casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.886 items

   

Verzamelaar
11 Years Of Chaos Theory Fundraiser Compilation
Alternative Rock - Doom metal - Drum 'n Bass - Experimental - Folk - Jazz - Metal - Noiserock - Post Rock - Power Noise - Prog - Psychedelic - Sludge - Stoner
13/04/2021 : Verzamelaar - 11 Years Of Chaos Theory Fundraiser Compilation
Eigen beheer  Eigen beheer
13/04/2021, Dimi Brands

Over de zin en onzin van de opgelegde maatregelen ten gevolge van de pandemie zijn reeds liters inkt gevloeid. Aangezien we het gediscussieer hieromtrent meer dan kotsbeu zijn maken we er dan ook niet graag verder woorden aan vuil en hopen we alleen maar dat deze pagina in de geschiedenis snel omgedraaid mag worden.

Want wat wel zeker is het dat ons vakgebied, de muziek, het zwaar te verduren krijgt. Artiesten kunnen wel nog muziek blijven maken (gelukkig), maar wanneer je opereert vanuit de ondergrond heb je concerten nodig om iets of wat van inkomsten te kunnen genereren, dat staat als een paal boven water.

Met dit in je achterhoofd weet je al snel dat het niet alleen de artiesten zijn die zwarte sneeuw zien, maar ook heel de industrie die onlosmakelijk verbonden is met het live-circuit. Geluids- en lichtmensen, roadies, organisators,... weten momenteel niet van welk hout pijlen maken en zagen zich noodgedwongen een ander metier te zoeken. Dan zwijgen nog over het hoge zelfmoordcijfer dat zich in deze kringen manifesteerde...

We durven er eerlijk gezegd niet te veel bij stil te staan hoe de toekomst van de ons geliefde alternatieve sector er uit zal gaan zien, want omdat daar geen geld te rapen valt bijgevolg compleet oninteressant voor onze beleidsmakers. Maar we troosten ons graag met de gedachte dat onzekere tijden altijd al een vruchtbare bodem voor dwarsliggers geweest is, en dat ook altijd zal blijven.

Dat deze sector zelfs zonder al deze maatregelen heeft moeten knokken om het hoofd boven water te houden kan dus een positieve rol spelen.

Vraag het maar eens aan organisaties die de moed hebben om onbekend talent een podium aan te bieden. Sommigen onder hen halen momenteel alles uit de kast, om met een positieve ingesteldheid naar de toekomst te kunnen kijken.

Zo ook het Londense Chaos Theory, een festival dat normaal jaarlijks zijn tenten opsloeg in clubs in de Engelse hoofdstad. Een van hen is de noodlijdende club The Black Heart, een deel van de opbrengst van deze compilatie wordt dan ook netjes verdeeld.

Op de affiche van het festival prijkten reeds klinkende namen als Jarboe, ZU, Author & Punisher, Jo Quail en Lingua Ignota. De namen op deze flink gevulde compilatie spreken misschien minder tot de verbeelding wegens minder bekend, toch zit er naast voldoende afwisseling ook genoeg aangename ontdekkingen tussen.

Allereerst valt ons de naam van Riotmiloo op, de enige naam op deze verzamelaar die ik ken en die ik zelf ook voor het eerst in België programmeerde op mijn eigenste Trouwfest. Met succes zo bleek, want Riotmiloo won met haar energieke optreden tal van nieuwe zieltjes wat erin resulteerde dat debuutalbum La Pierre Soudée die avond vlot over de toonbank ging (ziet u nu wat ik bedoel met het belang van concerten voor artiesten?).

Riotmiloo is een van de artiesten die voor deze compilatie met een nieuw nummer komt aandraven (aan een tweede album wordt ijverig gewerkt, zo wist Emilie mij reeds te vertellen). ‘Vile Butterflies’ belooft alvast veel goeds voor wat deze elektronische riot grrrl voor ons nog in petto heeft.

Naast Riotmiloo komen ook Aphexia, Five The Hierophant, Scald en Thomas Ragsdale met nieuw materiaal aandraven. Verder nog een (nieuw) live nummer van The Fierce & The Dead, een heropgenomen nummer (‘This Is Not A Fire’) van Thumpermonkey, waarbij de muzikanten voor de gelegenheid van instrumenten wisselden. Maud The Moth brengt een cover van Cocteau Twins (‘Alice’) en om het rijtje te vervolledigen mogen we ook kennismaken met Brigitte Handley, Kate Arnold, Prisa Mata, Drekka, Flies Are Spies From Hell, Casual Nun, Sümer, Vodun, Memory Of Elephants, The Display Team, A Sweet Niche, Yowie, Kylver, Mammoth Weed Wizard Bastard (wtf?), Boss Keloid, Thomas Ragsdale, Metalogue, Black Orchids en Årabrot.

Naar mijn smaak staat er net iets te veel prog en soortgelijke drugsmuziek (Sümer, Black Orchids, Yowie, Kylver, Mammoth Weed Wizard Bastard, Keloid, The Fierce & The Dead) op deze compilatie, maar zoals gezegd knijpen we graag voor een keer een oogje toe aangezien het hier voor het goede doel is.

Gelukkig is de boterham hier flink belegd en licht ik graag enkele smakelijke elementen voor u uit: Thumpersmonkey (‘This Is Not A Fire’) brengt indierock die erg aan Manic Street Preachers doet denken; Brigitte Handley (‘Distänt Mind’) speelt naast met The Dark Shadows ook solo aangenaam in het oor liggende poppy new wave waarbij de glansrol voor haar vocalen is weggelegd. Maud The Moth blijft in hun cover van Cocteau Twins’ ‘Alice’ vrij schatplichtig aan het origineel. De postrock met neoklassieke elementen die Flies Are Spies From Hell tijdens ‘Nearly Saw a Light’ tentoonspreidt is op zijn minst avontuurlijk te noemen. Kate Arnold is een folkie die ook viool en dulcimer speelt. Ze maakte al haar opwachting op een nummer van The Monochrome Set maar bewijst met ‘For Barely One In A Thousand’ duidelijk ook op haar eentje te kunnen overtuigen.

Prisa Mata brengt met ‘Crooked Trees’ een streep technische death metal die ook elementen van doom en stoner niet schuwt. Een vreemder huwelijk, en wel tussen metal en jazz wordt aangegaan door Five The Hierophant (‘Fire From Frozen Cloud’). Of het een leven lang beschoren is weten we niet, maar de 8 minuten dat het hier duurt hebben we alleszins zonder noemenswaardige gezinsdrama’s doorstaan. Boss Keloid kiest voor een meer rechtoe-rechtaan aanpak van de metal die ze brengen met ‘Locking Stumps.’

Vodun (‘Ascend’) heeft iets met voodoo, soul en psychedelische rock. Ik heb niets met het nummer in kwestie, maar moest wel smakelijk lachen toen een groepsfoto van de band in kwestie me onder ogen kwam.

Lawaai dat meer ons ding te noemen is: de vunzig klinkende noiserock van Casual Nun (‘A Light Plague’). In hetzelfde straatje staat Årabrot geparkeerd. Een duo dat samenwerkte met leden van Motorpsycho, Current 93/Nurse With Wound en Swans en, zo leert het nummer ‘The World Must Be Destroyed’ ons, goed naar The Jesus Lizard geluisterd heeft. Ook de instrumentale noiserock van Memory Of Elephants (‘Dark Lunch’) schuift hier vrolijk aan.

The Display Team is het typevoorbeeld van een groep die weigert zich op een genre te laten vastpinnen. ‘Crack Packs’ is een bruisende mix van prog, punk, jazz en rock. We moesten even aan onze eigenste Evil Superstars denken, en dat is nooit een slechte zaak. Voor wie nog meer blazers wil horen is er de live bigband versie van A Sweet Niches ‘La Cuisine’.

Net wanneer we het zo’n beetje gehad hebben met al dat gitaargeweld krijgen we nog een aardig blokje elektronische klanken. Waaronder dus de Riotmiloo track waar deze compilatie wat ons betreft vooral om draait. ‘Vile Butterflies’ is een hypnotiserend nummer geworden, waarbij nog maar eens de kracht van Emilie’s vocalen in combinatie met de perfect op maat gesneden ritmes van Eva|3 bewezen wordt. Voorts zijn er de experimentele wereldse klanken van Drekka (‘Call To Prayer’), geen onbekende voor de liefhebbers van soundscapes. Thomas Ragsdale (‘Blissful Smile’) doet iets met elektronica en hedendaags klassiek waarbij we ons even in Twin Peaks wanen.

De vocalen van ‘Blissful Smile’ doen denken aan het soort triphop dat in de jaren 90 aardig in zwang was, de ritmes daarentegen leunen gevaarlijk dicht tegen breakcore aan. Een gedurfde combinatie die in handen van Aphexia wonderwel werkt.

Metalogue werkte in het verleden reeds samen met Enduser. ‘Apposition Breach’ maakt duidelijk dat het hier om twee compatibele sparringpartners gaat.

Scald (‘Cold’) tenslotte sluit af met een nummer de titel van deze compilatie waardig. Met name met een heerlijk chaotische drum ‘n’ bass track die ons spontaan doet beseffen dat het een eeuwigheid geleden lijkt dat we nog iets uit dit genre gehoord hadden.

Met de aankoop van 11 Years Of Chaos doet u uw duit in het zakje voor een sector in nood, los van deze motivatie krijg je er maar liefst tweeënhalf uur muziek voor in de plaats. Win-win voor alle partijen!

Download 11 Years Of Chaos Theory hier.

Chaos Theory

Dimi Brands
13/04/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2021 : Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween).

Hier ben ik weer, trick or treat, met mijn bijzondere en smaakvolle voorkeuren voor de tweede dag Sinner’s Day van 31 oktober. Ondertussen hebben we al een dag achter de kiezen en belanden we meteen in de helft. Zondigen nu het nog kan want ook op 31 oktober staat veel moois op de affiche. Eén en ander passeerde reeds de Dark ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...