casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.076 items

   

Vandal X
XXV
Hardcore - Noiserock
07/12/2021 : Vandal X - XXV
ConSouling Sounds  ConSouling Sounds
07/12/2021, Dimi Brands

Een intro die je warm maakt voor een op til zijnde tornado: de band bij uitstek die weet hoe dit aan te pakken is te vinden op Belgische bodem. Dat van die tornado neem je best heel erg letterlijk, want de band in kwestie is qua geluidssterkte van dat kaliber dat we geneigd zijn te geloven dat men een soortgelijke decibelopstoot in gedachten had bij het uitvinden van het oordopje.

Voor hen bij wie de naam niet spontaan voor de geest springt houden we er de spanning niet langer in: we hebben het natuurlijk over de Limburgse noiserock trots Vandal X.

Een van die bands die je live gezien MOET hebben, al was het maar om je er van te kunnen overtuigen dat zo’n lawaai geproduceerd kan worden door een duo dat door hun opstelling het begrip communiceren via instrumenten letterlijk lijkt te nemen.

Vorig jaar bestond dit in ondergrondse kringen legendarisch te noemen “two man army” maar liefst een kwarteeuw. Normaal gezien stond deze overzichtscompilatie gepaard gaande met de aan de festiviteiten verbonden concerten vorig jaar, op de eigenlijke verjaardag dus, gepland, maar zoals u al kan raden staken er enkele stoorzenders (iets met een beestje in de neus en een cultuurhatende regering) zoals overal stokken in de neus... euh wielen. Frontman Bart Timmermans had er het afgelopen jaar met Kregel nog wel een uitlaatklep bij, misschien wel dé ontdekking op het gebied van nationale (en in het Nederlands gezongen!) new wave.

Maar goed, uiteindelijk is het er dan toch van gekomen. Althans toch wat de compilatie betreft. Na tal van omzwervingen bij labels vond het duo een veilig onderdak bij Consouling Sounds en aldaar hebben ze van XXV een specialleke gemaakt. We hadden ook niet anders verwacht.

Allereerst is er de eigenlijke best of, een LP met daarop een evenwichtige greep uit de discografie van Vandal X, die in die 25 jaar 9 studio albums behelst. Op deze compilatie echter geen materiaal van de eerste twee albums Little Man’s Blues (1998) en Songs From The Heart (1999). Helaas, durven we er bij zeggen maar we beseffen ook dat de ruimte op een lp beperkt is. Naast het label-hoppen zijn er ook verschillende drummers de revue gepasseerd bij Vandal X. In de oorspronkelijke versie was er Jo Boes die na twee albums vervangen werd door Dave Schroyen (Evil Superstars, Millionaire, Creature With The Atom Brain,...) waarna niet veel later de tot op heden actieve Günther Liket zijn plaats naast zanger/gitarist Bart Timmermans innam. Heeft het uitsluiten van de eerste twee albums iets te maken met deze drummerkwestie? Wat er ook van zij, een compilatie samenstellen is altijd een oefening in ‘kill your darlings’, en in het geval van Vandal X is het dat zeker.

Netjes in chronologische volgorde krijg je telkens 2 nummers uit de albums 13 Basic Hate Tracks (2002), Two Man Army (2004), Instant Dislike (2007), All Lined Up Against The Wall (2008), God Knows (2013 -met de verrassende Front 242 cover ‘No Shuffle’), Blood On The Street (2019) en eentje (‘Flashlight’) uit Vandal X (2015). 13 in totaal, wederom letterlijk "13 basic hate tracks", zo u wil.

Laat het voor iedereen duidelijk zijn dat deze albums (en met uitbreiding dus ook Little Man’s Blues en Songs From The Heart) stuk voor stuk een plaats in de noiserock minnende collectie verdienen. Moest dit (nog) niet het geval zijn, laat dan behalve shame on you, XXV een opstapje zijn om u te overtuigen van wat u mist.

Naast de lp krijg je als extraatje nog een goed gevulde cd met daarop 18 live opnames in binnen- (AB, Pukkelpop,...) en buitenland .

Een die-hard fan als ondergetekende maakt men er alvast heel blij mee, want de reguliere albums staan hier reeds van het moment van verschijnen te blinken.

Op de bonus cd krijg je een impressie van de onhoudbare energie die Vandal X live keer op keer weet te brengen zoals bijvoorbeeld tijdens ‘Iceberg’ en ‘Point Blank’ (beiden live in AB). Twee nummers van Songs From The Heart en zo is niet alleen het eerder afgevraagde opgeklaard maar eveneens gerechtigheid geschied. Ook debuut Little Man’s Blues krijgt op XXV Extras de plaats die het verdient (‘Come On’, ‘Random Shot’), ja zelfs een nummer van de eerste Vandal X demo vond zijn weg uit de archieven: ‘Bullit’ laat horen wat deze jonkies anno 1996 reeds in hun mars hadden. Je wist op voorhand dat deze meedogenloze, compromisloze noiserock (harde gitaren! Stevige drums! Schreeuwzang! Samples op cassettes van onder andere taalcursussen!) in staat was serieus wat potten te breken, al zou het niet op de reguliere radio zijn, die hier duidelijk niet klaar voor was. Laat dat ook net het mooie zijn aan 25 jaar Vandal X: al die tijd je daar allemaal geen ene fuck van aantrekken maar gewoon je goesting doen en er bovendien nog steeds staan! We kunnen er alleen maar fier op zijn.

Ook het feit dat nadat hij het eerste album van de Limburgers hoorde, niemand minder dan Steve Albini graag Vandal X’ volgende album wou producen is iets wat toen serieus tot de verbeelding sprak. Ondertussen hebben al tal van Belgische bands hun weg gevonden naar de legendarische producer, maar weet dat Vandal X deze eer als eerste te beurt viel. We weten ook niet of er nog andere Belgische bands zijn die kunnen zeggen dat ze ooit biljart met Albini gespeeld hebben.

Reken daarbij ook nog een tweede plaats op het rockconcours Limbomania, optredens op de main stage van Pukkelpop en tal van buitenlandse concerten.

Om maar te zeggen dat eigenzinnigheid dan misschien minder loont in de portemonnee maar het wel een booster geeft om met een voldaan gevoel terug te kijken op de afgelopen 25 jaar. Iets wat Vandal X zeker kan doen!

Vandal X

Dimi Brands
07/12/2021

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
NIEUWS 25/06/2022 : Gert wil recht op roes voor iedereen

Gert, ook bekend als Gert Kleinpunk, brengt in augustus een nieuwe plaat uit: 'Alles is nog niet verloren'. En dat alles nog niet verloren is, zal u wel duidelijk worden. 18 geëngageerde nummers kun je erop verwachten, maar ook een inzicht in het leven en denken van Gert. Dat hij bijvoorbeeld al drie jaar gestopt is met alcohol, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten