casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.782 items

   

Varg
Nordic Flora Series Pt.5: Crush
Ambient - Experimental - Glitch / IDM - Spoken word - Techno
29/07/2018 : Varg - Nordic Flora Series Pt.5: Crush
Posh Isolation  Posh Isolation
29/07/2018, Dimi Brands

‘t Is maar hoe je het bekijkt: op de voorkant van het vijfde deel uit de Nordic Flore Series van de Zweed Varg (Jonas Rönnberg- dus niet Varg Vikernes van Burzum, mocht u dit denken) twee politieagenten in gevechtsuitrusting voor brandende barricades. Op de achterkant het Britse echtpaar Charles en Diana die op hun huwelijksdag het publiek groeten.

Tiens, ik zie enkel twee gigantische gele bollen als waren het twee new beat buttons waarvan de smileys ontbreken, zie ik u al denken.

Inderdaad, in kleine lettertjes kunnen we lezen wat deze twee esthetische ondingen aan het oog onttrekken.

Net zoals de hoes dit doet, durft de muziek op deze dubbele vinyl ons ook bij wijlen op het verkeerde been te zetten.

Een beetje een constante bij het Posh Isolation label, dat er maar steeds weer in slaagt om avontuurlijke platen van een zeer hoog niveau aan de man te brengen.

Eerste opvallende feit wanneer ons oog over de tracklist glijdt is dat Varg op dit vijfde deel zijn heil heeft gezocht bij sociale media en communicatiemiddelen. (‘Rush/Tinder’, ‘Rush/Wickr’, ‘Archive 2 “Dm Excerpts Between @skaeliptom & @chloewise_”’ en wat ons betreft de op 1 na origineelste songtitel van het jaar: ‘(+46) Placing My Iphone X Facing Up To See When U Answer My Texts’.

Voor wat wij de nummer 1 vinden wat betreft meest originele songtitel van het jaar, moet u het niet ver gaan zoeken, want deze prijkt ook tussen de 14 hier gepresenteerde titels: ‘Archive 1 “Spit Sugar Free Red Bull Into My Mouth”’.

Iedere plaatkant opent op een soortgelijke manier: een vrouwenstem draagt een tekst voor tegen een achtergrond die we voor het gemak onder ambient klasseren.

Of het nu gaat om Morning Star (‘Music For Breakups’), AnnaMelina (‘Stonewall Poem’) of Chloe Wise (‘Archive 1’ en ‘Archive 2’ -voor de volledige titel zie hierboven), steeds hebben we te maken met smachtend voorgedragen lappen tekst, die onze gedachten haast automatisch bij de film Paris, Texas (denk aan de scène met de telefoonconversatie) brengt.

Laat ons echter beginnen bij het begin: ‘Music For Breakups’ waarin de ons volstrekt onbekende Morning Star middels haar stem toont hoe verleidelijk melancholie kan zijn. Wanneer het verwachtingen scheppen betreft, hebben we hier al meteen te maken met een hoofdvogel. De muziek om uw lief de deur te wijzen die volgt verraadt psychedelische geluidsvlagen die ons nog het meest doen denken aan een jamsessie tussen Pink Floyd en The Orb.

Onnodig om erbij te vermelden dat een niet gering te noemen hoeveelheid hallucinogene genotsmiddelen eveneens present tekenen.

We hadden het al over het zetten op verkeerde benen: ‘Rush/Tinder’ is al meteen van dat. Want haast leken we te verdwalen in de dikke drugswalmen van zijn voorganger of deze strakke track weet meteen met twee handen ons het rechte pad te wijzen. Minimal techno met een uiterst efficiënte werking. Hoewel spacy geluidjes ook hier zorgen voor een knipoog naar psychedelische oorden, blijft Varg stoïcijns focussen op de beat. Na een kort interlude (‘Vanity Lights (First Crush)’) gaat de afsluiter van de A-kant ‘(+46) Placing My Iphone X Facing Up To See When U Answer My Texts’) de ingeslagen minimal techno lustig verder.

AnnaMelina draagt ‘Stonewall Poem’ voor, en laat hierbij minder emotie toe. Het heeft zelfs iets akeligs. Een complete omschakeling krijgen we echter niet, want de minimal techno trein spoort lustig verder tijdens ‘U Control The Ocean (Second Crush)’. De cadans die van dit nummer uitgaat rechtvaardigt deze beeldspraak ten volle.

Maar ook deze trein kan ontsporen, zo leert ons ‘OND_F.T.P.’ dat ons in grimmige atmosferen katapulteert. Hortend en stotend laat de beat zich gedijen terwijl tegen een dreigende achtergrond tal van machines sputteren dat het geen naam heeft.

Het is zo een van die nummers die het levende bewijs vormen waarom wij zo dol zijn op het Posh Isolation label. Het is echter niet enkel dit nummer, heel het album onderstreept dit met een dikke alcoholstift.

Zoals bij elke release op Posh Isolation is de nodige participatie van de luisteraar vereist. Dit klinkt u misschien vermoeiend in de oren, zeker tijdens een tropische zomer als heden ten dage. Laat het u niet beletten deze vuistdikke aanrader een kans te geven, want ook los van elkaar bevat ieder nummer afzonderlijk over genoeg kwaliteiten om op zichzelf overeind te blijven.

‘Love Economy/Anti Police Music’ bijvoorbeeld is dan weer zeer fijne ambient die qua sfeer een synopsis van al het voorgaande in zich lijkt mee te dragen.

We hadden het al over de leuke titel ‘Archive 1 “Spit Sugar Free Red Bull Into My Mouth”’. Ieder heeft recht op zijn fetisj. Hier ontpopt Chloe Wise zich als een verleidelijke yogi en zelfs zonder begeleidende beelden van een nauw aansluitend stretchpakje is de associatie met seks alhier enorm tastbaar. Droom echter niet te ver weg, want tussen het gebiedende verzoek om in en uit te ademen propt deze verraderlijke verleidster minder eerbare opdrachten zoals het geven van onze wachtwoorden tot de opdracht om te beginnen kettingroken. Hoe moeilijk het ook is, blijf dus steeds bij de les!

‘Blue Line 2 (112 Fridhemsplan’), een samenwerking met AnnaMelina en Vanity Productions, treint weer vrolijk verder. Deze keer zelfs een atmosferisch house station passerend. Deep house à la façon de Posh Isolation. We zeiden al meermaals iets over op het verkeerde been gezet te worden; gooi dus bij het lezen van deze omschrijving ook alvast uw eigen verwachtingen in het bagagerek.

‘Rush/Wickr’ doet ook denken aan een kwalitatieve house deun. Als wij zelfs vergevingsgezind zijn wat betreft irritante kermistoeters die tijdens dit nummer de kop opduiken, moeten we er geen tekeningetje bij maken hoe hoog we de artiest Varg aanschrijven.

Na 3 plaatkanten waar waarlijk niets op aan te merken valt, durft de pessimist in ons opduiken en stellen dat het alleen maar bergafwaarts kan vanaf nu.

Zelfs al moest hij gelijk krijgen, dan nog zouden we over de ganse lijn niet mogen klagen. Maar ook de afsluitende 3 nummers van deze zowel letterlijk als figuurlijk imposant te noemen dubbelaar verdrijven de zwartkijker al snel naar andere oorden. Meer zelfs, dit slot is zo goed dat het de gedroomde finale van dit vijfde deel vormt, en bombardeert Varg hiermee tot leverancier van één van dé platen van 2018.

De aanpak van Varg doet ons terugdenken aan de 90er jaren, toen acts als Autechre, Boards Of Canada en DJ Shadow ijverig buiten genrelijntjes gingen kleuren om tot een zeer boeiend eindresultaat te komen. Het afsluitende ‘Final Crush (For 940524)’ op dit album is heerlijk stuiterende IDM doorspekt met stemsamples in geheel deze sfeer.

‘t Is maar hoe je het bekijkt, maar wanneer wij zeggen dat deze plaat een absolute topper is, dulden we van uw kant geen tegenspraak!

Varg

Dimi Brands
29/07/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2019 : Affiche dag 1 Porta Nigra compleet!

Naast Dead Man’s Hill, Rosa Crux en Ordo Rosarius Equilibrio hadden we nog 1 naam te goed om te kunnen spreken van een volledige affiche voor de eerste dag van Porta Nigra. Dit is uiteindelijk weer een grote naam geworden, die trouwe bezoekers van het Aarschotse festival met blijdschap zullen zien terugkeren: :Of The Wand And The ...

lees meer...
FOTO'S : Near Meth Experience - @ Zappa Antwerpen, 16/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Dead Man's Hill opent 1ste dag Porta Nigra 2020.

Het zijn drukke tijden voor Bart Piette, niet alleen verschijnt er binnenkort een eerste langspeler van het anarchistische new wave collectief Donder, Hel & Hagel; tevens haalt hij samen met levensgezellin Els de didgeridoo boven om overal te lande als Chrysopa Occulta op te treden, in het achterhoofd zijn ze dan nog eens met Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Orryelle treedt dit jaar nog 1 keer op in Antwerpen, en doet dit niet alleen!

We steken het bij Dark Entries niet onder stoelen of banken dat we fan zijn van het duo UrZon & Orryelle. We zagen ze voor het eerst tijdens de tweede editie van Trouwfest, en onlangs waren ze nog het onbetwiste hoogtepunt van Sewerfest. Daartussen zagen we het duo nog samen aan het werk met Chrysopa Occulta (oftewel Bart en Els van Kinderen ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2019 : Tones On Tail met zeldzaam live materiaal present op youtube.

Tones On Tail was een Bauhaus offspring die naast bassist en voormalig Bauhaus roadie Glenn Campling ook ex Bauhaus leden Daniel Ash en Kevin Haskins in de gelederen telde. Diezelfde Glenn Campling zette recente zeldzame live clips online, die in 1984 in Schotland (Glasgow) op vhs werden opgenomen. Campling startte recent trouwens ook een ...

lees meer...
NIEUWS 14/09/2019 : Het wordt een drukke herfst bij Wool-E !

Release 5 Oktober: Donder, Hel & Hagel - Lang Genoeg Beleefd Geweest CD (Wool-E Discs) 2 punkers & een hippie, 2 hippies & een punker... 3 anarchisten quoi, volleerd in het schenenschoppen en het omverblazen van heilige huisjes. 20 jaar in diverse bands die het deden met ska, punk, hardcore, electro, (neo)folk, darkambient industrial ...

lees meer...
INTERVIEW : STALINGRAD VALKYRIE - De oude wereld zal binnenkort instorten.

Haar vele fans zullen het kunnen beamen: iedere gelegenheid is goed om een babbeltje te slaan met Elena Alice Fossi. Nog niet zo heel lang geleden schoven we bij haar aan tafel om het over de wederopstanding van haar project Spectra*Paris te hebben, maar ook nu hadden we weer een hele goede reden: het uitkomen van Martyrium Europae, waarmee ...

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Le Garage Luik, 06/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Attila The Stockbroker op Breaking Barriers !! - Rock 'n' roll brexit!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sewerfest (31/08/19, De Wommel, Wommelgem) - Een traditie om in ere te houden.

De allerlaatste dag van de zomervakantie afsluiten met Sewerfest, het begint een leuke traditie te worden. Voor de tweede keer vond dit gezellige DIY festival, georganiseerd door de mensen achter de New Wave Top 100 fuiven en Pale Moon, plaats in de Wommel. Vorig jaar was het het geval met Psychic Krist Kastrator, ook dit jaar werd een ...

lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten