casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.907 items

   

UrZon
Gone Native
Electro - Experimental - Industrial
22/12/2020 : UrZon - Gone Native
Eigen beheer  Eigen beheer
22/12/2020, Dimi Brands

Wie dacht dat Kolja Aertgeerts (UrZon) na zijn samenwerking(en) met Orryelle en Chrysopa Occulta verder het rituele pad zou bewandelen zal na het beluisteren van Gone Native raar opkijken.

Gone Native is immers het meest rechttoe-rechtaan album in het ondertussen flink aandikkende oeuvre van UrZon.

In het verleden hoorden we in zijn composities nog gelijkenissen met artiesten die ons een flashback bezorgden naar leuke duistere feestjes (In Slaughter Natives, Will, :Wumpscut: en van Herbst9 tot Fields Of The Nephilim), maar ook de nummers op Gone Native doen denken aan een naam van weleer: Numb!

De geheel onverwachte comeback van Numb vorig jaar leverde ons een heerlijk album (Mortal Geometry) op, dus we zijn er niet rouwig om dat UrZon ons in dezelfde flow laat vertoeven.

Maar we zouden Kolja onrecht aandoen door enkel te focussen op die gelijkenis, want er is natuurlijk veel meer.

Tijdens het maken van dit album woedde er namelijk een pandemie, en net als bij iedereen bracht deze bij UrZon tal van vragen met zich mee.

Over het algemeen is Gone Native een plaat over voor je diepste natuur gaan als tegengif voor alle leugens en bullshit die de laatste tijd als onkruid om ons heen in het rond schiet. Die diepste natuur kan stevig amoreel zijn, daar moet je dan mee omgaan zonder mensen om te leggen. We moeten dankbaar zijn voor wat we krijgen en hebben en altijd al hebben gehad. Waarmee we ineens ook de klimatologische kant nog eens belichten, iets waar we zeker nu aandacht voor moeten (blijven) hebben. Want ook dit jaar waren er rampen zoals de bosbranden in Californië en Australië waardoor heelder diersoorten in gevaar raakten (‘Fire Salamanders’).

Een aantal maanden kreeg ik al persoonlijk al een voorproefje van het nummer ‘Werewolf Moshpit’, wat Kolja een “dansvloer hit in wording” noemde. Ik kon het enkel beamen, en moedigde hem uiteraard aan hier verder mee te gaan.

Het nummer in kwestie is gebaseerd op een uit de hand gelopen groepsritueel in de Ardennen waarbij een Franse magiër nogal sterk in zijn rol ging met de nodige schade tot gevolg. Het nummer is met wetenschappelijke geluidstechnieken in elkaar gestoken om pogo en rondrollen in een plas bier en gebroken glas te induceren bij de luisteraar. U weze gewaarschuwd!

Naast alle kommer en kwel was er ook een toevallig gelukje, zoals het vinden van een elektrische gitaar op het containerpark. Pittig detail: Kolja kan geen gitaar spelen; toch moeten we vaststellen dat zijn probeersels (lang leve de elektronische manipulatie?) op het instrument meer dan verdienstelijk klinken.

Kolja begon aan de plaat voor er van corona sprake was, met als thema de wereld die naar de knoppen ging en dan maar kiezen voor positief, uitbundig nihilisme. Maar toen corona uitbrak werd het ook een plaat over het omgaan met de wereld die daadwerkelijk naar de knoppen aan het gaan was.

Vandaar ook een nummer als ‘Gladius’, doorspekt met quotes van Stoïcijnse filosofen: “Deal with it, and if your cucumber is bitter, throw it away.”

‘Hit Piece’ dateert van de meedogenloos hete zomer van dit jaar. Door de hittegolf smolten Kolja’s hersenen en vond hij het nodig om te beginnen rappen nadat hij teveel naar Snoop Dogg had geluisterd. Ook ‘Down’ dateert uit deze periode. Nog steeds hittegolf, maar als entertainment hebben we de maskers die afvallen van onze voze maatschappij. Maar de storm blaast ons misschien wel weer op koers, een nieuwe richting uit. Ondertussen steken we onze zorgen over Trumpies en klimaat ergens waar ze horen.

Hoewel retestrak de tendens heet te zijn op Gone Native, is het experimenteren met geluiden, zowat de tweede natuur van UrZon, altijd wel present. Vooral op nummers als ‘Together’ en ‘Win The Day’ laat hij wat dat betreft de teugels lustig vieren. ‘Together’ bevat samples van een vader die vertelt hoe toen de tsunami in Thailand op hen afkwam hij aan zijn kinderen vertelde dat ze elkaars hand moesten vasthouden. “Als we moeten gaan dan gaan we samen”.

Virologen en ministers zullen het niet graag horen, maar UrZon, u en ik weten wel beter: hou elkaar vast. Een boodschap die anno 2020 meer dan ooit kan tellen, en tegenwoordig zowaar als een statement klinkt.

Wij hebben UrZon van in den beginne in onze armen gesloten en Gone Native zorgt er alleen voor dat onze greep er alleen maar steviger op wordt.

UrZon

Dimi Brands
22/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Nog meer video's uit 'The Book Of Fire' van Mono Inc.

Het blijft maar video's regenen uit de laatste plaat van Mono Inc. Intussen hebben al 9 van de 12 nummers op het laatste opus 'THe Book Of Fire' een video gekregen. De laatste nieuwe is 'Nemesis', een meer ingetogen nummer. Waarom zoveel video's? Wel, omdat 'The Book Of Fire' een immens succes is, en daar wil ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
INTERVIEW : WHISPERS IN THE SHADOW - Ik ben geen conservatieve songwriter en ik ben niet geïnteresseerd in de status-quo. Ik ben geïnteresseerd in vooruitgang.

Whispers In The Shadow bestaat 25 jaar, en dat mag gevierd worden. Er komt een nieuwe verzamelaar uit, 'Gilding The Lily', die gedeeltelijk bestaat uit nieuwe opnames van de beste nummers uit de afgelopen kwarteeuw. En dat de groep een serieuze evolutie heeft doorgemaakt in die periode, kunt u lezen in het gesprek dat we met frontman ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...