casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

Various Artists
Ambient Nation 5
Ambient - Dark Ambient - Krautrock - Soundscape
29/01/2019 : Various Artists - Ambient Nation 5
Wool-E Discs  Wool-E Discs
29/01/2019, Henk Vereecken

Een driedubbele (!) verzamelaar met hedendaagse Belgische ambient, dat is Ambient Nation 5. De vorige vier in de reeks waren ons spijtig genoeg ontgaan maar enige research maakt duidelijk waarom ik nu pas van deze reeks hoor. De reeks is een initiatief van Art For Ears, een vzw die als doel heeft elektronische muziek in België te promoten. “Ambient Nation 1” dateert dan ook al van 1994 en dat is toch alweer zo'n kwarteeuw geleden. “Ambient Nation 2” kwam vervolgens uit in 1995. “Ambient Nation 3” is eigenlijk de cd “Ambient Explorer” uit 1998. Dan lag de reeks blijkbaar lange tijd op zijn gat. Pas in 2014 verscheen “Ambient Nation 4”. Dat was 'maar' een cdr op 150 exemplaren, voor het eerst in samenwerking met B-wave. En nu is er dan de aardig en verzorgd uitgegeven vijfdeling, een samenwerking tussen Art For Ears, B-wave en Wool-e Discs / Belgian NeuMusik.

Het coverartwork vind ik behoorlijk clichématig. Het had een cd “Alle 20 goed – Synthesizerhits” van het Kruidvat kunnen zijn, maar het voor het genre wel erg typische artwork zie ik als een campy statement naar de inhoud toe. Als je het digipack openklapt vind je maar liefst 3 schijfjes, elk in een andere kleur op een gelijkkleurige achtergrond: zwart, goud (geel) en rood. We missen op het eerste zicht een bookletje met meer info maar op de achterkant staat een in te scannen QR code die je op het net naar meer info leidt en wel op deze internet pagina. Goed voor de ecologische voetafdruk.

Ambient Nation 5 werd officieel gereleased op het B-Wave Belgian Electronic Music Festival in Heusden-Zolder op 1 december 2018 en bevat enkel exclusief materiaal, ofwel speciaal voor deze compilatie geschreven ofwel speciaal geedit, geremixt of live opgenomen.

1) “Black”

Ik weet niet echt of het er om gedaan is maar het zwarte schijfje is het meest duister en bevat de meest wavey en dark ambient tracks. Het eerste schijfje bevat 9 tracks (69 minuten speelduur) en opent met de droney ambient van Synodic Wave met het toepasselijk maar niet bijster origineel getitelde “Drone”.

Rhea kenden we al langer (ziehier onze review van zijn debuut cd) als het project van synthesizerwizard Mark De Wit. Hij brengt met “Je Me Suis Trompé De Voie Lactée” minimale kosmische muziek of 'deep space music' met een old school analoge organische sound. De muziek is mysterieus, meditatief en subtiel en neigt serieus naar dark ambient. Het heeft wat van Klaus Schulze maar donkerder.

Owann is het project van Johan De Paepe, fotograaf, bergbeklimmer, reiziger, motorrijder… en ambient muzikant. Met “Dawn Of A New Day” brengt hij warme, rustig voortkabbelende maar mooi uitgebalanceerde minimalistische kosmische muziek met de nodige sequencers en analoge apparatuur. Ook hem kenden we al langer, getuige deze review.

Nisus brengt vervolgens met “Second Summer” een vlot en beatgericht nummer, ietwat poppy. Ken je het solowerk van Michael Cretu, de man achter Enigma en synthpop act Sandra? Daar moet ik wel aan denken.

Zer0 れい , een act met Japanse tekens in de naam. Speelt naar eigen zeggen vaporwave. In de praktijk zit het zo een beetje tussen synthwave en dark ambient. De meest new wave getinte act brengt met “Sumitomo Soylent Revision” intrigerende ambiente synthwave met een mysterieus Japans randje. Een van mijn favoriete nummers van deze compilatie.

Sensory++ is het project van Joost Egelie die ook al 30 jaar met elektronische muziek bezig is (hier vind je onze review van zijn debuut cd). Ook zijn synthesizerambient klinkt heel kosmisch en seventies Klaus Schulze-achtig. “Skinny Dipping On Enceladus” voert de luisteraar mee op een fantasietrip naar Saturnus’ waterhoudende maan Enceladus, een interessant doelwit voor astrobiologen. Voor het eerst maakt hij gebruik van zijn recent verworven Roland JX-10synthesizer met een zeer warme sound en van een nieuw soort reverb.

Nog een zwartzakkenproject. Hoshin is het project van Xavier Heindrichs die hier met “Fault” een enorm mysterieus en spooky dark ambient nummer op de luisteraar loslaat met allerlei vreemde effecten zoals een soort onheilspellend gekraak. Zijn debuut album, “Path of Dissolution” kwam in 2016 uit op het befaamde dark ambient label Cryo Chamber. Hij maakt gebruik van vintage analoge modularsynths en field recordings. Samen met het volgende nummer van BySenses is dit mijn favoriete track van de ganse compilatie.

BySenses is het project van Didier Dewachtere, nog een oudgediende van de zwarte scene waarmee je hier een interview kan lezen. We bespraken vorig jaar ook zijn meesterlijke album “People”. “Native” maakt zijn titel volledig waar met enorm intrigerende en meeslepende etnische samples. De compositie heeft zelfs een Dead Can Dance sfeertje en ik moet ook denken aan de experimentele eighties synthpop van The Art Of Noise.

En tenslotte krijgen we een new age-achtig chill-out nummertje om het eerste schijfje af te sluiten middels een van de piano soundscapes met field recordings van Pieter Vermeyen. “Tryggja” heet het nummer met zijn watersamples en dat is Ijslands voor 'beveiligen' .

2) “Gold”

Het gele schijfje is het meest brave en new age getinte schijfje. Ik vind het het minste van de drie maar ook hier staat heel wat moois op. Het tweede schijfje bevat 10 tracks (66 minuten speelduur).

Age met “Light Arrows” is pure Berlin School met wat keyboardgepingel bovenop de kosmische synthlagen waarmee ook het geluid van de wind wordt nagebootst. Een gelijkaardig synthesizerambient geluid krijgen we van Lounasan met “A Brief Look Into The Past”. De man achter het project zit samen met Jovica Storer (zie verder) ook in Cycles Of Moebius.

Alain Pierre is al bezig van eind jaren 60 en maakte muziek voor al meer dan 100 langspeelfilms en 350 kortfilms. Hij maakt vaak gebruik van een elektrische viool. Zijn bijdrage “Dante's Embrace” heeft ook weer een hoog filmsoundtrackgehalte met dramatische en bombastische koorzangsamples over de zweverige synthlagen.

Het nummer waarnaar ik het meest curieus was, is tevens de grootste tegenvaller. Ik zag het niet zo lang geleden ergens passeren op sociale media dat weerman Frank Deboosere een ambientnummer had gemaakt. En nu stond dat toch wel op deze sampler zeker! Het nummer in kwestie blijkt echter een stukje stuitende lift- of restaurantmuzak te zijn met vervelend pianogepingel op een saaie synthesizerachtergrond. Het interessantst zijn nog de windgeluiden en de onweersample die in het slaapverwekkende muzakje verwerkt zitten. Een minimum aan research leert ons dat Frank Deboosere een van de stichtende leden is van Art For Ears, de vzw die de samplerreeks begon en zo weten we ineens hoe zijn wangedrocht ”Alfa 14” het tot op deze sampler schopte.

Dan hebben we de bekendste naam van de compilatie wel gehad maar Sebastopol, met de rijke veellagige old school synthesizermuiek van “All In The Mind”, kenden we ook reeds (lees hier een review) en dat geldt ook voor Dirk Serries (Fear Falls Burning, vidnaObmana) die met langgerekte bewerkte gitaarklanken wat meer in de richting van drone en dark ambient gaat. Ook van Galactic Underground die hier vertegenwoordigd staan met de live track “Sky Ripped” bespraken we in het verleden al een album. De hier aanwezige track houdt vanouds zowat het midden tussen space music, dark ambient en drone en is mijn favoriete track van het tweede schijfje. De track bevat curieuze Russische (?) stemsamples.

Alienna is een van de weinige vrouwen in het ambient wereldje. “The Task of Sisyphos pt. 1” werd opgenomen tijdens een van haar live performances waarin Alienna de luisteraar onderdompelt in haar trippy en kosmische elektroniche geluidswereld. De compositie bevat stemsamples met onbestemd vrouwengezang.

Ook Serge Devadder – hij werkte lang geleden samen met vidnaOmana - leeft zich met “Toteninsel” uit in een naar dark ambient neigende compositie. Naast synthesizers maakte hij voor zijn track ook gebruik van een elektrische gitaar en een mondharmonica, al zou je die er niet direct uithalen als we het je niet hadden verklapt.

Slottrack “Event” van Somni451 klinkt weer erg chill en relaxerend in zijn subtiele atmosferische ambience die wat doet denken aan een slaapliedje voor kinderen. “Soothing Sound For Baby” van Raymond Scott is niet zo ver weg.

3) “Red”

Dit rode schijfje is het meest kosmische schijfje, met veel composities die wel een ode lijken aan de Berlijnse School, de kosmische variant van krautrock. Het derde schijfje telt 9 tracks (72 minuten speelduur) en het is ongetwijfeld het sterkste van de drie en ook het meest nadrukkelijk 'Berlin school' getint.

Het opent met “No Wave” van Nothing But Noise en dat zijn niemand minder dan Daniel Bressanutti ('Daniel B.') en Dirk Bergen, stichtende leden van Front 242. Geen EBM hier echter – het zou ook compleet misstaan op deze compilatie – want dit is dus de heren hun ambient electro of zeg maar hun krautrock of Kosmische Musik project. Hun bijdrage is een alternatieve ingekorte versie van de eerste song op het album “eXistence Oscillation <> (possible) Future” dat we vorig jaar bespraken. “Mirage” van Earthwave zit helemaal in dezelfde kosmische Berlijnse school sferen.

“About The History Of History” van Syndromeda – de naam verraadt het al een beetje – klinkt vervolgens haast meer Tangerine Dream dan Tangerine Dream zelf en het nummer zou zo op hun “Stratosfear” hebben kunnen staan, het meesterwerk uit 1976 van de Berlijnse synthesizertapijtenfabriek. De man achter het project bouwde zijn eerste modulaire synthesizer in 1978!

Evenals Syndromeda klinkt de bijdrage van Analogic Synthism – ook hier geldt dat nomen est omen – als de ultieme stijloefening in Berlin school kosmische muziek van Edgar Froese, Klaus Schulze en co, compleet met de zo typische pulserende sequencersound. “Final Stage” heet het meesterwerkje.

The Roswell Incident produceren met “Spin-off” nog meer relaxerende en kosmische synthesizerklanken die je doen belanden in een virtuele trip tussen sterren en planeten. Karl Hefner & Hugh Lagerfeld is nog een naam die bij new wavers een belletje kan doen rinkelen. Vooral de eerste helft – echte naam Günther Haegheman – is bekend in de zwarte scene (lees hier de review van hun album op Daft records). Het duo brengt hier met “Broken Shadow” een compositie in hetzelfde genre met rijke veellagige synthesizerklankentapijten en een melancholische sound, deze keer met een vocoderstemmetje.

Het niveau blijft erg hoog op het derde schijfje. Aerodyn (kennen we ook, ziehier een review van het album) brengen met “Tyes” de enige bijdrage op het derde schijfje die we onbeschroomd onder heuse dark ambient kunnen klasseren, compleet met zingende monniken. Origineel is dat al lang niet meer maar in combinatie met de duistere elektronisch klanken genereert het nog immer het gewenste creepy effect.

Onsturicheit (we bespraken juist de vijf albums van deze artiest die samen de box “Wanneer De Herder Doolt, Zo Dolen De Schapen” vormen) brengt zoals wel vaker het geval is voor wie zijn oeuvre kent (vooral dan de albums “Waan” en “Splinter”) Edward Ka-Spels Legendary Pink Dots in herinnering met zijn experimentele en psychedelische klankenspielerei.

Het derde en laatste schijfje eindigt tenslotte met “Sweet Mocha” van Jovica Storer, het alter ego van Joost Carpentier, die we herkennen als Peter Moorkens' compagnon op het Onsturicheit album “Impressies”. Elk van de drie schijfjes eindigt met een wel heel erg chill nummertje en met de zweverige synthesizerklanken van Jovica Storer zijn we finaal uitgezweefd.

Hopen veelal analoge synthesizers en een sporadische gitaar. Ambient Nation 5 biedt een unieke kijk op wat België heden ten dage te bieden heeft op ambient vlak. 27 artiesten, 3 discs, meer dan 200 minuten muziek, gelimiteerd op 300 copies, in een triple digipack. 'No synthesizers were harmed in the making...or maybe just a little.'

Website

Henk Vereecken
29/01/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...