canli casino

Dark Entries Logo

6.421 items

   

Varunna
Pietra E Legno
Folk / Ethnic / Tribal
06/12/2016 : Varunna - Pietra E Legno
SPQR  SPQR
06/12/2016, Dimi Brands

Het was bij het optreden van Death In June onlangs in Leuven, dat Osewoudt drummer Hans Rubingh me enthousiast vertelde over hun aanstaande optreden in Nürnberg (Herbstglühen festival), hij zei zelf heel erg uit te kijken naar het optreden van Varunna die avond, want de nieuwe cd was naar eigen zeggen heel sterk.

Genoeg om de antennes van ondergetekende in werking te zetten, en het desbetreffende schijfje ook eens aan een luisterbeurt te onderwerpen.

Pietra E Legno werd opgenomen tussen de herfst van 2015 en 2016, niet toevallig het seizoen waarin we het plaatje ook in zouden situeren. Het epicentrum van het dark folk genre bevindt zich, moeten we het nog zeggen, al geruime tijd in Italië, tevens het land van herkomst van Varunna. Opgenomen in Siena, een stad in Toscane en een van de belangrijkste toeristentrekkers van Italië omwille van het zeer goed behouden middeleeuwse stadsbeeld en zijn bijzondere geschiedenis (sinds 1995 staat de historische binnenstad van Siena op de Werelderfgoedlijst van UNESCO).

Maar Alessio Betterelli, de protagonist bij Varunna, neemt ons mee naar een verlaten, natuurlijk gebied alwaar het gelukkig niet storm loopt van de toeristen.

We moesten maar liefst negen jaar wachten op deze opvolger van debuutalbum Cantos, voor fans van sommige bands is geduld inderdaad een mooie deugd.

Als een weemoedige, mijmerende troubadour zingt Betterelli zijn krachtige ballades, zichzelf begeleidend op gitaar. De lange nummers zijn bij wijlen ietwat psychedelisch van aard, en roepen associaties op met grote Italiaanse folk meesters uit de gouden jaren 60.

Voor wie neofolk gelijk staat aan akoestische gitaren, zal vreemd opkijken bij deze release want naast dit basisinstrument voor het genre, schuwt Betterelli ook de elektrische gitaar niet (‘Betta’). Het akoestische titelnummer is er waarlijk eentje om in te lijsten, en een voorbeeld van de immer hoogstaande kwaliteit die ons om de haverklap uit Italië weet te bereiken.

Ook erg straf is het repetitieve en daardoor spanning opbouwende ‘Caserme Rosse’, hierin gaan de sterke staaltjes van gitaarbeheersing en aangenaam in het gehoor liggende Italiaanse zang hand in hand. Het begeleidende kampvuur denken we er in gedachten bij, en in mijmeringen mee verzonken met Betterelli zijn de meer dan acht minuten dat dit nummer duurt voorbij gevlogen voor je er erg in hebt.

De heimat ‘Italia’ krijgt een mooie ode in het gelijknamige nummer met daarin een hoofdrol voor een repetitieve baslijn en elektrische gitaar spielereien. Diezelfde diepe basklank domineert tevens ‘Praga’.

Dat ze bij Varunna ook wel een glaasje alcohol lusten, wisten we al van debuut Cantos (dat omschreven werd als mede mogelijk gemaakt dankzij sloten koffie en amaretto, met een sound die donker en vol klonk als een Sardijnse wijn), en krijgt op Pietra E Legno een vervolg op drinklied ‘Gli Anni Dorati’.

Eindigen doen we in schoonheid, en met een gastbijdrage van Lina Baby Doll (oftwel Deutsch Nepal’s Peter Andersson, ook een notoir drinkebroer trouwens) die wat achtergrondgeluiden mag toevoegen aan ‘Una Vita’.

De zoveelste sterke release van het jaar 2016, de zoveelste hiervan ook uit Italië. Bedankt Hans voor de gouden tip!

Varunna

Dimi Brands
06/12/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Gary Numan - @ Depot Leuven

lees meer...
FOTO'S : Jayce Lewis - @ Depot Leuven

lees meer...
FOTO'S : Epica -

lees meer...
NIEUWS 17/10/2017 : Kevin Haskins schrijft een boek…

Wie? De al iets oudere lezer weet ongetwijfeld dat Kevin Haskins (Kevin Micheal Dompe) mede oprichter was van het legendarische Bauhaus, een groep die als één van de wegbereiders van het gothic (rock) genre moet worden beschouwd, zowel muzikaal als naar ‘image’. Welnu deze Kevin schreef een boek bijeen over z’n ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 17/10/2017 : New wave tegen Schauvliege: Donder, Hel & Hagel!

Donder, Hel & Hagel, we hadden er tot gisteren nog nooit van gehoord maar het blijkt een Leuvense new wave band te zijn en die presenteren ons hun eerste videoclip. En wat voor een! Deze ecologisch geëngageerde medemensen kanaliseerden hun woede en verontwaardiging in “Joke Is Weer Daar”, een vlammende protestsong tegen ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2017 : Nieuwe interessante 5cd box op Cherry Red; “To The Outside Of Everything”

Cherry Red Records grossiert tegenwoordig welig in het uitbrengen van uierst geslaagde en fraai uitgegeven cd boxen tegen een gunstprijsje. Recent nog bespraken we de gothic rock box “Silhouettes & Shadows” (klik hier voor de review) en straks ligt de post punk verzameling “To The Outside Of Everything” in de winkelrekken. Uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 11/10/2017 : Walhalla doet het met Belgische post punk en u?

Het woord zegt het zelf na de punk kwam, jawel de post punk, en nu zitten wel alweer drie tot vier generaties veder waardoor je vandaag even smakelijk het woord retro post punk in de mond kunt nemen. Doch dit geheel terzijde want er is heuglijk nieuws, het label met een voorkeur voor de oude (new wavende) Belgen pakte zonet uit met “The ...

lees meer...
NIEUWS 10/10/2017 : New Wave Top 100

Zaterdag ging naar goede traditie de New Wave Top 100 door in Antwerpen. Wie erbij was zal de avond niet snel vergeten, maar ook wie er niet bij was gunnen we zijn of haar pleziertje. Want dergelijke lijstjes zijn immer interessant. We merken dat vooral de klassiekers uit de jaren 80 het goed blijven doen, dat er ook wat nummers uit de jaren ...

lees meer...
INTERVIEW : DIE FORM - Ik zou graag optimistisch willen zijn, maar de wereld lijkt onverbiddelijk en blindelings richting een sombere toekomst te gaan.

2017 is het jaar van Die Form: niet alleen is het Franse koppel terug met nieuw plaatwerk (Baroque Equinox), ze vieren tevens het 40-jarige bestaan van het muzikale project dat na al die jaren nog steeds tot de verbeelding weet te spreken. Het was voor ondergetekende dan ook een hele eer om zijn idolen aan de tand te mogen voelen. DE: ...

lees meer...
INTERVIEW : KISS THE ANUS OF A BLACK CAT - De rode draad zal steeds dezelfde zijn: ontstaan in de punkscene en ondertussen al ver doorgetrokken, van folk naar wave en hopelijk nog veel verder

Op wapenstilstand zullen de wapens zwijgen en de gitaren knetteren. Zo heeft het Breaking Barriers-punkfestival in Leuven het gewild. Alhoewel, punkfestival... voor haar tweede editie probeert Breaking Barriers groepen voor te stellen die uit de beweging voortkomen maar het oorspronkelijke punkgeluid trachten te overstijgen. Een van die groepen ...