casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Venja
Galactic Underground Vol. 2
Ambient - Drone - Krautrock
09/07/2020 : Venja - Galactic Underground Vol. 2
Art For Ears  Art For Ears
09/07/2020, Henk Vereecken

Dit album is de opvolger van het door Dark Entries hooggewaardeerde < G.U > dat in 2017 verscheen en dat uitkwam onder de artiestennaam Galactic Underground. In feite gaat het over hetzelfde project en de man die erachter zit, is de Belgische muzikant Johan Geens. Onder de naam Venja heeft hij sinds de jaren 90 al heel wat releases op zijn actief. Hij is tevens de kracht achter het B-Wave ambient festival en de man achter de organisatie Art For Ears die de “Ambient Nation” compilatiereeks met exclusief Belgische ambient samenstelt. Een review van het laatste deel uit deze reeks (volume 5) vindt u hier.

Johan Geens is multi-instrumentalist, componist, sound designer en producer voor documentaires, film en tv en dit al meer dan 30 jaar. Venja weeft met brede en orkestraal klinkende synthlagen zijn eigen kosmische klankentapijten uit elementen van ambient, elektronica en neoklassieke stijlen.

Op “Galactic Underground Vol. 2” worden we opnieuw vergast op een dik uur (62 minuten) adembenemende en meeslepende deep space music. De kosmische muziek van de ‘Berlin school’ is daarbij niet ver weg, denk aan de spacey synthesizerambient van Tangerine Dream, Klaus Schulze en co. Ook de namedropping van Vangelis en Jean-Michel Jarre ligt voor de hand maar Venja doet hier bovenal gewoon zijn eigen ding in zijn eigen persoonlijke klankenwereld.

Met dit tweede Galactic Underground album begint Venja aan een epische reis door ruimte en tijd. Het is zijn observatie van de waanzin van de mensheid en een wereld die uit de hand loopt in een donker en onbekend tijdperk. Maar er is hoop, want het album eindigt met "Novae Terrae", een nieuwe aarde!

De muziek van Galactic Underground - of sorry, Venja - klinkt op dit twaalf tracks tellende album nog steeds enorm zweverig en atmosferisch, heel erg dromerig of zeg maar ronduit meditatief en ook vrij minimaal, maar toch duiken regelmatig wondermooie melodieën op. De kosmische klanken zitten ergens tussen drone ambient en de meer melodieuze ambient in en ook het dark ambient genre is soms niet ver weg.

Een aantal van mijn oudere vrienden zijn zoveel jaar na datum nog altijd helemaal weg van het legendarische BRT2 radioprogramma “Muziek Uit De Kosmos” uit de jaren 70, in de jaren 80 tot begin 90 opgevolgd door “Maneuvers In Het Donker”, en ze werden lid van deze facebookgroep (met ook veel muzikanten). Het was een programma dat zich specialiseerde in de uit de krautrock afkomstige kosmische klanken van acts als Tangerine Dream, Klaus Schulze, Edgar Froese, Ash Ra Tempel, Popol Vuh, Amon Düül en nog veel meer. Deze release past muzikaal perfect in deze sfeer en had in het genoemd programma absoluut niet misstaan.

De kosmische klanken op het album worden nu en dan aangevuld met poëtisch verhalende passages zoals we die kennen van de vertelstem uit Jeff Waynes “The War Of The Worlds” of van de door drummer Graeme Edge geschreven en gedeclameerde poëtisch-filosofische beschouwingen op oude Moody Blues platen. Luister maar eens naar “Darkness”. De lyrics van deze kosmische vertelling (ontleend aan een gedicht van Lord Byron uit 1816) staan trouwens afgedrukt op de binnenpanelen van het 6 panel digipak. Naast de mannenstem (met spacey effecten) duikt ook een vrouwenstem op die op even gedragen wijze over de intergalactische klankenwereld heen haar teksten declameert. Luister maar naar de machtige openingstrack “Out Of Control”. Over de prachtige ambientklanken van “Daikanyama (Part 1 en Part 2)” krijgen we vreemd vervormde vrouwelijke spraaksamples in het Japans. Ze geven deze tracks nog iets extra mysterieus.

Ook historische stemsamples duiken op. De stem op het spannend sfeervolle “The Lunar Colony” is Russisch. Het nummer gaat over de eerste bemande raketvlucht en we horen stukken radiocommunicatie met de eerste kosmonaut Yuri Gagarin tijdens die vlucht. We zijn het Russisch niet echt machtig maar we verstaan iets van ‘radio-telefonie en gas’.

Net als op zijn voorganger zijn op dit nieuwe album ook weer een paar muzikale gasten aanwezig. Naast de Japanse artieste Nyoko Mizuki, zijn dit (opnieuw) de Noorse gitarist Erik Wøllo die me met zijn sfeervolle ‘laid back’ classic rock gitaarspel op “Novae Terrae” opnieuw doet denken aan Pink Floyds David Gilmour. Een derde muzikale gast is ambient artiest Michael Stearns, die naast een vocale bijdrage levert aan het nummer “Darkness”, ook synthesizerklanken toevoegde aan “Crossing Icy Moons”.

Wie het album een warm hart toedroeg, zal even verrukt zijn over deze nieuweling. Een warme aanrader voor de liefhebbers van kosmische ambient.

Website

Bandcamp

Henk Vereecken
09/07/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...