casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.848 items

   

Venja
Galactic Underground Vol. 2
Ambient - Drone - Krautrock
09/07/2020 : Venja - Galactic Underground Vol. 2
Art For Ears  Art For Ears
09/07/2020, Henk Vereecken

Dit album is de opvolger van het door Dark Entries hooggewaardeerde < G.U > dat in 2017 verscheen en dat uitkwam onder de artiestennaam Galactic Underground. In feite gaat het over hetzelfde project en de man die erachter zit, is de Belgische muzikant Johan Geens. Onder de naam Venja heeft hij sinds de jaren 90 al heel wat releases op zijn actief. Hij is tevens de kracht achter het B-Wave ambient festival en de man achter de organisatie Art For Ears die de “Ambient Nation” compilatiereeks met exclusief Belgische ambient samenstelt. Een review van het laatste deel uit deze reeks (volume 5) vindt u hier.

Johan Geens is multi-instrumentalist, componist, sound designer en producer voor documentaires, film en tv en dit al meer dan 30 jaar. Venja weeft met brede en orkestraal klinkende synthlagen zijn eigen kosmische klankentapijten uit elementen van ambient, elektronica en neoklassieke stijlen.

Op “Galactic Underground Vol. 2” worden we opnieuw vergast op een dik uur (62 minuten) adembenemende en meeslepende deep space music. De kosmische muziek van de ‘Berlin school’ is daarbij niet ver weg, denk aan de spacey synthesizerambient van Tangerine Dream, Klaus Schulze en co. Ook de namedropping van Vangelis en Jean-Michel Jarre ligt voor de hand maar Venja doet hier bovenal gewoon zijn eigen ding in zijn eigen persoonlijke klankenwereld.

Met dit tweede Galactic Underground album begint Venja aan een epische reis door ruimte en tijd. Het is zijn observatie van de waanzin van de mensheid en een wereld die uit de hand loopt in een donker en onbekend tijdperk. Maar er is hoop, want het album eindigt met "Novae Terrae", een nieuwe aarde!

De muziek van Galactic Underground - of sorry, Venja - klinkt op dit twaalf tracks tellende album nog steeds enorm zweverig en atmosferisch, heel erg dromerig of zeg maar ronduit meditatief en ook vrij minimaal, maar toch duiken regelmatig wondermooie melodieën op. De kosmische klanken zitten ergens tussen drone ambient en de meer melodieuze ambient in en ook het dark ambient genre is soms niet ver weg.

Een aantal van mijn oudere vrienden zijn zoveel jaar na datum nog altijd helemaal weg van het legendarische BRT2 radioprogramma “Muziek Uit De Kosmos” uit de jaren 70, in de jaren 80 tot begin 90 opgevolgd door “Maneuvers In Het Donker”, en ze werden lid van deze facebookgroep (met ook veel muzikanten). Het was een programma dat zich specialiseerde in de uit de krautrock afkomstige kosmische klanken van acts als Tangerine Dream, Klaus Schulze, Edgar Froese, Ash Ra Tempel, Popol Vuh, Amon Düül en nog veel meer. Deze release past muzikaal perfect in deze sfeer en had in het genoemd programma absoluut niet misstaan.

De kosmische klanken op het album worden nu en dan aangevuld met poëtisch verhalende passages zoals we die kennen van de vertelstem uit Jeff Waynes “The War Of The Worlds” of van de door drummer Graeme Edge geschreven en gedeclameerde poëtisch-filosofische beschouwingen op oude Moody Blues platen. Luister maar eens naar “Darkness”. De lyrics van deze kosmische vertelling (ontleend aan een gedicht van Lord Byron uit 1816) staan trouwens afgedrukt op de binnenpanelen van het 6 panel digipak. Naast de mannenstem (met spacey effecten) duikt ook een vrouwenstem op die op even gedragen wijze over de intergalactische klankenwereld heen haar teksten declameert. Luister maar naar de machtige openingstrack “Out Of Control”. Over de prachtige ambientklanken van “Daikanyama (Part 1 en Part 2)” krijgen we vreemd vervormde vrouwelijke spraaksamples in het Japans. Ze geven deze tracks nog iets extra mysterieus.

Ook historische stemsamples duiken op. De stem op het spannend sfeervolle “The Lunar Colony” is Russisch. Het nummer gaat over de eerste bemande raketvlucht en we horen stukken radiocommunicatie met de eerste kosmonaut Yuri Gagarin tijdens die vlucht. We zijn het Russisch niet echt machtig maar we verstaan iets van ‘radio-telefonie en gas’.

Net als op zijn voorganger zijn op dit nieuwe album ook weer een paar muzikale gasten aanwezig. Naast de Japanse artieste Nyoko Mizuki, zijn dit (opnieuw) de Noorse gitarist Erik Wøllo die me met zijn sfeervolle ‘laid back’ classic rock gitaarspel op “Novae Terrae” opnieuw doet denken aan Pink Floyds David Gilmour. Een derde muzikale gast is ambient artiest Michael Stearns, die naast een vocale bijdrage levert aan het nummer “Darkness”, ook synthesizerklanken toevoegde aan “Crossing Icy Moons”.

Wie het album een warm hart toedroeg, zal even verrukt zijn over deze nieuweling. Een warme aanrader voor de liefhebbers van kosmische ambient.

Website

Bandcamp

Henk Vereecken
09/07/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/08/2021 : Verschuiving in line up op Sinner’s Day van W-Fest (25 augustus)

U weet ongetwijfeld dat tussen 25 augustus en 29 augustus W-Fest doorgaat in Oostende. Daar berichtten we hier bij Dark Entries reeds over. Het festival wijdt zich aan de meer commerciële jaren tachtig maar kent op woensdag ook een heuse Sinner’s Day Special. Sinner’s Day, waar de organisatie voortaan de alternatieve en oude ...

lees meer...
NIEUWS 01/08/2021 : Whispers In The Shadow viert 25 jaar!

Jawel, zolang al, 25 jaar bestaat de groep rond Ashley Dayour en dat is in rock’n roll termen een eeuwigheid. Nu ja, Whispers In The Shadow was natuurlijk nooit echt rock’n roll, maar zocht en zoekt het vooral in post punk en gothic rock wat hen enige jaren terug een deal opleverde met het genre en cult label Solar Lodge. In de ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 28/07/2021 : Prince of Darkness, volgens Dark Angel

Misschien klinkt het niet op en top origineel, dat kijken we graag door de vingers. Wen er aan, het derde studioalbum van de gothic rock band Black Angel titelt ‘Prince of Darkness’. Het trekt ineens de aandacht van een resem Rode Ridder fans, maar deze koene ridder en zijn geestelijke vader Vandersteen hebben hier niets mee te ...

lees meer...
NIEUWS 28/07/2021 : Splendidula: doom metal met een psychedelisch randje

Begin dit jaar verscheen ‘Somnus’, het derde studioalbum van Splendidula, een doom metal combo uit Genk. Corona belet zangeres Kristien Cools en haar mannenschare om de podia te beklimmen. Maar ze zitten niet stil en delen nu alvast graag een videoclip uit dit album. ‘Oculus’ teert op een tergend laag tempo en monstert ...

lees meer...
NIEUWS 27/07/2021 : Sinner's Day verhuist

Het kot werd te klein voor Sinner's Day. Zoals u reeds wist houdt Sinner's Day op 30 en 31 oktober en op 1 november een driedaags festival met een beeldschone affiche. Tot voor kort zou dat festival doorgaan in Hangar 66 in Sint-Truiden. Het succes van de affiche - wellicht aangevuld met de vraag naar een hoogstaand festival na anderhalf ...

lees meer...
FOTO'S : Doganov - @ Mysteria FantasyFair Aarschot 25/07/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Mysteria FantasyFair Aarschot 25/07/2021 door Luc Luyten