casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.526 items

   

Various Artists
07|100|15
Dark Ambient - Drone - Experimental - Industrial
03/03/2016 : Various Artists - 07|100|15
Zoharum  Zoharum
03/03/2016, Henk Vereecken

Een dubbele cd sampler die een overzicht biedt van wat er leeft bij het Poolse experimental, (dark) ambient en industrial label Zoharum. Dit label werd opgericht in de zomer van 2007 en bracht intussen meer dan 100 albums uit op cd, tape en vinyl. Deze sampler is bedoeld als eerbetoon en dank aan de artiesten en het publiek van het label: ‘We exist for you and because of you. This album is our way of saying ‘thank you’’. De sampler kreeg de bizarre titel "07|100|15"; wat naar ik vermoed staat voor: ‘07’ als in 2007, het jaartal waarin het label werd opgericht, ‘100’ voor de 100 albums en ’15’ voor 2015, het jaar van uitgifte.

Het eerste schijfje van deze sampler, ‘left’ genaamd naar de positie in het 6-panel digipak, is exclusief voorbehouden aan Poolse acts. 11 tracks staan erop. Op het tweede schijfje, dat dan uiteraard ‘right’ heet, staan 10 bijdragen uit de rest van de wereld (of beter: Europa) verzameld; projecten uit Rusland, Slovakije, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen en ja ook uit België (Hybryds) en uit Nederland (Machinefabriek).

Zenial (het muzikale alter ego van ene Łukasz Szałankiewicz) mag de eerste schijf van de sampler openen met een grote brok donkere ambient, de 10 minuten durende en heel stemmige, rustgevende en meditatieve soundscape “Baltic Telling Stories”. Relaxte synthesizerambient met als achtergrondgeluid het ruisen van de zee. Heel mooi.

23 Threads brengt hier de allerbeste track die ik al van dit project gehoord heb. 23 Threads is het project van Marek Xavier Marchoff, bijgestaan door ‘vocaliste’ Ingrid Dawn Swen, die op onnavolgbaar doorleefde wijze haar poëtische lyrics ‘declameert’ want zingen kan je het niet noemen. “Black Snow” werd een creepy compositie, die wel doet denken aan Current 93 maar dan gemixt met spookachtige monnikenkoorzangen, die je de rillingen over de rug jagen.

Van het project Tundra krijgen we de self titled track “Tundra”. Met zo een naam moet je wel bijna dark ambient maken en inderdaad; het werd een donkere droney ambient compositie met etnisch sjamanistische en rituele inslag, met (Tibetaanse?) belletjes tussen de dreigende drones, een geheimzinnig etherisch klinkend blaasinstrument en een vrouw die een tekst over de drones heen reciteert in een onverstaanbare taal (Pools?).

Aquavoice geeft weer een duister ambiente soundscape ten gehore, elektronisch met spaarzame toets-aanslagen en spacey geluidjes waarop je je lekker kan laten meedrijven naar hogere sferen. Helemaal naar het einde toe duikt er in hun “Sounds Of Twilight” gefluister op en vreemde stemmetjes.

De act Dat Rayon brengt vervolgens met “Zamieć” een experimenteel ambiente soundscape waar ik nu niet bepaald wild van word.

Met “Number Station E06” van Aabzu (dit is een samenwerking tussen Zenial en Maciek Szymczuk, waarvan onlangs op deze site het album “Music For Cassandra” besproken werd, ook op Zoharum uitgebracht) komt er voor het eerst een heuse beat tevoorschijn in een behoorlijke dansbare electro-industrial compositie.

Dan komt Mammoth Ulthana met “Gudrun”. Hier gaat het weer om wat je experimentele ambient zou kunnen noemen met een soort Tibetaanse belletjes en iets wat klinkt als klankschalen tussen de elektronische drones door. Ze maken ook gebruik van dierenhoorns als instrument, een set oosterse gongen en etnische drums en het is vrij duidelijk dat het hier weer om een sjamanistisch geïnspireerd gezelschap gaat dat naar eigen zeggen akoestische instrumenten met elektronische wil samenbrengen.

De bijdrage van Monopium (“Alpha And Omega”) laat over een experimenteel ambiente achtergrond met field recordings nog veel experimenteler saxofoonspel weerklinken. ‘Expressionisme’, ‘free jazz’ of hoe je dat saxofoonspel ook wil noemen, de kakofonie werkt mij gewoon danig op de zenuwen. Voor veel minder dissonante muzikale exploten kreeg ik voeger thuis de term 'ketelmuziek' naar het hoofd geslingerd.

Ook erg experimenteel maar wél boeiend is het klankenspel dat we van Micromelancolié te horen krijgen. Het klinkt als een soort avantgardistische drone (dark) ambient “54°20′N 18°38′E” is de titel van de track en als je de coördinaten ingeeft in Google Maps (dat lukt dus blijkbaar!) kom je uit pal op de Sint Ignatiuskerk in de Poolse stad Gdansk (Danzig)... Micromelancolié is het ambient/field recording/experimental project van Robert Skrzyński.

Rafał Kołacki dan. Deze man maakt ook deel uit van de bezetting van Mammoth Ulthana en van Hati (waar ik onlangs het eveneens bij Zoharum uitgekomen album “Metanous” van besprak) en zit ook in een band met de naam Grobbing Thristle... Hier mag hij solo zijn ding doen en ja, zoals verwacht wordt het weer vrij experimentele dark ambient met veel gezoem, gesuis en gekraak tussen de drones. “The Great Artiste” werd een erg spannende en geheimzinnige, donker industriële soundscape die bij het beste behoort wat deze sampler te bieden heeft.

Radoslaw Kaminski heet de man achter dark ambient act Ab Intra. Hier brengt hij een uitermate stemmige en intrigerende dark ambient compositie met mysterieuze, meeslepende synthesizermelodieën, kosmisch en meditatief. Het eerste schijfje sluit aldus even sterk af als het begonnen was.

Over naar het tweede schijfje met de niet-Poolse acts. Hierop staan twee Britse projecten (Lagowski en Rapoon) en twee Duitse (Troum en Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim) en voorts telkens een bijdrage uit Rusland (Re-Drum), Slovakije (Strom Noir), Zweden (Desiderii Marginis) en Noorwegen (1000schøen). En ja, ook Nederland (Machinefabriek) en België (Hybryds) zijn dus vertegenwoordigd met een track.

Machinefabriek uit Nederland mogen openen en ze brengen een voor hun doen erg toegankelijk en gestructureerd stuk dat begint als ambient maar dat naar het einde toe ritmisch wordt, “Music For Qaina”.

Achter Re-Drum zit de Rus Pavel Aleshin en deze brengt hier erg origineel klinkende dark ambient met bevreemdende geluiden. Zijn compositie “Schritt Und Schritt Und Schritt” klinkt als een beklemmende, duistere dronescape die je meevoert naar onaardse bestemmingen en is voor mij voorlopig het absolute hoogtepunt van de ganse sampler.

Feine Trinkers Bei Pinkels Daheim: een act met een onmogelijke naam en het zijn voor mij oude bekenden, die ik zelfs ooit (in 1997 was dat), live aan het werk zag op een industrial festival in Het Kompas in Sint-Niklaas. 'Industrial-psychoakustik', zo omschrijft Jürgen Eberhard, de Duitser achter het project, zijn muziek. “Enigmatic Visions” klinkt als een spannende industriële soundscape met ronkende machines, draaiende motoren, ritmische elementen gegenereerd door allerhande ‘gereedschap’ en dies meer.

Strom Noir is het project van de Slovaak Emil Matko en wordt omschreven als ‘gitaar en loop-based ambient met een melancholische feel’. Met “Becoming Something Else” maakt hij deze omschrijving meer dan waar: het klinkt als een korte, inktzwarte dark ambient soundscape, maar eerder beklemmend depressief dan melancholisch weliswaar.

Lagowski en de track “Angst Pop”. Andrew Lagowski is een Brit die al sinds 1982 elektronische muziek maakt en daarvoor drummer was bij de new wave band Silent Command uit Glasgow. Zijn track is erg ritmisch en op het eerste gehoor monotoon, maar van tussen de loop met het ritmische patroon steken subtiele elektronische klanken de kop op en variabele percussie effecten. Het nummer stokt ook een keer om dan weer te hernemen.

Desiderii Marginis dan met de track “The XIII Card”: nog een donker dreigende dronescape. Ik volg het project van de Zweed Johan Levin al sinds het debuut “Songs Over Ruins” uitkwam op het legendarische Cold Meat Industry label. Een van de meest vermaarde acts op dat label was Raison d’Etre en in die sfeer zit deze dark ambient compositie met zijn aartsdonkere drones.

Van Rapoon verschijnt zo om te zeggen wel om de paar maand een release op Zoharum. Het label is bezig aan de heruitgaven van zowat de ganse back catalogue van Rapoon met steeds een cd met extra materiaal erbij, live opnames of remixen en zeer onlangs verscheen ook het nieuwe album van Rapoon, “Blue Days”. Een track van Rapoon, het project van de Brit Robin Storey (zie ook zoviet*france) mocht dus zeker niet ontbreken op de sampler. “Alignment Plazma” heet de track en het is weer typisch Rapoon met een ambiente soundscape die vrij experimenteel klinkt zonder echt aan toegankelijkheid te verliezen en met een rituele toets die hier tot uiting komt in de ‘etnische’ percussie.

Troum is een dark ambient duo uit Bremen dat voorheen (van 1988 tot 1996) actief was onder de naam Maeror Tri. Troum is een oud Duits woord voor droom (Traum in modern Duits) en Troum gebruiken hun muziek naar eigen zeggen dan ook als een direct pad naar het onbewuste waar ze de luisteraar mee in contact trachten te brengen door hem in een hypnose-achtige droomstaat te brengen, een soort trance zeg maar. Troum tracht dus muziek te creëren die werkt als een directe transformatie van onbewuste materie en dat doen ze door lange donkere dronecomposities. Hier mogen ze het doen op 8,5 minuten in het stemmige en mysterieuze “Tumon 2 (version)” dat een rijke klankenwereld opent die weer heel hypnotisch, meditatief en relaxerend klinkt zoals we van hen gewoon zijn.

Troum tekenden echter nog niet voor de langste track op de compilatie. Die eer ging naar Zenial, de opener van de eerste schijf en naar de tot op de seconde even lange track van het Noorse 1000schøen, het project van Helge S. Moune (die ook ooit in Maeror Tri zat in de tijd dat deze geen duo maar een trio waren). “Frankenstein” heet de 10 minuten en 3 seconden durende track, een creepy compositie met diep dreunende duistere depri drones (mooie alliteratie nietwaar) die alsmaar percussiever wordt en zelfs opzwepend naar het einde toe. Samen met de Re-Drum track is dit mijn favoriete bijdrage.

En een Belgische act krijgt de eer deze dubbele Zoharum sampler af te mogen sluiten: Hybryds, het project van Sandy Nys. “What Is Not A Dream (exclusive mix)” is de enige track op de ganse sampler waarop zowaar echt op gezongen wordt. Vrouwelijke vocalen over een rustige keyboardmelodie, een melancholische en uitermate sfeervolle afsluiter van deze hoogstaande en boeiende - slechts 2 vande 21 tracks waren niet aan mij besteed - label sampler, die soms van de luisteraar een minimum aan moeite vraagt maar er heel veel voor terug geeft.

Henk Vereecken
03/03/2016

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 2 - Neem er een loopje mee.

Ondanks onze warme oproep om toch wat massaler op het appel te verschijnen, moesten we bij het betreden van de Zappa tot onze teleurstelling vaststellen dat deze in dovemansoren was gevallen. Een spijtige zaak, zowel voor de organisatie, maar in de eerste plaats voor de afwezigheden, die, getuige de klinkende namen die vandaag op de Black ...

lees meer...
NIEUWS 23/04/2019 : Gothic USA!

Hoor ik daar een klaagzang? Er wordt geen gothic (rock) meer gemaakt? Foei. Gelukkig is er nog Oskar Terramortis, tegenwoordig labelbaas van het post gothic label, die voor ons eventjes 45 jawel, 45 actuele Amerikaanse acts uit het genre (interpreteer dit ruim en donker) op een rijtje zet en dit zomaar eventjes via bandcamp gratis en legaal ...

lees meer...
FOTO'S : Goethes Erben - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Daemonia Nymphe - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Jo Quail - @ BLack Easter Antwerpen, 21/04/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : BLACK EASTER -Dag 1 - De fun, de hits.

Black Easter, in het verleden was het tweemaal het door ons erg gesmaakte muzikale paradepaardje van Dark Entries webmaster/mede Peek-A-Boo oprichter Ward de Prins. Ward overleed vorig jaar geheel onverwacht, en wat zou er mooier zijn qua eerbetoon aan deze prachtige persoon dan nog eens een keertje zijn festival te laten doorgaan ter zijner ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Pasen dit jaar garantie voor een ei-vol weekend.

Het zal u niet ontgaan zijn dat de Paashaas dit jaar heel wat evenementen in België rondgestrooid heeft. In uw zoektocht naar de lekkerste eitjes helpen we u graag een handje middels dit beknopte overzicht. (vrijdag 19 april) In JH De Wommel kan je dit weekend drie dagen lang genieten van het beste wat het minimal wave genre te ...

lees meer...
NIEUWS 19/04/2019 : Met Dark Entries gratis naar Nederland!

Het duurde een beetje langer dan voorzien, maar binnenkort zal de vernieuwde locatie van de Maastrichtse club de Muziekgieterij dan toch de deuren openen. Voor het allerlaatste evenement in de ‘oude’ Muziekgieterij slaat men aldaar de handen ineen met Linke Soto en EPM Music om met een affiche voor de dag te komen die de liefhebbers ...

lees meer...
NIEUWS 18/04/2019 : Angels of Liberty leeft nog een beetje ....

18 april 2017 verliet bezieler en zanger Voe Saint-Claire van Angels Of Liberty ons... Veel te vroeg. De groep deed mijn gothic rock minnend hart weer sneller bonzen met het fantastische debuut “Pinnacle Of The Draco” (2012), oorspronkelijk uit op het eigen Secret Sin label, dat bol stond van de klassiekers. Tenminste, in een rechtvaardige ...

lees meer...
INTERVIEW : EVI VINE - Er zijn wel een paar verhalen, maar mijn lippen zijn verzegeld… Misschien voor bij een biertje of zo…

Wie haar nog niet gespot had op Joy Division-tribute A Change of Speech… en haar eerste album …and so the morning comes gemist had, die kon Evi Vine in 2016 ontdekken op het Black Easter Festival in Antwerpen, waar ze haar tweede album Give Your Heart To The Hawks voor kwam stellen. Tijdens die editie speelden 2 artiesten het ...

lees meer...
NIEUWS 14/04/2019 : Gedonder in Kinky Star.

Onlangs mochten wij tot onze grote vreugde kennismaken met het nieuwe Belgische duo La Merde. Hun eerste cassette Dood En De Merde liet een verpletterende indruk achter bij uw recensent van dienst die niet toevallig hoog oploopt met The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud en soortgelijke “wereld-serpenten”, net het straatje waarin ...

lees meer...
INTERVIEW : Trouwfe(e)st #3: ASHTORETH - Doordat er verschillende elementen in mijn muziek zitten weet ik mensen uit verschillende underground stromingen aan te spreken.

Als er een naam is binnen de Belgische underground waaraan je de laatste tijd onmogelijk ontsnappen kan, is het wel die van Ashtoreth. Hoewel Peter Verwimp nog maar enkele jaren onder deze noemer naam begon te maken in het dark ambient genre, wist hij zich al heel snel op te werken tot een naam om rekening mee te houden. Op de productiviteit ...