casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.968 items

   

Various Artists
Forms Of Hands 13
Dark Ambient - Industrial - Noise
06/12/2013 : Various Artists - Forms Of Hands 13
HANDS  HANDS
06/12/2013, Henk Vereecken

Deze verzamelaar is het resultaat van het 13de Forms Of Hands festival dat doorging op 26 en 27 april in het Ruhrgebied. Alle acts die op dit tweedaagse festival op het podium stonden zijn hier op deze sampler vertegenwoordigd met een track. Veel van deze acts brachten recentelijk een album uit op Hands, lees elders op deze site onder meer de reviews van Kaibun (“Illogism”), Le Moderniste (“Too Rough Is Never Enough”), Ah Cama-Sotz (“Murder Themes II” en het lichtelijk geniale “Obsession Diabolique”), Phasenmensch (“Tagebuch eines Eremiten”) of Yura Yura (“Be Sexual”). Wat heel leuk is, is dat de bijdragen op deze sampler niet simpelweg van het recente album zijn geplukt zoals zo vaak bij labelsamplers het geval is. Nee, het zijn exclusieve tracks zodat iedereen er wat aan heeft, ook de trouwe labelfan. De enige uitzondering daarop is “Laika” van Yura Yura, maar we krijgen hier wel een andere versie voorgeschoteld dan op het “Be Sexual” album.

Met Kaibun, Le Moderniste, Ah Cama-Sotz en Hysteresis staan er ook vier Belgische bijdragen tussen de overwegend Duitse acts (Yura Yura is Frans, Geistform is Spaans, Wieloryb Pools en Orphx Canadees). Niet slecht voor ons klein landje.

Hands is in de eerste plaats gespecialiseerd in wat men tegenwoordig rhythm ’n’ noise pleegt te noemen. Persoonlijk vind ik dat eigenlijk een redelijk onnozele term, maar goed. Dergelijke harde, bonkende, ritmische industrial krijgen we van Kaibun, Nullvektor, Geistform, Wieloryb, Winterkälte en verder van Yura Yura met het meeslepende erg Sonar-getinte “Laika”. OrphX (“Exit Strategy”) heeft dan weer eerder wat van Monolith. Ook “Cruelty” van Le Moderniste kraakt en kriept dat het een lieve lust is.

Nog meer ritmische industrial, maar iets subtieler en met een atmosferische break die de songtitel (“Introspektion”) eer aan doet, krijgen we van Phasenmensch. Xabec brengt erg boeiende atmosferische ambiente electro-industrial. Talvekoidik gaat nog meer uitgesproken de ambient toer op en combineert welluidende keyboardmemodieën met industriële klanken. Beiden zorgen ze voor een welkom ambient intermezzo tussen al dat ritmische noise geweld.

Wie zeker niet mocht ontbreken op het Hands festival en op de bijhorende sampler is het Antwerpse project Ah Cama-Sotz. Met zijn occulte dark ambient met etherische vrouwelijke zang levert hij een van de strafste tracks van de sampler. De track met de langste titel ook: “The Night Is Cold And The Air Is Clear (we say goodbye on this day version)”.

Die andere Antwerpenaar, Hysteresis, is eveneens verantwoordelijk voor een van de toptracks van deze verzamelaar. Zijn track is de enige waarin elektronica gecombineerd wordt met gitaarriffs. Zware gitaarriffs. Het resultaat is dat “Bitcrush” aardig richting electrometal of industrial rock gaat. Roept daar iemand ‘Ministry’ of was het ‘Oomph’? Dit is wat ze in het Duits een ‘ohrwurm’ noemen. Uitermate catchy, dansbaar en aanstekelijk.

Mijn favoriete track is echter het waanzinnige “Scattered Disc Objects” van het mij voorheen onbekende Heimstatt Yipotash, behoorlijk creepy jaagt het me de koude rillingen over de rug en tegelijkertijd is het erg dansbaar. Het deed mij besluiten om deze act verder te exploreren en er mij binnenkort een album van aan te schaffen.

"Forms Of Hands 13" is een sterke labelverzamelaar met een aangename mix van gevestigde waarden en nieuwkomers (Phasenmensch, Le Moderniste, Kaibun, Yura Yura) en van stevige beuktracks met de obligate meer atmosferische getinte rustpunten.

Forms Of Hands

Henk Vereecken
06/12/2013

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/01/2022 : Oracula Records kondigt eindelijk de nieuwe releases aan op vinyl.

Niet dat het label er zo veel aan kan doen... Op de bandcamp pagina van dit fijne Spaanse label staan al een paar maand nieuwe titels te blinken maar diegene die deze ook effectief op de fysieke drager willen kunnen binnenkort eindelijk worden bediend. Door problemen en oponthoud (iets waar wel meerdere kleinere labels mee kampen) in de perserijen ...

lees meer...
NIEUWS 26/01/2022 : Dolva Sana, nieuw en Belgisch

Het project Dolva Sana brengt koude, grimmige en minimalistische synth pop beïnvloed door new wave, krautrock, vroege synth pop en andere pioniers van de elektronische muziek. Het project, een collaboratie tussen muzikant en producer Frederic Caure (Kortrijk, België) en Jake Harding (London, VK), werd opgericht in 2021. "Hard-boiled ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Nieuw werk van Principe Valiente op komst

Altijd al raar gevonden dat deze Zweedse post punkers niet ietwat meer populariteit genieten. Wat mij betreft mogen ze gerust op de komende Halloween editie van Sinner’s Day staan, temeer daar eind maart, eindelijk (vier jaar na “Oceans”), een nieuw album van deze heren verschijnt dat de titel “Barricades” mee ...

lees meer...
NIEUWS 25/01/2022 : Cold Transmission zet 2022 goed in!

Over dit Duitse post punk label hebt u alvast één en ander gehoord hier bij Dark Entries, en terecht want er zitten een paar heuse pareltjes in hun catalogus. Nu pakt het label uit met een nieuwe release van het Canadese The Gathering, “Parade”, en dat zomaar na 30 jaar windstilte! The Gathering werd in 1985 geformeerd ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...