casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.718 items

   

Various Artists
Sonic Emissions 2019
Ambient - Krautrock
16/12/2019 : Various Artists - Sonic Emissions 2019
Wool-E Discs  Wool-E Discs
16/12/2019, Henk Vereecken

“Sonic Emissions Compilation - Transmissions from the Belgian Electronic Music scene” staat er op het kartonnen hoesje van deze cd gedrukt. Het gaat om een compilatie album met een verzameling tracks door de artiesten die aantraden op het eerste Sonic Emissions festival dat plaatsvond in Gent op zaterdag 9 november. De compilatie was inbegrepen in de prijs van de inkom voor de bezoekers van het festival en wordt nu ook apart te koop aangeboden. De cd verscheen als ‘chapter 28’ in de reeks ‘BelgianNeuMusik’ van Wool-E. 6 tracks staan er op (60 minuten speelduur) door 5 artiesten.

We krijgen onuitgegeven materiaal gepresenteerd van The Roswell Incident, Sebastopol en Onsturicheit. De tracks van Tru5th (aka 41 GLÆTCH³R²Hz) verschenen eerder digitaal op de Bandcamp pagina van de artiest. “Long Memo (Vinyl Mix)” tenslotte verscheen op de 2LP versie van het dubbelalbum “People” van Bysenses.

The Roswell Incident is het project van de Belgische broers Koen en Jan Buytaert, genaamd naar het UFO-incident in de USA in 1947. Ze brengen een uitermate meeslepende, meditatieve, heel erg zweverige, instrumentale synthesizercompositie met een sound die me doet denken aan typische ‘Berlin School’, de kosmische krautrock van Tangerine Dream en co. Het is een heel lang nummer van bijna 20 minuten of de volle lengte van een kant van een vinyl-LP, nog een overeenkomst met de composities van seventies Tangerine Dream. “Just Before The Impact” is een prachtcompositie vol relaxerende en kosmische synthesizerklanken en onaardse melodieën die je doen belanden in een virtuele trip tussen sterren en planeten. Deze ‘soundtrack bij een neerstortende UFO’ is mijn favoriete track van de compilatie.

Sebastopol, het project van de Limburger Marc Debroey, zit in dezelfde sferen. Na een droney begin, ontwaar ik een licht oosters sfeertje in deze entertainende synthesizerambient compositie met tal van geluiden uit de synthesizertrucendoos. Ik ben vooral fan van de typische gierende geluiden die her en der in de compositie opduiken. “Kontackt” heet het nummer en het duurt 11 minuten.

Tru5th aka 41 GLÆTCH³R²Hz, een project uit Gent, staat hier 10 minuten lang vertegenwoordigd met twee tracks maar de eerste, “Entropic Glitch”, is meer een droney intro (van 44 seconden) op de hoofdtrack: “Entropic Simon”, een track licht experimentele elektronica met stemsamples en waarin erg druk gebruik wordt gemaakt van mondharp (het typische snerpend vibrerende geluid duikt continu op) en ook van etnisch geïnspireerde percussieritmes. De ganse track krijgt een vreemd ritueel tintje mee.

Van Onsturicheit, het project van Gentenaar Peter Moorkens, krijgen we de track “Wie Zorgt Voor Den Hemelval” (14 minuten). Ik heb als grote Moody Blues fan de introsample wel herkend: een poëtisch stukje zoals ze werden geschreven en gedeclameerd door Moody Blues drummer Graeme Edge. Het betreft "Departure", de openingstrack van het album “In Search Of The Lost Chord”, fungerend als intro voor de song (en single) “Ride My See-Saw” van deze legendarische psychrock en progrockband. Onsturicheit klinkt hier op zijn meest ‘kosmisch Berlin School’-achtig maar het blijft typisch Onsturicheit met steeds weer een experimentele draai eraan gegeven. Er zitten trouwens nog wel meer stemsamples in de compositie dan die van The Moody Blues. Ik blijf ook steeds weer aan The Legendary Pink Dots en Edward Ka-Spel denken als ik Onsturicheit hoor.

De slottrack van de compilatie is “Long Memo” (6 minuten) door BySenses, het project van Didier Dewachtere (weerom een Gentenaar), waarin door een vervormde vrouwenstem gewaarschuwd wordt voor de gevaren van medicatie, alcohol, tabak en andere drugs. Dit is weer een erg stemmige synthesizercompositie met een kosmische toets en een waardige afsluiter van deze sampler.

“Sonic Emissions 2019” is vooral erg interessant voor liefhebbers van synthesizerambient en de kosmische krautrock die al van in de seventies bekend staat als ‘Berlin school’ en is tevens een gedroomde kennismaking met een aantal acts die recentelijk materiaal uitbrachten op het label.

The Roswell Incident

Sebastopol

Tru5th

Onsturicheit

BySenses

Henk Vereecken
16/12/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...