casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Various Artists
Under A Big Red Sun – A Benefit For Oxfam International
Ambient - Experimental - Folk / Ethnic / Tribal - Industrial - Psychedelic - Spacerock - Stoner
17/03/2013 : Various Artists - Under A Big Red Sun – A Benefit For Oxfam International
Zos Kia Sounds  Zos Kia Sounds
17/03/2013, Henk Vereecken

Het label Zos Kia Sounds werd in 1995 in San Francisco opgericht door Wendy Van Dusen, de vrouw achter de act Neither/Neither World, toch redelijk bekend in de zwarte scene met vrij experimentele neofolk en dark wave op labels als World Serpent en Hau Ruck! Zos Kia Sounds neemt zich nu voor om regelmatig een compilatie uit te brengen met materiaal van artiesten van over heel de wereld ten bate van een goed doel. De eerste in deze reeks is deze “Under A Big Red Sun”, een compilatie bestaande uit 2 cd’s met bijdrages van 25 artiesten, waarvan de winst integraal naar Oxfam International gaat. Als dat geen mooi gebaar is!

Deze compilatie is in de praktijk toch hoofdzakelijk een Amerikaans-Brits onderonsje geworden met 15 Amerikaanse en 5 Britse bijdragen. Voor de rest staan er ook 2 Franse acts op (Anton Mobin en Philippe Petit & Perceval Bellone) en telkens één bijdrage uit Italië (Blind Cave Salamander), Columbia (John Garcia) en Japan (Zettaimu). De compilatie is overwegend instrumentaal en als er al eens vocals opduiken, dan zijn het soms nog eerder chants of een soort sjamanenkreten dan gezongen lyrics.

Het eerste schijfje (13 tracks, 65 minuten) opent sterk met de psychedelische rock (’t neigt naar stoner) van Solar Cult (“Walking Bird”). Er staan ook een paar gitaardronedingen op, van redelijk ambient getint (“Thee Time Of Future Events” van Akoustik Timbre Frekuency en “Dreaming Of Jenkin Brown” van het Vultures Quartet) tot eerder zwaar en log, het nogal minimalistisch en repetitieve “Valmara Duststorm” van Deglet Noor Fakirs. Dit laatste lijkt wel een meer stonerrock getinte versie van The Swans. Het is een voor de rest volledig instrumentaal nummer dat eindigt in een soort sjamanenzang. Master Musicians Of Bukkake, iemand?

“Il Pinguino Volante” (wat als we ons beste Italiaans bovenhalen ‘de vliegende pinguïn’ moet betekenen) van Blind Cave Salamander is een zweverige ronduit trippy song (wat had je anders verwacht met zo’n songtitel) met spooky theremingeluiden (of iets wat als dusdanig klinkt) en etnisch/tribal getinte percussie. Zoals wel meer nummers op deze compilatie lijkt het wel een soort sjamanendans, al zullen de dansers die van de muziek op deze compilatie in trance geraken er waarschijnlijk eerder uitzien als alternatieve rockers van divers pluimage dan als etnische sjamanen. Al even trippy klinkt “Chaos Sigil-1” van Big Brother On Acid (hier is het dan weer de bandnaam die direct verraadt welk vlees we in de kuip hebben). Dit valt simpelweg onder de noemer spacerock.

“What Is War” van FluiD vind ik persoonlijk iets minder; het neigt me teveel naar triphop, waar ik niet zo’n fan van ben. Blind Willies dan brengt de enige echt vocale song met gezongen lyrics op het eerste schijfje, een soort psychedelische folkrock, krachtig en melodieus en gewoon een heel sterke song. Bij“Jezebel”, zo heet deze song, stellen we ons een oude hippie voor met gitaar en mondharmonica en een lint in zijn wapperende grijze haar. Nadere inspectie leert echter dat we ons blijkbaar weer eens lieten meeslepen door onze fantasie; een blik op de site van Blind Willies leert dat de frontman veeleer lijkt op de jonge Bob Dylan of Bruce Springsteen en ook dat Blind Willies eigenlijk de naam is van de band en de zanger-gitarist allesbehalve blind.

Een oosterse vibe (R.I.P. Ravi Shankar) waait door het sitarnummer “Pishdaramad-e segah” van Clark Meremeyer en Anton Mobin brengt vervolgens met “Sound Materials Of Reconstruction” een wel heel experimentele soundscape. Een van de sterkere bijdragen is zeker ook “DreamGlop” van Ain Soph Aur, zweverige dronefolk – zeg gerust acid folk - met akoestische gitaar. Over de muziek heen wordt een verhaaltje gereciteerd. Een droney ambiente soundscape met stemsamples en field recordings van blaffende honden, vogeltjes, water, en verkeersgeluiden krijgen we van John Garcia (“Aguacates Tumbacatres”). Het eerste schijfje eindigt met “War City” van Lords Of Chaos, een van de sterkste songs, een soort zweverige acid rock, neigend naar regelrechte spacerock.

Als openingssong van het tweede schijfje (12 songs, 71 minuten) van “Under A Big Red Sun” mogen Fancy Space People hun “Fancy Space People (Theme)” brengen. Het lijkt wel of deze Fancy Space People in de jaren ’60 wegliepen uit een of andere hippiecommune en met de teletijdmachine recht naar 2013 werden geflitst. Zo zien ze eruit en zo klinkt dit ook (klik maar eens op het youtube filmpje hieronder). Ze lijken me zwaar beïnvloed door sixties West Coast psychedelia: Jefferson Airplane, Peanut Butter Conspiracy, Quicksilver Messenger Service, dat soort bands. Als ik van deze dubbele sampler één favoriet mag kiezen, dan deze wel, sixties acid rock anno 2013!

Window Tappers zit qua sound zo’n beetje tussen Philip Glass en Tuxedomoon; “Bruises” klinkt als minimale, ambiente en avant-garde neoklassieke soundtrackmuziek met licht vervormde spraakzang (een meisjesstem) erdoor gemixt. Hans Keller produceert dan weer het soort zweverige psychedelica waarvan je spontaan in transcendente of esoterische sferen geraakt. Het lange instrumentale nummer “Hyrax” mixt ‘kosmische’ ambient met spacerock. Experimentele soundscapes neigend naar (dark) ambient/industrial/noise krijgen we op dit tweede schijfje van Murmurists en van Seesar, van Philippe Petit & Perceval Bellone alsook van Shield Your Eyes.

Nog eens een ‘echte’ song met lyrics! Pulvis Sol brengt met zijn “Here I Am” waarschijnlijk de meest conventionele pop/rock song van dit dubbelalbum, al heeft hij volgens mij wel aandachtig geluisterd naar sixties acid folk (Nick Drake, Pearls Before Swine enzo). “Telepathic Rain Race” van PAS staat garant voor een van de meest intrigerende composities op deze sampler; heel spacey, trippy en zweverig en twijfelend tussen ambient en (space)rock. Dit experimentele psychedelische klanktapijt lijkt me met zijn breed openwaaierende synthesizerklanken (en horen we daar weer een theremin?) serieus beïnvloed door krautrock.

Erik Ian Walker brengt met “They Just Drifted Away” dan weer een soort kale, desolate dronefolk (zonder zang). Neither/Neither World dan, dat is dus het project van Wendy Van Dusen, de dame achter het Zos Kia Sounds label waarop deze benefietcompilatie uitkomt. De zweverige, melancholische (neo)folksong“Angel’s Eyes” is haar eigen bijdrage aan haar compilatie.

Zettaimu is een Japanse band die 30 jaar geleden reeds, in 1983, opgericht werd door ene Hisashi Furue. Zijn bedoeling was om met Zettaimu traditionele Japanse geluiden te gaan mixen met rock muziek. In de praktijk lijken ze wel de Japanse Pink Floyd of Gong of Guru Guru. Op “On Sowaka” (het langste nummer van de ganse compilatie trouwens, net geen 10 minuten) zingen ze ook in het Japans en we horen ook een zangeres. Wat Zettaimu doen ligt eigenlijk helemaal in de lijn van hun bekendere (onlangs speelden ze nog in Antwerpen!) landgenoten van Acid Mothers Temple.

Op “Under A Big Red Sun – A Benefit For Oxfam International” staat een bonte en uitermate boeiende verzameling experimentele en psychedelische tripmuziek voor dopeheads of fans van hedendaagse underground muziek of gewoon voor mensen met het hart op de juiste plaats, het is voor een goed doel weet je!

Oxfam International

CD1

Solar Cult: Walking Bird (USA)

Vultures Quartet: Dreaming Of Jenkin Brown (UK)

Deglet Noor Fakirs: Valmara Duststorm (USA)

Blind Cave Salamander: Il Pinguino Volante (Italië)

Big Brother On Acid: Chaos Sigil-1 (USA)

FluiD: What Is War (USA)

Blind Willies: Jezebel (USA)

Akoustik Timbre Frekuency: Thee Time Of Future Events (UK)

Clark Meremeyer: Pishdaramad-e Segah (USA)

Anton Mobin: Sound Materials Of Reconstruction (Frankrijk)

Ain Soph Aur: DreamGlop (USA)

John Garcia: Aguacates Tumbacatres (Columbia)

Lords Of Chaos: War City (USA)

CD2

Fancy Space People: Fancy Space People (Theme) (USA)

Window Tappers: Bruises (UK)

Hans Keller: Hyrax (USA)

Murmurists: Soprano Gory (UK)

Pulvis Sol: Here I Am (USA)

PAS: Telepathic Rain Race (USA)

Erik Walker: They Just Drifted Away (USA)

Philippe Petit & Perceval Bellone: Der Abschied Ewig (Frankrijk)

Shield Your Eyes: ArcFlash (USA)

Neither/Neither World: Angel's Eyes (USA)

Seesar: The Gease Of Tsathoggua (UK)

Zettaimu: On Sowaka (Japan)

Henk Vereecken
17/03/2013

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in Belgi๋

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...