casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Various Artists
Krachnacht Volume #3
Metal
18/02/2016 : Various Artists - Krachnacht Volume #3
Kernkraftritter  Kernkraftritter
18/02/2016, Henk Vereecken

Soms is de grens vaag van wat nog relevant is om te bespreken voor de Dark Entries site. Dit is een Duitse sampler boordevol al even Duitse donkere extreme metal, een beetje een twijfelgeval, maar omdat het de beste metal sampler is die ik in jaren gehoord heb, vond ik het zeker toch de moeite waard om hem voor Dark Entries te reviewen.

Krachnacht is een samplerreeks uitgegeven door de in 2004 opgerichte metalclub Hotel 666 uit Braunschweig. Een metalclub die in de eerste paragraaf ‘Über uns’ op hun website een duidelijk standpunt inneemt en verklaart dat racisten, fascisten, nazi’s en rechtsradikalen op hun party’s en concerten absoluut ongewenst zijn. ‘Voor ons is dat eigenlijk vanzelfsprekend maar blijkbaar moet het nog eens klaar en duidelijk gezegd worden. Het gaat ons eigenlijk om de muziek en we mengen ons gewoonlijk niet in politieke debatten maar als het over het thema rechtsen en nazi’s gaat, dan zijn we daar vierkant tegen en we hopen dat dat nu voor iedereen duidelijk is’. Voilà! En als om dit statement kracht bij te zetten sluiten ze deze derde Krachnachtsampler af met de song “Legal, Illegal, Scheissegal”, een cover van deze antiracistische solidariteitssong met illegale migranten. Het origineel is van de punkband Slime en wordt hier gecoverd door de supersnelle death metal band Divine Noise Attack uit de thuisstad van de metalclub. Het nummer duurt welgeteld 75 seconden maar de boodschap is duidelijk. Geweldige song, geweldige cover, geweldige boodschap. Merci mannen! Het is al een erg oude song trouwens (uit 1982) maar door de vluchtelingencrisis is het thema weer heel actueel. En deze sampler staat eigenlijk vol met dergelijke hoogstandjes. We gaan ze nu niet echt alle 19 (totaal: 77 minuten speelduur) uitgebreid bespreken, maar hier volgt een overzicht.

Een van mijn grote favorieten is de opener. “Panacea”, gebracht door Damnation Defaced uit de regio Hannover/Hamburg. Melodieuze death metal met een synthesizer en twee zangers die mekaar beconcurreren: gegrunt contra meer clean gebrul.

Nog meer waanzinnige death metal krijgen we van Demored uit Braunschweig, die brengen de song “Seed Of Evil” ten gehore met een vervaarlijk rochelende zanger en een tweede iets meer black metal reutelende zanger. Het gereutel en gerochel geschiedt zelfs bij momenten in duet en de slijmen vliegen in het rond.

“The Art Of Suffering”, daarvoor moeten we bij Scarnival uit Hannover zijn in een melodieuze death/thrash setting met een geniale combinatie tussen cleane zang en death grunt, weerom in duet en met de verplichte breaks en tempowisselingen en een korte, rustige semi-akoestische passage als contrapunt voor al het geweld.

Brutal Unrest uit Düsseldorf brengen met “Nemesis” supergroovy en technisch heel knappe death metal (voor de verandering) en Sins Of A Murder uit München grossieren weer in hetzelfde genre waarbij tussen het gegrunt door een van de ‘zangers’ gilt als een speenvarken dat wordt geslacht. Je moet de song “Everblack” horen om het te geloven.

Kinnara uit Wolfsburg/Braunschweig brengen met “Dead Shorts Down” extreme razende death metal waarbij de blast beats je om de oren vliegen en nog meer ziedende death metal krijgen we in de maag gesplit door Inquiring Blood uit Hannover met twee indrukwekkende gruntstemmen dooreen: “Fuck Your God.

Moridigan uit Hannover brengen met “Eaters Of Light” inventieve en brutale - u raadt het nooit - … death metal met grave tempowisselingen. Forever It Shall Be uit Braunschweig gaan voor melodic death metal met het lichtelijk geweldige “The Great Destroyer” voorzien van een indrukwekkende gitaarintro. Voor de beklijvende song “Aeons Of Hate” tekent de band Gilgamesh (blackened death metal uit München) en “Smashing The Weak” is de bijdrage van Obstinacy (technische death metal naar Amerikaans voorbeeld uit Franken).

Maar vrees niet. Op deze sampler staat niet enkel death metal. Het zou maar saai worden. Alvorens de angst voor verveling toeslaat: er is ook thrash metal! Van de Berlijnse band Reactory bijvoorbeeld, met “Shell Shock” brengen die een fraai staaltje old school thrash à la Anthrax. Of anders van Our Souls uit Braunschweig met “Time Is Up”, een song die begint met het geluid van een sirene en eindigt met dat van een onweer. En hun stadsgenoten Goats Rising spelen naar eigen zeggen ‘ambient goat metal’ (ja echt) wat in de praktijk een soort melodieuze thrashmetal is met een flinke scheut grunge. “Trouble Of Doom” heet hun song, nog een hoogstandje op deze sampler.

Met Eremic krijgen we een portie melodieuze prog/thrash metal, weerom uit dezelfde stad, met een schreeuwstem en een fantastische melodieuze zangstem die het nummer echt naar een hoger niveau tilt. Knappe stukjes akoestisch melodieus gitaarstel ook tussendoor en een verbazende dynamiek tussen stukken gemene thrash en passages gesofisticeerde progmetal. Een wonderlijke combinatie tussen thrash en prog en een van de hoogtepunten van het album. “Membrane” heet deze supersong.

Nog zo’n buitenbeetje tussen al het extreme geweld is Dark Ambit uit hetzelfde Braunschweig: na een keyboard intro volgt knappe gothic/doom getinte metal met ook een paar snelle thrash stukken in een geheel dat wel doet denken aan Crematory of Atrocity of EverEve.

Tenslotte staan er nog twee metalcore getinte tracks op deze Krachnacht sampler: “Reckless Dream” van This Ain’t Life uit Wuppertal en “Lose Fall Hate” van Commercial Suicide, melodieuze punk flavoured metalcore uit Braunschweig.

Zoals gezegd is dit de beste metal sampler die ik in jaren te horen kreeg en zeer interessant voor het overzicht dat hij biedt aan wat er heden ten dage leeft in de Duitse (underground) metal scene, vooral dan op het gebied van death metal.

http://www.hotel666.de

Henk Vereecken
18/02/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...