casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Verzamelaar
4 in 1 - vol. 4
New wave - Psychedelic
07/09/2016 : Verzamelaar - 4 in 1 - vol. 4
Insane Music  Insane Music
07/09/2016, Peter De Koning

Het begrip 'tijdloos' heeft vele betekenissen in het rijk van Alain Neffe. Eerst en vooral is er de figuurlijke: Ongeveer elk nummer waar dit heerschap ooit aan meewerkte kon vandaag gemaakt zijn, dertig jaar geleden of dertig jaar in de toekomst. Het is muziek voor altijd, muziek met een ziel die niet gebonden is aan modes en rages. Tijdloos betekent in dit geval echter ook 'het gebrek aan besef van tijd': Het eerste deel uit deze compilatie stamt reeds uit 1982! Het tweede volgde kort erna maar voor het derde was het wachten tot 2012. Ook nu zijn wel alweer vier jaar verder.

In het verleden zagen we reeds Pseudo Code, État Brut, Human Flesh, The Legendary Pink Dots, Subject, Glamour for Evening, Messy en BeNe GeSSeRiT opduiken op deze compilaties. Het is enkel deze laatste die ook op deze verzamelaar aanwezig is en die bovendien de spits mag afbijten.

BeNe GeSSeRiT is het duo Benedict G. en B. Ghola. Ze begonnen in 1981 en stopten nooit met het uitbrengen vna muziek. Het is bijzonder moeilijk om de muziek van dit project te omschrijven, al komt eclectische new wave nog het dichtst in de buurt.

De cassette start met The INSaNe QueeN, een nummertje met rock drums, naïeve vocalen en een melancholisch refrein. Best toegankelijk en leuk allemaal maar geen concurrentie voor wat zal volgen. MaM MaMMa is zowel titel als tekst van het nummer dat erop volgt. Het is een mantra die behoorlijk salonfähig begint maar ontaard in een waar demonisch vocaal spektakel: Een soort Diamana Galas goes Dada.

ReST iN PieCeS is naast een flauwe woordspeling ook een geweldige triphop schijf die zichzelf langzaam voortsleept en steeds psychedelischer wordt.

Of neem Vaï , dertig seconden vocale experimente om de volgende track mee aan te kondigen. éPiSoDe 8, éPiLoGue (MoRT De L'HéRoïNe) kon de soundtrack zijn van een 80s B-film. Franse vocalen, huilend gezang, een lekkere analoge drum en strijkers bouwen op tot een climax die er nooit echt komt. Je blijft echter niet op je honger zitten. Daarvoor is het nummer te sterk. BeNe GeSSeRiT sluit af met verneukte babyspraak. aya Ko is erg kort en experimenteel maar je gaat er gegarandeerd psychotisch van dromen.

De tweede groep die present tekent is M.A.L, het alter ega van gitarist Daniel Malempre die we ook kennen van cultbands zoals Kosmose, SIC, Subject en Human Flesh. 'Looper aan en gaan', moet de man gedacht hebben, maar met wat een bravure! Drie minuten lang horen we dezelfde baslijn op het zelfde ritmisch riedeltje maar daarboven gaat de gitarist compleet loos. Langzaam ondergaat het nummer echter een metamorfose en gaat het over in een etherische sfeer. Die sfeer vloeit vervolgens over in pokkeherrie om uiteindelijk te eindigen in een stukje darkwave dat zo op een 90s sampler van Zillo kan. Ronduit geniaal, neem dat van ons aan.

Kosmose Alone is nog zo'n dijk van een plaat. Het ritme is lichtje ethnisch (voor zover dat woord nog correct is anno 2016). Gitaar dueleert met drums en synths. Het geheel heeft soms iets van een psychotrope variant op een western soundtrack.

Over naar Alice Just, een nieukomer op Insane. Ze kreeg een beetje hulp van Flavien Gillié en Alain Neffe maar brengt hier toch vooral vier tracks met een eigen stempel.

La pluie tombe is een ingetogen synthriedel die baadt in de sfeer van de prille jaren 80. De vocalen zijn deels gesproken en deels gezongen. Il marchait dans les rues is een verhalend nummer dat ons onderdompelt in het beeld van een nachtelijke verlaten straat in een voorstad van Brussel. Een weerkerend analoog synthmotief horen we op Ma robe de mariée. De stem klinkt zeer gebroken en bijna huilend. Het is een ongelooflijk knappe track en één van de toppers van de cassette. Je ne dis pas speelt met dialogen die naast elkaar lijken te spreken en dit uit alle speakers in je huis.

Kosmose is een psychedelisch project dat actief was tussen 1972 en 1979. Paul Kutzner, Francis Pourcel, Guy Hinant en Alain Neffe breien hier samen een kwartier lang lekker ouderwetse psychedelica aan elkaar. We hoorden nog maar enkele tracks van dit project in ons leven maar tot nu toe waren ze allemaal ronduit geniaal. Dit is geen uitzondering.

Zoals elke release op Insane is dit een absolute parel. De traditie wordt voortgezet: Zwakke releases brengt deze man niet uit.

Peter De Koning
07/09/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten