casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.724 items

   

UrZon
Gone Native
Electro - Experimental - Industrial
22/12/2020 : UrZon - Gone Native
Eigen beheer  Eigen beheer
22/12/2020, Dimi Brands

Wie dacht dat Kolja Aertgeerts (UrZon) na zijn samenwerking(en) met Orryelle en Chrysopa Occulta verder het rituele pad zou bewandelen zal na het beluisteren van Gone Native raar opkijken.

Gone Native is immers het meest rechttoe-rechtaan album in het ondertussen flink aandikkende oeuvre van UrZon.

In het verleden hoorden we in zijn composities nog gelijkenissen met artiesten die ons een flashback bezorgden naar leuke duistere feestjes (In Slaughter Natives, Will, :Wumpscut: en van Herbst9 tot Fields Of The Nephilim), maar ook de nummers op Gone Native doen denken aan een naam van weleer: Numb!

De geheel onverwachte comeback van Numb vorig jaar leverde ons een heerlijk album (Mortal Geometry) op, dus we zijn er niet rouwig om dat UrZon ons in dezelfde flow laat vertoeven.

Maar we zouden Kolja onrecht aandoen door enkel te focussen op die gelijkenis, want er is natuurlijk veel meer.

Tijdens het maken van dit album woedde er namelijk een pandemie, en net als bij iedereen bracht deze bij UrZon tal van vragen met zich mee.

Over het algemeen is Gone Native een plaat over voor je diepste natuur gaan als tegengif voor alle leugens en bullshit die de laatste tijd als onkruid om ons heen in het rond schiet. Die diepste natuur kan stevig amoreel zijn, daar moet je dan mee omgaan zonder mensen om te leggen. We moeten dankbaar zijn voor wat we krijgen en hebben en altijd al hebben gehad. Waarmee we ineens ook de klimatologische kant nog eens belichten, iets waar we zeker nu aandacht voor moeten (blijven) hebben. Want ook dit jaar waren er rampen zoals de bosbranden in Californië en Australië waardoor heelder diersoorten in gevaar raakten (‘Fire Salamanders’).

Een aantal maanden kreeg ik al persoonlijk al een voorproefje van het nummer ‘Werewolf Moshpit’, wat Kolja een “dansvloer hit in wording” noemde. Ik kon het enkel beamen, en moedigde hem uiteraard aan hier verder mee te gaan.

Het nummer in kwestie is gebaseerd op een uit de hand gelopen groepsritueel in de Ardennen waarbij een Franse magiër nogal sterk in zijn rol ging met de nodige schade tot gevolg. Het nummer is met wetenschappelijke geluidstechnieken in elkaar gestoken om pogo en rondrollen in een plas bier en gebroken glas te induceren bij de luisteraar. U weze gewaarschuwd!

Naast alle kommer en kwel was er ook een toevallig gelukje, zoals het vinden van een elektrische gitaar op het containerpark. Pittig detail: Kolja kan geen gitaar spelen; toch moeten we vaststellen dat zijn probeersels (lang leve de elektronische manipulatie?) op het instrument meer dan verdienstelijk klinken.

Kolja begon aan de plaat voor er van corona sprake was, met als thema de wereld die naar de knoppen ging en dan maar kiezen voor positief, uitbundig nihilisme. Maar toen corona uitbrak werd het ook een plaat over het omgaan met de wereld die daadwerkelijk naar de knoppen aan het gaan was.

Vandaar ook een nummer als ‘Gladius’, doorspekt met quotes van Stoïcijnse filosofen: “Deal with it, and if your cucumber is bitter, throw it away.”

‘Hit Piece’ dateert van de meedogenloos hete zomer van dit jaar. Door de hittegolf smolten Kolja’s hersenen en vond hij het nodig om te beginnen rappen nadat hij teveel naar Snoop Dogg had geluisterd. Ook ‘Down’ dateert uit deze periode. Nog steeds hittegolf, maar als entertainment hebben we de maskers die afvallen van onze voze maatschappij. Maar de storm blaast ons misschien wel weer op koers, een nieuwe richting uit. Ondertussen steken we onze zorgen over Trumpies en klimaat ergens waar ze horen.

Hoewel retestrak de tendens heet te zijn op Gone Native, is het experimenteren met geluiden, zowat de tweede natuur van UrZon, altijd wel present. Vooral op nummers als ‘Together’ en ‘Win The Day’ laat hij wat dat betreft de teugels lustig vieren. ‘Together’ bevat samples van een vader die vertelt hoe toen de tsunami in Thailand op hen afkwam hij aan zijn kinderen vertelde dat ze elkaars hand moesten vasthouden. “Als we moeten gaan dan gaan we samen”.

Virologen en ministers zullen het niet graag horen, maar UrZon, u en ik weten wel beter: hou elkaar vast. Een boodschap die anno 2020 meer dan ooit kan tellen, en tegenwoordig zowaar als een statement klinkt.

Wij hebben UrZon van in den beginne in onze armen gesloten en Gone Native zorgt er alleen voor dat onze greep er alleen maar steviger op wordt.

UrZon

Dimi Brands
22/12/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Gary Numan rekent af met heiligen en leugenaars

Gary Numan heeft een nieuwe plaat in de pijplijn. Op 21 mei komt 'Intruder' uit, een conceptplaat die voortbouwt op 'Savage' uit 2017. Waar 'Savage' handelde over een planeet die heropgebouwd moest worden nadat de klimaatverandering alle mogelijke rampen op de mensheid had afgestuurd, gaat 'Intruder' nog een ...

lees meer...
NIEUWS 13/04/2021 : Natuur neemt maatschappij over in laatste video van Enzo Kreft

Het coronavirus is een middel van de natuur om wraak te nemen op de mens. Dat moet zowat de centrale stelling zijn van 'Different World', de laatste plaat van Enzo Kreft. Het is opnieuw een diepzinnige conceptplaat geworden, met deze keer als thema de coronapandemie, maar die ook voortbouwt op vorige werken als 'Turning Point', ...

lees meer...
NIEUWS 12/04/2021 : Gert Kleinpunk weet het: morgen gaat het beter!

Vindt u ook dat er nood is aan perspectief in deze veel te lang aanslepende coronacrisis? Dan raden we u aan om uw oor te luister te leggen bij Gert Kleinpunk. Hij weet immers dat het morgen terug beter zal gaan, en voor dat nummer heeft hij ook een prachtige clip gemaakt, aan de tafel gezeten met zijn companen Ezra (accordeon), Yorick (cajon) ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...