casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.966 items

   

Various Artists
07|100|15
Dark Ambient - Drone - Experimental - Industrial
03/03/2016 : Various Artists - 07|100|15
Zoharum  Zoharum
03/03/2016, Henk Vereecken

Een dubbele cd sampler die een overzicht biedt van wat er leeft bij het Poolse experimental, (dark) ambient en industrial label Zoharum. Dit label werd opgericht in de zomer van 2007 en bracht intussen meer dan 100 albums uit op cd, tape en vinyl. Deze sampler is bedoeld als eerbetoon en dank aan de artiesten en het publiek van het label: ‘We exist for you and because of you. This album is our way of saying ‘thank you’’. De sampler kreeg de bizarre titel "07|100|15"; wat naar ik vermoed staat voor: ‘07’ als in 2007, het jaartal waarin het label werd opgericht, ‘100’ voor de 100 albums en ’15’ voor 2015, het jaar van uitgifte.

Het eerste schijfje van deze sampler, ‘left’ genaamd naar de positie in het 6-panel digipak, is exclusief voorbehouden aan Poolse acts. 11 tracks staan erop. Op het tweede schijfje, dat dan uiteraard ‘right’ heet, staan 10 bijdragen uit de rest van de wereld (of beter: Europa) verzameld; projecten uit Rusland, Slovakije, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen en ja ook uit België (Hybryds) en uit Nederland (Machinefabriek).

Zenial (het muzikale alter ego van ene Łukasz Szałankiewicz) mag de eerste schijf van de sampler openen met een grote brok donkere ambient, de 10 minuten durende en heel stemmige, rustgevende en meditatieve soundscape “Baltic Telling Stories”. Relaxte synthesizerambient met als achtergrondgeluid het ruisen van de zee. Heel mooi.

23 Threads brengt hier de allerbeste track die ik al van dit project gehoord heb. 23 Threads is het project van Marek Xavier Marchoff, bijgestaan door ‘vocaliste’ Ingrid Dawn Swen, die op onnavolgbaar doorleefde wijze haar poëtische lyrics ‘declameert’ want zingen kan je het niet noemen. “Black Snow” werd een creepy compositie, die wel doet denken aan Current 93 maar dan gemixt met spookachtige monnikenkoorzangen, die je de rillingen over de rug jagen.

Van het project Tundra krijgen we de self titled track “Tundra”. Met zo een naam moet je wel bijna dark ambient maken en inderdaad; het werd een donkere droney ambient compositie met etnisch sjamanistische en rituele inslag, met (Tibetaanse?) belletjes tussen de dreigende drones, een geheimzinnig etherisch klinkend blaasinstrument en een vrouw die een tekst over de drones heen reciteert in een onverstaanbare taal (Pools?).

Aquavoice geeft weer een duister ambiente soundscape ten gehore, elektronisch met spaarzame toets-aanslagen en spacey geluidjes waarop je je lekker kan laten meedrijven naar hogere sferen. Helemaal naar het einde toe duikt er in hun “Sounds Of Twilight” gefluister op en vreemde stemmetjes.

De act Dat Rayon brengt vervolgens met “Zamieć” een experimenteel ambiente soundscape waar ik nu niet bepaald wild van word.

Met “Number Station E06” van Aabzu (dit is een samenwerking tussen Zenial en Maciek Szymczuk, waarvan onlangs op deze site het album “Music For Cassandra” besproken werd, ook op Zoharum uitgebracht) komt er voor het eerst een heuse beat tevoorschijn in een behoorlijke dansbare electro-industrial compositie.

Dan komt Mammoth Ulthana met “Gudrun”. Hier gaat het weer om wat je experimentele ambient zou kunnen noemen met een soort Tibetaanse belletjes en iets wat klinkt als klankschalen tussen de elektronische drones door. Ze maken ook gebruik van dierenhoorns als instrument, een set oosterse gongen en etnische drums en het is vrij duidelijk dat het hier weer om een sjamanistisch geïnspireerd gezelschap gaat dat naar eigen zeggen akoestische instrumenten met elektronische wil samenbrengen.

De bijdrage van Monopium (“Alpha And Omega”) laat over een experimenteel ambiente achtergrond met field recordings nog veel experimenteler saxofoonspel weerklinken. ‘Expressionisme’, ‘free jazz’ of hoe je dat saxofoonspel ook wil noemen, de kakofonie werkt mij gewoon danig op de zenuwen. Voor veel minder dissonante muzikale exploten kreeg ik voeger thuis de term 'ketelmuziek' naar het hoofd geslingerd.

Ook erg experimenteel maar wél boeiend is het klankenspel dat we van Micromelancolié te horen krijgen. Het klinkt als een soort avantgardistische drone (dark) ambient “54°20′N 18°38′E” is de titel van de track en als je de coördinaten ingeeft in Google Maps (dat lukt dus blijkbaar!) kom je uit pal op de Sint Ignatiuskerk in de Poolse stad Gdansk (Danzig)... Micromelancolié is het ambient/field recording/experimental project van Robert Skrzyński.

Rafał Kołacki dan. Deze man maakt ook deel uit van de bezetting van Mammoth Ulthana en van Hati (waar ik onlangs het eveneens bij Zoharum uitgekomen album “Metanous” van besprak) en zit ook in een band met de naam Grobbing Thristle... Hier mag hij solo zijn ding doen en ja, zoals verwacht wordt het weer vrij experimentele dark ambient met veel gezoem, gesuis en gekraak tussen de drones. “The Great Artiste” werd een erg spannende en geheimzinnige, donker industriële soundscape die bij het beste behoort wat deze sampler te bieden heeft.

Radoslaw Kaminski heet de man achter dark ambient act Ab Intra. Hier brengt hij een uitermate stemmige en intrigerende dark ambient compositie met mysterieuze, meeslepende synthesizermelodieën, kosmisch en meditatief. Het eerste schijfje sluit aldus even sterk af als het begonnen was.

Over naar het tweede schijfje met de niet-Poolse acts. Hierop staan twee Britse projecten (Lagowski en Rapoon) en twee Duitse (Troum en Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim) en voorts telkens een bijdrage uit Rusland (Re-Drum), Slovakije (Strom Noir), Zweden (Desiderii Marginis) en Noorwegen (1000schøen). En ja, ook Nederland (Machinefabriek) en België (Hybryds) zijn dus vertegenwoordigd met een track.

Machinefabriek uit Nederland mogen openen en ze brengen een voor hun doen erg toegankelijk en gestructureerd stuk dat begint als ambient maar dat naar het einde toe ritmisch wordt, “Music For Qaina”.

Achter Re-Drum zit de Rus Pavel Aleshin en deze brengt hier erg origineel klinkende dark ambient met bevreemdende geluiden. Zijn compositie “Schritt Und Schritt Und Schritt” klinkt als een beklemmende, duistere dronescape die je meevoert naar onaardse bestemmingen en is voor mij voorlopig het absolute hoogtepunt van de ganse sampler.

Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim: een act met een onmogelijke naam en het zijn voor mij oude bekenden, die ik zelfs ooit (in 1997 was dat), live aan het werk zag op een industrial festival in Het Kompas in Sint-Niklaas. 'Industrial-psychoakustik', zo omschrijft Jürgen Eberhard, de Duitser achter het project, zijn muziek. “Enigmatic Visions” klinkt als een spannende industriële soundscape met ronkende machines, draaiende motoren, ritmische elementen gegenereerd door allerhande ‘gereedschap’ en dies meer.

Strom Noir is het project van de Slovaak Emil Matko en wordt omschreven als ‘gitaar en loop-based ambient met een melancholische feel’. Met “Becoming Something Else” maakt hij deze omschrijving meer dan waar: het klinkt als een korte, inktzwarte dark ambient soundscape, maar eerder beklemmend depressief dan melancholisch weliswaar.

Lagowski en de track “Angst Pop”. Andrew Lagowski is een Brit die al sinds 1982 elektronische muziek maakt en daarvoor drummer was bij de new wave band Silent Command uit Glasgow. Zijn track is erg ritmisch en op het eerste gehoor monotoon, maar van tussen de loop met het ritmische patroon steken subtiele elektronische klanken de kop op en variabele percussie effecten. Het nummer stokt ook een keer om dan weer te hernemen.

Desiderii Marginis dan met de track “The XIII Card”: nog een donker dreigende dronescape. Ik volg het project van de Zweed Johan Levin al sinds het debuut “Songs Over Ruins” uitkwam op het legendarische Cold Meat Industry label. Een van de meest vermaarde acts op dat label was Raison d’Etre en in die sfeer zit deze dark ambient compositie met zijn aartsdonkere drones.

Van Rapoon verschijnt zo om te zeggen wel om de paar maand een release op Zoharum. Het label is bezig aan de heruitgaven van zowat de ganse back catalogue van Rapoon met steeds een cd met extra materiaal erbij, live opnames of remixen en zeer onlangs verscheen ook het nieuwe album van Rapoon, “Blue Days”. Een track van Rapoon, het project van de Brit Robin Storey (zie ook zoviet*france) mocht dus zeker niet ontbreken op de sampler. “Alignment Plazma” heet de track en het is weer typisch Rapoon met een ambiente soundscape die vrij experimenteel klinkt zonder echt aan toegankelijkheid te verliezen en met een rituele toets die hier tot uiting komt in de ‘etnische’ percussie.

Troum is een dark ambient duo uit Bremen dat voorheen (van 1988 tot 1996) actief was onder de naam Maeror Tri. Troum is een oud Duits woord voor droom (Traum in modern Duits) en Troum gebruiken hun muziek naar eigen zeggen dan ook als een direct pad naar het onbewuste waar ze de luisteraar mee in contact trachten te brengen door hem in een hypnose-achtige droomstaat te brengen, een soort trance zeg maar. Troum tracht dus muziek te creëren die werkt als een directe transformatie van onbewuste materie en dat doen ze door lange donkere dronecomposities. Hier mogen ze het doen op 8,5 minuten in het stemmige en mysterieuze “Tumon 2 (version)” dat een rijke klankenwereld opent die weer heel hypnotisch, meditatief en relaxerend klinkt zoals we van hen gewoon zijn.

Troum tekenden echter nog niet voor de langste track op de compilatie. Die eer ging naar Zenial, de opener van de eerste schijf en naar de tot op de seconde even lange track van het Noorse 1000schøen, het project van Helge S. Moune (die ook ooit in Maeror Tri zat in de tijd dat deze geen duo maar een trio waren). “Frankenstein” heet de 10 minuten en 3 seconden durende track, een creepy compositie met diep dreunende duistere depri drones (mooie alliteratie nietwaar) die alsmaar percussiever wordt en zelfs opzwepend naar het einde toe. Samen met de Re-Drum track is dit mijn favoriete bijdrage.

En een Belgische act krijgt de eer deze dubbele Zoharum sampler af te mogen sluiten: Hybryds, het project van Sandy Nys. “What Is Not A Dream (exclusive mix)” is de enige track op de ganse sampler waarop zowaar echt op gezongen wordt. Vrouwelijke vocalen over een rustige keyboardmelodie, een melancholische en uitermate sfeervolle afsluiter van deze hoogstaande en boeiende - slechts 2 vande 21 tracks waren niet aan mij besteed - label sampler, die soms van de luisteraar een minimum aan moeite vraagt maar er heel veel voor terug geeft.

Henk Vereecken
03/03/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
CONCERT BESPREKING : Downhill XIV - Best Of Edition - 30/11/2019 Nieuwe Nor Heerlen

Het is al sedert 2004 een feit dat een kleiner festival ook groots kan zijn. Het bewijs wordt eens te meer geleverd door de Downhill-organisatie dat er telkens in slaagt om bands te programmeren die je zelden of nooit tegenkomt op een podium waar dan ook in de Lage Landen. Voor de inmiddels veertiende editie van Downhill werd geopteerd ...

lees meer...
NIEUWS 11/12/2019 : R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood. Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : De Delvers - Op vrijdag 13 december 2019 live in De Kleine Hedonist, Antwerpen

New wave uit Noeveren (Boom)! Hun korte self titled debuut “De Delvers” (onze review leest u hier), vol korte, gebalde, flitsende Nederlandstalige new wave en postpunk songs verscheen vorig jaar (2018). Op 13 december spelen De Delvers hun laatste concert van dit jaar (2019) in de Kleine Hedonist, Sint-Jacobsmarkt 34, 2000 in Antwerpen! ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Kent u Dead Souls Rising nog?

Als u al enige tijd mee gaat in de scene (lees een eeuwigheid) en dus niet zomaar een hipstertje of meelopertje bent dan zegt u deze naam vast nog iets. Dit duo rond Laurent en de feërieke verschijning Alastrelle is, zoals het goeie goths betaamt, weer onder de levenden. Hier bij ons was dit duo live een graag geziene gast, en hun albums ...

lees meer...
NIEUWS 08/12/2019 : Engelsstaub klopt weer op de deur.

Deze groep was ooit relatief populair, een off shoot van Madre Del Vizio, veel meer dark wave en zelfs folk invloeden, licht tribaal en zelfs een beetje heidens. De groep werd vooral populair met de albums “Malleus Mallficarum”(1993) en “Ignis Fatus;Irrlichter”(1994). Nadien waren er nog wel tekenen van leven, zo was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : R.I.P. Keith Brewer (°1970-+2019)

Keith Brewer, de man achter het geliefde power electronics project Taint is vorige week overleden ten gevolge van een zeer agressieve darmkanker. Door de uitzaaiingen werd zijn doodsvonnis reeds na enkele maanden getekend. Taint was al een tijdje niet meer actief, maar de man uit Texas bracht onder de naam Mania nog muziek uit. Taint ...

lees meer...
FOTO'S : Dässwat - @ C.C. Palethe Pelt, 03/12/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 03/12/2019 : Zaterdag HerrNia en WÜLF7 op Dark Entries Nights, gratis...

Toegegeven, onze Dark Entries Nights hebben in 2019 nogal een elektronische draai gekregen. We willen andere donkere genres uiteraard niet verwaarlozen, maar we herinneren er graag aan dat België zijn naam gemaakt heeft in de electro, en wie er laatst bij was op het optreden van IC 434 zal ons niet tegenspreken. De laatste Dark Entries ...

lees meer...
FOTO'S : Linea Aspera - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Desperate Journalist - @ Ceremony #3 Brussel, 30/11/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : WEIHAN - Onze muziek biedt puur escapisme.

Het is een feit dat we niet veel Belgische groepen hebben die actief zijn in het neofolk genre. Dit jaar werd ik dan ook zeer aangenaam verrast door de nieuwkomers van La Merde (die we onmiddellijk ook in onze interviewruimte duwden) en zie, het einde van het jaar heeft nog een verrassing in petto: onze nationale trots in het genre, Weihan, ...