casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.290 items

   

Various Artists
Sonic Emissions 2019
Ambient - Krautrock
16/12/2019 : Various Artists - Sonic Emissions 2019
Wool-E Discs  Wool-E Discs
16/12/2019, Henk Vereecken

“Sonic Emissions Compilation - Transmissions from the Belgian Electronic Music scene” staat er op het kartonnen hoesje van deze cd gedrukt. Het gaat om een compilatie album met een verzameling tracks door de artiesten die aantraden op het eerste Sonic Emissions festival dat plaatsvond in Gent op zaterdag 9 november. De compilatie was inbegrepen in de prijs van de inkom voor de bezoekers van het festival en wordt nu ook apart te koop aangeboden. De cd verscheen als ‘chapter 28’ in de reeks ‘BelgianNeuMusik’ van Wool-E. 6 tracks staan er op (60 minuten speelduur) door 5 artiesten.

We krijgen onuitgegeven materiaal gepresenteerd van The Roswell Incident, Sebastopol en Onsturicheit. De tracks van Tru5th (aka 41 GLÆTCH³R²Hz) verschenen eerder digitaal op de Bandcamp pagina van de artiest. “Long Memo (Vinyl Mix)” tenslotte verscheen op de 2LP versie van het dubbelalbum “People” van Bysenses.

The Roswell Incident is het project van de Belgische broers Koen en Jan Buytaert, genaamd naar het UFO-incident in de USA in 1947. Ze brengen een uitermate meeslepende, meditatieve, heel erg zweverige, instrumentale synthesizercompositie met een sound die me doet denken aan typische ‘Berlin School’, de kosmische krautrock van Tangerine Dream en co. Het is een heel lang nummer van bijna 20 minuten of de volle lengte van een kant van een vinyl-LP, nog een overeenkomst met de composities van seventies Tangerine Dream. “Just Before The Impact” is een prachtcompositie vol relaxerende en kosmische synthesizerklanken en onaardse melodieën die je doen belanden in een virtuele trip tussen sterren en planeten. Deze ‘soundtrack bij een neerstortende UFO’ is mijn favoriete track van de compilatie.

Sebastopol, het project van de Limburger Marc Debroey, zit in dezelfde sferen. Na een droney begin, ontwaar ik een licht oosters sfeertje in deze entertainende synthesizerambient compositie met tal van geluiden uit de synthesizertrucendoos. Ik ben vooral fan van de typische gierende geluiden die her en der in de compositie opduiken. “Kontackt” heet het nummer en het duurt 11 minuten.

Tru5th aka 41 GLÆTCH³R²Hz, een project uit Gent, staat hier 10 minuten lang vertegenwoordigd met twee tracks maar de eerste, “Entropic Glitch”, is meer een droney intro (van 44 seconden) op de hoofdtrack: “Entropic Simon”, een track licht experimentele elektronica met stemsamples en waarin erg druk gebruik wordt gemaakt van mondharp (het typische snerpend vibrerende geluid duikt continu op) en ook van etnisch geïnspireerde percussieritmes. De ganse track krijgt een vreemd ritueel tintje mee.

Van Onsturicheit, het project van Gentenaar Peter Moorkens, krijgen we de track “Wie Zorgt Voor Den Hemelval” (14 minuten). Ik heb als grote Moody Blues fan de introsample wel herkend: een poëtisch stukje zoals ze werden geschreven en gedeclameerd door Moody Blues drummer Graeme Edge. Het betreft "Departure", de openingstrack van het album “In Search Of The Lost Chord”, fungerend als intro voor de song (en single) “Ride My See-Saw” van deze legendarische psychrock en progrockband. Onsturicheit klinkt hier op zijn meest ‘kosmisch Berlin School’-achtig maar het blijft typisch Onsturicheit met steeds weer een experimentele draai eraan gegeven. Er zitten trouwens nog wel meer stemsamples in de compositie dan die van The Moody Blues. Ik blijf ook steeds weer aan The Legendary Pink Dots en Edward Ka-Spel denken als ik Onsturicheit hoor.

De slottrack van de compilatie is “Long Memo” (6 minuten) door BySenses, het project van Didier Dewachtere (weerom een Gentenaar), waarin door een vervormde vrouwenstem gewaarschuwd wordt voor de gevaren van medicatie, alcohol, tabak en andere drugs. Dit is weer een erg stemmige synthesizercompositie met een kosmische toets en een waardige afsluiter van deze sampler.

“Sonic Emissions 2019” is vooral erg interessant voor liefhebbers van synthesizerambient en de kosmische krautrock die al van in de seventies bekend staat als ‘Berlin school’ en is tevens een gedroomde kennismaking met een aantal acts die recentelijk materiaal uitbrachten op het label.

The Roswell Incident

Sebastopol

Tru5th

Onsturicheit

BySenses

Henk Vereecken
16/12/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 05/07/2020 : “Echoes From The Bardo” kondigt zich veelbelovend aan!

U kent Your Life on Hold ondertussen vast wel, potige gothic rock van het zeetje, mysterieus ronkend tussen de golven van “Burning For The Ancient Connection” en “My Name Is Legion For We Are Many” steken de schuimkoppen van “Echoes From The Bardo” vervaarlijk op. Gothic rock fans juicht ende jubel. De 'Bardo', ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...