casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.058 items

   

Various Artists
Ambient Nation 5
Ambient - Dark Ambient - Krautrock - Soundscape
29/01/2019 : Various Artists - Ambient Nation 5
Wool-E Discs  Wool-E Discs
29/01/2019, Henk Vereecken

Een driedubbele (!) verzamelaar met hedendaagse Belgische ambient, dat is Ambient Nation 5. De vorige vier in de reeks waren ons spijtig genoeg ontgaan maar enige research maakt duidelijk waarom ik nu pas van deze reeks hoor. De reeks is een initiatief van Art For Ears, een vzw die als doel heeft elektronische muziek in België te promoten. “Ambient Nation 1” dateert dan ook al van 1994 en dat is toch alweer zo'n kwarteeuw geleden. “Ambient Nation 2” kwam vervolgens uit in 1995. “Ambient Nation 3” is eigenlijk de cd “Ambient Explorer” uit 1998. Dan lag de reeks blijkbaar lange tijd op zijn gat. Pas in 2014 verscheen “Ambient Nation 4”. Dat was 'maar' een cdr op 150 exemplaren, voor het eerst in samenwerking met B-wave. En nu is er dan de aardig en verzorgd uitgegeven vijfdeling, een samenwerking tussen Art For Ears, B-wave en Wool-e Discs / Belgian NeuMusik.

Het coverartwork vind ik behoorlijk clichématig. Het had een cd “Alle 20 goed – Synthesizerhits” van het Kruidvat kunnen zijn, maar het voor het genre wel erg typische artwork zie ik als een campy statement naar de inhoud toe. Als je het digipack openklapt vind je maar liefst 3 schijfjes, elk in een andere kleur op een gelijkkleurige achtergrond: zwart, goud (geel) en rood. We missen op het eerste zicht een bookletje met meer info maar op de achterkant staat een in te scannen QR code die je op het net naar meer info leidt en wel op deze internet pagina. Goed voor de ecologische voetafdruk.

Ambient Nation 5 werd officieel gereleased op het B-Wave Belgian Electronic Music Festival in Heusden-Zolder op 1 december 2018 en bevat enkel exclusief materiaal, ofwel speciaal voor deze compilatie geschreven ofwel speciaal geedit, geremixt of live opgenomen.

1) “Black”

Ik weet niet echt of het er om gedaan is maar het zwarte schijfje is het meest duister en bevat de meest wavey en dark ambient tracks. Het eerste schijfje bevat 9 tracks (69 minuten speelduur) en opent met de droney ambient van Synodic Wave met het toepasselijk maar niet bijster origineel getitelde “Drone”.

Rhea kenden we al langer (ziehier onze review van zijn debuut cd) als het project van synthesizerwizard Mark De Wit. Hij brengt met “Je Me Suis Trompé De Voie Lactée” minimale kosmische muziek of 'deep space music' met een old school analoge organische sound. De muziek is mysterieus, meditatief en subtiel en neigt serieus naar dark ambient. Het heeft wat van Klaus Schulze maar donkerder.

Owann is het project van Johan De Paepe, fotograaf, bergbeklimmer, reiziger, motorrijder… en ambient muzikant. Met “Dawn Of A New Day” brengt hij warme, rustig voortkabbelende maar mooi uitgebalanceerde minimalistische kosmische muziek met de nodige sequencers en analoge apparatuur. Ook hem kenden we al langer, getuige deze review.

Nisus brengt vervolgens met “Second Summer” een vlot en beatgericht nummer, ietwat poppy. Ken je het solowerk van Michael Cretu, de man achter Enigma en synthpop act Sandra? Daar moet ik wel aan denken.

Zer0 れい , een act met Japanse tekens in de naam. Speelt naar eigen zeggen vaporwave. In de praktijk zit het zo een beetje tussen synthwave en dark ambient. De meest new wave getinte act brengt met “Sumitomo Soylent Revision” intrigerende ambiente synthwave met een mysterieus Japans randje. Een van mijn favoriete nummers van deze compilatie.

Sensory++ is het project van Joost Egelie die ook al 30 jaar met elektronische muziek bezig is (hier vind je onze review van zijn debuut cd). Ook zijn synthesizerambient klinkt heel kosmisch en seventies Klaus Schulze-achtig. “Skinny Dipping On Enceladus” voert de luisteraar mee op een fantasietrip naar Saturnus’ waterhoudende maan Enceladus, een interessant doelwit voor astrobiologen. Voor het eerst maakt hij gebruik van zijn recent verworven Roland JX-10synthesizer met een zeer warme sound en van een nieuw soort reverb.

Nog een zwartzakkenproject. Hoshin is het project van Xavier Heindrichs die hier met “Fault” een enorm mysterieus en spooky dark ambient nummer op de luisteraar loslaat met allerlei vreemde effecten zoals een soort onheilspellend gekraak. Zijn debuut album, “Path of Dissolution” kwam in 2016 uit op het befaamde dark ambient label Cryo Chamber. Hij maakt gebruik van vintage analoge modularsynths en field recordings. Samen met het volgende nummer van BySenses is dit mijn favoriete track van de ganse compilatie.

BySenses is het project van Didier Dewachtere, nog een oudgediende van de zwarte scene waarmee je hier een interview kan lezen. We bespraken vorig jaar ook zijn meesterlijke album “People”. “Native” maakt zijn titel volledig waar met enorm intrigerende en meeslepende etnische samples. De compositie heeft zelfs een Dead Can Dance sfeertje en ik moet ook denken aan de experimentele eighties synthpop van The Art Of Noise.

En tenslotte krijgen we een new age-achtig chill-out nummertje om het eerste schijfje af te sluiten middels een van de piano soundscapes met field recordings van Pieter Vermeyen. “Tryggja” heet het nummer met zijn watersamples en dat is Ijslands voor 'beveiligen' .

2) “Gold”

Het gele schijfje is het meest brave en new age getinte schijfje. Ik vind het het minste van de drie maar ook hier staat heel wat moois op. Het tweede schijfje bevat 10 tracks (66 minuten speelduur).

Age met “Light Arrows” is pure Berlin School met wat keyboardgepingel bovenop de kosmische synthlagen waarmee ook het geluid van de wind wordt nagebootst. Een gelijkaardig synthesizerambient geluid krijgen we van Lounasan met “A Brief Look Into The Past”. De man achter het project zit samen met Jovica Storer (zie verder) ook in Cycles Of Moebius.

Alain Pierre is al bezig van eind jaren 60 en maakte muziek voor al meer dan 100 langspeelfilms en 350 kortfilms. Hij maakt vaak gebruik van een elektrische viool. Zijn bijdrage “Dante's Embrace” heeft ook weer een hoog filmsoundtrackgehalte met dramatische en bombastische koorzangsamples over de zweverige synthlagen.

Het nummer waarnaar ik het meest curieus was, is tevens de grootste tegenvaller. Ik zag het niet zo lang geleden ergens passeren op sociale media dat weerman Frank Deboosere een ambientnummer had gemaakt. En nu stond dat toch wel op deze sampler zeker! Het nummer in kwestie blijkt echter een stukje stuitende lift- of restaurantmuzak te zijn met vervelend pianogepingel op een saaie synthesizerachtergrond. Het interessantst zijn nog de windgeluiden en de onweersample die in het slaapverwekkende muzakje verwerkt zitten. Een minimum aan research leert ons dat Frank Deboosere een van de stichtende leden is van Art For Ears, de vzw die de samplerreeks begon en zo weten we ineens hoe zijn wangedrocht ”Alfa 14” het tot op deze sampler schopte.

Dan hebben we de bekendste naam van de compilatie wel gehad maar Sebastopol, met de rijke veellagige old school synthesizermuiek van “All In The Mind”, kenden we ook reeds (lees hier een review) en dat geldt ook voor Dirk Serries (Fear Falls Burning, vidnaObmana) die met langgerekte bewerkte gitaarklanken wat meer in de richting van drone en dark ambient gaat. Ook van Galactic Underground die hier vertegenwoordigd staan met de live track “Sky Ripped” bespraken we in het verleden al een album. De hier aanwezige track houdt vanouds zowat het midden tussen space music, dark ambient en drone en is mijn favoriete track van het tweede schijfje. De track bevat curieuze Russische (?) stemsamples.

Alienna is een van de weinige vrouwen in het ambient wereldje. “The Task of Sisyphos pt. 1” werd opgenomen tijdens een van haar live performances waarin Alienna de luisteraar onderdompelt in haar trippy en kosmische elektroniche geluidswereld. De compositie bevat stemsamples met onbestemd vrouwengezang.

Ook Serge Devadder – hij werkte lang geleden samen met vidnaOmana - leeft zich met “Toteninsel” uit in een naar dark ambient neigende compositie. Naast synthesizers maakte hij voor zijn track ook gebruik van een elektrische gitaar en een mondharmonica, al zou je die er niet direct uithalen als we het je niet hadden verklapt.

Slottrack “Event” van Somni451 klinkt weer erg chill en relaxerend in zijn subtiele atmosferische ambience die wat doet denken aan een slaapliedje voor kinderen. “Soothing Sound For Baby” van Raymond Scott is niet zo ver weg.

3) “Red”

Dit rode schijfje is het meest kosmische schijfje, met veel composities die wel een ode lijken aan de Berlijnse School, de kosmische variant van krautrock. Het derde schijfje telt 9 tracks (72 minuten speelduur) en het is ongetwijfeld het sterkste van de drie en ook het meest nadrukkelijk 'Berlin school' getint.

Het opent met “No Wave” van Nothing But Noise en dat zijn niemand minder dan Daniel Bressanutti ('Daniel B.') en Dirk Bergen, stichtende leden van Front 242. Geen EBM hier echter – het zou ook compleet misstaan op deze compilatie – want dit is dus de heren hun ambient electro of zeg maar hun krautrock of Kosmische Musik project. Hun bijdrage is een alternatieve ingekorte versie van de eerste song op het album “eXistence Oscillation <> (possible) Future” dat we vorig jaar bespraken. “Mirage” van Earthwave zit helemaal in dezelfde kosmische Berlijnse school sferen.

“About The History Of History” van Syndromeda – de naam verraadt het al een beetje – klinkt vervolgens haast meer Tangerine Dream dan Tangerine Dream zelf en het nummer zou zo op hun “Stratosfear” hebben kunnen staan, het meesterwerk uit 1976 van de Berlijnse synthesizertapijtenfabriek. De man achter het project bouwde zijn eerste modulaire synthesizer in 1978!

Evenals Syndromeda klinkt de bijdrage van Analogic Synthism – ook hier geldt dat nomen est omen – als de ultieme stijloefening in Berlin school kosmische muziek van Edgar Froese, Klaus Schulze en co, compleet met de zo typische pulserende sequencersound. “Final Stage” heet het meesterwerkje.

The Roswell Incident produceren met “Spin-off” nog meer relaxerende en kosmische synthesizerklanken die je doen belanden in een virtuele trip tussen sterren en planeten. Karl Hefner & Hugh Lagerfeld is nog een naam die bij new wavers een belletje kan doen rinkelen. Vooral de eerste helft – echte naam Günther Haegheman – is bekend in de zwarte scene (lees hier de review van hun album op Daft records). Het duo brengt hier met “Broken Shadow” een compositie in hetzelfde genre met rijke veellagige synthesizerklankentapijten en een melancholische sound, deze keer met een vocoderstemmetje.

Het niveau blijft erg hoog op het derde schijfje. Aerodyn (kennen we ook, ziehier een review van het album) brengen met “Tyes” de enige bijdrage op het derde schijfje die we onbeschroomd onder heuse dark ambient kunnen klasseren, compleet met zingende monniken. Origineel is dat al lang niet meer maar in combinatie met de duistere elektronisch klanken genereert het nog immer het gewenste creepy effect.

Onsturicheit (we bespraken juist de vijf albums van deze artiest die samen de box “Wanneer De Herder Doolt, Zo Dolen De Schapen” vormen) brengt zoals wel vaker het geval is voor wie zijn oeuvre kent (vooral dan de albums “Waan” en “Splinter”) Edward Ka-Spels Legendary Pink Dots in herinnering met zijn experimentele en psychedelische klankenspielerei.

Het derde en laatste schijfje eindigt tenslotte met “Sweet Mocha” van Jovica Storer, het alter ego van Joost Carpentier, die we herkennen als Peter Moorkens' compagnon op het Onsturicheit album “Impressies”. Elk van de drie schijfjes eindigt met een wel heel erg chill nummertje en met de zweverige synthesizerklanken van Jovica Storer zijn we finaal uitgezweefd.

Hopen veelal analoge synthesizers en een sporadische gitaar. Ambient Nation 5 biedt een unieke kijk op wat België heden ten dage te bieden heeft op ambient vlak. 27 artiesten, 3 discs, meer dan 200 minuten muziek, gelimiteerd op 300 copies, in een triple digipack. 'No synthesizers were harmed in the making...or maybe just a little.'

Website

Henk Vereecken
29/01/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 16/05/2022 : Lacrimosa-zijproject Snakeskin brengt nummer tegen oorlog uit

'No More War', zo heet de nieuwe single van Lacrimosa-zijproject Snakeskin. Het is natuurlijk een reactie op de vreselijke oorlog die nu aan de gang is in Oekraïne. Het is een opmerkelijk nummer, want meesterbrein Tilo Wolff heeft zijn projecten altijd als apolitiek beschouwd. Op zich kan je wel wat maatschappijkritiek terugvinden ...

lees meer...
NIEUWS 16/05/2022 : Porta Nigra: 'Another bodymoving passage' afgelast; 'neofolk/industrial' editie gaat door

Nog maar net vierden we het tienjarig bestaan van Porta Nigra. We zijn blij om u te melden dat de organisatie uit Aarschot ook na een decennium doorgaat met het organiseren van topoptredens. De komende twee weken kan je in JH De Klinker in Aarschot terecht voor twee heel interessante edities van het festival. Op zaterdag 21 mei werd 'Another ...

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ultra Sunn - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
NIEUWS 12/05/2022 : Leden van Pussy Riot ontvluchten Rusland

Ze spelen op vrijdag 20 mei in Het Depot in Leuven. Pussy Riot werd wereldberoemd als feministische punkgroep met radicale performances nadat ze een anti-Poetin gebed opdroegen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Pussy Riot had het licht gezien in 2011 en was deel van de omvangrijke protesten die in 2011 en 2012 ontstonden toen Poetin ...

lees meer...
NIEUWS 12/05/2022 : IC3PEAK stelt nieuwe plaat 'Kiss of Death' voor in de Botanique

Een Russische groep die u best in het oog houdt is IC3PEAK. Dit duo – dat eerder in de experimentele elektronica en witchhouse opereert – heeft het al aan de stok gehad met de Russische overheid. De tekst van het nummer ‘Смерти больше нет’ ...

lees meer...
NIEUWS 12/05/2022 : Russische avantgardegroep Shortparis komt naar de Botanique

De Botanique heeft duidelijk een oog op interessante Russische groepen uit de tegencultuur. Shortparis is zo’n grensverleggende groep, en ze komen op 24 september naar de Brusselse concertzaal. De groep ontstaat in 2012 in Sint-Petersburg en had van meet af aan de ambitie om een nieuwe muzikale taal te ontwikkelen. Dat deden ze door ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...