casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.621 items

   

Vadot
Teufels Beitrag
Dark Wave - Synthpop / Electropop
14/03/2013 : Vadot - Teufels Beitrag
Danse Macabre Records  Danse Macabre Records
14/03/2013, Henk Vereecken

Deze Duitse act werd opgericht in 2009 en als los studioproject eigenlijk al in 2006. De artiest Vadot (gitaar, zang, muziek en teksten) werkt hierin samen met ene Skeet op de synths en Beate von Shuffle voor de percussie. Of Vadot nu eigenlijk ook de naam is van de driekoppige band, genaamd naar de zanger-gitarist-mastermind is me echter niet meteen duidelijk.

Met “Teufels Beitrag” (14 tracks, 57 minuten) stelt Vadot ons zijn tweede album voor, de opvolger van “In Gottes Namen” uit 2010. “Teufels Beitrag” werd een conceptalbum rond het christelijke thema der zeven hoofdzonden. Deze zijn – zelfs voor diegenen met een katholieke opvoeding kan het geen kwaad om ze eens op te frissen - hoogmoed (‘Hochmut’), hebzucht (‘Geiz’), onkuisheid (‘Wollust’), afgunst (‘Neid’), gulzigheid (‘Völlerei’), gramschap (‘Zorn’) en tenslotte ‘traagheid’ (‘Trägheit’), waarmee luiheid, vadsigheid, gemakzucht worden bedoeld.

Van de 14 songs gaan er zeven direct over deze zeven hoofdzonden. Elke hoofdzonde heeft zijn eigen song en dit wordt ook telkens bij de lyrics in het cd-boekje vermeld. En ook de overige songs zijn geïnspireerd door het thema. Wars van alle clichés en goedkoop antireligieus sentiment gaat Vadot hier bewonderenswaardig creatief met dit thema aan de slag. De lyrics zijn erg intelligent en herkenbaar en getuigen van een behoorlijk psychologisch en filosofisch inzicht en zijn soms haast literair te noemen. Een vergelijking met Goethes Erben is dan ook vlug gemaakt. En ja, deze vergelijking ligt misschien net iets te veel voor de hand, maar is gewoon heel erg toepasselijk.

En wat meer is, ook muzikaal gezien gaat deze vergelijking met Goethes Erben en aanverwante bands heel goed op. Wat Vadot hier doet, doet namelijk serieus hard denken aan wat bands als Das Ich en Goethes Erben in de jaren al ’90 deden en wat toen ‘Neue Deutsche Todeskunst’ werd genoemd.

De term Neue Deutsche Todeskunst werd begin jaren ’90 door Duitse muziekjournalisten afgeleid van de termen Neue Deutsche Welle (new wave op zijn Duits) en Neue Slowenische Kunst (een Sloveens provocatief ‘retro-avantgarde’ kunstcollectief met als belangrijkste muzikale exponent de postpunk/industrialband Laibach). In essentie was Neue Deutsche Todeskunst gewoon gothic, dark wave en dark electro met Duitstalige (een must!) poëtisch-filosofisch-psychologisch getinte en vaak erg theatraal en expressief gebrachte teksten over onderwerpen als dood en vergankelijkheid, religie en existentiële vraagstukken, haat en Weltschmerz, isolatie en eenzaamheid, depressiviteit en zelfmoord, psychologische problemen en waanzin en meer van dat fraais. Zoek de lyrics maar eens op van “5 Jahre” van Goethes Erben of van “Verflucht” van Relatives Menschsein. Deze kunnen qua songteksten erg goed als typevoorbeeld voor het genre fungeren en dan weet je perfect wat we bedoelen.

Bij het beluisteren van dit tweede album van Vadot denk ik bij het derde nummer “Hochmut” bij de eerste luisterbeurt al onmiddellijk dat dit toch wel verdomd hard klinkt als oude Das Ich en bij de vijfde song “Zerrissen” dat deze qua sound wel een perfecte hybride lijkt tussen de sound van Das Ich en die van Goethes Erben, zoals deze bands begin jaren ’90 klonken wel te verstaan. Het hoeft dan ook geenszins te verbazen dat “Teufels Beitrag” uitkwam op Danse Macabre, het label van – jawel - Das Ich!

Maar meer dan een Goethes Erben of Das Ich of een Relatives Menschsein dat deden, laat Vadot zich ook inspireren door de meer duistere (‘zwarte’) synthpop. En dan bedoelen we dingen zoals Silke Bischoff of Wolfsheim om ons tot de Duitse epigonen van dit genre te beperken. Luister maar eens naar “Neidlos”. En voor de lyrics van “Hochmut” geeft Vadot dit zelfs expliciet toe: ‘Textlich in Teilen inspiriert durch “Never Let Me Down” – Depeche Mode. En Vadot springt wel eens meer creatief om met muzikale invloeden. Zo is “Tal der Tränen” ‘musikalisch inspiriert durch Placebo – “Blue American”’. Ik heb beide songs eens na elkaar afgespeeld en… inderdaad… Maar uit mezelf zou ik de link niet spontaan gelegd hebben.

Met invloeden uit Neue Deutsche Todeskunst, darkwave, synthpop en Neue Deutsche Welle, werd hier een zowel muzikaal als tekstueel bijzonder hoogstaand album bijeengeschreven. Sommige songs, zoals mijn lievelingssong “Zerrissen” en het al bijna even geweldige “Kaputt” (de song over de hoofdzonde ‘Zorn’ of gramschap), zijn behoorlijk uptempo en dansbaar. Andere, zoals de twee openingssongs “Nahrung für die Seele” en “Motten ums Licht” en de slotsong “Deine Scherben”, zijn rustige dark wave of synthpopsongs, traag en meer balladgericht.

Een andere favoriete song van mij is trouwens “Hüte Dich”, de song over de hoofdzonde ‘Wollust’ of onkuisheid, die in feite gewoon een gevoelig doch passioneel liefdeslied is (‘Mein Mädchen – Du weisst ich begeh’r Dich – Mit all meiner Lust – und Schmerz in der Brust – Mein Mädchen erlöse mich – mit deinem Kuss’). Luister zeker ook eens naar “Du mit Dir”, dat niet alleen muzikaal gewoonweg een prachtig nummer is, maar ook voorzien werd van een sublieme songtekst die we onderaan deze review dan ook graag publiceren.

Vadot schuwt in zijn lyrics ook de harde maatschappijkritiek niet. Zo gaat het in “Ein Loblied” (de song over de hoofdzonde ‘Geiz’ of hebzucht) heel cynisch doch konsekwent over uitbuiting en corruptie: ‘An unseren Stiefelspitzen klebt das Blut der Armen – An unseren Schulterstücken hängt die Perversion – Für die Leichtigkeit und Eitelkeit der Heiterkeit – Ein Loblied auf das Werk der Korruption!.. .’

Voor wie iets in het genre van Neue Deutsche Todeskunst anno 2013 nog steeds ziet zitten (vele groepen van toen bestaan immers niet meer en een groep als Das Ich veranderde intussen drastisch van sound), is “Teufels Beitrag” van Vadot een must. Ik ben oprecht benieuwd wat Vadot in de toekomst nog voor ons in petto heeft!

Website

Facebook

Myspace

Du mit Dir

Hier spricht der Gott der Namenlosen

Hier spricht der Gott der Wüstenrosen

Hier spricht der Gott des Widerstandes

Fürchte nicht den Niedergang

Hier spricht der Gott der Inspirierten

Hier spricht der Gott der Gott der Engagierten

Hier spricht der Gott der Höhenangst

Ich zeige dir dass du fliegen kannst

Hier spricht der Gott der Einsamkeit

Ich füh’r Dich durch die Dunkelheit

Hier spricht der Gott der Verwirrten

Ich weiss in Dir einen guten Hirten

Hier spricht der Gott der Erwachten

Du findest mich im Kinderlachen

Hier spricht der Gott von Schall und Rauch

Wann wachst Du auf

Wann, wenn nicht jetzt

Wo, wenn nicht hier

Wann, wenn nicht jetzt

Wer, wenn nicht Du mit Dir

Du wirst das Wort der Weisen nie vernehm’

Du wirst das Lied des Lebens nie verstehn’

Das Wesen der Welt bleibt für Dich ewig fremd

Du bleibst gottlos wenn Du Dich nicht erkennst…

Hier spricht der Gott des Atheismus

Hier spricht Gott und Jesus Christus

Hier spricht der Gott der Unterwelt

Ich fiel für Euch vom Himmelszelt

Hier spricht der Gott der Gott der Götter

Ich bin der einzig wahre Schöpfer

Hier spricht der Gott von Schall und Rauch

Wann wachst Du auf…

Henk Vereecken
14/03/2013

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Wappenbund - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Pantser Fabriek - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Riotmiloo - @ Trouwfe(e)st #3, Wommelgem 15/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...

lees meer...
INTERVIEW : W-Fest, het interview (deel 2) - Dark Entries sprak met Erik De Ridder, bezieler van het W-Fest en nodigt u uit massal aanwezig te zijn tussen 15 en 18 augutus in Waregem of all places!

Lees vooral eerst deel 1 van dit interview! (klik de link) Zet je schrap voor deel 2 van onze uitgebreide babbel met Erik De Ridder, bezieler van W-Fest! DE: De verhuis naar Waregem dit jaar, een bewuste keuze? Wat wordt er anders? Erik: Het blijft een festival maar er komt ook een indoor beleving, beetje vergelijkbaar met Amphi. ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 - Creatieve uitingen, interessante ontmoetingen en prachtige muziek (Xavier Kruth)

Mijn elfde Wave-Gotik-Treffen reeds, en voor mij een heel speciale editie. Het is immers de eerste keer dat ik zelf deel uitmaak van het programma. Op zondag geef ik een lezing over subculturen in het Oostblok, en ik ben er zelfs in geslaagd om een akoestische set te spelen op een picknick. Ik heb hierdoor ook tal van boeiende mensen ontmoet, ...

lees meer...
NIEUWS 13/06/2019 : Trouwfest: gratis festival met onze goedkeuring.

U kon er onmogelijk naast kijken op onze site: ook dit jaar (aanstaande zaterdag meer bepaald) is er weer een editie van Trouwfest, het festival ter ere van de huwelijksverjaardag van ondergetekende. Nogmaals willen we, de misleidende titel van het evenement indachtig, benadrukken dat dit een openbaar evenement is waar iedereen welkom ...

lees meer...
NIEUWS 12/06/2019 : Een avondje met FolkWorld in België

Een beetje met de hulp van Dark Entries kunnen we het volgende evenement wel noemen. Toen de Duitse neofolk organisatie FolkWorld ons vroeg naar een gepaste locatie voor een concert van Rome en of we en passant ook geen leuke lokale act kende voor het voorprogramma begon onze denktank reeds te bollen, en werden deze vragen vliegensvlug van ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download compilatie Mind Plug Records.

Ook de liefhebbers van mystieke, obscure, meditatieve en noisy geluiden kunnen weer een tijdje verder met de vierde labelcompilatie van het Duitse Mind Plug Records. Oefen alvast uw beste lotushouding, en voorzie beter langdurig brandende wierook want deze 13 nummers tellende verzamelaar is goed voor een speelduur van bijna 2,5 uur en ...

lees meer...
NIEUWS 07/06/2019 : Gratis download Paranoia Musique Vol.5

Voor de vijfde keer op rij laat het Braziliaanse label Paranoia Musique ons middels een compilatie kennismaken met 12 underground acts die naar eigen zeggen de meest inventieve geluiden uit het alternatieve universum laten horen. Met Navajas Cross, Les Animaux Sauvages, Bring Her, Phileas Fogg, The Lautreamonts, The Dream Never Ends, Sounds ...

lees meer...
NIEUWS 06/06/2019 : In de wereld van Liana is alles mogelijk.

Als je een liefde voelt voor elektronische muziek met Oriëntaalse invloeden, dan zou je de muziek van de twee zusjes Lia en Lena AKA LIANA zeker een keer moeten luisteren. Zij schrijven en produceren niet alleen hun eigen muziek, maar regisseren en editen ook hun eigen (muziek) video's. Net zoals ook hun dromerige videoclip voor ...