casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.312 items

   

Varg
Evanescence (A Love Letter)
Ambient - Experimental - Glitch / IDM - Techno
26/04/2019 : Varg - Evanescence (A Love Letter)
Posh Isolation  Posh Isolation
26/04/2019, Dimi Brands

Het zou ons verbazen dat deze liefdesbrief van Varg persoonlijk aan Dark Entries gericht is, simpelweg omdat onze wel zeer lovende bespreking van zijn laatste dubbel elpee Nordic Flora Series Pt.5: Crush zijn hartje een slag sneller deed slaan. Ondergetekende nam het album zelfs op in zijn voor de rest volledig door neofolk en industrial acts ingepalmde eindejaarslijstje.

U kan zich dus wel voorstellen dat het in ontvangst nemen van deze nieuwe (een dubbele cassette deze keer) Varg eenzelfde gevoel van opwinding teweeg bracht, vergelijkbaar met het effectief krijgen van een liefdesbrief.

Een medium waarvan we in deze digitale tijden afvragen of het nog in zwang is. Evanescence kennen we natuurlijk als het overroepen gothicpopmetal ensemble dat in het begin van het nieuwe millennium het tot de hitlijsten wist te schoppen. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord evanscere dat verdwijnen betekent. Een liefdesbrief voor een verloren liefde, kunnen we dus besluiten. Als Varg op amoureus vlak even kundig is als op muzikaal vlak, lijkt het ons een koud kunstje om deze geliefde terug voor zich te winnen.

Ons weet hij alvast weer met gemak voor de bijl doen gaan met zijn laatste worp die wederom een veelheid aan stijlen bevat, eigenlijk meer fragmenten van verschillende genres die door Varg tot een geheel eigen mengsel gekneed worden.

Staat u in uw vriendenkring bekend om uw eclectische muzieksmaak, laat dan Varg de naam zijn waarvoor u op het volgende feestje de loftrompet aanheft.

Muzikaal trekt Jonas Rönnberg (Vargs echte naam) de sterke lijn van de Nordic Flora serie vrolijk verder, en doen deze cassettes, mede door de vele gastmuzikanten die de revue passeren, aan als een verijdelde mixtape. Genregrenzen bestaan niet in Vargs leefwereld, en keer op keer weet hij een eigen brouwsel te ontwikkelen met elementen uit verschillende stijlen.

Akkoord, de gemuteerde r&b van ‘Perfect Violation’ (een samenwerking met de Zweedse hiphopper Bladee) had voor ons part niet gehoeven, toch is het een staaltje van de extreme wendbaarheid die Varg eigen is.

Wat dat betreft halen we ook graag ‘Crush Melt’ aan. Een nummer van Flora (het duo waarvan Rönnberg samen met Melina Åkerman Kvie uitmaakt) dat flarden al even gemuteerde eurodance boven andere dreigende synthklanken tovert. Het resultaat is een futuristische vorm popmuziek, waarvan we nooit gedacht hadden dit zo zeer te kunnen smaken. Waarmee we nogmaals een lans breken voor Vargs kunde. Een andere boeiende kruisbestuiving horen we tijdens ‘Tear It (The End)’ (samen met Ruby Aldridge (Amerikaans model) en Erik Karlsson) dat zich nog het best laat omschrijven als industriële post-metal.

Het vrouwelijke computerstemmetje tijdens ‘Wear It (100.000 Petals Fell Like Rain)’ is een graag gebruikt trucje maar het blijft verslavend. Symbolisch gezien een klankbord voor het futuristische karakter van Varg. Daterend uit een ander tijdperk blijft een dergelijke stem als iets irreëel klinken, al vragen we ons af of dit ook zo is voor een generatie die zich bij het woord liefdesbrief nog nauwelijks iets kan voorstellen.

Dat de Scandinavische ondergrond bruist, daarvan zijn we mede dankzij Posh Isolation op de hoogte. Ook tijdens Evanescence (A Love Letter) mogen we weer kennismaken met enkele minder gekende exploten uit deze fijne scene, en is het een immer blij weerzien met dat andere paradepaardje uit de Posh Isolation stal: Puce Mary (samen met Ziúr brengt ze het op haar maat gesneden, bijtende ‘Dog Days’).

De mondhoek van Anuna’s melkmuil zal bij het zien van de klimaatonvriendelijke verpakking van deze dubbele cassette (twee korte die gerust op één exemplaar opgenomen konden worden) reeds beginnen pruilen. Vooraleer er een anti-Varg betoging op gang getrokken zou worden: zoals steeds bij Posh Isolation betreft het hier een gelimiteerde oplage (290 exemplaren), en laat ons in naam van de kunst dit toch maar door de vingers zien. Want dat deze artiest een geluidskunstenaar is, dat zal ook dit jaar weer blijken wanneer we terugblikken, en we reserveren nu reeds een plaatsje in ons eindejaarslijstje voor deze fantastische Zweed.

Varg

Dimi Brands
26/04/2019

HomeContactSitemap
Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...