casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.967 items

   

UrZon
Gone Native
Electro - Experimental - Industrial
22/12/2020 : UrZon - Gone Native
Eigen beheer  Eigen beheer
22/12/2020, Dimi Brands

Wie dacht dat Kolja Aertgeerts (UrZon) na zijn samenwerking(en) met Orryelle en Chrysopa Occulta verder het rituele pad zou bewandelen zal na het beluisteren van Gone Native raar opkijken.

Gone Native is immers het meest rechttoe-rechtaan album in het ondertussen flink aandikkende oeuvre van UrZon.

In het verleden hoorden we in zijn composities nog gelijkenissen met artiesten die ons een flashback bezorgden naar leuke duistere feestjes (In Slaughter Natives, Will, :Wumpscut: en van Herbst9 tot Fields Of The Nephilim), maar ook de nummers op Gone Native doen denken aan een naam van weleer: Numb!

De geheel onverwachte comeback van Numb vorig jaar leverde ons een heerlijk album (Mortal Geometry) op, dus we zijn er niet rouwig om dat UrZon ons in dezelfde flow laat vertoeven.

Maar we zouden Kolja onrecht aandoen door enkel te focussen op die gelijkenis, want er is natuurlijk veel meer.

Tijdens het maken van dit album woedde er namelijk een pandemie, en net als bij iedereen bracht deze bij UrZon tal van vragen met zich mee.

Over het algemeen is Gone Native een plaat over voor je diepste natuur gaan als tegengif voor alle leugens en bullshit die de laatste tijd als onkruid om ons heen in het rond schiet. Die diepste natuur kan stevig amoreel zijn, daar moet je dan mee omgaan zonder mensen om te leggen. We moeten dankbaar zijn voor wat we krijgen en hebben en altijd al hebben gehad. Waarmee we ineens ook de klimatologische kant nog eens belichten, iets waar we zeker nu aandacht voor moeten (blijven) hebben. Want ook dit jaar waren er rampen zoals de bosbranden in Californië en Australië waardoor heelder diersoorten in gevaar raakten (‘Fire Salamanders’).

Een aantal maanden kreeg ik al persoonlijk al een voorproefje van het nummer ‘Werewolf Moshpit’, wat Kolja een “dansvloer hit in wording” noemde. Ik kon het enkel beamen, en moedigde hem uiteraard aan hier verder mee te gaan.

Het nummer in kwestie is gebaseerd op een uit de hand gelopen groepsritueel in de Ardennen waarbij een Franse magiër nogal sterk in zijn rol ging met de nodige schade tot gevolg. Het nummer is met wetenschappelijke geluidstechnieken in elkaar gestoken om pogo en rondrollen in een plas bier en gebroken glas te induceren bij de luisteraar. U weze gewaarschuwd!

Naast alle kommer en kwel was er ook een toevallig gelukje, zoals het vinden van een elektrische gitaar op het containerpark. Pittig detail: Kolja kan geen gitaar spelen; toch moeten we vaststellen dat zijn probeersels (lang leve de elektronische manipulatie?) op het instrument meer dan verdienstelijk klinken.

Kolja begon aan de plaat voor er van corona sprake was, met als thema de wereld die naar de knoppen ging en dan maar kiezen voor positief, uitbundig nihilisme. Maar toen corona uitbrak werd het ook een plaat over het omgaan met de wereld die daadwerkelijk naar de knoppen aan het gaan was.

Vandaar ook een nummer als ‘Gladius’, doorspekt met quotes van Stoïcijnse filosofen: “Deal with it, and if your cucumber is bitter, throw it away.”

‘Hit Piece’ dateert van de meedogenloos hete zomer van dit jaar. Door de hittegolf smolten Kolja’s hersenen en vond hij het nodig om te beginnen rappen nadat hij teveel naar Snoop Dogg had geluisterd. Ook ‘Down’ dateert uit deze periode. Nog steeds hittegolf, maar als entertainment hebben we de maskers die afvallen van onze voze maatschappij. Maar de storm blaast ons misschien wel weer op koers, een nieuwe richting uit. Ondertussen steken we onze zorgen over Trumpies en klimaat ergens waar ze horen.

Hoewel retestrak de tendens heet te zijn op Gone Native, is het experimenteren met geluiden, zowat de tweede natuur van UrZon, altijd wel present. Vooral op nummers als ‘Together’ en ‘Win The Day’ laat hij wat dat betreft de teugels lustig vieren. ‘Together’ bevat samples van een vader die vertelt hoe toen de tsunami in Thailand op hen afkwam hij aan zijn kinderen vertelde dat ze elkaars hand moesten vasthouden. “Als we moeten gaan dan gaan we samen”.

Virologen en ministers zullen het niet graag horen, maar UrZon, u en ik weten wel beter: hou elkaar vast. Een boodschap die anno 2020 meer dan ooit kan tellen, en tegenwoordig zowaar als een statement klinkt.

Wij hebben UrZon van in den beginne in onze armen gesloten en Gone Native zorgt er alleen voor dat onze greep er alleen maar steviger op wordt.

UrZon

Dimi Brands
22/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 24/01/2022 : Mildreda scoort in de cinema!

Het dark electro project van Oostendenaar Jan De Wulf is met de clip van “Liaisons Dangereuses” (welke u uiteraard hieronder vindt) zomaar even geselecteerd door het Brusselse festival van de onafhankelijke film en wel in de categorie “The Rabbit Holes”. Een categorie waarin kortfilms worden opgenomen met een surreëel ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...