casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.276 items

   

Various Artists
Krachnacht Volume #3
Metal
18/02/2016 : Various Artists - Krachnacht Volume #3
Kernkraftritter  Kernkraftritter
18/02/2016, Henk Vereecken

Soms is de grens vaag van wat nog relevant is om te bespreken voor de Dark Entries site. Dit is een Duitse sampler boordevol al even Duitse donkere extreme metal, een beetje een twijfelgeval, maar omdat het de beste metal sampler is die ik in jaren gehoord heb, vond ik het zeker toch de moeite waard om hem voor Dark Entries te reviewen.

Krachnacht is een samplerreeks uitgegeven door de in 2004 opgerichte metalclub Hotel 666 uit Braunschweig. Een metalclub die in de eerste paragraaf ‘Über uns’ op hun website een duidelijk standpunt inneemt en verklaart dat racisten, fascisten, nazi’s en rechtsradikalen op hun party’s en concerten absoluut ongewenst zijn. ‘Voor ons is dat eigenlijk vanzelfsprekend maar blijkbaar moet het nog eens klaar en duidelijk gezegd worden. Het gaat ons eigenlijk om de muziek en we mengen ons gewoonlijk niet in politieke debatten maar als het over het thema rechtsen en nazi’s gaat, dan zijn we daar vierkant tegen en we hopen dat dat nu voor iedereen duidelijk is’. Voilà! En als om dit statement kracht bij te zetten sluiten ze deze derde Krachnachtsampler af met de song “Legal, Illegal, Scheissegal”, een cover van deze antiracistische solidariteitssong met illegale migranten. Het origineel is van de punkband Slime en wordt hier gecoverd door de supersnelle death metal band Divine Noise Attack uit de thuisstad van de metalclub. Het nummer duurt welgeteld 75 seconden maar de boodschap is duidelijk. Geweldige song, geweldige cover, geweldige boodschap. Merci mannen! Het is al een erg oude song trouwens (uit 1982) maar door de vluchtelingencrisis is het thema weer heel actueel. En deze sampler staat eigenlijk vol met dergelijke hoogstandjes. We gaan ze nu niet echt alle 19 (totaal: 77 minuten speelduur) uitgebreid bespreken, maar hier volgt een overzicht.

Een van mijn grote favorieten is de opener. “Panacea”, gebracht door Damnation Defaced uit de regio Hannover/Hamburg. Melodieuze death metal met een synthesizer en twee zangers die mekaar beconcurreren: gegrunt contra meer clean gebrul.

Nog meer waanzinnige death metal krijgen we van Demored uit Braunschweig, die brengen de song “Seed Of Evil” ten gehore met een vervaarlijk rochelende zanger en een tweede iets meer black metal reutelende zanger. Het gereutel en gerochel geschiedt zelfs bij momenten in duet en de slijmen vliegen in het rond.

“The Art Of Suffering”, daarvoor moeten we bij Scarnival uit Hannover zijn in een melodieuze death/thrash setting met een geniale combinatie tussen cleane zang en death grunt, weerom in duet en met de verplichte breaks en tempowisselingen en een korte, rustige semi-akoestische passage als contrapunt voor al het geweld.

Brutal Unrest uit Düsseldorf brengen met “Nemesis” supergroovy en technisch heel knappe death metal (voor de verandering) en Sins Of A Murder uit München grossieren weer in hetzelfde genre waarbij tussen het gegrunt door een van de ‘zangers’ gilt als een speenvarken dat wordt geslacht. Je moet de song “Everblack” horen om het te geloven.

Kinnara uit Wolfsburg/Braunschweig brengen met “Dead Shorts Down” extreme razende death metal waarbij de blast beats je om de oren vliegen en nog meer ziedende death metal krijgen we in de maag gesplit door Inquiring Blood uit Hannover met twee indrukwekkende gruntstemmen dooreen: “Fuck Your God.

Moridigan uit Hannover brengen met “Eaters Of Light” inventieve en brutale - u raadt het nooit - … death metal met grave tempowisselingen. Forever It Shall Be uit Braunschweig gaan voor melodic death metal met het lichtelijk geweldige “The Great Destroyer” voorzien van een indrukwekkende gitaarintro. Voor de beklijvende song “Aeons Of Hate” tekent de band Gilgamesh (blackened death metal uit München) en “Smashing The Weak” is de bijdrage van Obstinacy (technische death metal naar Amerikaans voorbeeld uit Franken).

Maar vrees niet. Op deze sampler staat niet enkel death metal. Het zou maar saai worden. Alvorens de angst voor verveling toeslaat: er is ook thrash metal! Van de Berlijnse band Reactory bijvoorbeeld, met “Shell Shock” brengen die een fraai staaltje old school thrash à la Anthrax. Of anders van Our Souls uit Braunschweig met “Time Is Up”, een song die begint met het geluid van een sirene en eindigt met dat van een onweer. En hun stadsgenoten Goats Rising spelen naar eigen zeggen ‘ambient goat metal’ (ja echt) wat in de praktijk een soort melodieuze thrashmetal is met een flinke scheut grunge. “Trouble Of Doom” heet hun song, nog een hoogstandje op deze sampler.

Met Eremic krijgen we een portie melodieuze prog/thrash metal, weerom uit dezelfde stad, met een schreeuwstem en een fantastische melodieuze zangstem die het nummer echt naar een hoger niveau tilt. Knappe stukjes akoestisch melodieus gitaarstel ook tussendoor en een verbazende dynamiek tussen stukken gemene thrash en passages gesofisticeerde progmetal. Een wonderlijke combinatie tussen thrash en prog en een van de hoogtepunten van het album. “Membrane” heet deze supersong.

Nog zo’n buitenbeetje tussen al het extreme geweld is Dark Ambit uit hetzelfde Braunschweig: na een keyboard intro volgt knappe gothic/doom getinte metal met ook een paar snelle thrash stukken in een geheel dat wel doet denken aan Crematory of Atrocity of EverEve.

Tenslotte staan er nog twee metalcore getinte tracks op deze Krachnacht sampler: “Reckless Dream” van This Ain’t Life uit Wuppertal en “Lose Fall Hate” van Commercial Suicide, melodieuze punk flavoured metalcore uit Braunschweig.

Zoals gezegd is dit de beste metal sampler die ik in jaren te horen kreeg en zeer interessant voor het overzicht dat hij biedt aan wat er heden ten dage leeft in de Duitse (underground) metal scene, vooral dan op het gebied van death metal.

http://www.hotel666.de

Henk Vereecken
18/02/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...