casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Vandal X
Vandal X
Hardcore - Noise - Rock
28/12/2015 : Vandal X - Vandal X
FONS Records  FONS Records
28/12/2015, Dimi Brands

Al 20 jaar is Vandal X boos, héél boos!

Met albumtitels als 13 Basic Hate Tracks, All Lined Up Against The Wall, Instant Dislike en Two Man Army als voorbeelden waarvan de misantropie en aggressie vanaf spatten kan je als leek al afleiden dat het hier niet gaat om twee brave plechtige communicantjes. Hun bandnaam haalde ze bij een songtitel van de Amerikaanse noiserockgrootmacht Unsane, ook geen doetjes.

Hun debuutplaat (Little Man’s Blues uit 1998) werd zowaar geproduced door Dirk Da Davo van The Neon Judgement en gebruikte een stemsample van de grote Steve Albini die meteen tekende voor de productie van tweede plaat ‘Songs From The Heart’.

Met deze belangrijke erkenning werd lustig aan de weg getimmerd op een geheel eigen wijze, een weg die steeds maar harder werd, en tot aan All Lined Up Against The Wall (2008) dampend hete noiserock die zwaar tegen de hardcore sound aanleunde opleverde.

Zelden kwam er zoveel lawaai uit een ‘two man army’ als bij Vandal X, mensen die hen al live aan het werk zagen kunnen dit enkel beamen.

Met een geluidsmuur die de decibelmeter bruut in minister Schauvlieghe haar onwetende reet ramt, staat Vandal X al die jaren met een boosaardige grijns op het gezicht aan de top van de nationale noiserockliga.

Ook op deze titelloze negende plaat mogen we ons verwachten aan hetgene waarvan we Vandal X kennen, 11 mokerslagen van songs, al moet gezegd dat de meer toegankelijke weg die ingeslagen werd op voorganger God Knows verder opgegaan wordt.

Verwacht nu niet dat dit versneden tracks oplevert die zo de radio op kunnen.

Voor God Knows leek Vandal X steeds meer op een alsmaar bruter wordend beest, heden ten dage staat het schuim nog steeds op de lippen, maar krijg je eerst nog een waarschuwend tikje op de schouder alvorens ze je gezicht aan flarden slaan.

Deze schoudertikjes hebben soms zowaar een groovy ondertoon wat de nummers verrassend catchy doet klinken. Het feit dat je tussen de terreuraanslagen nog net even naar adem kan happen maakt de impact alleen maar sterker, en komt ook de houdbaarheid van de nummers sterk ten goede.

Een goed voorbeeld hiervan is de song ‘Flashlight’, dat eerder al gereleased werd naar aanleiding van Record Store Day (en waarvan de gitaarriffs me sterk doen denken aan een stukje uit Die Form's Masochist, oordeel zelf maar!), en op deze plaat een mooi ankerpunt vormt dat aantoont dat naast in your face, Vandal X bewijst dat ze een nummer van een ferme spanningsboog die helemaal openbloeit kunnen voorzien.

Net als op voorganger God Knows (alwaar ze zowaar Front 242’s ‘No Shuffle’ van een noiserockjasje voorzagen) mogen we ons op Vandal X ook aan een verrassende cover verwachten in de gedaante van ‘Steppin’ Stone’ van The Monkees zowaar.

Een duo dat al 20 jaar tot mijn persoonlijke livefavorieten behoort, en al die jaren zonder commerciële compromissen te sluiten gewoon zijn eigen zin doet verdient alle respect en mag ons nog vele jaren voorzien van muzikale vuistslagen.

Vandal X

Dimi Brands
28/12/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...