casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.966 items

   

Vandal X
Blood On The Street
Hardcore - Noiserock
19/04/2019 : Vandal X - Blood On The Street
9000 Records  9000 Records
19/04/2019, Dimi Brands

Er zijn nog zekerheden in het leven, en een daarvan is Vandal X. Al bijna 25 jaar timmert dit duo luidruchtig aan hun ongeëvenaarde weg, en ondergetekende heeft als fan het eerste uur dit mooie parcours op de voet gevolgd.

Het begon allemaal in 1998 toen na twee demo cassettes (Showbizz (1996) en Louder Than Anyone (1997)) de eerste langspeler Little Man’s Blues (1998) het levenslicht zag. Een handje geholpen door Het Belang Van Limburg en Luc Janssens radioprogramma Krapuul De Luxe (Studio Brussel) sloeg deze door Dirk Da Davo (The Neon Judgement) en Mauro Pawlowski (Evil Superstars, dEUS) opgenomen plaat in als een hoogst explosieve splinterbom.

Dat de scherven tot in Amerika vlogen leerden we uit het feit dat opvolger Songs From The Heart (1999) werd opgenomen met niemand minder dan Steve Albini (Shellac, Big Black). Een hele prestatie voor een Belgisch bandje, met de nodige lovende kritiek en vele concerten als gevolg, desondanks bleef Vandal X een undergroundfenomeen, simpelweg omdat lang niet iedereen klaar was voor zulke gewelddadige uppercuts.

Wars van alle hypes is Vandal X dan ook eigenzinnig blijven vasthouden aan zijn kenmerkende identiteit, waarbij deze undergroundpositie eerder als comfortabel dan als beperkend gezien kan worden. De sample waarmee ‘Motivation’ opent, is in deze veelzeggend: “You never quit, you never give up”. “You can’t hold me back” spuwt Bart in de micro, we hebben er geen moment aan getwijfeld, en Blood On The Street bewijst dat hiertoe ook geen enkele reden was.

Zonder een noot gehoord te hebben van Blood On The Street, kan je afgaande op het artwork reeds opmaken waaraan je je ook hier weer mag verwachten: een tang onder een uitgetrokken kies, een pijnlijke affaire, en moest dit nog niet duidelijk zijn: op de achterkant de afbeelding van een schedel met naast zich een hamer en een zaag. De Gamma-mannetjes uit het Peulengaleis kozen hoogstwaarschijnlijk al huppelend met het beiteltje nog in de hand angstvallig het hazenpad. Muzikaal moet je bij Vandal X niet meteen verrassingen verwachten, ook op Blood On The Street houdt men vast aan de gekende vitrioolcocktail van noiserock en hardcore. Toch valt ons op dat het onmiskenbare geluid van het duo steeds meer uitgebalanceerd en genuanceerd klinkt. Het is iets dat Vandal X in zijn evolutie geleerd heeft: een langzame uppercut snijdt even diep (zo niet dieper) als een snelle kopstoot. De agressie op Blood On The Street klinkt dan ook meer gelaagd, preciezer en door het toevoegen van een persoonlijke toets valt het emotionele dat achter al dit bruut geweld schuilgaat net ietsje meer op.

Of zoals men het zelf contradictorisch stelt: een volwassen uiting van onvolwassen gedrag, gegoten in 12 songs. Blood On The Street was het moeilijkste album om te maken in de geschiedenis van deze noise godfathers, al valt dat niet op te merken aan het eindresultaat, dat wederom een schot in de roos blijkt te zijn.

Omdat een cirkel altijd rond is, zo ook in het universum van Vandal X, eindigt Blood On The Street met een herwerkte versie van ‘Random Shot’, het nummer dat debuut Little Man’s Blues mocht openen. Even worden we overmand door een gevoel van angst dat dit symbolisch gezien zou kunnen worden als het afsluiten van een hoofdstuk? We kunnen alleen maar hopen dat we wat dat betreft op het verkeerde pad zitten, en dit zoals we hopen eerder een uiting is van de evolutie die doorheen de jaren plaatsgevonden heeft.

Negen albums lang geen enkele keer teleurstellen, je moet het maar doen. We willen tevens benadrukken dat je Vandal X zeker ook eens live moet ervaren. Door de onconventionele opstelling (zanger/gitarist Bart Timmermans en drummer Günther Liket zijwaarts tegenover elkaar) is de interactie tussen beide muzikanten enorm tastbaar. Morgen kan je in de N9 te Eeklo dit aan den lijve ondervinden, want daar zal Vandal X zijn nieuwe album voorstellen. Voor de gelegenheid brengen ze de nieuwe Belgische sensatie Peuk mee. Vergeet uw oordopjes niet!

Vandal X

Dimi Brands
19/04/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...