagina ook aan de slag horen gaan met Judas Priest, Lady Gaga, Robbie Williams, Bruno Mars tot Toni Braxton begot, is duidelijk niet vies van een cover op tijd en stond. Zijn versie van ‘Ich Verlasse Heut’ Dein Herz’ toont ook enorm veel respect voor het origineel want ook deze man doet zijn uiterste best om als een kopie(kat) van Tilo te klinken.

Het Chileense Lux Aeternam levert twee nummers die vrij ver van elkaar staan, allereerst is er het oorspronkelijk door Anne Nurmi gezongen ‘Make It End’ (terug te vinden op Stille, toen de metalgitaren reeds hun intrede hadden gedaan) en verder ‘Der Ketzer’ (uit debuutalbum Angst), vooral dit laatste nummer leek ons een hele uitdaging om te coveren, en dan vooral om iets spannends te doen met deze sound die tegenwoordig, bijna 30 jaar na datum, toch enigszins gedateerd aandoet. Een (gothic) metal versie met viool zoals hier klinkt niet minder gedateerd, doch is een frisse interpretatie.

Ook Celeste Belrose brengt met ‘Requiem’ een nummer uit het sterkte debuut Angst. Voor ons een van de eerste kennismakingen met de gothic subcultuur, waardoor onze visie op dit nummer, en ook deze cover die deze sfeer perfect weet weer te geven op zijn minst gekleurd te noemen is. Het kermisorgeltje mag natuurlijk ook niet ontbreken aangezien Lacrimosa onlosmakelijk verbonden is met het clowntje dat al van in den beginne als logo bedacht werd. Cthulhu8219 (hier met ‘Mein Zweites Herz’) is dit niet vergeten.

De originaliteitsprijs gaat zonder twijfel naar Humanfobia die met haar bevreemdende witch house ‘Loblied Auf Die Zweisamkeit’ haast onherkenbaar maakt.

Bekendste naam is die van het electroproject Sabotage Q.C.Q.C. waarvan we eerlijk gezegd het bestaan reeds bijna vergeten waren. Hun instrumentale elektronische versie van ‘Not Only Pain Hurts’ zal echter ook niet bijdragen aan hun onsterfelijkheidswaarde.

Hier en daar valt hier dus wel een fijne cover te rapen, en tussendoor kan je nog eens smakelijk lachen. Een vermakelijke tribute dus, en we kregen bovendien nog eens goesting om een oudje van Lacrimosa uit de kast te trekken, bovenal teert deze gratis te downloaden compilatie natuurlijk op een grote portie nostalgie.

Dimi Brands
05/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...